Kínai túra- és futócipő válogatás – Testünk védelmében

img_1612-696x464.jpg

Az aktív pihenéshez elengedhetetlen a megfelelő lábbeli, legyen az túra-, hegymászó- vagy éppen futócipő, különösen akkor, ha az idő is kellemesre fordul, így jelentős tömegek töltik  szabadidejüket a természetben. Ezek a termékek viszont itthon elég húzós áron kelletik magukat, míg külföldről rendelve sokkal olcsóbban hozzájuthatunk a megfelelő darabokhoz. A fele ár például kifejezetten ígéretesnek hangzik, nemde?

 

Hogyan válasszunk cipőt?

Nem is olyan egyszerű definiálni azt, hogy milyen lábbelire van szükségünk. A kiválasztást meghatározza a terep anyaga, meredeksége, a használat rendszeressége, a táv hossza, az hogy akarunk-e közben futni, sőt még a súlyunk is. Vannak továbbá neuralgikus pontok, például az alátámasztás, hogyan tartjuk a lábunkat, de még a cipőfűző felfogatásához használt rendszer is döntő tényező lehet, és persze mindent überel az ár.

labelhelyezkedes.png

Az sem mellékes, hogy hogyan kell interneten keresztül a lábunkra illő darabokat keresnünk. Ehhez az alábbi metódust javasoljuk, mi is ez alapján rendeljük be a teszttermékeket:

  • tegyünk le egy papírlapot a földre, majd lépjünk rá, úgy hogy közben a falhoz állunk
  • álló – semmiképpen sem guggoló vagy ülő helyzetben – rajzoljuk körbe lábfejünket
  • mérjük meg hány centiméter a lábfejünk a leghosszabb pontján
  • keressük ki a megfelelő mérettáblázatból a hozzánk passzoló méretet
  • ha valamilyen okból magasabb a rüsztünk vagy esetlegesen szélesebb a lábfejünk, válasszunk eggyel nagyobb méretet

nagylab.png

A futás mindig extra helyigénnyel jár, illetve ha kompressziós vagy vastag zoknit is akarunk viselni, akkor ezt is kalkuláljuk bele a méretválasztásba.

 

Futócipő válogatás

Tipikusan az egyenes, nagyobb távokon, kellemes időben viseljük a klasszikus futócipőket. Valójában a legolcsóbb darab is megfelelő lenne, ha van a lakókörnyezetünkben 10-15 percen belül elérhető rekortán pálya, ami leszámítva a körözés unalmasságát, a leginkább kíméli a térdet és a bokát. Három éve futok rajta, és nagyon ritkán fájdul meg tőle bármim, ellenben folyamatosan van igényem a statisztikára, vagyis hogy mit művelek mozgás közben.

1509072164184534_eredmeny.jpg

Ezt a legegyszerűbben a Xiaomi okoscipőivel lehet kivitelezni, ami adatokat gyűjt okoseszközünkre, a Mi Fit applikáció segítségével. Bár a cipőiket még teszteljük, annyit előre elárulhatok, hogy kifejezetten kényelmes a sarokrész, valamilyen ütéscsillapító megoldással töltötték fel, valószínűleg EVA habszivacsot használnak vagy ahhoz hasonló megoldást. Ráadásul az ára is mélyponton van, mintegy 3.000 forinttal olcsóbb lett, mint az elmúlt hetekben.

Xiaomi szürke okoscipő - 12.500 Ft

1462350757262217_eredmeny.jpg

Ennek egy mutációja a több harsány színben kapható variáció, amely ugyan kinézetre egy másik Xiaomi cipőnek tűnik, de a technológia ugyanarra alapul: megfelelő ütéscsillapításra és egy intelligens chipre. Ez utóbbiak egyébként sokkal inkább néznek ki futócipőnek, mint az előző, így akár egyéb szabadidős tevékenység esetén is beleilleszthető ruhatárunkba. Az biztos, hogy sokkal jobb benne futni, mint például az olcsó Kalenji cipőimben, ráadásul az anyaguk többrétegű vászon, ami nagyon jól szellőzik.

