Leagoo M5 Edge okostelefon teszt

screen_shot_07-15-17.pngA Leagoo M5 Edge a sima M5-nek a nemrég kiadott, felturbózott változata. A két modell árában, mintegy 10 dollárnyi különbség van, tehát nem lehet tőle nagyon nagy előrelépést várni. Viszont mindenképp kapunk egy erős LTE támogatást, nagyobb felbontású kamerát, és kicsit a kinézetét is átdolgozták. Mindenki számára egyértelmű, hogy egy alacsony árkategóriás telefon, ennek ellenére bőven a használható szegmensbe esik. Nyaralásom során megjárta velem a Tátrát és a Szlovák Paradicsomot is. Út közben kellett GPS-t használni, telefonálgatni, időjárásnak ellenállni és egyebek. 21.000 forintos áráért bőven  hozta azt amit vártam tőle, így pozitív érzésekkel írom a cikket.

A doboz egy igazi tégla, nem akar a hagyományokkal szakítani, házat is lehetne építeni belőle. A kemény karton fekete és lila színekben gazdag, New York látképpel operál. Termékfotó található az előlapon, ahol szintén látszik a látkép a telefon kijelzőjén. Kötelező Leagoo felirat a felső részen, alul pedig nagybetűkkel hirdetik, hogy ’3D edgeless’ a készülék, ami persze csak egy nagy üveglap lekerekítést jelent, semmi többet. A specifikációk külön egy matricával vannak felragasztva a legkisebb oldalon. Nem tűnik gagyinak, de látszik, hogy nem törték nagyon magukat a design-nal, akár különösen rondának is nevezhetném a csomagolást.

Leemelve a fedélt, szemünk elé tárul a telefon, teljesen kitöltve a teret. Alatta külön dobozban a kiegészítők, melyeket még egyesével csomagoltak is. Kapunk tartozéknak egy 5V-1A töltőfejet, micro USB adatkábelt, átlátszó szilikon tokot és még egy headset-et is. Ez plusz öröm lehetne, de sajnos nem agybadugós típus, hanem egy erősen 2006-ra hajazó, iszonyatosan gagyi darab.

A készüléket jobban szemügyre véve, meg kell állapítani, hogy kinézetre nem sok újat tud felmutatni. Elölről mustrálva, egy nagy fekete felületet látunk, ami szép letisztult hatást kelt. A 3D lekerekített üveg kellemes fogású, és tényleg ad egy kis káva nélküli érzetet. Felül a beszédhangszóró és előlapi kamera figyel ránk. Oldala fémből készült, jó fogást biztosít. A bekapcsológomb és a hangerőszabályzó a bal oldalra kerültek. Hátoldalán a hátlapi kamera, LED villanó és az ujjlenyomat olvasó kapott helyet, fentről lefelé ebben a sorrendben. Megszokott módon alul a micro USB, felül a jack csatlakozás kapott helyet. Az összeszerelés minősége átlagos. Nem recseg, nem ropog, de érezhetően nem is egy csúcskészülék szintjén van.

Mostanában már sokszor az olcsó készülékek is unibody-k, tehát nem levehető a hátlapjuk. Ezzel szemben a Leagoo lepattintható műanyagra tervezte. Nem rossz érzés fogni még úgysem, hogy jó ideje csak fémházas telefont használok. Mókás design elemnek gondolták az iPhone-os műanyag csíkokat, aminek itt semmi értelme mivel nem zavar be a kommunikációs jelekbe a masszív fém ház. Ez kicsit amatőr, meg erőltetett, de megbocsátható.

Méretét tekintve már-már kicsi telefonnak mondható a maga 5 inch-es kijelzőjével. Ennek ellenére a tömege 160 gramm körül alakul, ami nem kevés. Bár kényelmes használni, egy kissé könnyebb verziónak jobban tudnék örülni.

Hozzánk ’obszidián fekete’ színben érkezett, mely igazából természetesen teljesen normális fekete színt takar. Viszont aki szereti a világosabb árnyalatokat, beszerezheti arany színben is.

