Xiaomi Amazfit okosóra tartósteszt - Fejlődésből jeles

amazfit_pace_smartwatch_hero_new-1.pngMivel hónapok óta használok nagy megelégedéssel egy Xiaomi Amazfit okosórát, ezért úgy éreztem, hogy meg kell osztanom a tapasztalataimat a hezitálókkal. A kezdeti hibákat orvosolták a folyamatosan érkező frissítésekkel, ezért szerintem már nem is kérdés, hogy az egyik legjobb vétel a piacon, főleg 32.000 Ft-ért. Beépített GPS és transzflektív LCD az, amivel egyértelműen kitűnik a többi szereplő közül. Az már csak hab a tortán, hogy a frissítéseknek köszönhetően 6-7 napos üzemidővel kalkulálhatunk. 

Xiaomi Amazfit - 32.000 Ft

 

A Xiaomi Amazfit okosóra kicsomagolása

A doboz gusztusos, de nem kiemelkedően jó minőségű. A frontoldala víztiszta műanyag, így azonnal elénk tárul az óra, melyet úgy helyeztek el mintha egy óratartó szivacson lenne. A dobozt tovább bontva találjuk meg a bölcsőt, mely töltőként funkcionál, de ebbe helyezve érhetjük el a készülék ROM-ját is. Továbbra is narancs, illetve fekete variánsban vásárolhatjuk meg, én az utóbbit választottam, mert nem csak sportoláshoz használom. A Xiaomi a Huami-val együttműködve alkotta meg az órát, ezért láthatjuk az ő nevüket is sok helyen.

A gyakorlatban kiderül, hogy szerencsére csak a szíj színét határozza meg a választásunk, így nagyon könnyen tudjuk varálni a színösszeállítást, illetve az anyagát a napi rutinunknak megfelelően. Elérhető hozzá elegáns fém szíj is, de maradhatunk a kellemes viselést biztosító gyári megoldásnál is, vagy akár kipróbálhatjuk a textilt is. Szerencsére tele vannak a webshopok 22 mm-es szíjakkal, ezért mindenki meg fogja találni a számára megfelelőt.

 

A Xiaomi Amazfit okosóra tesztje

A beüzemelés pontos menetét a korábbi cikkünkben már leírtuk. Röviden: az órát kicsomagolva bekapcsoljuk azt, majd a rajta megjelenő QR kódot beolvassuk a Play/App Store-ból letöltött applikáció segítségével, innentől kezdve képesek kommunikálni egymással. 512 MB RAM áll a rendelkezésünkre, mely nem tűnik soknak, de egy okosóráról beszélünk, ahol nincs szükség akkora nyers erőre, ezért akadozás nélkül képes futni az Amazfit kezelőfelületet. A belső tárolónk mérete 4 GB, ebből 2,56 GB érhető el számunkra. Ez azoknak lehet fontos adat, akik például futáshoz nem szeretnék magukkal vinni a mobiltelefonjukat. A Xiaomi Amazfit ugyanis képes lejátszani MP3 fájlokat és Bluetooth segítségével a fülhallgatónkon megszólaltatni azt.

xiaomi-amazfit-pace-t01.jpg

Az Amazfit Watch nevű alkalmazás utolsó frissítése február 5-én történt, ez a 2.0.2-es verzió. Azt hiszem az óra megjelenésekor még 0-val kezdődő verziószám futott. Azóta megújult a dizájn, javult a kezelőfelület, és átláthatóbb az egész. 21 előre telepített stílusú számlapot tudunk megjeleníteni, de lehetőség van saját verziók elkészítésére is, az elképzeléseink szerint, vagy akár a nemzetközi Amazfit közösség számlapjait is feltölthetjük az adatkábel segítségével.

alapkep.jpg

Az okosóra könnyen kezelhető, kis megszokás után jól átlátható menürendszert kapott. Mivel a telefonos applikációban hátrébb tudjuk sorolni a nem használt funkciókat, ezért szem előtt lesznek a kedvenceink. Jelenleg az elérhető legfrissebb szoftverrel fut, ami az 1.3.6d nevet viseli. A részletes menürendszert a korábbi cikkünkben láthatjátok, most néhány képpel demonstrálom ezt.

