XGIMI H1 projektor – A minőség etalon rúdja

nyito.pngAz XGIMI H1 projektor a termékcsoport csúcsa, és ez egyáltalán nem túlzó kijelentés. A 2017-ben CES innovációs díjat kapó készülék megdöbbentően jó minőségű, mind anyaghasználatra, mind funkcionalitásra vetekszik a csúcsgyártók termékeivel, valós 1080p felbontással rendelkezik, Harman Kardon hangrendszert tudhat magáénak és duális ac szabványú WiFi-n kommunikáló Android rendszert kapott. A 210.000 forintos ár egyáltalán nem kevés, de a készülék olyan sokoldalú, hogy jóval túlmutat az általános projektoros felhasználáson, ezt pedig meg kell fizetni.

Gearbest - 210.000 Ft

 

Az XGIMI H1 projektor kicsomagolása

Aki esetleg nem tudná, mi az a CES, annak itt egy gyors áttekintés, hogy miért olyan nagy szó megkapni ott bármilyen díjat. CES – vagyis Consumer Technology Association – egy olyan szervezet, amely többek között megszervezi a világ egyik legnagyobb technológiai rendezvényét, ahol a különböző szektorból érkező – például IT, telekommunikáció, drón, járműgyártás, robotika vagy éppen a kutatás-fejlesztés területét lefedő- cégek mutatják be a legújabb termékeiket, és egyben meghatározzák a trendeket és irányvonalakat is, gondoljunk csak például a csúcsgyártó DJI-ra.

Ennek az eseménynek az egyik díjazottja volt az XGIMI a nagyteljesítményű audio-video kategóriában, és nemcsak a Z4 Aurora nevű termékükért, hanem ennek a nagyobb testvéréért, az XGIMI H1 projektorért is kaptak egy elismerést. Azt mindenképpen irányadónak tekinthetjük, hogy a gyártó képes ilyen minőségű produktumokat előállítani, főleg akkor, ha a hangfal szettje a Hi-Fi kategóriában is jól ismert Harman Kardontól érkezik.

Érdemes ellátogatni a termék hivatalos honlapjára, ugyanis nagyon szépen összerakták a dizájnt, süt róla az igényesség, és az angol fordítás is tökéletesen érthető, ráadásul egy kis meglepetés is vár minket, ha legörgetjük az oldalt a hangszóró szekcióhoz. A H1 egyébként egy tipikus "crowdfunded" kütyü, ami meg is valósult az Indegogo-n, és nemcsak egy álom maradt. Érdemes megnézni, mennyivel több pénz gyűlt össze rá, mint amit a cég eredetileg várt, és már jönnek is az új modellek, például a hordozható CC Aurora.

img_0417.jpg

A nagy fekete kocka sejtelmesen burkolja be a megvásárolt projektort. A prémiumhatás már itt is jól érvényesül, ugyanis a felülről lehúzható, nagyon minőségi takaróelem alatt található egy könyvespolcként kihúzható rekesz, ahogy ezt a drága órákat vásárlók már megszokhatták.

Itt azonban nem a manufaktúra cégtörténetét bemutató füzeteket találhatjuk meg – mint például a Tissot karórák esetében -, hanem a kiegészítőket. A rejtekhelyen egy három eres, nem magyarországi szabványnak megfelelő Philips kábel lapul, egy akkora tápegységgel, ami egy laptopnak is dicséretére válna. Találunk itt továbbá egy hihetetlenül jó minőségű távirányítót és a hozzá tartozó XGIMI felirattal jelölt USB kábelt, illetve kettő darab matt fekete kézikönyvet és egy SIM tűt, ami nem tudom mire való, talán a távirányító resetelésre.

img_0422.jpg

Kiemelve a terméket a csomagolásból, mellbe vág a megdöbbentő minőség, és itt most nem arról van szó, mint amikor az ügyes cikkíró megpróbál felmagasztalni egy középszerű telefont, aminek mondjuk jó az anyaghasználata. Itt MINDEN kiváló, nem találunk egyetlen rossz részletet sem, a műanyagokat jól esik fogdosni, a gombok remekül klattyannak, a távirányító hűs felületén élvezet végigfuttatnunk a kezünket. Az olyan apró finomságokról már nem is beszélve, mint a lencsetakaró, ami az Osramtól érkező projektor lámpát fedi le, és mikrokapcsolóként működik, elhúzása ugyanis elindítja a készüléket. De említhetném az XGIMI H1 hasán elrejtett Harman Kardon mélynyomót is, mint ötletes megoldást.

