Xiaomi Soocas X3 és Sonic Smart elektromos fogkefe teszt – Háziverseny

nyito-1_4.jpgA Xiaomi Soocas X3 a gyártó csúcsfogkeféje, ami az elektromos fogápoló termékeket illeti. Szereztünk neki egy ellenfelet házon belülről, a Sonic Smart-ot, és összemértük a tudásukat. A szokásos kiváló minőség mellett a számtalan tisztítási funkció és az applikáció alapú monitorozás teszi ezeket az eszközöket igazán érdekessé. A magasabb ár - ami a Soocas esetében 18.000, míg a Sonic Smart esetében 13.000 forint körüli összeget jelent – összevetve az itthon kapható csúcstermékekkel, még mindig jutányosnak nevezhető, különösen azért, mert tudásuk sok esetben a vezető márkákkal egyezik meg.

Xiaomi Soocas X3 - 18.000 Ft

Xiaomi Sonic Smart - 13.000 Ft

 

A Xiaomi Soocas X3 kicsomagolása

Mostanában eléggé belejöttem az elektromos fogkefék tesztelésébe, lassan kezdem átlátni a teljes árspektrumot, ami egy igen szerencsés helyzet. Így elég könnyen össze tudom hasonlítani, hogy mennyiért mit adnak, és hogy megéri-e a többletköltséget az általuk biztosított extrák garmadája.

img_0984.jpg

A Xiaomi Soocas X3 ráadásul egy csúcskészüléknek mondott darab, tehát az elvárások is ilyenek voltak vele szemben. Nem is csalódtam sem a dobozolásban – ami ráadásul dupla, egy egyszerűbb és egy rendkívül látványos –, sem a kivitelezési minőségben. Ha lehántjuk a külső kartonpapírt, előbukkan a termék igazi arca, a rendkívül szépre megtervezett külső dizájn, ami egyből kívánatossá teszi a készüléket.

A fedelet felhajtva kétfelé osztva helyezkednek el a fogkefe elemei, bal oldalon a terméket, jobb oldalon pedig a hozzá tartozó kiegészítőket láthatjuk. A termék mellé jár egy igen elegáns, majdnem kör alakú, középen lyukas töltő, de nem a magyar 220-as dugószabvány szerinti, illetve az elmaradhatatlan leírás és a fogkefe fej – sterilizálva, vákuumcsomagolásban -, amiből csak egyet kapunk, ebben a tekintetben a konkurencia azért bőkezűbb.

A Xiaomi Soocas X3 teste egy remekbe szabott műtárgynak néz ki, nagyon finom részletekkel megtűzdelve. A kidolgozás első osztályú, mind a nyél, mind a gombok tekintetében, az anyaghasználat príma, az illesztések szinte nem is látszanak, a módokat jelző ikonok pedig nagyon szépen simulnak bele a testbe. Még a kábelezés kialakításánál is odafigyeltek arra, hogy kulturáltan el lehessen csomagolni. Az utazó tokot viszont hiányoltam, a sokkal olcsóbb konkurensek – mint például a Digoo DG-YS1, amelyről a tesztet itt olvashatjátok – adnak ilyet az alapkiszerelésben.

img_1001.jpg

A Sonic Smart dizájnjától már nem voltam ennyire elájulva. Itt is a fehér dominál, mint minden Xiaomi termék esetében, de a kidolgozásra nem fektettek akkora hangsúlyt, annak ellenére hogy a felhasznált anyagok minősége itt is remek. A doboz viszonylag egyszerű, kevésbé csicsás, de a beltartalmat itt is szépen elrendezték, és érdekes módon itt a Mijia felirat is többször feltűnik, ami hagyományosan a Xiaomihoz tartozó almárka.

Persze ezt a terméket sem merném gagyinak nevezni, csak a kontrasztot érezni a két termék között. A beltartalom gyakorlatilag megegyezik, csak itt az indukciós töltő nem olyan filigrán, illetve USB porton keresztül kell a fogkefét töltenünk, nem pedig közvetlenül a hálózatról. Van még egy érdekes extra, egy színes gyűrű szett, amit felpattinthatunk a készülék aljára, hogy a családtagok meg tudják különböztetni, melyik eszköz kié. Ez egy elég gyerekbarát megoldás, és a lurkóknak biztosan tetszeni is fog.

