Harnds Talisman kés teszt – Majdnem tökéletes

1_15.jpg

Mindig izgulok egy kicsit, amikor egy számomra még ismeretlen kínai márka valamelyik modelljét először veszem kézbe, ilyen volt a Harnds Talisman is. Vannak olyan brandek, amelyek már bizonyítottak, és tudom, hogy nagyjából mire számítsak tőlük, másoknál azonban mindig megvan az esély, hogy kevésbé jó minőséget kapunk. A Harnds Talismanról előzőleg csak pozitív véleményeket olvastam, így aztán kíváncsian vártam, hogy mit tud ez a folder, a nem annyira olcsó, 10.800 Ft-os áráért.

Hardns Talisman - 10.800 Ft

 

 Műszaki Adatok  Harnds Talisman
 Teljes hossz  212 mm
 Pengehossz  90 mm
 Penge anyaga  AUS-8
 Penge vastagsága  3 mm
 Markolat hossza  122 mm
 Markolat vastagsága  15 mm
 Markolat anyaga  G10
 Tömeg  136 g
 Zárszerkezet  Liner lock

 

Harnds Talisman: első benyomások

A Harnds Talisman egy egyszerű, viszonylag vastag kartondobozban érkezik, amire a cég logója és jelmondata van nyomtatva, miszerint "Kéznél van a mindennapokban, és erős a túléléshez". A doboz tartalmazza magát a kést egy egyszerű nejlontasakban, illetve egy kínai és angol nyelvű útmutatót. Semmi extra tehát, bár láttunk már rosszabbat is.

2_16.jpg

Kicsomagolva a kést a tasakból egyből az az érzésem támadt, hogy itt bizony minőségi, igényes darabbal van dolgom, és ez tovább fokozódott, amikor a flipper segítségével kinyitottam.A nyitás ugyanis sok márkás darab mechanikáját szégyenbe hozza, nekem talán ez az egyetlen olyan késem ezidáig, ami minden alkalommal tökéletesen nyílt. Próbáltam a villanykapcsoló módszerrel, amikor a flippert "meghúzzuk" magunk felé, vagy a nyomógombos változatot, amikor a markolat irányába nyomjuk meg a flippert, a kés egyszer sem mondott csütörtököt. Golyóscsapágyas nyitási mechanizmusról van természetesen szó, ami ez esetben tökéletesen működik, az én példányomnál legalábbis mindenképpen.

3_12.jpg

Ha már a működésnél tartunk, itt említem meg, hogy a penge nyitott állapotban teljesen stabil, semmilyen irányban nem észleltem kotyogást vagy lötyögést, csukott állapotban pedig középre zár. A zárás helyére sem lehet panasz, a liner lock nagyjából a penge felénél áll meg, ha kinyitjuk a késünket. Apropó, liner lock: nekem elsőre kicsit gyengének tűnt, annak ellenére, hogy közel 2mm-es anyagvastagságról beszélünk, de ez használat közben nem jelentett semmilyen hátrányt, egyszerűen csak kevesebb erő kell a zár oldásához.

4_11.jpg

Ami a kés megjelenését illeti, szerintem nagyon jól eltalálták a tervezők. Karcsú, kissé elnyújtott formát kapott, a hosszúkás, 90mm-es penge szépen harmonizál az íves markolattal. A Harnds Talisman dizájnja egyébként meglehetősen visszafogott, a fekete G10 markolatpanelek enyhe, fás jellegű textúrát kaptak, a tengelycsavaron kívül mindössze egy másik csavar látható, és még a zsinórfurat is diszkrétre sikerült. A penge selyemfényű finissel van ellátva, egyik oldalán a Harnds márkajelzéssel és logóval, a másikon a Talisman modellnévvel és az anyagmegjelöléssel. Ezek sem tolakodóak egyébként, sok más gyártó példát vehetne róla. A tengelycsavar is megérdemel egy említést, ugyanis dombormű-szerűen elhelyezték ide is a logót, ami dizájnelemnek nem lenne rossz, ám túl élesek maradtak a felületei, és ez zavaró az ujjnak.

