Sanrenmu 7023 LUI kés teszt

img_20170520_184445_hdr.jpg

Bátor kalandozásom a kínai kések tengerében új állomáshoz érkezett. A másik nagy gyártó a Sanrenmu (tehát San-ren-mu, nem tévesztendő össze a San Remo-i Dalfesztivál helyszínével) akinek közkívánatra egy 8 cm alatti pengehosszúságú kése érkezett meg. A nyelvtannácik mintájára akár nevezhetnénk legálnácinak azokat, akik szenvedélyük tárgyát centiméterekben mérik, és nem hajlandóak 8 cm-es pengehosszúság feletti vágóeszközt vásárolni. A kis buták, mosolygok a bajszom alatt, hiszen egy ekkora szúróhosszúságú bicskának a vágóéle bőven lehet 8 centi fölött. Na tessék, már kész is a baj!

Ezeket olvastad már?

 

index-2.jpg20161227095333_53703_1.jpeg 1459935970798794_1.jpg

 img_20170520_184306_hdr.jpg

De tényleg! Egy eszköz közbiztonságra veszélyességét pengehossz alapján megítélni és szabálysértőként megbüntetni viselőjét függetlenül attól, hogy a viselkedése vagy a szándékai veszélyesek e, se nem igazságos, se nem célszerű. 

A LUI nem cifrázta túl a ruháját, bliszteres műanyag csomagolásban érkezett, ami egy kartonlappal van lezárva. Komolyan érzem a pukistasak és a szakrális szilikagél hiányát! Mindegy, gyorsan nekiesek és kibontom a kis drágát. 

img_20170520_184353_hdr.jpg

A kis jelző cseppet sem túlzás, nem egy nagydarab versenyző, becsukva nagyjából a középső ujjam hosszúsága. Mit mondjak, kinyitva sem egy tankhámozó robuszta. A méretei alapján gentlemen foldernek mondanám, de nekem annak is kicsi, viszont sem a penge sem a nyél nem nélkülöz egyfajta eleganciát.

Méretek:

Teljes hossz: 16,5 cm
Penge hossz: 6,9 cm, szélesség: 2,1 cm, vastagság: 0,2 cm

A teljes kés szürkés fekete színű. A penge kapott egy titánium szerű burkolatot, a nyél pedig ránézésre szénszálas, tapintásra inkább gumírozott borítású. Az, hogy ránézésre CF azt jelenti, hogy nem az! A Sanrenmu nem felső kategóriás késeket gyárt, aki ezeket keresi, ne ezt vegye. Vannak nagyon jó, tényleg upper class vágóeszközöket gyártó kínai cégek, egyre nagyobb és lelkesebb rajongótáborral, mint a Real Steel, a RUIKE vagy a KIZER, de itt az egyedi formatervet és a kiváló gyártási minőséget ugyanúgy meg kell fizetni, mint a világ bármely más pontján. Ez már rég nem a kici-occó világa.

img_20170520_184612_hdr.jpg

A Sanrenmu az alsóbb szegmensben focizik, de a 7023 LUI nem egy kiábrándító darab. A legnagyobb hibája – a kezemhez képest kicsi méretén túl – mindössze annyi, hogy picit nehezen jár kinyitáskor. Simán el tudom képzelni, hogy hamar bejáratódik. Ha lehet ilyet mondani, inkább nőknek ajánlanám. A kisebb női kezek számára szinte megoldhatatlan feladat például egy Spyderco Military egy kézzel történő nyitása. Túl nagy a nyitófurat – beleakad a hüvelykujjuk. Amikor pedig kiszabadítják, nem tudják kényelmesen kihajtani a pengét. A LUI-val simán megbirkóznak tapasztalatom szerint.

img_20170520_184624_hdr.jpg

A Sanrenmu terméke teljesen korrektül kivitelezett egykezes bicska, fame-lock zárszerkezettel. A keretzár a markolat alján helyezkedik el, mintegy a keretként szolgáló nyél része, nem pedig azon belül található, mint a liner lock. A reteszelési mechanizmus mindkét esetben ugyanaz: a kinyitott penge alá beugrik a rugó. Nagyon fontos vásárláskor ellenőrizni, hogy lassú nyitáskor is biztosan reteszeljen. Sokkal fontosabb ez, mint hogy középre zár-e a penge csukott állapotban. A liner és frame bicskák gyakran nem zárnak középre, mert ilyenkor a rúgó elnyomja a pengét ellenkező irányba. Szerintem ez inkább szerkezeti sajátosság, mint hiba.

A 7023 feszes kis darab, nem lötyög, nem recseg. Szépen kattan kinyitáskor, biztosan rögzül és majdnem középre zár, ahogy kell.

A pengeanyag a vásárlói tájékoztató szerint rozsdamentes acél, ami lehet akár ELMAX is, de nem az, ebben biztosak lehetünk. Igazi hétköznapi mindenes, bár én a biztonság kedvéért mindig vittem magammal egy nagyobbat is.

A Sanrenmu 7023 LUI 7,71 USD-ba kerül és szállítással együtt is kijön 3000 Ft alatt. Ez az ár már közelíti a hyperekben időnként kapható bicskákét, de sokkal tisztességesebben összerakott, magasabb szintű műszaki megoldásokat felmutató jószág.

Biztos vagyok benne, hogy nőkön és legálnácikon aggályosan jogkövető polgártársainkon kívül is tetszést fog aratni ez az ár/érték bajnok kínai cucc.

GearBest - 2800 Ft