Fidget spinner teszt

spinner-1-696x463.jpg

Manapság már szinte nincs a fejlett országokban senki, aki ne találkozott volna a fidget spinner nevű kütyüvel. Felmerül a kérdés, hogy ez mi is valójában. És hogy mire is jó. És úgy egyáltalán: miért?  Na de ne szaladjunk ennyire előre! A fidget spinner nem más, mint egy unaloműző vagy éppen ideglevezető cucc, pörgettyű, avagy régi nevén stresszlabda, amit annak ellenére, hogy az 1990-es évek elején találtak fel, csak 2017-ben lett felkapott, de most legalább nagyon.

Az az egy biztosnak tűnik, hogy minél öregebb az ember, annál kevésbé érti a lényegét a Cathrine Hettinger által 1997-ben szabadalmaztatott kütyünek. A legszomorúbb talán, hogy a hölgy egy centet sem keresett ezen a játékon, pár év alatt egyedül a Hasbronál jutott el komolyabb beszélgetésig, ám végül nem vették meg az ötletet, a szabadalom pedig 2005-ben lejárt és Cathrine nem hosszabbította azt meg, így esve el idéntől sok százmillió dollártól. A mi példányunk kínai raktárból mindössze két dollár, rendelhető Nagy-Britanniából is, bár így irreálisan drága, majdnem hét dollárt kérnek el érte. Más kérdés, hogy cserébe 2-3 munkanap alatt megkapjuk, de ez pont nem az a termék, amire megéri ennyi felárat fizetni.

img_20170605_124309-1024x768.jpg

A Gearbesttől most egy kifejezetten röhejesen olcsót teszteltem, de léteznek egyedi gyártások, aranyból, lehet házilag barkácsolni – erre szuper videók vannak, csak lestem –, LED-esíthetők, van kettő, de akár tizenakárhány ágból álló példány, batmanes, pajzsnak álcázott, hologramos, foszforeszkáló, amíg az ember nem mászik bele a témába úgy igazán, nem is érti, mi ebben a jó. Olyan, mint a gumitáska, csak itt nem sok kiegészítőt, hanem darabot gyűjt az ember. A nálunk járt spinner egy egyszerű fehér dobozkában érkezett, ami alig nagyobb, mint maga a szerkezet. Az eleje félig átlátszó, így láthatóvá válik, milyen színű a spinner.

Ezen a felirat egyébként nagyképűen colormix, ami minden valószínűség szerint azt jelenti, hogy olcsósága miatt nem is válogatják, mit kap az ember, hanem random kap valamit. A hátlapon a work, a class és a home szavak olvashatók, bizonyítva, hogy bárhol használható a spinner. A tömegközlekedés nem véletlenül nincs rajta, nem lenne túl szerencsés Marika néni szemét kiverni vele véletlenül a 4-6-oson. A termék biztonságáról a dobozban egy formára húzott fólia gondoskodik.

A spinner lényege, hogy az egyik kezedben két ujjad közé fogod a pörgettyűt, a másikkal pedig megpörgeted. Elég nehéz ahhoz, hogy ne repüljön el a kezünkből, de már érezni lehessen, hogy valamivel játszunk, viszont abszolút nem érezni egyébként cipelve a súlyát táskában sem, mivel mindössze 50 gramm. A nálunk járt példány kifejezetten tetszett a barátoknak, bár érdemi hasznát nem látták, de egyértelműen kiderült, bizony jó buli tud lenni egy ilyen, és bele lehet feledkezni akár egy baráti összejövetelen is.

Ha már eleget gyakoroltál és ügyes vagy, akkor mindez menni fog egy kézzel is. Nem is gondoltam volna, hogy vannak fokozatai a mesterségnek, bár tény, hogy a fém csapágy is valószínűleg sokat segít benne, hogy fél percig is zokszó nélkül forog (bele se merek gondolni egy minőségi, kerámia csapágyban rejlő lehetőségbe). A másik apróság, hogy a három, fülön lévő karika szintén forog, bár lényegesen lassabban és nehézkesebben. Nagyjából ezek adják az egész lényegét, itt helyezkedik el a plusz súly, így ezek segítségével lehet egy kézzel is bepörgetni a spinnert.

Az ember csak pörgeti a két-, három- vagy soklábú pörgettyűt, gyönyörködik a forgásban vagy elképzeli, ahogy éppen ninjaként keresztüldobja valakin, akire aktuálisan nagyon haragszik. Tehát elég sokrétű a valójában totálisan haszontalan cucc, ami leginkább csak a tinik játékszere, bár egyre nagyobb a hype körülötte. Igaz, bizonyos betegségek esetén kifejezetten nyugtató hatása lehet, ilyen például az ADHD-s gyerekek, bár csodát nem művel, de kissé lenyugtatja és leállítja a kicsiket, valamint nagyon jó hatással van az autistákra, de legalábbis ez a marketing rész, amire állítólag tudósok már többször rácáfoltak, de hát mégiscsak kell valami ideát gyártani a filléres cucchoz. Leginkább azonban azoknak segíthet, akik kényszeresen rágják a tollat vagy az ujjaik körül forgatják, esetleg akik állandóan dobolnak a lábukkal, piszkálják a körmüket és sokáig lehetne sorolni, hogy mi helyett jó a csendes spinner.

A spinnerről tudni kell, hogy az ára és a külseje bármilyen lehet. A legolcsóbbtól az irtózatosan drága darabokig mindent meg lehet szerezni. A drágák értelemszerűen minőségibb kidolgozást kapnak, drágább anyagból készülnek, valamint fontos különbség a csapágy minőségében is van, elvégre a húzósabb példányok esetében a jobb minőségű csapágy miatt sokkal tovább pörögnek és jóval halkabbak is, mint filléres társaik. Nem tévedés, van spinner, ami több, mint tíz percig is pörög!

img_20170605_124309-560x420.jpg

A pörgő-forgó őrületet aztán dobálhatjuk egyik kezünkből a másikba, tehetjük az orrunkra, az ujjperceinkre, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A jelenlegi kettő dolláros (!) ára miatt pedig azt hiszem, berendelek minden lelkes rajongó barátom számára egyet.

A fidget spinner szuper ajándék lehet gyereklelkű felnőtteknek, valódi gyerekeknek, tiniknek – na nekik inkább valami menőbb darabra gondolunk –, könnyen hordozható, hiszen zsebben is elfér, a súlya pedig elhanyagolható. Alapvetően csak három éves kortól ajánlható legkorábban, hiszen ha szétesik és a csapágygolyók szétgurulnak, az nem túl egészséges egy kisebb gyerek közelében.

A spinner - mint fogalom - működésére vonatkozóan pedig nincs megoldás, egyszerűen a játékoknál is extrém gyorsan jönnek divatba az újdonságok, majd nagyjából ugyanilyen erővel sepernek végig a világon és hanyatlanak majd, hogy valami teljesen másnak adják át a helyet.

Az biztos, hogy ez az év és a nyár a spinneré lesz, így minél előbb kötelező beszerezni egy ilyen stresszlevezető kütyüt! A szülők számára könnyebbség lehet egy ilyen igen olcsó, pár száz vagy maximum egy-két ezer forintos spinner beszerzése, hiszen ez most egy pár hónapra felváltja a kéthavi magyar átlagfizetésbe kerülő okostelefonért folyó otthoni nyüszítést a gyerekek felől. Tehát pörgettyűre fel, jó buli!

Gearbest - 480 Ft

Egyéb változatok