A kés számomra ergonómiai szempontból sem okozott csalódást. Noha a G10 felületkezelése eléggé finom, a markolat formája, valamint a pengetőnél és a markolatvégnél, a távtartón elhelyezett recézések stabilan foghatóvá teszik a kést, a flipper pedig, ami egyes vágási feladatoknál bosszantó is lehet, ujjvédőként is funkcionál, így kevés esélye van egy esetleges balesetnek. Ami talán kis negatívum, hogy a vastag linerek miatt - bár furatokkal könnyítettek - egy kicsit nehéznek gondolom a kést, talán ezen egy picit még lehetett volna dogozni.

 

Harnds Talisman: munka közben

A Harnds Talisman borotvaélesen került ki a dobozból, és ezt most szó szerint értsétek: nem csak a fénymásolópapírt szeletelte, de borotválta a szőrt a karomról, így aztán különösebb előkészületek nélkül foghattam munkára. Kivételesen nem a raktári feladatokkal kezdtem, hanem egy kis gyümölcsszeletelésben próbáltam ki először.

9_9.jpg

A 90mm-es, szépen ívelt, egyenes leélezésű penge kitűnően dolgozott, ami az előzetes élteszt után azért annyira nem lepett meg. Ahogy már említettem, a flipper ilyenkor okozhat egy kis gondot, néha vágás közben útban van; de semmi olyat, amit kis ügyességgel ne tudnánk megoldani.

10_5.jpg

Miután a kés igazolta, hogy a mindennapokban lehet rá számítani, természetesen ki kellett próbálnom azt is, hogy tényleg eléggé erős-e, ahogy azt a gyártója a dobozon reklámozza. Elsőként a kartonpapír-darabolási teszten kellett átmennie. Itt jól teljesített, a kellően hosszú és széles penge könnyedén hatolt át a vágandó anyagon, még olyankor is, amikor a teljes pengét át kellett tolni rajta. Az agresszív, de nem túlzottan elvékonyított hegy is működik, tehát szúrási képességei is megfelelőek.

Ezt követően némi műanyagot és gumit vágtam, ezek szintén nem voltak ellenfelei a Talismannak, így aztán következhettek a famegmunkálási próbák. A kés természetesen kiállta ezeket is, ugyanakkor itt éreztette először a hátrányát a kecses markolat. Noha a vastagságával nincs gond, a karcsú forma miatt a nagyobb erőt igénylő munkáknál eléggé kellett szorítanom, ami hosszabb távon kényelmetlenné válhat. Nem eget rengető dolog, de azért érdemes észben tartani: ha egy-két nyársat kell kifaragnunk, nem lesz semmi probléma, de azért egy tábortűznyi fát nem ezzel kezdenék el kifarigcsálni.

14_4.jpg

Hiába jó azonban a késünk, ha nem kényelmes, nem praktikus a hordhatóságot illetően. Nos, itt ilyesmiről nincs szó. A Harnds Talisman szinte észrevétlenül elbújik a zsebünkben a deep carry klipnek köszönhetően, jóformán semmi nem látszik ki a markolatból.

15_3.jpg

A deep carry klippet ráadásul úgy oldották meg, hogy a markolatpanel mögött rögzül, nincs tehát az utolsó szakaszon egyetlen kiálló csavarfej sem, ami nehezítené a kés elővételét vagy elrakását. Sajnos ez a mintaértékű megoldás azzal jár, hogy a kés csak jobb kéz felől, heggyel fent állásban hordható, a klip átszerelésére nincs lehetőségünk.

16_2.jpg

Ahogy a műszaki adatokból már kiderült, a penge Aus-8 acélból készült. Ez manapság átlagos minőségű anyagnak minősül, amely közepesen éltartó és korrózióálló, a teszt végére természetesen el is vesztette a borotvaélét, bár a papírt, ha nem is tökéletesen, azért még szelte. Előnye viszont ennek az acélnak, hogy elég könnyen fenhető, élezhető, a hozzám hasonló laikusoknak is.

 

Összegzés

Tartok tőle, hogy már a címből kiderült számotokra, hogy nekem nagyon tetszett ez a kés. A mechanikája lenyűgöző, főképp ebben az árkategóriában, korrekt anyagokat használ, és a deep carry mániámat is kielégíti. Ahogy fentebb írtam, apróbb hibái persze vannak, de negyven dollár alatti árával szerintem vonzó ajánlat. Nem tudom, hogy minden, a gyárból kikerülő Harnds Talisman ilyen minőségű-e, de az én példányom most megérdemli az ötös osztályzatot.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján, a https://vaszilijedc.hu-n.

Hardns Talisman - 10.800 Ft