Umidigi A1 Pro okostelefon teszt - A várva várt újdonság

nyito_6.jpg

Végre megérkezett hozzánk az Umidigi A1 Pro okostelefon, melyről már annyit írtunk a megjelenés előtt, és után is, hiszen egy leendő ár-érték bajnok ajánlatról beszélünk. Az Umidigi nem titkolt szándéka az, hogy jelentős szeletet hasítsanak ki a piac belépő szegmenséből, ezt erősíti a 30.600 Ft-os ára mellé nyújtott kiváló minőség.

Az Umidigi A1 Pro itt megvásárolható

 

elso_kep.jpg

Az Umidigi A1 Pro-ban debütáló Mediatek SoC-ről, a 6739-től annyit érdemes tudni, hogy maximum 3 GB RAM-ot tud kezelni, támogatja a dupla hátlapi kamerát és árkategóriájához képest fürge rendszert eredményez. A gyáriak is megleptek minket egy videóval, érdemes megnézni, hogy kézben tartva milyen benyomást kelt az Umidigi újdonsága.

Az Umidigi A1 Pro okostelefon kicsomagolása

 

Az Umidigi A1 Pro doboza nem tartogat sok újdonságot azoknak az olvasóinknak, akik napi szinten követik az oldalt, hiszen az Umidigi S2 Lite is pontosan ugyanebben a minőségi, matt fekete kartonban érkezett hozzánk, illetve a tartozékok is erős hasonlóságot mutatnak. Kapunk mellé SIM-tűt, gyárilag fóliával látták el, valamint Type-C adatkábel és egy töltőfej képzi a tartozékok listáját, kiegészítve némi leírással és egy tokkal.

Szerintem a készülék gyönyörű lett, bár egy leheletnyivel vékonyabb kialakítást is el tudnék viselni. Minőségi anyagokat használtak: fém és üveg mindenhol, ezért a hátlap némileg csúszós, de a gyárilag mellékelt tokban nem kell félnünk attól, hogy kicsúszik a kezünkből. Hátul, egy vonalban találjuk a dupla kamerát, a LED villanót és a villámgyors ujjlenyomat-olvasót, aminek a sebességért és pontosságáért piros pont jár, ez nem megszokott ebben a kategóriában. Az összeszerelés minősége valami elképesztően magas színvonalú, teljes mértékben feledteti velünk azt, hogy mennyibe került a mobil.

masodik.jpg

Az Umidigi A1 Pro okostelefon tesztje

 

Az Umidigi A1 Pro az MTK újdonságát, a 6739 SoC-t kapta meg, mely pörgős rendszert eredményez a 8.1-es, szinte érintetlen Android-dal, ez jelenleg az elérhető legfrissebb szoftver: a menüben április 5-ét jelöl meg a gyártó dátumként.

Modell Umidigi A1 Pro
Kijelző 5,5 colos HD+ (1440 x 720)
Képernyőarány: 18:9
Képpontsűrűség: 293 ppi
Operációs rendszer Android 8.1
Processzor MTK6739 Quad Core 1.5GHz
GPU IMG 8XE 1PPC@570 MHz
RAM 3 GB
Belső tárhely 16 GB
Kamera Hátlapi: 13+5 Mp
Előlapi: 5 Mp
Akkumulátor 3.160 mAh, 5 V/2 A gyorstöltés
Hálózat FDD-LTE, B20 támogatás
Egyéb ujjlenyomat-olvasó, szimpla SIM + micro SD/dual SIM (nano), Bluetooth 4.0, WiFi 802.11a/b/g/n , Type-C USB port, GPS, giroszkóp, gyorsulás érzékelő
Méret 145 x 69,1 x 8,5 mm
Tömeg 173 g
Színek Fekete, kék, platina

