Blitzwolf BW-FWC3 vezetéknélküli töltő teszt – Jövőbemutató söralátét

32012958-7fa3-4f6f-909b-082c5c74f51a-696x464.jpg

A BlitzWolf BW-FWC3 vezetéknélküli telefontöltő kifejezetten jövőbe mutató megoldás, amely már nemcsak az ajtónkon kopogtat, hanem az íróasztalunkon trónol. A kifejezetten igényesen kidolgozott, induktív elven működő koronggal nincs többé kábeldugdosás, nem kopik az USB csatlakozó, csak lazán rátesszük mobilunkat, és máris töltődik. A bruttó 7.600 forintos kütyüt a BlitzWolf.Shop kínálatából, az RKI5 kuponkód segítségével itthonról, magyar garanciával és terméktámogatással szerezhetjük be, extra gyors szállítással.

BlitzWolf.Shop /Magyarország/ - BW-FWC3
Banggood /Kína/ - BW-FWC3

 

Blitzwolf BW-FWC3 működési elve

A vezetéknélküli töltő létjogosultsága pár éve még nem volt annyira egyértelmű, mint manapság. Ma már nemcsak különálló készülékként vásárolhatjuk meg, de gépjárművünkbe beépítve is, vagyis egyre inkább terjed a megoldás.

76ac9b9d-03f4-42dd-aaba-26f968fe5b11.jpg

Az alapötlet viszonylag egyszerű: hozzunk létre réztekercs segítségével elektromágneses teret, amelyet a telefonban elhelyezett másik réztekercs úgy alakít vissza, hogy azzal tölteni tudja a saját akkumulátorát. A dolog persze csak leegyszerűsítve néz ki ilyen könnyűnek, de számunkra elég ennyit tudni, és így a cikk elolvasásához sem szükséges villamosmérnöki diploma.

main-qimg-1d96151920f661279ad54d0eee48681b-c.jpg

A technológiát olyan helyeken, ahol a töltőfelület a készülékkel nem érintkezhet biztonsági okokból – mint például a fogkefe vagy a borotva - már elég régóta használják, hiszen a leszigetelt felületeken keresztül is át kell vinni valahogy az elektronokat. Ebből viszont az is következik, hogy egy vékonyabb tokon keresztül is működik a megoldás, igaz, közel sem olyan hatékonysággal, mint a hagyományos USB csatlakozós töltők.

belkin-illustration-inductive-charging-howitworks-v01-r01-867x575-us.png

Ennek az oka az, hogy egyrészt oda-vissza kell transzformálni az áramot, aminek a hatékonysága nem 100%-os, emiatt veszteséghő keletkezik a felületen, másrészt a teljesítménye sem akkora, mintha a hagyományos módon próbálkoznánk. Ez a BlitzWolf BW-FWC3 esetében 5 volt mellett 1 ampert jelent, vagyis 5 wattos teljesítményt, ami azért  elmarad a modern gyorstöltési megoldásoktól.

0942daa9-1a40-441e-90c8-6b1a6535e8b3.jpg

Miért érdemes akkor mégis használni? Számtalan előnye miatt, amik nem is biztos, hogy elsőre eszünkbe jutnának:

  • nem kopik a telefon USB csatlakozója
  • sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos megoldás
  • esztétikusabb, könnyebben elrejthető
  • gyerekek sokkal könnyebben használják
  • tárgyakba is beépíthető (erre remek példa az autógyártás vagy a modern házak falba rejtett megoldásai)
  • univerzális szabvány, nem kell vacakolni a különböző kábelvégekkel, eszközöktől függetlenül mindent tölt
  • mivel nincs gyorstöltés, elvileg nagyobb lesz az akkumulátorok élettartama

trn.jpg

Természetesen a vezetéknélküli töltés egy picikét csalóka, hiszen magához a "töltő tányérhoz" legalább egy kábelnek mennie kell, míg a túloldalon valaminek szolgáltatnia kell az áramot egy tápegység formájában, de az biztos, hogy sokkal esztétikusabban elhelyezhető, mint a hagyományos megoldások.

 

Blitzwolf BW-FWC3 kicsomagolása

A szokásos zöld-fehér, a Ferencvárosi Torna Club színeinél egy árnyaltnyival világosabb összeállítás díszíti a csomagolást, míg a doboz anyaghasználat hozza a megszokott BlitzWolf minőséget.

img_2288.jpg

Mivel a vezetéknélküli töltőkhöz túl sok minden nem szükséges, ezért a töltőlapon, a leíráson, a garanciajegyen és az 1,5 méter hosszú USB kábelen túl mást ne nagyon keressünk, de ezek is tökéletesen elegendőek a működtetéshez.

