Gocomma töltők és kábelek tesztje – "Danger, megbasz"

nyito-14-696x389.jpg

A Gocomma egy viszonylag új név a piacon, viszont nagyon szorgalmas, egyből rá is ömlesztett egy tonnányi terméket a fogyasztókra. Különböző végződésű szimpla és multi kábelek, utazó és 3 portos töltő, micro USB és Type-C a repertoár. Vendégszereplőként pedig beugrott az előadásra az Alfawise töltőbe oltott éjjeli lámpája is, nézzük, melyik mit tud az 500-2.000 forintos szegmensbe eső termékek közül.

Gocomma QC + Type-C - 1.800 Ft
Gocomma multikábel - 1.100 Ft
Gocomma micro USB kábel - 450 Ft

 

Gocomma töltők és kábelek kicsomagolása

Mivel egyiknek sincs normális doboza, csak egy zacskóban érkeznek, ebből biztosan nem forgatunk egy "sexy unboxing" videót. Esetleg "stand up comedy" stílusban méltathatnám a csomagoló anyagok minőségét, de Magyarországon legalább mindenki barnaöves bullshittológus, tehát ettől most tekintsünk el.

img_2484.jpg

Mivel nagyszámú termék került a kalapba, ezért vegyük át, mi is képezi a teszt tárgyát:

Mindhárom kábel fogásra igencsak rendben van. Kellően vastagok, nem mondom, hogy elhúznak egy autót, mint ahogy a BlitzWolf a saját reklámjában bemutatja, de a keresztmetszettel nem lesz gond. Tapintásra kellemesen puhák, érzetre szilikonos a borítás,  és a fej körüli illesztések is példásak, de azt a prémium érzetet nem nyújtják, amit a BW harisnyázott kábelei. Az egyik zacskóra a Tochic feliratot írták, ami kis hazánkban leginkább a sikkasztással említhető egy lapon.

multi.jpg

Összességében rendben van mindhárom termék, de a nevesebb gyártók – Xiaomi, BlitzWolf – szintjét nem ütik meg, de nem is gagyik, cserébe némileg olcsóbbak, ami szándékolt célja a gyártónak.

Ugyanez a töltőkre nem mondható el, a szemrevételezéskor a 3 portos, elméletileg Samsungokhoz szánt - Adaptive Fast Charge képes - darab kapcsán már felmerültek kétségek, amelyet hitványságban – és persze árban – csak az Alfawise HTV tudott alulmúlni. Ellenben a fekete színű Gocomma QC 3.0-s eszköz kellemes összerakottságról tanúskodik, ha bármelyik neves gyártó logóját rászitázták volna, valószínűleg elhiszem.

20180303175638_76709_eredmeny.jpg

De még a sajátjukat sem találtam meg rajta, pedig többek között a Xiaomi Roidmi autós töltő is kapható Gocomma néven. Emiatt nagyon reménykedtem, hogy itt is egy szitázatlan darabbal lesz dolgunk, minőségi belsővel. Van egy olyan gyanúm is, hogy a Banggoodon kapható BlitzWolf márkának kreált a Gearbest egy sajátmárkás ellenfelet a Gocomma személyében.

 

Gocomma töltők és kábelek tesztje

Rádugtam a tesztert a töltőre, és elindítottam az EB Tester nevű programot, és figyeltem, hogy mi jelenik meg a grafikonon. A piros görbe az áramerősséget jelöli a jobb, míg a kék a feszültséget a bal oldali skálán. Kétféle próbát végeztem, egy konstans terhelést 30 percig, amiből megállapíthatjuk, hogy mennyire melegszik fel az eszköz, illetve hogy bekapcsol-e a túlmelegedés védelem, vagy sem. A másik egy léptetéses túlterhelés, amiből kiderül, hol old le az eszköz, illetve hogy működik-e a túlterhelés elleni védelem.

20180303175638_74974_eredmeny.jpg

Amennyiben az töltő Quick Charge képes, akkor egy harmadik, kiegészítő teszt is következik, 12 volt feszültség mellett. Kezdjük az eszközök bemutatását, hitványsági sorrendben visszafele.