 

a1pro_pc_overview_14_02.png

Nem ért meglepetésként, hogy a szintetikus teszteken hozta a gyár által megadott értékéket, azonban sokkal fontosabb ennél, hogy a napi használat során sem tapasztaltam fájó akadást. Minden gördülékeny, árkategóriájához képest jó minőséget nyújt számunkra nemcsak kívül, hanem belül is. Pici negatívumként említeném meg a 16 GB ROM-ot, ez nagyon kevés ember számára lesz elég, de jó hír, hogy 128 GB-ig tudjuk ezt bővíteni micro SD kártya segítségével, ez természetesen a második SIM foglalatról való lemondással jár.

szintetikus_2.jpg

Ami szintén kellemes élményként ért, az a bámulatos összeszerelési minőség után, a Real Racing 3 futtatása, ezt sem szoktuk meg ebben a kategóriában. A HD+ felbontás  segít abban, hogy ne kelljen rengeteg pixellel számolnia a GPU-nak, de nem kell aggódnunk a gyenge képminőség miatt, mert az 5,5 colos mérethez nincs szükség ennél nagyobb képpontsűrűségre.

3_4.png

A 3.160 mAh-s telep mérete nem számít kiugróan magasnak, ezzel visszafogott használat esetén két napos üzemidővel tudunk számolni, de nagyon gyorsan fel is tudjuk tölteni az 5 V/ 2 A-es gyorstöltés segítségével. A Type-C aljzatot én manapság már követelményként támasztom a leendő telefonommal szemben, hisz teljesen átálltam már erre a szabványra, és nagyon örülök annak, hogy ebbe a kategóriába is lecsorgott már ez az újítás.

4_3.png

Mivel nem törekedtek arra, hogy vízálló készüléket alkossanak meg az Umidigi A1 Pro-ból, ezért kaptunk 3,5 mm-es jack aljzatot is, amihez én a Xiaomi Pro HD fülhallgatóját ajánlom mindenkinek, hisz árkategóriájának az egyik legjobb példánya. Amennyiben Bluetooth-os eszközben gondolkodunk, úgy a Meizu EP52-t tudom ajánlani. Érdemes az Umidigi hivatalos oldalát is felkeresni a további információkért, valamint az egyedi ajánlatokért, bár mi a Gearbest-et javasoljuk, hisz ÁFA-mentes szállítási móddal tudjátok megvásárolni, mert sokszor az olcsó termék drágább végösszeget eredményez.

a1pro_pc_overview_13_02.png

Azt gondolom, hogy a kevesebb néha több, ezért a második hátlapi kameramodult hajlandó lennék rituálisan feláldozni a kamerák istene előtt, hogy egy darab, de jobb képalkotót kapjunk. Sajnos az olcsó telefonok között még nem érkezett meg az a készülék, ami lemossa a többieket, na nem képletesem értem, hisz mos, ahogy (nem)kell. Beszéljenek helyettem a képek, melyek egyébként tűrhető minőségűek, amire vesz az ember egy ilyen telefont, arra tökéletesen elég. Videózni maximum FHD-ban tudunk, de elérhető kisebb felbontás is a kamera menüjéből.

Telefonálás közben a beszéd minősége és érthetősége kifejezetten jó volt, a Bluetooth-os fülhallgatómmal nagyon gyorsan egy hullámhosszra kerültek. Navigációra is folyamatosan használtam, nem vérzett el az Umidigi A1 Pro.

Összegzés

 

Az Umidigi A1 Pro nem véletlen kapott akkora figyelmet a gyártó részéről, hiszen olyan anyagokat és összeszerelést tettek le az asztalra, ami miatt jogos volt a nagy reklámhadjárat, nem egy silány minőségű terméket akarnak a vevőre tukmálni. Az új MTK SoC takarékos, és megfelelő tempóban mozgatja a pixeleket, ezért nem fog senki bosszankodni a rendszersebesség miatt. Külön öröm, hogy nemcsak ígéretet kaptunk a 8.1-es Android-ra, hanem már a dobozból kicsomagolva ezt találjuk az A1 Pro-n. 30.600 Ft-os árával azt gondolom, hogy rendesen a konkurencia orra alá dörgöltek, én bátran ajánlom mindenkinek ezt a telefont.

Az Umidigi A1 Pro itt megvásárolható