Xiaomi Mi 8 okostelefon teszt – A 2018-as zászlós romboló

p1990011.JPG

Az idei év egyik nagy dobása a Xiaomi Mi 8, amit számos pletyka és jóslat előzött meg, hogy mennyire hiper-szuper csúcsmobil lesz. Azonban nem gondoltam volna, hogy mindezt be is váltja valós használat közben, komolyan kellett erőlködnöm, hogy hibát találjak benne. Tényleg egy ízig-vérig csúcs telefont rakott le a Xiaomi az asztalra.

 

A Xiaomi Mi 8 kicsomagolása

A rendkívül elegáns dobozban a készülék mellett nagyon sok tartozékot is találunk: QC 3.0 képes töltőfej, Type-C kábel, Type-C – jack átalakító, szilikon tok és SIM tű lapul némi kínai nyelvű papírka társaságában. Ebből már sejthető, hogy sajnos a mai divatnak megfelelően a Mi 8 sem kapott 3,5 mm-es jack csatlakozót.

Így a készülék tetején csak a másodlagos mikrofon található, jobb oldalon a hangerő és bekapcsoló gombok, bal oldalon pedig a SIM tálca látható. Utóbbi két darab nano SIM kártyát képes fogadni, micro SD kártyás bővítésre nincs lehetőség, de a méretes háttértár (tesztalanyunk esetében 64 GB) ezt nem is igényli. Alul a két hangszórórács közül csak a jobb oldali rejt hangkeltőt, bal oldalon a fő mikrofon található, középen pedig a Type-C csatlakozó.

Nem egy apró telefon a Mi 8, egy kézzel csak nagyobb markúak fogják kényelmesen használni. Cserébe őrületes méretű, 6,21 colos kijelzővel büszkélkedhet, ami az előlap közel 87%-át elfoglalja, mégis nem sokkal nagyobb, mint egy átlagos 5,5 colos készülék. Ezt az extrém keskeny káváknak és a manapság nagyon divatos notch-nak, azaz a kijelzőbe benyúló szenzorszigetnek köszönheti. A notch divatot az iPhone X indította el, és azóta nagyon sok csúcsgyártó átvette. Van aki örül ennek, mások kevésbé, de tény, hogy további hasznos területet foglalhat így el a kijelző.

A Mi 8 esetében az előlapi kamera, a beszédhangszóró, a fény- és közelségérzékelők, fehér színű értesítési LED és az arcfelismerésért felelős infra LED és kamera található a benyúló szenzorszigeten, tehát alaposan kihasználták a helyet a tervezők. Fizikai gombok nincsenek az előlapon, de a kijelző alatt nem is nagyon lenne már nekik hely. Az üveg hátlap és az előlap is a legújabb Gorilla Glass 5 védelmet kapta a karcok ellen, így nehezebb lesz kárt tenni benne az eltévedt kulcscsomókkal. Hátul a dupla kamera és dupla LED vaku kissé kinyúló egységét találjuk egy ujjlenyomat olvasó társaságában.

Az összeszerelés példás, kiemelkedően masszív érzetet ad a telefon, nem recseg, nem ropog, hasonlóan prémium, mint a Mi Mix 2S. Nagy mérete ellenére vékony, így nagyon jó kézben tartani, kecses készülék. Az elő- és hátlap is lekerekített a széleken, ez még tovább javítja az ergonómiát.

 

A Xiaomi Mi 8 tesztje

A kijelző amellett hogy nagy, csodaszép is. A 2248×1080 pixel felbontású, Samsung gyártmányú AMOLED panel tűéles és kiemelkedően élénk képet ad. A fényerő bőven elég erős napfényben való használathoz is, minimális fényerőn pedig nem bántja a szemünket sötétben sem. Az AMOLED előnye, hogy a fekete szín megjelenítésekor a kijelző “ki van kapcsolva”, ami egyrészt páratlanul sötét feketét eredményez, másrészt az energiatakarékosságot is segíti.

p1980036.JPG

Hardver terén nem igazán lehet überelni a Mi 8-at, ugyanis a jelenleg létező legerősebb SoC-t, a Snapdragon 845-öt kapta meg. Ez egy nyolcmagos (4×2.8 GHz + 4×1.8 GHz) processzort és Adreno 630 grafikus gyorsítót tartalmazó megoldás, amit 6 GB RAM és verziótól függően 64, 128 vagy 256 GB háttértár támogat. Ezek mind nagyon nagy számok, nem is tudok olyan feladatot mondani, amihez szükség lenne ilyen brutális számítási kapacitásra. Memóriakártyával nem bővíthető a háttértár, aminek az egyik oka, hogy közelébe sem érne a belső tár sebességének. Ekkora tárhely amúgy is szinte mindenre elég, így nem sok felhasználónak fog hiányozni a micro SD kártya foglalat.

