Quelima SQ11 kamera teszt – Mikro móka

nyito-3.jpgA Quelima SQ11 mikrokamera régóta foglalkoztatott, hiszen kíváncsi voltam, hogy vajon ekkora méretből és ilyen alacsony költségvetésből mit lehet kihozni. Meglehetősen sokat, ráadásul a kis méret olyan kapukat nyit meg, amikre eddig nem is gondoltunk. Nemcsak mókás, hanem hasznos funkciókkal - mint a mozgásérzékelés vagy az éjszakai mód – is felvértezték, amit a 2.500 forintos árért talán nem is várnánk el.

 Gearbest - 2.500 Ft

 

A Quelima SQ11 kicsomagolása

Nem kell nagy történetre gondolni, kő egyszerű csomagolás fogad, ami a műszaki paraméterek taglalásán kívül a típusjelölést és néhány színes csíkot képes felvonultatni. Nem néz ki gagyinak, de nem fogják a királyi bársonypárnán körbehordozni a Quelima SQ 11-et.

img_0465.jpg

A doboz belsejébe kukkantva, műanyagprofilba besüllyesztve ül az elképesztően kicsi kamera, alatta pedig a kiegészítők helyezkednek el, amik összesen háromféle dologban merülnek ki: két felfogató csipesz, egy kombinált S-VIDEO+micro display portos kábel – amiről az eszközt is feltölthetjük - és egy kellőképen zagyva angolsággal megfogalmazott leírás.

ujj.jpg

Maga a Quelima SQ11 elképesztően kicsi, elfér az ujjbegyünkön, de ez nem is csoda, hiszen a minden irányban 22 mm-es élhosszúsággal rendelkező, a sarkain lekerekített kameránál kisebbet én még nem láttam. A viszonylag puha, gumírozott borítást egy színes, a testen körbefutó szalag dobja fel, míg az oldalán egy matricán a kódnév olvasható.

Ha körbeforgatjuk a kocka testet, az akciókameráknál már megszokott portokra lehetünk figyelmesek. Van SD kártya bemenet – amiből bármit kiszenvedni meglehetősen nehéz -, ide egy maximum 32 GB méretű memóriát tehetünk, illetve egy micro display port, ami itt egyben a tápellátásért is felel. Ugyanezen oldal tetején a sarokban rögzítő pontot pillanthatunk meg, illetve a hátlapon van további 4 mélyedés, ahová a csipeszt lehet befogatni, így nagyjából bármire felszerelhetjük a kamerát.

6-1_2.jpg

További érdekesség, hogy összesen csak két vezérlő gombunk van, ezzel kell minden funkció aktiválását megoldanunk. Szemben az apró optika körül LED-eket vehetünk észre, ami az éjjellátás képességét biztosítja a Quelmia SQ11 számára. A portok melletti pici lyukon keresztül pedig resetelni lehet a beállításokat. Akinek pedig nem tetszene a fekete szín, az választhatja a piros, vagy a kék testvérkéjét  is.

 

Quelima SQ11 tesztüzeme

Mit lehet csinálni egy ilyen pici kamerával? A felhasználás igen sokrétű lehet, aminek valójában csak a képzelet szab határt, de azért említek néhány példát, ami az alkalmazás szempontjából szóba jöhet. Figyeljük meg éjszaka a lakásunkat, elrejtve az eszközt a könyvespolcra, erre kiválóan alkalmas az éjjellátó és a mozgásérzékelő mód.

Akár autós kameraként is funkcionálhat, remekül elrejthető kis mérete miatt vagy egyszerűen csak bohóckodásra is kiváló, az egyik olvasónk modellvasútra rögzítette. Rögzítsük fel például mini verseny drónra, hiszen a minősége sokkal jobb, mint az analóg NTSC vagy a PAL adásnak. A hozzá adott kiegészítők segítségével pedig a ruhánkra is rögzíthetjük, mint egy testkamerát.

1494988466831077_eredmeny.jpg

A használatához nem kell mást tennünk, mint azt a pár egyszerű kombinációt megjegyeznünk, amivel aktiválhatjuk a funkciókat. A bal oldali gombon egy M betű, míg a jobb oldalin egy bekapcsoló szimbólum található. Mindenkinek le fog esni az álla, de a jobbal kapcsolhatjuk be a Quelima SQ11-et, ekkor a bal oldali gomb melletti LED kéken fog világítani.

A jobb kapcsoló rövid nyomására pár kék villogás után indul a 720p felvétel, míg a bal gomb újabb megnyomására – kék és piros színek mellett – a videó 1080p-ben kerül rögzítésre. A rögzítés 5 perces szegmensekre oszlik, ha az SD kártya betelik, az elsőt automatikusan felülírja a kamera. Harmadik nyomásra és tiszta piros jelzésre lépünk fényképezés módba. Rövid nyomásra képet készít, hosszú – kb. 6 másodpercesre – pedig kikapcsolja magát.

