XANES 2501-B fejlámpa teszt – Ezzel még azt is látod, ami nincs

nyito.JPG

Mostanában kezd beszippantani a nagyteljesítményű lámpák világa, hiszen keresem a tökéletes megoldást a téli kerékpározásra, illetve a nyáresti túrákra. A XANES 2501-B fejlámpa egy igazi mindenes, ha szabadidős tevékenységekről van szó, a fényereje pedig több, mint elég, ráadásul két darab 18650-es cella táplálja. Külön öröm, hogy a beépített töltőelektronika segítségével megspórolhatjuk a plusz eszközt, elég egy micro USB kábel, illetve egy adapter. Mivel az ára csak 4.600 Ft, nem kell aggódnunk a vámolás miatt, bőven a hátérték alatt marad.

A XANES 2501-B fejlámpa itt megvásárolható

 

A XANES 2501-B fejlámpa kicsomagolása

A doboz grafikai anyaga utal rá, hogy mégis mire használják ezt a lámpát a legtöbben, sátras, túrás motívumokkal tűzdelték a palástot. A csomagoláshoz felhasznált anyagok minősége nem ível magasra, de a termék ára miatt ne is számítsunk Xiaomi, vagy Blitzwolf magasságokra.

kep1_tenylegesen.jpg

A kínai lámpák egyik királya, a Convoy sem alkalmaz különleges, jó minőségű csomagolást, azon még nyomat sem volt, csak egy matrica. A Convoy lámpáival egyébként tökéletes egységet képeznek, ide kattintva olvashatjátok el egy korábbi tesztünket.

kep2_tenyleges.jpg

A XANES nem adott túl sok kiegészítőt a termék mellé, egy USB kábellel azért hozzájárultak a töltés sikeréhez, ugyanis nem kell külső egységet alkalmaznunk a két darab 18650-es cella táplálásához, ezt megoldja az eszköz. A gyárilag megadott 80 grammos tömeg hangzatos, tényleg nem nehéz, de azért ehhez érdemes még a két cellát is hozzáadni, hogy megkapjuk a nyakunkra nehezedő súlyt, ami még így sem sok.

kep3_tenyleges.jpg

Hátul található a cellatartó, könnyű a kinyitása és azt tapasztaltam, hogy biztosan rögzít, de kerékpárral nem ezzel jönnék le a hegyekből, ezért inkább szereléshez, gyalogtúrához tudom ajánlani, amennyiben tekeréshez való fejlámpát keresünk, komolyabb mechanikával ellátott eszközök között nézelődnék.

kep4_tenyleges.jpg

Az akkumulátorok töltöttségét jelzi, bár ehhez le kell vennünk a fejünkről, hiszen hátul láthatjuk az értéket négy LED segítségével. A pánt könnyen állítható, a homlokra simuló rész kényelmes, a világítótestet pedig tudjuk dönteni is, tehát nem csak a fejünkkel változtatható a szög.

 

A XANES 2501-B fejlámpa tesztje

A XANES lelke 7 db XML-T6, illetve 2 db XPE LED modul, a linkekre kattintva találjátok meg a gyártói adatlapokat, ezeket – papíron – a CREE gyártja, de gyanús, hogy ezen az áron nem feltétlen adnak eredeti modulokat.

kep2.JPG

Cellákból én a Samsung SDI-t javaslom, a BMW i3-ban is rájuk esett a választás, hiszen használattól függően bírni fog 3-4.000 töltési ciklust, ezért nem tartozik a legolcsóbb megoldások közé, de egyáltalán nem kirívóan magas az ára, két darabot már 4.000 Ft-ért megvásárolhattok, az alábbi linkre kattintva.

kep1.JPG

Mivel a XANES 2501-B-be két darab kell, ezért érdemes 4-8 darabot venni belőle, ha hosszabb útra indulunk, ugyanis a legmagasabb fényerőn elég gyorsan vége lesz egy-egy cellának. Cserélni akkor kell, amikor már csak egy zöld LED világít hátul. Az üzemidő természetesen a felhasználási módtól függ, 60 percet azért ki fog bírni, de ha takarékoskodunk, akkor néhány órára is elegendő lehet.

kep3.JPG

Töltőből bevált a Liitokala, ezen belül is különösen ajánlott vétel a Lii-500, melyet 7.000 Ft-ért vásárolhattok meg az alábbi linkre kattintva. Így úszható meg az áfafizetést is, hiszen az összeg nem éri el határértékét, pont ezért célszerű külön megrendeléseket leadni, a szállítási költség nem számottevő egyik tétel esetében sem sőt,  van amit ingyen küldenek. Ha nem szeretnétek ennyit költeni, akkor két cella töltésére megfelelő a 2.250 Ft-ba kerülő Lii-202 is vagy a XANES 2501-B.

A következő üzemmódok között tudunk váltani a fej tetején található gomb segítségével: 3xT6; 5xT6; 7xT6; 2xXPE; 7xT6 + 2xXPE; 7xT6 + 2x XPE villogva. A leírásban külön kiemelik, hogy a szokványos eső nem jelent problémát a XANES 2501-B számára, de merüléshez ne használjuk. A XANES termék, a D15 IPX-6 védelemmel rendelkezik, ez kicsit jobban bírja a zord, nedves körülményeket, bár a búvároknak ez is kevés lesz. A következő videóban a felsorolt funkciókat látjátok sorrendben, így már egyértelmű a leírás is.

Mint minden hasonló terméknél, itt is eléggé meleg élmény a legnagyobb fokozaton történő használat, javasolt valamelyik visszafogottabb üzemmódot kinézni magunkat, hogy növeljük az üzemidőt. Már a középső erősség esetén is olyan bőséges fényáradat áll rendelkezésünkre, hogy az valami elképesztő. A kínaiak szeretnek nagyot mondani, ha lumenről van szó, de ez a teljesítmény mindenképp letaglóz. A Convoy C8+-szal karöltve olyan tökéletes túraszettet rakhatunk össze, ami nem kérdez, csak “szétpörköl” mindent.

 

Összegzés

A XANES 2501-B fejlámpa 9 db LED modullal dolgozik, ezek táplálásához nem kevés energia kell, úgyhogy érdemes jól felkészülni 18650 cellákból. Túrázás során egy zseblámpával spékelve szerintem tökéletes kombinációt alkotnak, de ha autót szerelnél, vagy éjjel kijársz ellenőrizni az autót/motort/állatot/pajtát/tetszőleges dolgot a sötétben, akkor megtaláltad a társadat. A XANES 2501-B nagyon olcsó, 4.600 Ft, bár a járulékos dolgokat be kell szerezni hozzá, de ez olyasmi, mint a micro USB-ről átállás Type-C-re – AA-ról 18650-re -, előbb utóbb úgyis sor kerül rá. Kezdésnek a töltő beszerzését is odázhatjuk, hiszen a XANES ellátja ezt a feladatot is a hozzá kapott kábel segítségével. A magyarországi ára 50%-kal több, ami nem kicsi különbség.

A XANES 2501-B fejlámpa itt megvásárolható