A nyél kidolgozása azért itt is elég minőségi, bár talán nem éri el a Xiaomi Soocas X3 szintjét, a bekapcsoló gomb pedig egy szürke gumis burkolat alá került, ami egy kicsit jellegtelenné teszi a kinézetet. Az anyaghasználat nem rossz, de valami gumírozott felületet jobban el tudtam volna viselni, és a fejet felhelyezve vettem észre, hogy jóval nagyobb rés van a fogkefe és az alsó rész között, mint a drágább terméken. Természetesen mindkét test vízálló, teljesítik az IPX-7 szabvány követelményeit.

img_0995.jpg

Mindkét leírás kínai nyelvű, és most itt nem a Youtube csatornán használt viccel akarok élni, hogy megfordítom és hopp, mégis angol, hanem tényleg nem tartalmaz másik nyelvet. Emiatt nem kell különösebben aggódnunk, a QR kód „kínaiul” is pont ugyanazt jelenti, mint „magyarul”, a beolvasásával pedig egy teljesen angol nyelvű applikáció fogad, vagyis a „kézikönyvet” akár nélkülözni is lehet. A MI Home applikáció pedig az első bekapcsolás után végigvezet minket a használat rejtelmein, legalábbis a Sonic Smart esetében.

 

A Xiaomi Sonic Smart tesztüzeme

Megfordítanám a sorrendet, és a kicsomagolás fejezettel ellentétben a Sonic Smart-tal kezdeném - ami egyes források szerint Xiaomi Mi Home Sonic Smart Wireless Charging IPX7 Waterproof Electric Toothbrush, amit még kimondani is szörnyű - , azért, mert ez az a termék, amit érdemesebb megvásárolni, lentebb ki is fejtem, miért. A Mi Home program letöltésén, a párosításon és az akkumulátor feltöltésén átesve vehetjük használatba a készüléket, ami gyakorlatilag mindenben megegyezik a már jól ismert szónikus elektromos fogkefék működésével, ugyanis mindkét termék ebbe a kategóriába tartozik.

img_1004.jpg

Mivel ezek az eszközök viszonylag nagy frekvencián rezegnek – normál módban durván 31.000-et percenként -, ezért a működési kultúra, a vibráció és a használat általános érzete az, amiből az első benyomásainkat szerezzük. A nyélen található 3 jelecskéből már a legtöbben előre kitalálták, hogy a Sonic Smart háromféle működési módban tud dolgozni. Az első a normál, a második az első gyengébb változata, a harmadik pedig egy teljesen, a telefonos alkalmazásból személyre szabható mód, amit mindenki a saját igényei szerint állíthat be.

1-4_3.jpg

A fő gondom az volt a Sonic Smart-tal, hogy még az érzékeny módban is úgy rázta a karomat, mint egy légkalapács. A fogápolási része egyáltalán nem kellemetlen, megszoktam, hogy gyorsan mozog a fej, na de az, hogy a kezemet is rángatja, szerintem eléggé idegesítő. Nem fájdalmas, még csak kellemetlennek sem mondanám, egyszerűen csak zavaró, és ezt a hatást még a sokkal olcsóbb, 4.000 forint körüli Seago termékénél sem tapasztaltam. Nem is igazán látom, hogy mi a haszna, de a működési kultúrája az első kettő módban nem olyan finom, mint ahogy vártam.

959c9d70-c510-4d50-afca-4a158fba941b_1.jpg

Aztán utána olvastam a dolgoknak, és kiderült, hogy a két Xiaomi termék erősebb, és a gyártó állítása szerint főként időtállóbb motorokat kapott, mint a konkurencia, ezért érezzük a rezgéseket túlzónak, ami ha valóban tetten érhető az élettartamban, akkor nem egy vállalhatatlan kompromisszum. Pont a rezgések bosszantóan erős mivolta miatt léptem be először az applikációba, és konfiguráltam át a fogkefét a számomra legmegfelelőbb beállításokra, így egyből elmúlt a kellemetlen érzés, amit a túl erős rezgések okoztak.

