Lenovo HW01 Plus okoskarkötő teszt – Veri a Mi Bandet?

cover_1.pngMegérkezett a neves gyártó boszorkánykonyhájából a Lenovo HW01 Plus okoskarkötője, ami tudását és kinézetét tekintve is nagyon hasonlít a Xiaomi slágertermékére. Ezeknek az eszközöknek az a sajátosságuk, hogy leginkább az idő leolvasására használhatóak, de azért egyéb olyan érdekes opciókat is felvonultat, ami felkeltheti pár felhasználó figyelmét. Az értesítések mutatása és a hívások rezgéssel történő jelzése például kiemelkedően jól használható funkciók, így 6.900 forintos áron jó vételnek mondható a Lenovo okos kiegészítője.

Lenovo HW01 - 6.800 Ft

 

 

A Lenovo HW01 Plus kicsomagolása

Kompakt fekete dobozkában érkezett a teszttermék, amin a feliratok ezüstösen csillognak, így már elsőre jó benyomást keltettek bennem. Az elején olvasható a Lenovo ft. PAI felirat, mintha egy zenei előadó duó lennének. A termék pontos nevét, főbb specifikációit a hátoldalon találhatjuk a szokásos minőséget garantáló jelzésekkel együtt.

 A megnyerő csomagolás tetejét egy elegáns mozdulattal nyithatjuk fel, mint akár egy gyűrűtartót. Maga az óra tölti ki a hely 90%-át, ami egy külön zacskóba van csomagolva. Ezenkívül csak különböző papírok találhatók a pakkban. Szám szerint három darab, egy miniatűr garanciajegy, egy PAI-t (Personal Activity Intelligence) reklámozó színes nyomtatvány, és egy használati utasítás. Az utóbbinak létezik angol nyelvű verziója is, így hasznunkra lehet az esetleges beüzemelési malőröknél.

 Kicsomagolva az órát, közelebbről is megismerkedhetünk a termékkel. Igazi sportos kinézettel rendelkezik, mely hatáshoz a gumis szíj járul hozzá a legnagyobb mértékben. Ennek sok állítható fokozata van, így rendkívül keskeny, és vastag csuklóra is passzolhat az eszköz. A fő óra modul kiszedhető a pántos keretből, és rögtön észre is vehetjük a nagy USB csatoló felületet.

 Az egység belső - csuklóhoz tapadó - felén található a pulzusmérő, és egy márkajelzés. Szemből pedig egy homogén fekete felületet látunk, mely alján egy kör alakú érintőgomb kapott helyet. Az egész konstrukció hibátlan, az óra összeillesztése a szíjjal könnyedén megy, és problémamentesen rögzül a helyén a főegység. A csat rész fémből készült, így feltételezhetőleg az nem lesz gyenge pont, akár évek múltán sem.

 

 

A Lenovo HW01 Plus tesztüzeme

Pár napig csak simán hordtam az órát, hogy magamtól fedezzem fel a funkcióit, és rájöjjek, könnyebbé teszi-e az életemet, vagy sem. A telefonos applikációt leszedve, rögtön össze tudtam szinkronizálni a két okoskütyüt, így az óra automatikusan átállította saját idejét is, ami elégedettséggel töltött el. Az időt mindig jól mutatja, és amint felemeltem a karom, hogy rápillantsak, fel is villant az OLED kijelző.

screen-shot-02-25-18-at-06_41-pm.png

Az értesítésekre voltam még igazán kíváncsi, mert abban láttam fantáziát. Sajnos eltelt egy nap, és még mindig egyet sem kaptam meg. Ezért részletesen átnyálaztam a beállításokat, így derült ki, hogy alapból nincs bekapcsolva a funkció, amit gyorsan megtettem. Utána már bőven kaptam rezgéseket a kezemre, vagyis hiányoztam az embereknek, amit Facebookon, SMS-ben, vagy akár telefonon tudattak. Az óra rezgéssel figyelmeztet minden ilyen eseményre, így egész nap le lehet némítani a telefont, nem fogunk semmiről lemaradni. Bejövő hívások esetén kiírja a hívó fél nevét is, Facebook értesítéseknél viszont csak egy logó jelenik meg a kijelzőn.

A lépés- és kilométerszámláló érdekesen működik, mivel nincsen beépített GPS, így flig hasraütés-szerűen dobálja az értékeket. Egy átlagos napon többnek tűnt a mért érték, mint amit valóban mentem, de ez csalóka lehet, mert mikor az ember otthon mászkál, azt általában nem számolja bele a testmozgás kategóriába. Kíváncsi voltam, hogy egy előre lemért távon mit hoz ki a kütyü a MapMyRun referencia távjához képest. El is mentem futni a nagy hidegben, az előre eltervezett 4 km-es úton. Megdöbbenésemre az óra a fagyoskodó futásom után csak 3 km-t mutatott. Mondanom sem kell, hogy azért ez kicsit idegesítő. Persze, ha magunkkal visszük az okostelefonunkat, és azon megy a GPS, akkor jó eredményt ír ki, de így nincs sok értelme a kilométer számlálónak, vagy ha van, akkor is fel kell szorozni 1,33-mal az eredményt.