img_0432.jpg

A design is remek, sosem gondoltam volna, hogy egy kockából többet is ki lehet hozni, mint egy ajtótámasztó Hodor figurát. Az éleket szépen eldolgozták, már-már ovális lett a négyzetes felületekből. A felsőrészen néhány LED visszajelzőt és érintésérzékeny kezelőgombokat láthatunk, alatta a paláston fut körbe a hangszórókat tartalmazó, de szerintem hűtőnyílásként is funkcionáló rácsozat, míg a hátoldalon a portok garmadáját pillanthatjuk meg.

img_0431.jpg

Ezekből pedig szépen ellátták az XGIMI H1-et, ugyanis a repertoár az alábbiakból tevődik össze: 2 db USB port, amelyből az egyik 3.0-s szabványú, 3.5 mm-es jack bemenet, SPDIF optikai csatoló, ethernet port, és 2 db HDMI csatlakozó, amiből az egyik ARC képes. Ennek semmi köze a vasember páncéljában megbúvó reaktorhoz, sokkal inkább a hangrendszerek vezérlésével van kapcsolatban. Az ilyen típusú csatlakozóval szerelt TV-k ugyanis képesek visszafelé, a házimozi rendszer irányába is hangsávot továbbítani, de ezt sajnos nem tudtam kipróbálni.

1498808572710336_eredmeny.jpg

Érdemes a készülék alá is benézni, hiszen ide rejtették el a rendszer két mélynyomóját, elég egyedi, de nagyon ötletes megoldás. Ebből viszont az is következik, hogy tesztalanyunknak nincsen állítható lába, vagyis billentéssel a készülék képének magasságát nem igazán lehet szabályozni. Szerencsére a jellemzően csak drága projektoroknál tapasztalható horizontális és vertikális „keystone correction” - ami magyarul a furán hangzó „zárókő állítás”-nak felel meg, vagyis a kép többirányú döntését lehetővé tevő technológia – részben megoldja ezt a problémát, de azért a láb így is hiányzott. Sajnos konzolos felfogatása elég problémás, a készülékre szerelt rögzítő pontok hiánya miatt.

 

Az XGIMI H1 projektor tesztüzeme

Nem fogom véka alá rejteni a véleményemet: az XGIMI H1 a legjobb projektor, amit ebben az ársávban valaha láttam. Lehet, hogy páran ezen majd felhúzzák magukat, de nem baj, az egyébként is bénán hangzik, hogy „mocskos XGIMI bérenc”, szóval inkább csak olvassátok el a következő sorokat, és értékeljétek ti magatok, tényleg ilyen jó-e a készülék vagy sem.

Ahogy már említettem, a bekapcsolást a projektorlámpa takarólemezének elhúzásával tehetjük meg. Ami egyből feltűnt, hogy milyen elképesztően csöndes működés közben. A gyártó 30 dB-t ad meg referenciaértéknek, de szerintem még annyi sincs, a lakásba betévedő légy zümmögése teljesen elnyomta a projektor minden zaját. A másik sokkoló tény a működési kultúra, ami nem egy tapintható, kiszagolható dolog, inkább csak átérezzük használat közben, hogy a tervezés során bizony az ergonómia volt a fókuszpontban. Arra pedig nem találtam racionális magyarázatot, hogy miért hideg még 3 óra filmnézés után, is valószínűleg ennyire jó a hűtése.

img_0433.jpg

Elindulás után angolul köszönt minket a készülék, és megkér arra, hogy párosítsuk a távirányítót az XGIMI H1-gyel, illetve töltsük le az applikációt, ha okostelefonról szeretnénk irányítani a dolgokat. A fókusz élességállítását a kontroller hátoldalán található „fn” kapcsolóval tudjuk aktiválni, a hangerő gombokkal pedig az élesítést kezdhetjük meg. Ezt a megjelenő XGIMI logón hangolhatjuk addig, amíg nem látjuk teljesen élesnek.

img_0434.jpg

Fő útitársunk a Bluetooth-os elven működő távirányító lesz az eszközhasználat során, tehát érdemes áttekinteni az egyébként pofonegyszerűen használható kellék funkcióit. Felül a ki- és bekapcsoló gombot láthatjuk, és ez egyben státusz LED is, a töltésnél például pirosan világít, vezérélés közben pedig kéken. A kontroller belső akkumulátort kapott, nem kell elemekkel bajlódnunk, állítólag 5 hónapig bírja egy feltöltéssel, legalábbis más tulajdonosok állítása szerint. A következő a hangfelismerésért felelős gomb, alatta a jobb click-ként funkcionáló nyomkodó felület található, ami például böngészésnél jön jól.

