Sricam SP012 IP kamera teszt – kétoldali kommunikációval

nyito-4-696x355.jpg

A Sricam nem friss belépője a piacnak, legalább 20 kamerájuk van forgalomban jelenleg is. Pontosan ezért gondolhatjuk joggal, hogy egy jó terméket raktak le nekünk az asztalra. A Sricam SP012 tökéletes otthoni megoldás legyen szó megfigyelésről, vagy babamonitorról. Az ára is nagyon baráti, 10.000 Ft alatt hagyunk a kasszánál, ezzel az alsóbb árszegmens versenyzője, melyet a 720P-s felbontás is alátámaszt.

Sricam SP012 - 10.000 Ft

 

A Sricam SP012 kicsomagolása

A Sricam SP012 babakék dobozban érkezett hozzánk, és nem túl sok dolog utalt rá, hogy vajon mit is rejt magában. Egyedüli árulkodó jel a gyermekek képét mutató tablet volt, de a grafikusok dolgozhattak volna még egy pár órát, mielőtt nyomdába küldik az anyagot. A kartondobozban találunk egy kamerát, hozzá illő fali konzolt csavarokkal és tiplikkel, valamint egy tápegységet, egy használati utasítást és egy UTP kábelt. Korrekt a védelem, nem hiszem, hogy sérülni fog az utazás során.

A Sricam SP012 fehér és fekete színekben érhető el, hozzám a fehér variáns érkezett. A dizájn nem kifejezetten mai kor alkotása, amolyan ipari jellegű. Elöl diszkrét tamponnyomott Sricam logót találhatunk, hátul pedig a WiFi antennáját, az RJ45 aljzatot és a micro SD foglalatot, ami elméletileg 128 GB-ig bővíthető, és figyeljünk rá oda, hogy FAT32 fájlrendszerre formázzuk, mielőtt az eszköz fenekébe toljuk. Szerencsére ez egy dóm hálózati eszköz, azaz beépített motorok mozgatják, így 360 fokos ellenőrzést tesz lehetővé.

 

A Sricam SP012 tesztje

A Sricam SP012 beüzemelése a használati utasítás átböngészésével kezdődik. Szerintem nagyon érthetően leírják, hogy mit kell csinálni, de aki nem szívesen olvas angol írásokat, annak összefoglalom néhány lépésben. Első körben rögzítsük a falra, ha szeretnénk, de minimum keressünk neki egy helyet, ahol van WiFi lefedettség, vagy behúzott UTP kábel és konnektor, és routerünk menüjében engedélyezzük a DHCP-t. Ezek után a Play/App Store-ból töltsük le a Sricam applikációt. Én az Android-os alkalmazással használtam, amit itt tudtok beszerezni. Szerencsére nem kell portot nyitni neki, szóval semmi extra bűvölésre nincs szükség, így kezdő felhasználók is könnyen beüzemelhetik.

s80327-19303490.jpg

Ezek után elkészítjük a felhasználó fiókunkat, majd megtápláljuk a Sricam SP012-t, majd a telefonunk segítségével a készülék alján található QR kódot beolvassuk. Amennyiben nem akar működni, van egy reset gomb, ezt nyomjuk be néhány másodpercre egy SIM tűvel. Ha ezekkel megvagyunk, már nézhetjük is a szobánkat, vagy az aktuálisan megfigyelendő területet. Mivel nem vízálló, ezért csak beltérben használjuk. Szerencsére éjjel is lát, és a 720P-s felbontás megfelelő normál feladatok ellátására.

kep1.jpg

A Sricam SP012 lencséje nem néz fixen egy pontba, mert képes forogni és fel-le irányban is mozgatható, ez nagy előnye a kamerának. A beépített mikrofonnak és hangszórónak köszönhetően kommunikálhatunk a párunkkal, vagy beszélhetünk a gyermekünkhöz is. A barátnőm kifejezetten élvezi, ha egy 180 kilométerrel távolabb lévő városból beszélhet hozzám, amikor csak kedve szottyan. Egy átlagos lakást 4-5 ilyen eszközből teljesen le tudunk fedni, ennél olcsóbb megoldás nem nagyon van a távoli megfigyelésre. Nyugodtan rakjunk egy 32 GB-os micro SD kártyát is mindegyikbe, ezek manapság már nagyon olcsón megvásárolhatók, én ajánlom a gyorsabb modelleket, például ezt a Samsung memóriakártyát.

kep2.jpg

Miután megnyitottuk a kameránk képét, a következő gombokat tudjuk használni: fel és le, valamint oldalirányú mozgatás, direkt felvétel, fotó készítés. Ezen felül állíthatjuk 3 lépésben a minőséget is, ezzel spórolhatunk tárhelyet. Kapcsolható a hangfelvétel is, valamint orientációt válthatunk, ha esetleg a plafonról lógna lefelé az eszköz. A lakat ikon funkciója nem teljesen tiszta nekem, de úgy vélem a vendég felhasználókat korlátozza. Jobb oldalon, középmagasságban találjuk a mikrofon ikont, ezt nyomva tartva tudunk beszélni a kütyün keresztül, csak egy példa: ne pisálj a padlóra morzsa kutya.

s80327-19304494.jpg

 

Összegzés

A Sricam SP012 árkategóriájában jó kamerának számít, melyhez egy egyszerű, de jól használható applikációt párosított a gyártó. Nagy előnye a kétoldali kommunikáció, amivel sokoldalú felhasználást teszt lehetővé a leendő vásárlók számára. Én személy szerint nem is vennék már fix kamerát, ezt pedig gyakorlatilag bárhova rakhatjuk, mert bármikor mozgatható, ha szét szeretnénk nézni vele.

Sricam SP012 - 10.000 Ft