futas.png

A napi aktivitásunk alapján adogat a PAI rendszer nekünk értékelést. Ennek elviekben az a lényege, hogy minden testmozgásért ad a program egy bizonyos összegű pontot, amit részben viszünk tovább a következő napra, de annak érdekében, hogy mindig 100-on tartsuk, meg kell dolgozni. Elvileg ez az érték, amit tartanunk kell egészségünk megőrzése érdekében. Persze megkaptam a lehangoló eredményt, hogy vészesen keveset mozgok, és hagyjak fel a cikkírással, menjek inkább futni, síelni, focizni, vagy bármit sportolni, csak keljek fel a székből.

pai.png

Azért néha meg is nyugtatott a gépezet, mert a negyedóránkénti pulzusméréseknél mindig jó eredmények születtek. Persze a futásom ideje alatt több, mint a kétszeresére szaladt fel, de az normális ilyen helyzetekben. Elég nehéz azt ellenőrizni, hogy milyen pontos ez a mérőegység, mindenesetre összehasonlítottam egy Xiaomi Amazfit Pace-szel, és nagyjából hasonló értékeket sikerült kapnom mindkettővel. A hiteles méréshez nagyon fontos, hogy szorosan a kezünkre legyen csatolva az eszköz.

img_20180212_115210.jpg

 Hasznos funkcióként tekintettem még az elalvásakadályozó beállításra is, ami ha kérjük tőle, akkor bizonyos időközönként megrezgeti a csuklónkat, így nem szenderedünk el például vezetés közben. A Jelzés pedig nem olyan erős, hogy oldalra rántsuk miatta a kormányt.

heart-rate.png

Azért viszonylag haszontalan lehetőségei is vannak a terméknek, ilyen az alvás monitorozás, aminek az égvilágon semmi értelme, mert ez alapján ébreszteni nem tud, csak az előre beállított időben. Tehát ez maximum arra jó, hogy sajnáltassuk magunkat, hogy milyen rosszul aludtunk, hisz a grafikon úgyis kirajzolja. Megpróbálhatjuk megmutatni melóhelyen a főnöknek, de azt hiszem, hogy ez kevéssé fogja érdekelni.

alvas.png

Mivel egy óráról beszélünk, ezért fontos a vízállóság, szerencsére jelenlegi tesztalanyunk IP67-es védelemmel van ellátva, tehát „teljes mértékben védett por ellen, és a vízbe merülésnek is ellenáll, korlátozott ideig”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eső és a zuhanyzás nem árt neki, de azért Búvár Kundosat ne ebben játszunk.

A Lenovo Healthy applikációban minden adatot nyomon követhetünk, és visszanézhetjük a teljesítményünket. Ha rendelkezünk egy Lenovo okosmérleggel, akkor azzal is össze tudjuk szinkronizálni, egy egész "ökoszisztémát" létrehozva. A szoftver értékelése a Google Play-ben 3,2, de a legtöbb panasz arra érkezik, hogy nem lehet összepárosítani az eszközöket, nekem viszont (szerencsére) ilyen problémával sosem volt dolgom.

lenovo_scale.PNG

A használat előtt meg kell adni a magasságunkat, tömegünket és születési dátumunkat. Tudunk beállítani napi mozgási- és tömeg célt is, utóbbinak nyilván akkor van értelme, ha beszerezzük a mérleget is. Találunk magyar nyelvet is az appban, de a menüpontok fele  így is angol marad.

settings.png

Az órában egy 90 mAh-s akkumulátornak jutott hely, mely körülbelül egy hetet bír ki. Ha lemerült, akkor a közvetlen USB portnak köszönhetően könnyen fel tudjuk tölteni, sok esetben még plusz kábel sem kell hozzá. A folyamat nem vesz igénybe több időt, mint kerek 60 perc, ráadásul ezt egy gyengébb teljesítményű porton mértem.

 

 

Összegzés

Nem rossz termék a Lenovo HW01 Plus a maga kategóriájában, közel jár az etalon Xiaomi Mi Band 2-höz. Az alapfunkciók nagy része jól működik, de a lépés- és kilométerszámlálóval nem voltam tökéletesen megelégedve, a mért érték csak épphogy közelítette a valóságot. Azt gondolom, hogyha találunk olcsóbban Mi Band 2-t, akkor az jobb vétel, de azért ez sem rossz kütyü. Amiben többet nyújt, az a MIO PAI funkció, de ennek a hiánya sem lenne nagy érvágás. A 6.900 forintos árat viszont megéri, de érdemes figyelni a kuponokat is, hátha van hozzá valamilyen kedvezményt nyújtó kód.

hx03w.PNG

Aki pedig sokallná a HW01 árát, nézze meg a Lenovo újdonságát, a Cardio Plus HX03W-t, amit most előrendelésben harmad áron beszerezhetünk az alábbi linkre kattintva. A két termék igen hasonló - ez is képes alvásmonitorozásra, IP68 szabvány szerinti vízállóságra, pulzus figyelésre és így tovább - azonban az ára csak 2.500 forint, ami igen jutányos árazásnak mondható.

Lenovo HW01 - 6.900 Ft

Lenovo Cardio Plus HX03W - 2.500 Ft /korlátozott példányszámban/