Belépő szinthez olcsó, de jó esetben még használható hardver dukál. Valahogy így van ez az M5 edge-el is. A MediaTek MT6737 4 magos chip pont elég arra, hogy a mindennapi feladatokat (ha nem is gyorsan, de) elvégezze. Grafikus meghajtásért a Mali-720 MP1 a felelős. Erőműnek nem nevezném a kicsikét, de a 2Gb RAM-mal megtámogatva még játszani is tudunk vele valamennyit.

Háttértárnak kapunk 16Gb-ot, amiből az Android le is csippent magának lazán 6-ot. Kétségkívül kevés, de bővíthető akár 128Gb-os micro SD kártyával, ami meg bárkinek elég kell legyen. Külön öröm, hogy a kütyü dupla sim kártyát kezel és egyik helyet sem foglalja el a memória kártya, sajnos ez más gyártóknál sokszor máshogy van.

img_20170707_141921.jpg

A kijelző 720p HD IPS panel, mely 5 inchen 294ppi sűrűséget jelent, ami nem túl sok. Jó lett volna ha esetleg bele tudnak tenni egy FHD megjelenítőt. Természetesen 20 cm-ről nézve már nem lehet pixeleket észrevenni. A színek egyébként jók, talán egy kicsit túl élénkek, de megszokhatók, és nem nyújtanak kifejezetten rossz látványt. Fényerőben pont jó. Tud eléggé sötét és világos is lenni. Az automatikus fényerő állítása is kellemes, végig ezt használtam a teszt alatt.

Bevallom őszintén, én, ha telefonról van szó, kedvelem a benchmarkokat. Elég jól reprezentálják, hogy mire is képes a vas, mégiscsak egy egész jó összehasonlítási alap. Így próbáltam a kötelező Antutu és a T-rex tesztet is. Az elsőnél az volt az elvárásom, hogy 28 ezer közeli pontszámot hozzon, és ezt szerencsére gond nélkül teljesítette is. Akit érdekel a matekozás, hasonlítgatás, feltétlen tekintse meg erről a screenshotokat.

benchmark.jpg

Az operációs rendszer a Freeme OS 6.0, ami igazából egy kissé átgyúrt Android 6.0. Nagyon sok dolog nem különbözik, ugyanez a rendszer volt már a sima M5-ös modellben is. A felhasználói felületbe belenyúltak azért, állíthatók a témák amik nagyon hasznosak, és könnyű őket használni. Az alkalmazások a kezdőlapra vannak felhányva, de könnyedén rendszerezhetjük mappákba. Általában nem okozott nehézséget átállni a rendszerre, de pár óriási hiba azért csak van benne. Ha az ember valamely alkalmazást futtat, netalántán játszik, a felugró értesítés ekkor kidob a telefon a zárképernyőjére. Rögtön utána vissza is dob, de például egy jó játék közben, az értesítés nem  szünetelteti az appot. Nem egyszer történt meg, hogy játszottam vele, de közben kaptam egy Messenger üzenetet. Rögtön kezdhettem újra a játékot, ha az olyan volt. (autóversenyzés..stb.) Másik idegesítő dolog, hogy minden kikapcsolás után visszaáll az a beállítás, hogy rejtve maradjon a szám. Kellemetlen, mert valaki ezért nem vette fel nekem a telefont, nagyon amatőr bug.

img_20170707_142318.jpg

Kémprogramokat, vírusokat én nem találtam. A Kaspersky vírusírtójával vizsgáltam meg, és tisztának találtatott. Alapból fenn voltak a Google legfontosabb appjai, így azokkal nem volt gond. Gyárilag kapunk még egy App Store nevezetű alkalmazást, mely a Leagoo alkalmazás boltja. Rákerestem, és meg is találtam benne egy olyan játékot amit ez ingyen ígért, míg a Play Store-ban fizetős. Mondanom sem kell, hogy hiába töltöttem le, cserébe csak egy teljesen más reklám alkalmazást kaptam. Ezt amint tudjuk törölhetjük is, semmi értelme.

rr2.jpg

Teljesítménye hagy némi kívánnivalót maga után, de a jobb grafikával rendelkező applikációkat még így is egészen jól vitte. Persze volt azért akadás, döccenés, de sok esetben még abszolút élvezhető maradt a játék. Én a Real Racing 3-mal szoktam tesztelni, mert az borzalmasan van optimalizálva, még 4Gb RAM-mal is képes élvezhetetlenül szaggatni. Az Asphalt 8 is élvezhetően ment. Nem játékra tervezték, de ha akarjuk elüthetjük vele az időt.