1_1_2.png

A csúcs specifikációt a szintetikus tesztek pontszáma is alátámasztja, az egyik telefonfüggő barátom megnézte az Antutu pontszámot, és elküldött melegebb éghajlatra a telefonommal együtt. Ugyanis közel 270.000 pontot zsebelt be Antutuban, ezzel az eredménnyel szinte az összes jelenlegi csúcstelefont (Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+, Apple iPhone X stb.) elveri. A tesztek futtatása után több alkalmazás elárulta, hogy a felhasználók 98-99%-át leverte a telefonunk, ami elég menő dolog.

A rendszer természetesen most is a Xiaomi saját, Android 8 alapokra épülő MIUI 9.5 megoldása, de nemsokára érkezik az új, 10-es kiadás is. Én személy szerint odavagyok a MIUI-ért, szerintem a legjobb Androidos megoldás a piacon. A végletekig testreszabható, számos plusz funkciót kínál a gyári Androidhoz képest, és nem utolsó sorban nagyon szép a dizájnja is.

1_16.jpg

A gyári alkalmazások (óra, naptár, galéria, zenék stb.) a Xiaomi sajátjaira vannak cserélve, és számos plusz app (Időjárás, Képernyőfelvétel, QR kód szkenner, Iránytű stb.) is megtalálható a rendszerben. A Mi 8 esetében extra funkció az Always on screen mód, amikor a régi telefonokhoz hasonlóan kiírja a lezárt képernyőre az időt és értesítéseket. Az AMOLED panel miatt ez gyakorlatilag nem fogyaszt energiát. Kapunk AI asszisztenst is, de egyelőre csak kínaiul tud, így nem sok mindenre használható. Van egykezes mód és gyorsgombok, hogy könnyebben használjuk a nagy kijelzőt, és a notch is kikapcsolható.

p1990016.JPG

Ekkor fekete hátteret kap ez a rész, gyakorlatilag összemosódik a szenzorszigettel, viszont az időt és egyéb adatokat továbbra is ide írja ki a rendszer. Nekem egy bajom van ezzel a megoldással: nem mutatja az értesítések ikonjait. Mivel csak annyi hely van a jobb és bal oldalon, hogy a fontos infók elférjenek, az értesítésekért le kell húznunk az értesítési sávot. Így ha csak ránézünk a notch részre, úgy tűnik, mintha nem lenne értesítés, közben lehet, hogy az összes ismerősünk keresett már.

p1990024.JPG

A rendszersebesség iPhone szintű, gyakorlatilag semmire sem kell várni, tökéletesen gördülékeny és jól optimalizált a rendszer. A durvább 3D játékok (Real Racing 3, Asphalt 8, Modern Combat 5, Iron Blade) is röhögve futnak ezen a hardveren maximális grafikai beállításokkal. A Malwarebytes egy kínai reklámalkalmazást talált, amit gond nélkül le is tudott törölni, a Global ROM-mal minden bizonnyal nem lesz ilyen probléma sem.

A tesztalanyon még kínai verziójú rendszer fut, ami csak angolul tud, de azóta megjelent már a Global verzió (a telefonból és a rendszerből is), amiben a magyar nyelv is megtalálható. Azt tudni kell, hogy ha a kínai verziójú készülékre fel akarjuk tenni a Global ROM-ot, akkor nem tudjuk visszazárni a bootloadert, így lehet, hogy nem fognak működni egyes banki és mobil fizetési alkalmazások. Ez a Xiaomi új biztonsági megoldása, hogy ne árusítsák a kínai verziót nemzetközi szinten. Amennyiben a Global verziójú készüléket vásároljuk meg, azon már a Global ROM lesz telepítve, tudni fog magyarul, és zárt lesz a bootloadere, így semmi gond nem lesz.

