Umidigi S2 Lite okostelefon teszt – retteghet a Xiaomi?

1516249518776010_eredmeny-696x464.jpg

Umidigi S2 Lite. Már megint egy S2-es, vajon mi szükség volt erre? Az igény kínálatot teremt, vagy fordítva? Az S2 szérián belül remekül felosztotta az Umidigi csapata a különböző árszintekhez járó hardvereket, és igyekszik a konkurencia orra alá dörgölni, amit egyébként igen jól is csinál, ugyanis 41.500 Ft-os bruttó áron vásárolhatjuk meg ezt a kiváló mobiltelefont.

Umidigi S2 Lite - 41.500 Ft

 

Az Umidigi S2 Lite kicsomagolása


Az Umidigi S2 Lite matt fekete dobozban érkezett hozzánk, melynek előlapja fényes struktúrfóliát kapott, egy diszkrét Umidigi logóval. Oldalt találhatjuk az IMEI számot tartalmazó matricát, a hátoldalon pedig a specifikációt olvashatjuk el. Igényes megoldás, bár nem tudtam hova tenni a külön kis “bugyit”, amit ráhúztak a dobozra, és kitakarta a logó nagyobbik részét is. Marketing iskolában ezért bizony egyes jár.

Az Umidigi S2 Lite-ot egy elegáns fekete borítékra ültettek rá a dobozon belül. Ebben találjuk a német és angol használati utasítást, valamint a SIM tűt. Határozott tartású szivaccsal borították a belső teret, itt kapott helyet a töltőfej, az adatkábel és egy átalakító a zenehallgatáshoz, ugyanis nincs dedikált 3,5 mm-es jack csatlakozó, illetőleg a füstszínű tok sem maradhatott el.

A készülék unibody házat kapott, azaz nem szétszedhető, de ez manapság nem újdonság. Egyedül a tálcát tudjuk kihúzni balról, melybe 2 db nano SIM-et helyezhetünk, vagy az egyik helyett legfeljebb 256 GB méretű micro SD memóriakártyát. A gyártó képei szerint azért némileg kevesebb káva látható, mint a valóságban, de nincs okunk a panaszra: igen tekintélyes felületen terül el a kijelző. Az előlapon így már csak egy kamerát, egy hangszórót és egy értesítési LED-et találunk. A hátlapon dupla kamera foglal helyet, LED villanóval és ujjlenyomat-olvasóval. Jobb oldalt találjuk a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombokat, alul pedig a Type-C csatlakozót és egy hangszórót.

1516613960745332_eredmeny.jpg

 

Az Umidigi S2 Lite tesztje


A telefonon 7.0-s Android fut, ami szerencsére szinte érintetlen verzió, és a gyártó ígérete szerint érkezni fog OTA-n keresztül az Oreo is. Bizakodásra ad okot, hogy bekapcsolás után egyből frissíthettem is a készüléket, egy március 3-án kiadott szoftverre. Minden bizonnyal gőzerővel folyik a 8.1 tesztelése, legalábbis én ezt tenném, ha szeretnék sok ügyfelet magam mellett tartani, és még többet elcsábítani.

1516249517289503_eredmeny.jpg

Az Umidigi S2 Lite MTK6750T csipszetet kapott, ezt társították 4 GB RAM-mal és 32 GB ROM-mal, a GPU pedig egy Mali-T860 MP2-ben ölt testet. A korábban már említett két darab nano SIM Dual Standby technológiával képes működni, azaz hívás közben lecsatlakozik a hálózatról a használaton kívüli kártyánk. Természetesen képes kezelni a B20-as frekvenciasávot is, így nem lesz gond a Budapesten kívüli 4G eléréssel sem, ettől nem kell félnie senkinek.

1516613960503385_eredmeny.jpg

Szerintem üdvözítő tendencia a telepek növekedése, az Umidigi S2 Lite-ban helyet foglaló 5.100 mAh-s akkumulátor pont optimális, mert csak 186 grammos tömeg társul mellé. Ezzel a kapacitással intenzív használat esetén 2 napos üzemidő érhető el, de nem utópisztikus fantáziálgatás a 3-4 nap sem. WiFi-ből a következő szabványokat ismeri: 802.11a/b/g/n, sajnos az ac kimaradt, ellenben a Bluetooth 4.0-s, a GPS pedig kommunikál a Glonass műholdjaival.

1517278584523650_eredmeny.jpg

A kijelző egy 5,99 colos SHARP TDDI panel, melynek 1440×720 pixel a felbontása, ami 268 PPI-t eredményez, és Gorilla Glass 4-es bevonatot kapott. A betekintési szögek jók, árkategóriában pedig jónak számít ez a minőség, illetve külön előny, hogy elég magas a maximális fényerő a nappali használathoz. A rendszer gördülékeny, gyorsan reagál, és külön öröm, hogy az ujjlenyomat-olvasó pontos és hamar felold érintésre. Nem örültem neki, hogy egy ujjat nem lehet többször felvenni, ugyanis felismeri a rendszer, hogy ezt már regisztráltam (így lenne növelhető a találati arány).

1517278608431256_eredmeny.jpg

Az Umidigi S2 Lite meglepően kellemes hangminőséget produkál a hozzá adott Type-C-ről 3,5 mm-es jack csatlakozóra alakító kábelével és a Xiaomi Pro HD fülhallgatóval, amit itt tudtok megvásárolni. Az alapbeállításokkal picit hangsúlyosabbak a mély hangok, mint az elvárható lenne, de egy kis manuális utánállítást követően (ezt szinte mindegyik zenelejátszóban tudjuk kezelni) el tudjuk fedni. Bluetooth-os headsettel szintén nem volt gondja, közben kapcsolatban állt a Xiaomi Amazfit okosórával is, melynek tartóstesztjét itt találjátok. Megsúgom: ez az óra most best buy vétel.

szintetikus_1.jpg

Az szerintem kiderült a szintetikus tesztekből, hogy a hardver abszolút megfelel a mai alsókategória követelményeinek, ezért aztán nyugodtan játszhatunk is a telefonnal, maximum kevesebb FPS-sel, de mondjuk egy Asphalt 8 élvezhető játékmenetet produkál. A GPS gyors, pontos és tartja is a jelet, navigációra alkalmas. A dupla hátlapi kamera (16+5 MP, az előlapi pedig 5 MP-es) ebben az árkategóriába is lecsorgott már, persze több értelme lenne egy darab, de jobb minőségű szenzor beépítésének. Ennek ellenére az elkészült képek szerintem teljesen vállalhatók, kínai kamerás léptékkel mérve egyenesen szuper minőséget képviselnek.




Összegzés


Az Umidigi S2 Lite megmutatta, hogy oda lehet pirítani a Xiaomi-nak, mivel az S2 Lite erős konkurenciát állít a Redmi 5 Plus-nak (+1 GB RAM-mal és a dupla hátlapi kamerával fölé is ígér). Az összeszerelés minősége nagyon jó, az unibody házba szerelt készüléket öröm fogni. A jelenleg gyári 7.0-s Androiddal futó rendszer pörgős, nem tapasztalni akadozást. Várjuk nagyon a 8.1-re való átállást, bár más készülékeknél ez nem volt zökkenőmentes, ezért elsietni nem érdemes azt. A bruttó 41.500 Ft-os vételárért cserébe kapunk 4 GB RAM-ot, és 5.100 mAh-s akkumulátort, valamint dupla hátlapi kamerát is, amivel próbált kiutat találni a konkurencia ingoványos talajából.

Umidigi S2 Lite - 41.500 Ft