screen_shot_07-15-172.png

Kommunikáció terén különösen erős az M5 edge. Vezetéknélküli kapcsolatokból tudja a 802.11b/g/n-t, és a Bluetooth 4.0-t. LTE kapcsolatokból szerencsére bőven kijutott neki. Ismeri a hazánkban annyira közkedvelt B20-at is, így nagy probléma nem érheti az embert. NFC nincsen benne, de azt alapból nem szokták beletenni az olcsóbb készülékekbe.

Mint ahogy említettem, a GPS elvitt a Tátráig és vissza is. Google maps-el nehezen talált jelet és sokszor nagyon pontatlan volt. Az IGO alkalmazásával már sokkal jobban lehetett használni, pár másodperc alatt jelet talált és körülbelül 10 méteres pontossággal mindig megmondta a pozíciót. Néha itt is le-ledobott az útról, de belefért a hibahatárba.

Szenzorokból nagyon kevés van, legalább egy mágneses érzékelőt tehettek volna bele még kiegészítésként. Így be kell érni a közelség, gyorsulás, fény szenzorokkal, illetve a giroszkóppal.

sensors.jpg

Az utazás során szerencsére bekészítettünk egy DSLR kamerát is, amire nagy szükségünk volt mert ez a Leagoo nem képes normálisan fényképezni. A selfie kamerája 5 megapixeles, de színtelen, homályos, zajos képeket készít. A Hátlapi az 13 megapixeles, de mint tudjuk a felbontás nem minden. Nem fókuszál rendesen, mindig elugrik onnan, ahová az ember szeretné. Ezen kívül még ha jó is a fókusz, sokszor bemozdul a kép. Színek teljesen mások, mint a valóságban. Egy-egy pillanat megörökítésére jó lehet, többre semmiképpen sem. A kamera alkalmazás meglepően kevés lehetőséget ad nekünk. Pár mód kiválasztásán kívül mást nem tudunk állítani, még felbontást sem.

Videót 720p HD 30FPS-sel  tud felvenni. Ez sem állítható sajnos. A képek után nem vártam tőle sokat, és így nem is kellett csalódnom. Nem igazán találtam pozitívumot a kamerában. Hacsak azt nem, hogy a teszt videót szép helyen sikerült elkészítenem.

A beszédmikrofonnal a teszt időszak alatt nem volt probléma, senki sem panaszkodott, hogy nem hall. A hangszórója viszont nagyon halk, a beszédhangszóró is, és a normál hangszórója is. Tömegközlekedésen nehezen lehet hallani a másik felet, zenehallgatásra teljesen kuka. Persze fülhallgatóval már más a helyzet, úgy maradéktalanul rendben volt. A tartozék headset természetesen rögtön eldobandó. Körülbelül jobb lett volna, ha nem is csomagolják hozzá.

Üzemidővel elégedett voltam, az egy napot simán hozta, még úgy is, hogy egész nap keresnie kellett a hálózatot a hegyekben. A GPS használatot is egészen jól viselte. A 2000 mAh-ás akkumulátor elég egy ilyen kis teljesítményű vasba. A Super Power Saving módot választva még több is kihozható belőle mint az egy nap, de az barlanglakóknak van tervezve. Ez esetben csak a telefon/sms szolgáltatás, meg az óra/stopper működik.

Nagyon olcsón elérhető a Leagoo M5 edge. Most mindössze nettó 21.000 forint, amit meg is ér. Itthon lehetetlen ennyiért használható telefonhoz jutni. Ha plusz költségek merülnek fel, még akkor is jó választás lehet, ha nem akar erőgépet az ember. Én egy hétig utaztam vele, kibírt esőt, navigálást, hálózatkeresést. Sosem éreztem azt, hogy nagy kihívás együtt élnem vele, pedig a saját készülékem sokkal erősebb (és drágább is jóval). Hasznos társ lehet, és jó ár/érték aránnyal van megáldva. Szokták mondani, hogy kis pénz az bizony kis foci is, de jelen esetben nem is olyan rossz az a kis foci.

 Tomtop - 21.000 forint