A Xiaomi Amazfit megjelenésekor még csak néhány darab sportolási lehetőséget tudtunk megfelelően monitorozni, ám a frissítésekkel szép lassan bővült a lista, mely jelenleg a következő aktivitásokat tartalmazza: futás, séta, futópad, kerékpár, szobakerékpár, hegymászás, terepfutás és elliptikus tréner. Számomra minden fontos sportot tartalmaz, a futballt pedig tudjuk helyettesíteni a futópaddal, vagy ha olyan a pálya, akkor a futással.

sport.jpg

Az óra kiválasztásánál számomra legfőbb szempont a beépített GPS volt, mivel a túrázások alkalmával ezzel szerettem volna kímélni a telefon akkumulátorát. Az útvonal rögzítése eléggé megterhelte, és az amúgy is kevés helyet nem akartam egy power bankkal tovább csökkenteni. Az otthon előre megtervezett útvonalat .gpx kiterjesztéssel elmentve feltölthetjük a Xiaomi Amazfitre, így tudjuk követni az előre berajzolt utat.

kerekpar1-1.jpg

Az aktivitás végeztével az óránk összegzi a gyűjtött adatokat, és szuper kis grafikonokat rajzol ki nekünk, amit aztán vagy a Xiaomi saját applikációjával vagy a Strava-val szinkronizál. A megszokott adatokon felül a GPS-nek köszönhetően kapunk térképes útvonalat, magasság és sebesség értékekkel is. Az én állóképességem nem feszegeti az óra határait, de az Amazfit Facebook csoportban több esetben is láttam már maratonokat. Úgy vélem a rekordot az a japán kolléga tartja, aki egy 207 km-es ultramaratont vállalt be az órával. Harminc percre rakta fel töltőre futás közben, de lehetséges, hogy kibírta volna egy töltéssel még ezt is.

kerekpar2-1.jpg

A beltéri sporttevékenységek esetén magától értetődően nem használjuk a GPS-t, ezért azt tapasztaltam, hogy heti háromszor egy órás szobakerékpározással 6-7 napos üzemidővel tudunk számolni. Ebben benne van az esti automatikus repülőgép funkció, de nap közben kegyetlenül jönnek az értesítések. Mivel az óra egyes tevékenységek esetén folyamatosan mutatja a pulzusunkat, és beállíthatunk figyelmeztetést is, ha elértünk egy bizonyos számot, ezért jól alkalmazható célzott edzésekhez is: például zsírégetés.

szobakerekpar-1.jpg

Számomra a legkedvesebb frissítés az értesítéseket érintette: végre utólag is bele tudok görgetni az e-mail-ekbe. Sajnos a korai verziókon még csak az automatikus megjelenítés görgette végig a levelet, később erre nem volt lehetőségünk. A menüből be tudjuk állítani, hogy mely alkalmazásoktól szeretnénk információkat kapni, illetve a névjegyeinkkel is együtt tud működni, így a bejövő hívások esetén láthatjuk a hívó fél nevét is. Elutasítani, valamint némítani tudjuk az órán keresztül, de én nagyon remélem, hogy egy következő szoftververzióban már előre megírt üzenetekkel is elutasíthatjuk majd a hívást. Durván 4 hónap használat után még mindig karcmentes a Xiaomi Amazfit, ezt én sem gondoltam volna, pedig néhány alkalommal igen hangosan koppant.

 

Összegzés

A Xiaomi Amazfit közepes kezdés után tért magához, de úgy gondolom, hogy most az egyik legjobb vétel a piacon. Az utód szebb lett, már úszni is lehet vele, de igen borsos az árcédula rajta. A folyamatos terméktámogatás miatt most igazán megéri ezt a multifunkciós okosórát megvásárolni, mert elég sokrétű, és várhatóan a jövőben sem hagyják magára a fejlesztők, ahogy tették ezt rengeteg ígéretesnek tűnő társával. A Mi Band 2-nél ugyan lényegesen drágább, de teljesen más igényeket fed le. Azonban aki azzal meg volt elégedve, gondolkodjon el a váltáson, mert nagy a minőségi ugrás. Amennyiben nem szeretnénk várni, úgy most elérhető EU raktárból is, és még így is sem kerül többe 34.000 Ft-nál.

Xiaomi Amazfit - 32.000 Ft