321e38be-827c-4d5a-8371-b2e5e7620348.jpg

Ehhez a programon belül a gentle módba kell kapcsolnunk a készüléket, és máris más lesz a Sonic Smart-ról a véleményünk. Elméletileg itt beállíthatjuk a fröcskölés elleni védelmet is, aminek lényege, hogy a bekapcsoló gomb megnyomása utáni 10 másodpercben nem indul be a készülék, de én nem jöttem rá, hogyan kellene ezt aktiválnom. Felfedeztem a próbálgatás és a fej felrakása közben egy másik pozitívumot is: a rezgőtengely rozsdamentes acélból készült, így a korróziótól nem kell tartanunk, és ez mindkét tesztalanyunkra igaz.

2-4_2.jpg

A fogtisztítási módok közötti váltogatás egy picit eltér a szokásostól, a bekacsolás után rövid nyomásra át tudunk lépni a következő funkcióra, illetve ha hosszabb ideig nyomjuk azt, akkor standby módba kapcsol a készülék, megjegyezve az előző beállítást. A fentiek egyébként a Xiaomi Soocas X3-ra is igazak, de ott valahogy minden egy kicsit finomabban működik, kellemesebb ergonómia mellett.

pjimage_3.jpg

Ellenben a két applikáció teljesen különbözik egymástól, a Sonic Smart a már említett Mi Home appal működik, amit simán el fogunk érni a Play Store-ból. A kezdőképernyőn a fogmosás közben elért pontjainkat láthatjuk, ami eleinte gyerekjátéknak tűnt, de egyáltalán nem az, teljesen rákaptam a minél magasabb értékek elérésére a tesztidőszak alatt, szóval tényleg megvan a motiváló hatása, ami gyerekek esetében valószínűleg még jobban működik.

2-5_2.jpg

Balra lent a statisztika sort látjuk, az átlagos napi pontunkat heti bontásban, a fej elhasználódását – ami elvileg 90 nap alatt következik be -, illetve a személyre szabható mód beállításait. Ha középen a pont alatti részletek feliratra nyomunk, akkor igen aprólékos bontást kapunk arról, hogy milyen stílusban mosunk fogat. Ehhez a hat darab – szerintem giroszkóp – szenzor ad támogatást, amely folyamatosan figyeli a kézmozgásunkat.

3-3_2.jpg

Az alkalmazás értékeli a fogmosás idejét, a lefedettséget és hogy egy fogon átlagosan mennyi időt töltöttünk el. Én szépen felfejlesztettem a pontszámomat a tesztidőszak alatt, és természetesen ezeket az adatokat rendszeresen nézegettem is, hogy lássam a progressziót.

4-2_1.jpg

Az utolsó, három ponttal jelölt menü alatt pedig kimerítő mennyiségű információt kapunk a használatról, a fogbetegségekről, és mindenféle hasonló, ide kapcsolódó témáról. Az általános beállító menüben pedig elnevezhetjük vagy megoszthatjuk eszközünket. Egy dolgot viszont SEMMIKÉPPEN ne csináljunk, ne próbáljuk meg frissíteni a szoftvert, mert kő merevre fog fagyni. Háromszor próbáltam meg, háromszor lett ez a végeredmény, így viszont sosem fogunk hozzájutni a hibajavításokhoz és az újabb funkciókhoz.

559b196a-a4ea-4b87-ae8a-0e847fa5d295.jpg

Ami az eszköz tisztítási képességeit illeti, az természetesen remek. Gyakorlatilag olyan érzés, mintha a fogorvos rendelőjéből lépnénk ki, csak ott mindig sokkal több pénzt kell kicsengetnünk. Hatékonyan működik az időzítő is, ami 4x30 másodpercre osztja a két perces fogmosási ciklust, hogy jelezze, mikor kell oldalt váltanunk. Ezt persze átprogramozhatjuk, ahogy én is tettem, hozzácsaptam az alap 120 másodperces időhöz további 30 másodperc fehérítő programot is. Ez utóbbi módban sokkal magasabb frekvencián – állítólag 372.000-et rezegve – dolgozik a fej, ami a rezonanciában is érezhető.