9.png

Ezt követi a kombinált menüvezérlő, aminek a négy irányával szabadon mozoghatunk, illetve írhatunk a virtuális billentyűzeten, míg a középső OK gombbal a funkciókat aktiválhatjuk. Ezen túl minden más ismerős lesz az Androidos telefonok hármas menüjéből, visszaváltás, kezdőlap és hangerő szabályozás a maradék lehetőségünk. A távirányító kiválóan működik, ellentétben az olyan eszközökével, mint a Vivibright GP 100 UP, ahol valóságos kínszenvedés volt az „egérmutató” használata. Ezt a lehetőséget egyébként az XGIMI H1 kontrollere is tudja, az eszköz rázogatásával lehet előhívni. Akinek pedig ez nem felel meg, az a két USB porton keresztül további perifériákat csatlakoztat vagy használhatja telefonját is. A funkciókat egyébként a készülék tetején lévő érintőfelületről is vezérelhetjük.

15.png

A másik dolog amitől leesett az állam, az a képminőség. A 40-50.000 forintos projektoroknál azt szoktam meg, hogy egy kicsit homályos, a szélein foltos, életlen, de éppen használható képet kapunk, HD felbontással. Persze minden gyártó melldöngetve odaírja, hogy az ő eszközük mire képes, csak ez a legtöbb esetben nem igaz. Például  kamu felbontás és fényerő értékekkel operálnak, nem így az XGIMI H1, ami valós, 1920x1080 pixelt tud felmutatni.

sd_3.jpg

A kép élességét kizárólag a szamuráj kardokhoz lehet hasonlítani, ha rádobnék egy virtuális selyemfátylat, szerintem azt is elvágná. Ilyen hihetetlenül tiszta, „pixelmentes” megjelenítést még soha nem láttam ebben az árkategóriában, a színek nagyon szépek, és ami a legjobb, hogy a teljesítmény valós 900 Lumennek tűnik. Nappal, az ablak melletti falra vetítve a képet, felkapcsolt villany mellett néztem filmeket, igaz, az ég felhős volt. Persze nem vetekedhet egy 2-3.000 dolláros darabbal, de szerintem nem is ez az elvárás 850 USD-ért.

screenshot_02-07-19-23-43.jpg

A már említett „keystone correction” lehetőség remekül működik, ráadásul a kép mind a négy sarkát külön tudjuk állítani 4x2 irányban, +-30/35 fokban. A teszt kedvéért 3 pozícióba is áthelyeztem a projektort, és a remek finomhangolásoknak köszönhetően extrém helyekre – például a nappalim szekrénysora és a radiátorcső által körülhatárolt terület közé - is be tudtam ügyeskedni a kivetített képet, amit nem mellesleg négy különböző módon is tud projektálni. Normálisan balról jobbra, megfordítva, fejjel lefele és azt is megfordítva is képes megjeleníteni, tehát gondoltak a készítők a konzolos felszerelésre is.

17.png

Az eszköz természetesen a 2K/4K tartalmakkal is kompatibilis, válthatunk 16:9, 16:10 és 4:3-as arányok között, a kontraszt aránya 10.000:1-hez, 300 inch-ig megfelelően éles a kép a 30.000 óra élettartamú LED lámpával, illetve a kivetítési arány 1.39-1.5:1-hez méretek között változtatható. Ezek persze csak számok egymás után dobálva, élőben a dolog sokkal látványosabb.

kepkivagas.png

Ami a műszaki paramétereket illeti, a processzor egy Mstar 6A928 négymagos ARM Cortex-A17, ami nem sok ember számára lehet ismerős. Ezt támogatja meg a 16 GB-os háttértár és a 3 GB RAM, ami nem tűnik soknak a mai 6/128-as telefonok mellett, de arra tökéletes, hogy az Android jól fusson rajta. A menürendszer teljesen egyedi, és a készülékre lett szabva, tehát rendkívül jól optimalizált, a háttértár szűkösségét pedig a villámgyors USB 3.0 portra dugott adathordozók úgyis meg fogják oldani.