 

Gocomma háromportos töltő

Amikor kezünkbe veszünk egy töltőt, érdemes megnézni mit "hazudtak" rá az oldalára, ilyen értelemben leglátványosabban ennek a töltőnek az értékei falsak, ami 3 A jelölést kapott az alsó portra, a másik kettőn pedig 2 és 1 ampert, de hogy ezt egyben, külön vagy hogyan tudja, nem derül ki.

img_2489.jpg

A hátoldalán ehhez képest 5 V/2 A szerepel, szóval mindenki "válassza ki magának" a szimpatikus értéket. Természetesen mindenféle védelem van benne, még a trippert és a harántsüllyedést is gyógyítja, csak vegyük meg.

lepteteses_terheles.bmp

Léptetéses, terheléses teszt, 4 V leoldási értékkel

Nem meglepő módon nem bírta ki a 15 W-os terhelést, helyette egy olyan grafikont rajzolt ki a szoftver, amit nem sűrűn szeretnénk otthon látni. Látványosan beszakadó feszültség, és az eltűnő teljesítmény jól jelzi, hogy ez az eszköz soha az életben nem lesz képes az alsó portra írt 3 ampert szolgáltatni.

konstans_terheles_3a.bmp

Konstans terheléses teszt 3 amperrel

Az is gond, hogy ha két Xiaomi telefont dugtam rá vagy a Lenovo tabletet – ez utóbbi quick charge-os, és bepuszil közel 3 ampert 6 volton -, a probléma akkor is jelentkezett, ráadásul úgy melegedett, hogy alig tudtam megfogni, pedig ez egy életszerű felhasználási mód, nem egy labor teszt. Az, hogy hol lehet a védelmek lekapcsolási határa, nem derült ki, ugyanis 4 V feszültség alatt leállítottam a tesztet. Abban sem vagyok biztos, hogy van benne, inkább mondanám, hogy nincs.

danger.jpg

A 3 portos töltőt a kukába dobás előtt kisbaltával aprítsuk fel, nehogy más is használni tudja. Ahogy az örökbecsű figyelemfelkeltő felirat is mondja: "danger, megbasz", na, ennek szellemében használjuk a készüléket. Persze a hátoldalon megtalálható 5 V 2 A felirat árulkodó lehet, a valós teljesítmény valahol 10 W körül lesz, csak akkor az elején miért 5 volt és 3 amper szerepel. A fentiek eredménye 0,5 csillag, de csak azért, mert nullát nem lehet adni.

 

Alfawise töltő és lámpa

Az Alfawise töltőnek az esete kicsit eltér a többitől, hiszen ez alapvetően egy éjszakai fénynek is használható, LED-es lámpácska, ami nem mellesleg tartalmaz 2 db USB-A portot is. Tehát a töltés számomra másodlagos szempont volt, mondhatni egy szükségmegoldás, ha nincs jobb alternatíva.

img_2486.jpg

Az áramerősség és a feszültség értékeket legalább nem Jim Carrey írta rá a Hantaboy című filmből, 1 A, és nem több. Persze a kérdés az, hogy kinek van olyan eszköze, ami ennél nem vesz fel alapból többet, manapság nagyjából senkinek.

Ezt az értéket gond nélkül leadja, minimális melegedés mellett, de mivel nem is ígért többet, ugyan mit várhatnánk? Én nem ezt preferálnám, mert elektronikai védelemről nem esik szó a leírásában, ezért nem is nagyon provokáltam jelentősebb terheléssel. Viszont éjjeli lámpának nem rossz, elég jól világít, de még nem túl bántó módon. A fényt az oldalán elhelyezett kapcsolóval tudjuk fel- és lekapcsolni. Hármas csomagban sem kerül 2.000 forintba, így kap három csillagot, ami a lámpa funkciónak, és nem a töltő résznek szól.

 

 

Gocomma QC 3.0 képes töltő

A fekete Quick Charge-os töltő esetében 18 W-ot adnak meg összteljesítményre, ez a szokványos feszültségen több mint 3 ampert jelent.

Ebben az esetben is mindenféle védelmet – túláram, túlfeszültség, rövidzár, hőmérséklet, túlzott teljesítményfelvétel – ígérnek, és ez ránézésre sokkal hihetőbb is, mint az előző termékek esetében.

qc_12v_teszt-1.bmp

Quick Charge teszt 12 V mellett

A Gocomma 1 portos töltő tényleg támogatja a QC 3.0 szabványt, 12 volton szépen korlátozza az áramfelvételt 2 amperre, nem old le, hanem ezt az értéket tartja, ez összességében 24 watt, ami túlmutat az gyári specifikáción, mintegy 50%-kal.