778dfd98-4be8-4ab9-98ea-8d254be9a3d4.jpg

Sokak számára szokatlan lehet, hogy a fogkefe szétcsapja a fogkrémet, tehát ha nincs a szánkban, ne nagyon hadonásszunk vele, mint Harry Potter a varázspálcával, mert a lakás gyorsan a fogkrémpermet martalékává válik. Nekem ráadásul ilyenkor beindul a nyáltermelésem is, ami a fehérítés magasabb frekvenciája mellett bizony ki tudott folyni a számból, szóval csak óvatosan a tátogással.

d6df9822-c7b4-41e8-a408-b4ab34d1bd56_1.jpg

Hogy a csere fejekről is ejtsek néhány szót, egy háromdarabos szett ára durván 5.000 forint, és ha betartjuk a gyártói 90 napos csereperiódust, akkor háromnegyed évre elég egy csomag. Érdekes módon a két fogkefe fejei keresztben csere szabatosak, vagyis a Sonic Care-re ugyanúgy rámennek a Soocas sörtéi, mint fordítva. Mivel az előbbi a szélesebb, ezért az X3 esetében furcsán néz ki az átcserélés, fordítva viszont teljesen jól használható. Üzemidőre 18 napot adnak meg egy feltöltéssel, amit egy 700 milliamperórás akkumulátor biztosít.

 

A Xiaomi Soocas X3 tesztüzeme

Ahogy már említettem, a Xiaomi Soocas X3 tulajdonképpen egy fejlesztett Sonic Smart, ami viszont leginkább egy Philips Sonicare másolat, csak annál sokkal olcsóbb. A legnagyobb különbség azonban nem abban keresendő, hogy az X3 egy igényesebben kivitelezett és ergonómiailag jobb termék, hanem hogy a két applikáció teljesen eltér egymástól, és nem az Soocas javára.

df42aad7-8532-47e3-8e30-f8f27309fe3e_1.jpg

Elméletileg két alkalmazással is lehetne a fogkefét használni, a dedikált program a Soocas sajátja, de ezt én messzire elkerülném. Egy merő vírus az egész, de önfeláldozóan leszedtem és kipróbáltam volna, csak már a regisztrációnál elakadtam, mert a gomb megnyomására az égvilágon nem csinál semmit. A Xiaomi fórumban mennek a nagy mókolások, olvastam olyanról, akinek sikerült, de teljesen szét kell állítgatni a telefont, miközben az program mindenféle olyasmihez is hozzáfér, amit nem igazán szeretnénk.

5-1_1.jpg

A másik, szerintem vállalhatóbb megoldás, ha a Mi Home központi szoftveren keresztül kapcsolódunk a Xiaomi Soocas X3-hoz. Ahhoz, hogy a terméket megtaláljuk, át kell állítani a Mi Home app lokalizációját kínaira, a nyelvet pedig angolra, ezt az alábbi útvonalon tehetjük meg:  „profile/settings/region és language”. Ha ezzel megvagyunk, az automatikus keresés meg fogja találni az eszközt, és le is tölti hozzá a vezérlő felületet, de ez sajnos kínai nyelvű marad.

4a734c84-bd63-49b3-9ede-4d0f28410959.jpg

Azt is fontos tudni, hogy ha váltogatunk az európai és a kínai lokalizáció között, akkor több profil jön létre, tehát például a magyar verzióba felvett Sonic Care adatokat nem tudom a másikba átemelni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a háttérmenü angol, és minden szöveg mellett ott egy kis piktogram, amiről ki lehet találni, mi mit csinál, de azért ezt mindenképpen hátránynak kell elkönyvelnünk.

6-1_3.jpg

Az alkalmazás kísértetiesen hasonlít a Sonic Care felületéhez, azt leszámítva, hogy még annál is többet tud. A főképernyőn ugyanúgy a megszerzett pontokat láthatjuk, balra lent a töltöttséget, jobbra lent a fej állapotát mutatja a program. Középen vehetnénk meg az új fejeket, ha azok elkopnának. Jobbra lapozva ugyanazt a statisztikát láthatjuk más bontásban, mint a Sonic Care esetében, míg a hárompontos menü szintén a beállításokba visz.