Vezeték nélküli technológiák terén is csúcs a Mi 8, mindent kapunk, amit egy telefontól elvárhatunk. A Bluetooth a legújabb, 5.0-s verzió aptX (magas minőségű hangtovábbítás) támogatással, a WiFi tudja az ac sebességet és az 5 GHz-et, és NFC is található a készülékben, így többek között a mobil fizetés is adott. A jelerősségek jók, nem dobált le semmit a tesztidőszak alatt. Ismeri a B20 frekvenciát is, így az ország teljes területén tudunk vele 4G sebességgel netezni.

2_5.png

A GPS különleges jószág, ugyanis a gyártó szerint ez a világ első kétcsatornás megoldása mobiltelefonban. Ez a gyakorlatban sokkal pontosabb helymeghatározást jelent a zsúfolt területeken, pl. háztömbök között, így a nagyvárosok lakói örülhetnek neki elsősorban. Ezt én is alá tudom támasztani budapesti használat alapján, tényleg sokkal gyorsabban megtalált, sokkal több műholdat látott, és pontosabban, stabilabban követte a helyzetemet a megszokottnál.

Az általános szenzorok mellett giroszkópot is kapott a készülék, így a VR sem akadály, amit az erős hardver és a nagyfelbontású kijelző kifejezetten élvezetessé tehetnek. A hátlapi ujjlenyomat olvasó pontos és villámgyors, így hatékonyan használhatjuk a telefon feloldására, de még menőbb, ha az előlapi arcfelismerő rendszert használjuk. Az iPhone X-ére hasonlító megoldás infravörös LED-et és erre a fényre érzékeny kamerát használ, így még vaksötétben is felismeri az arcunkat.

p1990013.JPG

Sok pletykát hallani, hogy könnyű megtéveszteni ezeket a rendszereket, nekem viszont semmi gondom nem volt vele. Sem mások arcával, sem fotókkal nem sikerült megvezetnem, csak nekem oldott fel, és nem jött zavarba a szemüvegektől sem. Gyors és megbízható feloldási módszernek ismertem meg. Egyelőre csak ázsiai országokban érhető el ez  funkció, így a Global ROM-on át kell állítanunk a régiót ezekre, ha használni akarjuk. Idővel érkeznek majd frissítések, amik Európában is elérhetővé teszik

p1990015.JPG

Kamera téren világszinten is kiemelkedőt nyújt a Mi 8, a hátlapi dupla kamera ugyanis a DxOMark mérései alapján is az élmezőnyben van a maga 105 pontjával. A mesterséges intelligenciával megtámogatott 12+12 MP-es kameraegység nagyméretű, 1,4 mikrométeres pixelekkel rendelkezik, így kevés fényben is jó képeket készít. Ezen kívül négytengelyű optikai képstabilizátort is kapott, így a kézremegést hatékonyan szűri, a villámgyors fókuszálást pedig a dual-pixel (fázisdetekciós elvű) autofókusz rendszer biztosítja. A két kamera közül az egyik széleslátó, a másik telefotó lencsét kapott. A sötétben való fotózást a rendkívül erős fényű, dupla LED-es vaku segíti. Videózni 4K-ban is lehet, készíthetünk time-lapse és lassított felvételeket is, az előlapi kamera 20 MP-es.

A képek valóban nagyon szépek, a fókuszálás nagyon gyors és pontos, a színek élénkek, a dinamikatartomány széles. A fehéregyensúlyt jól eltalálja, a fénymérés is profi, a mesterséges intelligencia ügyesen felismeri a témát, és ehhez igazítja a beállításokat, makrózásnál jól mossa a hátteret. Csodák azért itt sincsenek, kevés fényben az ISO emelésével, ezzel együtt a zaj növekedésével igyekszik elérni a rövid záridőt, így az éjjeli felvételeket már ne akarjuk rommá nagyítva kinyomtatni, de okostelefonhoz képest korrekt éjszakai portrékat lőhetünk vele. Belenagyítva a képekbe látszik, hogy a képjavítás agresszív, néha festményszerűen elmossa a részleteket, de összességében remek fotókat lehet vele lőni.

Videók terén sem hagy cserben, az autofókusz itt is domborít, gyorsan és pontosan követi a témát, a dinamikatartomány itt is széles és jók a színek is. A képstabilizátor valóban segít a remegős felvételeken, de egy gimbal szintjét természetesen nem hozza, azért okosan kell készíteni a videókat. A felvételek hangjával is elégedett vagyok, tiszta és nem recseg hangos környezetben sem.