13_41_tulmelegedes.bmp

13 perc után bekapcsolt a túlmelegedés elleni védelem

Az 5 V-os teszten is nagyon szépen teljesített, 4,04 A-nál kapcsolt be a túláram védelem, ami azért vicces, mert ez túlmutat a program mérési tartományán, így egy potméteres ellenállással provokáltam ki az eredményt. A 3,8 ampert 13 perc 41 másodpercig tartotta ki, itt kapcsolt be a túlmelegedés elleni áramkör, ami több, mint 25%-kal magasabb, mint a gyári 3 A. Ez eddig a legnagyobb pozitív jellegű eltérés az általunk tesztelt eszközök között.

30_perc.bmp

30 perces terheléses teszt 3 A-va

A gyártó által megadott, 3 amper névleges terhelésen újabb 30 perces tesztet csináltam, ahol végig kitartott, vagyis normálisan használva a Gocomma QC-s töltőjét, egy kifejezetten biztonságos, tartalékokban bővelkedő eszközt tudhatunk magunkénak.

20180303175638_99467_eredmeny.jpg

Jól illik hozzá a csomagban megtalálható USB Type-C kábel, ráadásul 1.800 forintos ára olyan kedvező, hogy megkapja az 4,5 csillagot, csak azért nem a maximumot, mert a mérnökök a hőelvezetésen még dolgozhatnának egy kicsit.

 

Gocomma kábelek

A minőséget már méltattam, jöjjenek a tesztek. A töltők terhelésekor a micro USB és a Type-C kábeleket folyamatosan cserélgettem a referencia BlitzWolf darabokkal, és nem vettem észre semmi jelentősebb eltérést. Nem korlátozták az áram felvételét, tehát lényegi különbséget nem tudtam közöttük megállapítani.

img_2550.jpg

tesztkábelek felül, referencia kábelek alul

Mindkettő adatok átvitelére is alkalmas, a rájuk dugott eszközök szépen becsengettek a Windowsba, tudtam rajtuk fájlokat mozgatni, sőt a terheléses szoftver teszteket is ezekkel csináltam. Érdekesség még, hogy a fejek eléggé szorulnak, tehát erő kell a ki- és bedugásukhoz, lötyögésnek nyomát sem láttam.

img_2552.jpg

A háromágú kábel Lightning végződését nem teszteltem, mivel nincsen Almás eszközöm, így maradt a másik két csatlakozó. Ha csak egyet használtam, szintén nem vettem észre lényeges különbséget a BlitzWolf referencia kábelekhez képest, viszont ezek csak kizárólag töltésre alkalmasak, az adatpineket úgy látszik, hogy kihagyta belőle a gyártó. Ez ciki, ugyanis így hirdetik a terméket, ez egyszerűen nem igaz.

img_2553.jpg

Egy másik furcsaságot is tapasztaltam, amikor egyszerre használtam a micro USB és a Type-C végeket. 2-2,2 ampernél sehogy sem tudtam több áramot átfolyatni rajta, ami, tekintve a kábel vastagságát, furcsa, én jobb eredményre számítottam, igaz a gyártó is csak 2,5 A-t ad meg. Ebből azért kiderül, hogy nem vált ki három különböző kábelt, igaz nem is foglal el 3 db USB portot és legalább olcsó, 1.100 forintot kérnek érte.

 

Összegzés

Kiderült, hogy a Gocomma gyárt kifejezetten jó és meglehetősen csapnivaló eszközöket is, ebből a hármasból az 1 portos, QC 3.0 képes termékük vizsgázott jól, illetve a márka kábelei közül kettő. A három bemenetes rettenetet meg mindenki kerülje el messzire, míg az Alfawise megoldása jobb éjszakai jelzőfénynek, mint töltőnek. A három az egyben kábel pedig nem visz át adatot, ami szerintem 2018-ban elég ciki.

Nyilvánvalóan a töltőválasztásnál mindenki mérlegelni fogja, hogy a drágább BlitzWolf és Xiaomi megoldások megérik-e a felárat a Gocomma sajátjával szemben, de 1.800 forintért egy QC 3.0 képes töltő és egy Type-C kábel tényleg best buynak tűnik, itthon az utóbbiért kérnek ennyit. Sok más ígéretes Gocomma eszköz közül válogathatunk, érdemes ezeket is átnézni, de hamarosan tesztelni is fogjuk őket.

Gocomma QC + Type-C - 1.800 Ft
Gocomma multikábel - 1.100 Ft
Gocomma micro USB kábel - 450 Ft