7-1.jpg

Itt a jelecskék alapján nagyjából ki lehet találni - vagy legalábbis megtippelni -, hogy melyik milyen funkciót aktivál. Csináltam egy montázst a két fogkefe applikációja alapján, de olyan túl sokat sajnos nem segített, mert teljesen átvariálták a menük sorrendjét. A „felderítésben” még segíthet a hivatalos leírás, ahol legalább minden funkciót feltüntettek, de azért a használat még így is a Kaland, Játék, Kockázat könyvek véletlenszerűségére emlékeztet.

A következő leírást NEM KELL szentírásnak venni, de azért, hogy a kedves olvasót megsegítsem, leírom felülről lefele a menüsorrendet, hogy szerintem melyik mit jelenthet. A bal oldali gomb mindig a vissza lehetőség, a jobb pedig az elfogadás:

  • időzítő, 2 és 2,5 perc között állítja a fogmosás időtartamát
  • szenzitív mód
  • ínymasszírozó, kezdő mód
  • személyre szabható mód
  • nyelvtisztító mód

8-1.jpg

Az utolsó három mód értelemszerűen kizárja egymást, míg a második bekapcsolható az első mellé is. Az alsó két menüből a felső az általános beállításokat tartalmazza – kivételesen angolul -, illetve a firmware frissítést végzi el, itt hibátlanul, vagyis nem fagy le a szoftver, mint a Sonic Care esetében. Az alsó pedig a GY.I.K.-ot és egy hibabejelentő felületet tartalmaz.

img_0990.jpg

A Xiaomi Soocas X3-at egyébként teljesen ugyanolyan használni, mint édestestvérét, én semmilyen szignifikáns különbséget nem fedeztem fel a tisztítási képességek terén, mindkettő remekül működik, de azért az apró, igényes finomságokat inkább az X3 tudja, például a töltöttség kijelzését, a Bluetooth kapcsolat meglétét vagy az elegáns elhalványulást kikapcsolásnál. Ezek azonban csak a lelkünket melengetik, a mindennapi használatban lényegtelenek.

4e5d3b7b-a7e9-4f03-974e-a5f1f4bda374.jpg

Természetesen a pótfej beszerzésének a lehetősége is adott, viszont a költségük is jóval magasabb, mint az olcsóbb gyártók – Digoo, Seago – esetében. Két darabért 3.000 forintot kérnek, ami 1500 Ft/ db árat jelent ugyanez a Seagonál pár száz forint, vagyis az üzemeltetési költségei nem túl alacsonyak. Az üzemidő 25 nap, az áramforrás kapacitása pedig 1000 milliamperóra, ami azért nagy plusz az olcsóbb tesztalanyhoz képest.

 

Összegzés

A Xiaomi háziversenyt egyértelműen a Xiaomi Sonic Smart nyerte, aminek egyszerű oka van: a Xiaomi Soocas X3 applikációját képtelen voltam legalább angol nyelvűre átállítani. Ez szerintem egy olyan hiba, ami 18.000 forintért nem tolerálható, mert így az eszköz képességeit sokkal nehezebben tudjuk kamatoztatni. Akit ez nem zavar, nyugodtan vegye meg, minden funkciója hibátlanul működik, csak a kínai nyelvvel kell egy kicsit többet birkóznunk a kelleténél. Ráadásul a fejek ára is elég magas az egyszerűbb készülékekhez képest, de ezt nem találom kirívónak egy prémium elektromos fogkefe esetében.

A Xiaomi Sonic Smart viszont teljesen más tészta, elég jól össze van rakva, szép letisztult a dizájn, elég sok mindent tud, és ha az applikációból megfelelően beállítjuk, már nem is érződik olyan erősnek az általa keltett rezgés. A nyomon követés pedig egy remek funkció, és gyanítom, hogy a kisebbek örömére válik, hogy játékos módon lehet figyelni a fogmosási rítus eredményét. Ez a fajta interakció szerintem megér 13.000 forintot, sokkal olcsóbb, mint egészségügyi bántalmak miatt fogorvoshoz járni. Aki pedig sokallja az árat, vegye meg a Seago E5-öt, nagyjából negyed ennyiért.

Xiaomi Soocas X3 - 18.000 Ft

Xiaomi Sonic Smart - 13.000 Ft