6.png

Én végig az ac szabványú dual bandes WiFi 5 GHZ-es sávját használtam, és nem is tapasztaltam semmilyen hibát a kommunikációban, de aki a rézben hisz vagy kisebb késleltetésre és nagyobb stabilitásra van szüksége, annak rendelkezésére áll egy ethernet port is. Nyilván egy 4K felbontású 3D filmet nem fogunk tudni vezeték nélkül streamelni rá, tehát van a direkt kötésnek is létjogosultsága.

screenshot_02-07-01-17-45.jpg

Az operációs rendszer egy Andorid 5.1.1-es, amit egy picit fájlaltam, jobban örültem volna, ha egy újabb kernel fut a hardveren, és nem tudok OTA frissítésről sem, ami ezen a helyzeten változtatna. Cserébe kapott egy teljesen speciális, tv boksz jellegű kezdőlapot, amin a Youtube, a böngésző, a fájlkezelő, a bemenetek és a beállítások direktben elérhetőek. Ezek mind jól is működnek, de nincs Play áruház, helyette egy Aptoid nevű felületen töltögethetünk le applikációkat, de a felhozatal itt jóval szűkösebb.

screenshot_02-07-01-17-52.jpg

Az mindenesetre jól látszik, hogy a tervezéskor a hangsúly nem a tv felokosító doboz lehetőségei körül összpontosult. Netezni rajta ugyanis kényelmetlen, de nem lehetetlen. Ennek két oka van,  a weboldalakon felugráló idegesítő ablakokat – fordítsa-e a Google egy adott nyelvre az oldalt, elfogadjuk-e a felhasználási feltételeket és így tovább – amiket egy Windowsos környezetben 1 másodperc alatt lenyomunk, itt nem tudjuk megtenni, illetve az egérmutató  mozgatása sem olyan gördülékeny mint Microsoftos környezetben.

s.jpg

A helyzetet megmenti a telefonos applikáció, itt ugyanis 5-6 különböző lehetőség közül választhatunk, többek között van egérmutatót és touch padot szimuláló felület is, így végső soron böngészhetünk is, nem kényelmetlenebbül, mint bármilyen más okos projektoron, de azért nem is olyan gördülékenyen, mint egy tableten vagy egy laptopon. A számtalan irányítási felület viszont annyi lehetőséget ad, hogy ennek ellenére azt gondolom, mindenképpen érdemes kipróbálni rajta ezt is. Az alkalmazás nagyon sok mást is tud, például küldhetünk hang, kép vagy videóanyagot is az eszközre, így távolról irányítva azt.

Jöjjön hát a lényeg, hogy milyen volt vele filmeket, videókat nézni és zenét hallgatni. Az olcsó projektorokhoz képest óriási a különbség, mind kép-, mind hangminőségben, ez már igencsak az élvezhető szint. A színek sokkal jobbak, mint bárminél, amit eddig láttam, de az is tény, hogy ez egy multimédiás eszköz, nem egy konferenciaterembe való darab. Szaggatni egyetlen formátum sem szaggatott, szépen megbirkózott mindennel, ráadásul az alap lejátszóban vannak kép filterek, amik kifejezetten jól jönnek, ha sötét tartalmakat nézünk, mint például én a Szárnyas Fejvadászt.

Próbáltam 20 GB-os 1080p filmmel, ugyanennek a HD variánsával, és itt bizony már csúnyán kijött a különbség. A 720p olyan a Full HD-hoz képest, mintha egy temperával összemázolt üvegen keresztül néznénk valamit, míg a nagyobb felbontás mellett a Wookie szőrt is láthatjuk a „képernyőn”, szóval a mozi élmény abszolút átjön. Teszteltem 1080p, 2.7K és több 4K mintavideóval is, de meg se kottyant neki, mint ahogy az sem nagyon zavarja, hogy .MKV, .AVI vagy egyéb kiterjesztéssel etetjük-e.

screenshot_02-07-20-47-38.jpg

A lejátszó menüjének számtalan lehetősége között ott figyel a 3D mód is, vagyis szoftveresen képes a projektor 3D képet imitálni, nagyjából hétféleképpen, ide-oda alakítgatva a videót. Ehhez pusztán egy, a gyártó által árult passzív szemüvegre van szükségünk, ami nekem nem állt rendelkezésre, és sajnos normál mozi "verzióval" nem működött.  A gyári szemüveg innen érhető el.