Xiaomi kék okoscipő - 11.000 Ft

20171108152711_24338_eredmeny.jpg

Másik ismertebb gyártó a Onemix, aminek a logójába én belelátom a Puma ugró párducát, igaz fej nélkül. A cég komplett repertoárt állított fel futócipőkből, ráadásul meglehetősen népszerűek a modelljeik, amelyek kendőzetlenül másolják például a Nike Airmax technológiáját, nagyjából egyharmad árért. Két érdekességet is észrevettem a termékeik kapcsán: valamiért a cég nem nevezi el külön-külön az egyes típusokat, illetve a nem átlagos lábméretűek örülni fognak, ugyanis a "konfekció mérettől" eltérő darabok olcsóbbak.

Onemix "Airmax" - 11.500 Ft

20171107130139_96890_eredmeny.jpg

A következő modelljüket pedig sok helyen agyon dicsérték az olcsó futócipő kategóriában, és még egy pár zokni is jár hozzá ajándékba.

Onemix hálós változat - 11.500 Ft

 

Túracipő válogatás

A túracipők azért trükkösebbek futásra használt társaiknál, mert bár jellemzően az emberek a túrákon gyalogolnak, sokan szeretnek „belefutni” a távba, hogy kevesebb idő alatt is bejárható legyen az adott szakasz, de az is lehet, hogy pont a terepfutás miatt mennek a természetbe. Ez a két dolog természetesen nem ellentétes egymással, de ha a kis súlyt, a hajlékonyságot, a megfelelő védelmet és a kopásállóságot is betesszük a változók közé, akkor bizony egy nehezen megoldható egyenletet kapunk.

ipree1.jpg

Ezek a paraméterek sokszor meglátszanak az áron is, egy jobb túracsizma 45-85.000 forint között vásárolható meg a hazai boltokban, természetesen a kínai darabok ennek töredékéért is elérhetőek. Jellemzően ezek régebbi, neves túracipő gyártók alkotásainak koppintásai – pl. Merrell, Meindl – de ha három éve jó volt, akkor most is az, főleg 30%-os áron.

0c4a68b2-830c-45ac-bec0-27ad7dd10bdd.jpg

Első ilyen az Ipree bakancsa és cipője, mindkettő Goretex légáteresztő anyagból készült, amit a síelők már évtizedek óta ismerhetnek. Mindkettő vízálló, illetve orrvédelemmel látták el, míg a terhelést viselő talprészek ütéscsillapításáról EVA habszivacs gondoskodik. Érdekes, hogy a sorozat egyes típusai Baideng néven is megtalálhatóak.

Ipree bakancs - 16.700 Ft

20180115111750_19096_eredmeny.jpg

Hasonlóan ígéretes darab a Tantu név alatt futó, bőr felsőrésszel rendelkező, vízálló darab, amely talpkiképzése miatt nedves, mély talajhoz is ideális választás nagy bordamélysége miatt, ki tudja talán még korlátozottan futni is lehet benne.

Tantu cipő - 13.900 Ft

fakk.jpg

Hasonlóan érdekes lehet a következő, mesh anyagszerkezetű, szintén mélyebb barázdákkal ellátott, cipő – szerintem a mintákat a Salomon Speedcross 4-ről lopták -, amely a leírás szerint egyértelműen alkalmas futásra a nagynevű konkurens árának mintegy harmadáért.

Mesh anyagú futócipő - 14.000 Ft

2be6df2e-d269-42f2-a792-7e2da3e85069.jpg

Aki pedig drága kínai bakancsot keres, az sem fog csalódni, itt is tud vastagon fogni a ceruza, ha telepakolják technikával a lábbelit. Bőr felsőrész, orrvédelem, vízállóság, EVA ütéscsillapítás, csillapított saroktámasz, mélyebb bordázottság, szóval a megszokott nyugati szlogenek, a nyugati ár nagyjából feléért.

 Hummto - 30.000 Ft