A Blitzwolf BW-FWC3 leginkább egy futurisztikus UFO-hoz hasonlít, kifejezetten szép ez a fekete, fényes felület, cserébe gyűjti az ujjlenyomatokat, de mivel úgysem fogjuk fogdosni, csak a telefonunkat rátenni, ezért szerintem ez a funkcionalitás kárára hozott áldozat maximálisan elfogadható. Az alján csúszásgátló gumi tappancsokat, míg a hátulján – már amennyire egy szimmetrikus körnél lehet ilyesmiről beszélni – a micro USB bemenetet láthatjuk.

2-2_2.jpg

Elején egy pici kék állapotjelző LED található, ha pulzál, akkor tölt a készülék, ha folyamatosan világít, akkor pedig telefonunk került teljesen feltöltött állapotba. A szaggatott villogás pedig a nem kompatibilis eszközöket jelöli, ami jellemzően egy vezetéknélküli töltéssel nem rendelkező készülék.

3-2_2.jpg

Szerencsére éjszaka sem akar megvakítani minket, inkább diszkréten, mint erősen világít. Nem különösebben nehéz esztétikusan elhelyezni a 9 centiméter átmérőjű, 1,1 cm magas korongot, de akár le is takarhatjuk valamilyen vékony anyaggal, az sem befolyásolja a tevékenységét, cserébe teljes mértékben elrehthető.

 

Blitzwolf BW-FWC3 tesztje

A biztonság kiemelt szerepet tölt be a BlitzWolf életében, így a BW-FWC3 is megkapta a szükséges túlfeszültség, túlmelegedés és rövidzár elleni védelmeket, így sem magát a töltőt, sem okos eszközünket nem veszélyezteti.

img_2294.jpg

Ami a kompatibilitást illeti, Qi vezeték nélküli töltési szabványt támogató kütyükkel képes együttműködni, ami a mi esetünkben egy kölcsön kapott Samsung Galaxy S7-et jelentett. Természetesen számtalan másik okoseszközzel is működőképes lenne, de a teljesség igénye nélkül néhány kínai telefont felsorolok: Dooge S60, Xiaomi Mi MIX 2S, Umidigi Z2 Pro, Elephone U Pro, és így tovább.

1ca93ae0-3d17-4b0e-a1f4-3f6f23508183.jpg

Elsődlegesen arra voltam kíváncsi, hogy egy 0%-ra lemerített telefont mekkora töltőárammal képes megtáplálni, illetve, hogy mennyire gyorsan tölti fel azt. Mivel a Samsung Galaxy S7 3.000 milliamperórás akkumulátorral rendelkezik, a maximális töltőáram pedig 1 A lehet, ezért eredményül több mint három órát vártam. Hogy csökkentsem a mérőműszer korlátaiból adód hibát, direkt két külön gyártmányt használtam, figyelve az eltéréseket.

1502961874_17.jpg

A töltéshez az ötportos  BlitzWolf BW-S7 régebbi verzióját használtam, amit még csak azért nem cseréltem le az újra, mert már három éve nem akar elromlani, de hát ilyenek ezek a BlitzWolf termékek. Két kábelt is kipróbáltam, hogy befolyásolják-e az eredményt, a termék sajátját, illetve egy 1,8 m-es BlitzWolf prémium micro USB kábelt is, így megnövelve a mintavételek számát.

Az eredmények magukért beszélnek, tulajdonképpen a gyári teljesítményét meghazudtoló módon, 1,2-1,4 A közötti töltőárammal kezdte a töltést, majd ez a folyamat végére szépen visszaesett, ahogy az várható is volt. Szerintem a kábelek, de a mérőműszerek sem befolyásolták jelenősen az átvitelt, lévén itt viszonylag kis áramerősségről van szó. A teljes procedúra nagyjából három órát vett igénybe, vagyis sokkal inkább a kényelem domborodik ki a vezetéknélküli töltés esetében, mint a sebesség.

 

Összegzés

Remek termék a BlitzWolf BW-FWC3, kiválóan teszi a dolgát, bár az is igaz, hogy nem sok mindent tartalmaz, ami el tudna romlani benne. Az ígért töltőáramot leadja, esztétikus, jópofa rajta az állapotjelző LED, és elég diszkréten el lehet rejteni a környezetben. Ráadásul van egy bőrhatást imitáló verzió is, ami talán még dögösebben néz ki.

A gyerekes családok esetében pedig egy biztos megoldás arra, hogy még véletlenül se sérüljön az USB port, ráadásul még nagyon kényelmes is. A jövő már az asztalunkon van, és az RKI5 kuponkód felhasználásával bruttó 7.600 Ft-ért cserébe mi is részesei lehetünk, ráadásul a BlitzWolf.Shop által kínált termék minden előnnyel rendelkezik, amit a magyarországi beszerzés nyújthat. Aki pedig a Kínából rendelést részesíti előnyben, természetesen megtalálja a Banggoodon is.

BlitzWolf.Shop /Magyarország/ - BW-FWC3
Banggood /Kína/ - BW-FWC3