Sokan szoktak még kattogni a fehér és a fekete színek megjelenítésén, tulajdonképpen jogosan. Ezeket is viszonylag jól kezeli az XGIMI H1, de természetesen egy televízióhoz képest még egy picit így is halvány. A legvilágosabb szín tényleg fehérnek néz ki, a fekete viszont inkább sötétszürkének, de ez egyáltalán nem zavaró filmnézés közben, valójában fel sem tűnt volna, ha nem direkt ezt tesztelem. Minden más szín pedig remek, ahogy ezeken a dzsungeles képeken is látható.

screenshot_02-07-20-38-35.jpg

A tekerésnél sem akadozik, szépen el tudunk bárhova lapozni a nagyméretű fájlok esetében is, és ezt tudja a tárolóról és az USB 3.0 porton keresztül is. A 2 TB-os WD merevlemezemet gond nélkül meghajtotta, sőt a Windowsos megosztásokat is szépen kitallózza a hálózatról. Sajnos a laptopomon található zenéimet nem tudtam lejátszani, de ez valami Windowsos jogosultságbeli kín, nem pedig az eszköz hibája. A zene formátumokat is gond nélkül kezelte a merevlemezről, így jellemzően innen hallgattam, mert sokkal szebb hangja van, mint a notebookomba beépített JBL sugárzóknak.

screenshot_02-07-20-47-28.jpg

A filmek alatt bekapcsolható „virtual surround” hang karakterisztikája nekem nem igazán jött be, túltolja a basszust, ezért én leginkább a normál hangsávot hallgattam. Egy dologra vigyázzunk, ha megemeljük az XGIMI H1 projektort, ahogy azt a hagyományos darabokkal szoktuk, akkor eldobozosodik a hangja, mivel a mélynyomók lefele néznek, így az alatta lévő tárgyak rezonálnak. Legszebben akkor szól, ha egy stabil, egyenletes, fa felületre tesszük, én is így használtam. Vicces, hogy a telefonos applikáción keresztül használhatjuk Bluetooth hangszóróként is, a Xiaomi Redmi Note 4-emmel tökéletese együttműködött.

3-1.png

Valójában még egy csomó dolgot nem „maxoltam ki” az XGIMI H1 kapcsán, például az Airplay, a DLNA és a Miracast képességeket vagy a hangvezérlést, pedig ezeket is tudja a készülék, sőt olvastam olyat is, aki hegesztett rá Play Store-t, és kikerülte a gyári Aptoidos korlátozást. Aztán ott vannak a játékok, amiben még sok lehetőség bújik meg, párat kipróbáltam, de elég vicces volt egy 210.000 forintos projektoron 30 éves Sonic The Hedgehog-ot futtatni.

screenshot_02-07-14-07-30.jpg

Elvileg a távirányítóba rejtett giroszkóp segítségével mindenfélét lehetne játszani, ebben valószínűleg partner a Mali-760MP4 GPU, de azért a legtöbb program egérért és billentyűzetért kiált. Ellenben a HDMI porton keresztül, laptopról kivetített Mario Kart 8-cal hárman, 3 órát játszottunk egyhuzamban, a nagyjából 80 inch-re nagyított képen - ugyanis nem volt nagyobb falfelület -, ami szerintem a legjobb élmény, amit ilyen eszközhöz tudok kapcsolni.

 

Összegzés

Aki projektort keres, és nem sajnálja a pénzt rá - ne tegye -, annak tökéletes választás az XGIMI H1. Szerintem ez egy nagyon jó minőségű, kiváló anyaghasználatú, letisztultan szép dizájnnal elkészített eszköz, aminek a két legfontosabb jellemzője – a hangja és a vetített képe – is kategóriát megszégyenítően jó. Végre a távirányító is használható, és van egy hordányi olyan funkció – DLNA, Airplay, Miracast, HDMI ARC, Bluetooth hangszóróként működés – amit az átlagemberek nagy része nem is fog használni.

Összesen két hibáját tudnám említeni, a magasságállító láb hiányát, és azt, hogy az tv okosító részen azért még lehetett volna egy kicsit dolgozni. Egy újabb Androiddal és gördülékenyebb használattal akár 2 in 1 eszközként is lehetne hirdetni, így azonban ez csak egy plusz szolgáltatás marad. Ettől függetlenül bőven megéri az érte kért 210.000 forintot, még akkor is, ha itthon a magas ár miatt kevesen élvezhetik a szolgáltatásait, pedig minden forintját megéri. Természetesen ez a termék is kérhető ingyenes EU Express szállítással, amely vám és áfa mentes.

Gearbest - 210.000 Ft