ÍPEGA PG-9021 Classic Bluetooth Gamepad teszt – egy hibrid Bluetooth-os kontroller

54384.png

Bevallom, ezelőtt nem igazán hallottam az ÍPEGA PG-9021-ról, pedig az Apple által is ellenőrzött gyártóról van szó. Egy általa gyártott vezérlőt kaptam most meg tesztelésre. Bár a Bluetooth-os kontrollerek piaca eléggé telített, általában elég sok pénzt kell a (virtuális) kasszánál hagyni, ha minőségibb darabot szeretnénk. Nézzük, hogy mit kapunk a pénzünkért 7.000 forint környékén.

ÍPEGA PG-9021 - 7.000 Ft

 

Az ÍPEGA PG-9021 kicsomagolása

A termék egy kellemes minőségű, fehér-piros kartonban érkezik, oldalain pár kép, néhány kínai, illetve angol felirat és a gyártó neve virít. A kontrollert egy műanyag tartóban találjuk. Összesen egy, körülbelül 1 méter hosszúságú USB-micro USB vezetéket kapunk mellé kis műanyag zacskóba csomagolva, és egy összehajtogatott papírt, amely az előbb említett két nyelven tájékoztat bennünket a termék használatának módjáról. Ez meglehetősen informatív, így nem kellett az interneten bogarászni pontosabb használati instrukciókért.

Maga a kontroller erőteljesen hajaz az Xbox 360 mellé adott játékvezérlőre, a kiosztása legalábbis ugyanaz, leszámítva a home-, illetve öt, médiaverzérlésre alkalmas szürke gombot a jobb oldali joystick mellett, ezek ugyanis csak az Ípega termékén találhatók meg, mint ahogy a kihajtható telefontartó rész is. Ez a rész teleszkóposan állítható, 6 inch-ig szinte biztosan minden készülék belefér, bár nehezebb mobilok esetén csak úgy az asztalra téve könnyen felborul a kontroller, erre érdemes figyelni, hogy egyik eszköz se sérüljön meg.

dsc_0007.jpg

A telefontartó alatt található 4 állapotjelző LED, a micro USB csatlakozó, illetve a be- és kikapcsoló pöcök. Minőség terén úgy gondolom, még az eredeti Xbox-os kontroller mellé téve is megállja a helyét. A megszokott kialakításnak köszönhetően minden kézre esik, a plusz gombok sincsenek útban, viszont az USB-aljzat alulra került, de ez is maximum töltés közben, vagy számítógéphez kötve lehet kényelmetlen.

 

Az ÍPEGA PG-9021 tesztüzeme

A terméket összesen négyféle módban használhatjuk attól függően, hogy bekapcsolás után melyik gombokat tartjuk lenyomva. A „HID mode”-nak hívják azt az állapotot, aminek segítségével az Xbox kontrollerhez hasonlóan irányíthatunk egy Androidos készüléket, Bluetooth-on keresztül, vagy egy Windows-alapú számítógépet USB-vezeték vagy Bluetooth segítségével. Windows alatt csak ezt az egy lehetőséget választhatjuk, de Android esetén még két másik lehetőségünk is marad, a módok közt kapcsolódás után is szabadon válthatunk.

dsc_0009.jpg

Az egyikben billentyűzetként viselkedik a kontroller, a másikban az egér irányítására van lehetőségünk. Ezek a funkciók szinte tökéletesen működnek. Az IOS-t használó mobil gamerekre is gondoltak, egy külön módot kaptak, ők viszont a többit elméletileg nem tudják használni. Ez utóbbi tényt sajnos nem volt lehetőségem megvizsgálni, viszont biztosan rendesen működik a kontroller ezen a rendszeren is, hiszen – mint már feljebb említettem - az Ípega az Apple által is ellenőrzött gyártók sorába tartozik.

Sajnos Xbox konzollal nem használható a kontroller, ami azért nem akkora probléma, mert így is legalább 3 különböző típusú eszközzel működik megfelelően, de azért nem lett volna baj, ha megoldják valahogy, így téve a terméket teljesen univerzálissá.

dsc_0010.jpg

A kontroller töltés közben is használható, a hatótávolság 6-8 méter Bluetooth-on keresztül. Bár ezt a fajta távirányítót már egészen sok játék támogatja, ennek ellenére a használati utasítás tartalmaz egy QR-kódot, melynek segítségével egy Android rendszerű telefonra készített alkalmazást - a Chick Simulatort - tölthetjük le. Ez egy emulátor, ami teljes mértékben kompatibilis ezzel a kontrollerrel. Ha egy kis retro élményre vágyunk, érdemes ezt is kipróbálni. Többek között a Super Mario Bros is megtalálható itt, sok régi játékkal egyetemben.

 

Összegzés

Összességében egy minőségi kialakítású és funkcionalitású kontrollert kapunk a pénzünkért, a legnagyobb hátrány talán az, hogy X-box konzolokkal nem kompatibilis az eszköz, és hogy az USB vezetéket nem a hátsó részébe lehet dugni, de még így is megállja a helyét más, hasonló termékek mellett, és a célnak tökéletesen megfelel. A legnagyobb pozitívum talán, hogy a jó minőség ellenére jelenleg 7.000 forint körül hozzá lehet jutni Kínából, illetve amikor van raktárkészleten, akkor érdemes Európai Unós raktárból megrendelni.

ÍPEGA PG-9021 - 7.000 Ft