Hangok terén végre bele tudok kötni valamibe. Egyrészt a hangszóró nem sztereó, ami elvárható lenne egy flagshiptől, másrészt nem is szól túl jól. Kicsit dobozhangú, és nem is túl hangos, magas hangerőn hajlamos kis torzításra. A fő gondom azonban a jack csatlakozó hiánya. Az új divat szerint – amit a Mi 8 is átvett – a Type-C csatlakozóba kell dugnunk a fülest vagy vezeték nélkül kell azt csatlakoztatnunk, azonban Type-C-s fülest nem igazán lehet kapni. Erre megoldás a dobozban található átalakító, amivel a hagyományos, 3,5 mm-es jack csatlakozós fülhallgatónkat is használhatjuk, de ez szerintem elég macera, mert plusz egy kábelt kell mindig magunkkal cipelni. Ez egy megosztó dolog, sokaknak biztosan nem hátrány, másoknak kifejezetten az, sajnos el kell fogadni, hogy ebbe az irányba tartanak a dolgok. A hangminőség viszont pazar fülhallgatóval, semmi kifogásom nem lehet ellene. Ugyanez igaz Bluetooth-on is. A beszédhangszóró elég hangos, tisztán értettem a hívott felet, és a mikrofon is jól működik.

screenshot_2018-07-26-14-44-40-446_com_miui_securitycenter.png

3.400 mAh-s beépített aksival szerelik a Mi 8-at, ami elsőre nem hangzik olyan soknak, mégis meglepő, hogy meddig bírja egy töltéssel, pedig a hardver is bika és a kijelző is nagy. Valamit nagyon jól csináltak a fejlesztéskor, ugyanis én másfél-két naponta töltöm, pedig azért használom rendesen. Ha valaki nagyon nyüstöli, pl. játszik vele, akkor nyilván le lehet meríteni fél-egy nap alatt is. A feltöltésre sem kell sokat várnunk, ugyanis mindenféle ultramodern gyorstöltési technológiát támogat. Egyrészt QC 4.0 képes (kompatibilis a QC 3.0-val és 2.0-val is), másrészt az újonnan igen divatos PD protokolltól sem jön zavarba, így kis túlzással bármilyen gyorstöltőt elfogad. A gyári töltő sajnos csak QC 3.0-s, így csak ezzel tudtam kipróbálni. Így is 1 óra 20 perc alatt feltöltött, a 75%-ot pedig már 48 perc alatt elérte teljes lemerüléstől. Egy QC 4.0 vagy PD töltővel még rövidebb töltési időre számíthatunk.

 

Összegzés

Sokan vádolják azzal a Xiaomit, hogy egy iPhone X kopit készítettek a Mi 8 személyében. Valóban sok megoldás és a kinézet is hajaz az Apple megoldásaira (mint a legtöbb mostani csúcstelefon esetében), és a megszokottnál kevesebb egyedi ötlettel álltak most elő, mégis a végeredmény azt hiszem magáért beszél. A világ legerősebb mobil hardvere a világ egyik legjobb kamerájával egy masszív, kecses és elegáns házba csomagolva, remek kijelzővel, innovatív GPS-szel, fejlett arcfelismerő rendszerrel, és a lehető legnaprakészebb vezeték nélküli és gyorstöltési technológiákkal, ez a Mi 8. Nem igazán tudok sehol belekötni a telefonba, csupán a hangszóró gyengébb minősége és a jack csatlakozó hiánya róható fel neki. Meg esetleg az, hogy nincs benne semmi szokatlan, ami miatt utána fordulnak az emberek az utcán, mint pl. a Mi Mix széria esetében.

Mindent összegezve, a Xiaomi egy világszinten is az élvonalba tartozó csúcsmobilt tett le az asztalra a Mi 8-cal, amit ha megveszünk, évekig hű társunk lehet, az elavulástól jó darabig nem kell tartanunk. Az árazása a tudásához és a konkurenciához képest elég baráti, a 64 GB-os verzióért 137.000, a 128 GB-os modellért 150.000 Ft-ot kell kicsengetnünk. Az áfamentes EU Priority Line szállítást választva pedig az importköltségek miatt sem kell aggódnunk. Egy iPhone X-hez, Huawei P20 Pro-hoz vagy Samsung S9+-hoz képest tehát igen jó vétel a Mi 8, talán a OnePlus 6 az egyetlen hasonló telefon, ami meg tudja szorongatni ár-érték arányban.

Az alábbi linkeken a Global verzió található, így a tesztpéldánnyal ellentétben magyar nyelvű rendszerrel fog érkezni a telefon.