A képminőség nem üti meg az olcsó akciókamerák szintjét, már amennyiben ezt nem tekintjük annak. Ez persze egy olyan dolog, hogy 2.500 forintért azt sem vártam, hogy 720p 30 FPS-t tudjon, de azért az 1080p gyanúsan interpoláltnak néz ki, én legalábbis nem látom a különbséget a nagyobb és a kisebb felbontás között.

A FOV 120 fok gyári érték szerint, amit reálisnak tartok, egész jól belátja a kamera a területet. A hangja viszont borzalmas, autóban és drónon konkrétan használhatatlan, viszont ha nincs erőteljes háttérzaj, akkor azért még így is használható.

A fényképezés módot két bal gombnyomással tudjuk aktiválni, majd a kikapcsoló gomb nyomogatásával készülnek el a képek, mondanom sem kell, hogy szörnyű minőségben. Ráadásul a shutter effekt is elég furcsa, nagyon sokat kell várni, mire újra felvillan a piros LED, ami kifejezetten zavaró, valószínűleg ez azért van, hogy minél több fény jusson a kicsi szenzorra. A képek 4000x3000 pixel felbontásúak, az viszont teljesen érthetetlen, hogy akkora méret mellett a miért ilyen rossz a végeredmény, gyanítom, hogy interpolált.

pict0002.jpg

Direkt ide tettem egy fókusz nélküli, félig kilógó fényképet, mert ezen jól látható, hogy mivel nincs semmilyen LCD panel vagy WiFi kapcsolat, amin láthatnánk, hogy hova néz pontosan a kamera, ezért csak „sacc per kábé” tudjuk betájolni a dolgokat. Igyekezzünk minél messzebbről ellőni őket, úgy jó eséllyel eltaláljuk vele a tartalmat.

5-2_2.jpg

Vannak még érdekes funkciók, ami szerintem hasznosak is, az első ilyen a mozgásérzékelés. A kamerát felszerelve a csipeszre elrejthetjük valahova, például a könyveink közé, ahonnan az egész szobát megfigyelhetjük vele. A mozgás érzékelése után 1 percig automatikusan rögzít, amennyiben újabbat nem észlel. A funkció bekapcsolásához az alábbi szekvenciát kell végig nyomnunk: kék LED mellett három másodpercig nyomni kell a módváltó gombot, erre hármat villant, ekkor lesz a mozgásérzékelés aktív. Egy jobb gomb érintésre ismét hármat villant, majd a LED kialszik és innentől kezdve minden mozgás után 1 percet rögzít, de maximum 5 percig. A funkció kikapcsolható, ha egyszer megnyomjuk az on/off gombot, illetve a dolog működik 720p és 1080p videóval is.

1-4_2.jpg

Éjszakai módban az optika körüli LED-ek lesznek aktívak, ilyenkor a tárgyakról visszaverődő infravörös fényt érzékeli a kamera, ebből állítja elő a mozgóképet. Aktiválása viszonylag egyszerű: ugyanaz a szekvencia, mint a mozgásérzékelésnél, csak itt két másodpercig kell nyomni a bekapcsoló gombot, amire hármat villantanak a LED-ek és egyből kialszanak, innentől kezdve lesz a lehetőség aktív. A sorrendre viszonylag precízen oda kell figyelni, mert összesen két gombunk van, amivel jól össze lehet kutyulni a beállításokat. Nem mondom, hogy ez a világ legegyszerűbben használható rendszere, de azért el lehet vele boldogulni.

3-2_1.jpg

Van még egy funkció, ami a menüből nem érhető el, ez pedig az időbélyeg beállítása, amire én is csak később jöttem rá. Ehhez az SD kártyán létrejövő TIMEREST.TXT állományt kell szerkesztenünk, értelemszerűen ide kerül a dátum és az idő az alábbi formátumban: ÉV/HÓNAP/NAP/ÓRA/PERC/MÁSODPERC. A következő bekapcsoláskor már a helyes értéket fogja mutatni, illetve ha ki akarjuk kapcsolni, írjuk át az Y-t – „yes” – N-re, vagyis, hogy „no”-ra. Ez csak akkor működik, ha teljesen üres SD kártyára tesszük a fájlt, különben az alap dátumot jelzi ki.

untitled-1.jpg

Használhatjuk webkamerának is, az USB portra csatlakozás után nyomjuk meg a bekapcsoló gombot, majd töltsük le a NCH Debut Video Capture nevű alkalmazást, ami kezeli a Quelima SQ11-et. Itt egyébként a dátum helyessége is ellenőrizhető, de csinálhatunk pillanatképeket is vagy éppen felvehetjük, amit látunk. Az anyagok Windows alatt a képek/debute almappába kerülnek. Ez egy „third party” alkalmazás, nem a kamergyártó terméke, tehát aki talál a hardverrel kompatibilis másik programot, az nyugodtan használja azt.

 

Összegzés

A Quelima SQ11 egy móka kamera, amit pontosan ennek is szánt a gyártó. Mivel az ára bődületesen alacsony – durván 2.500 forint -, ezért ez alapból lenyomja az elvárásainkat, de persze a minőség sem fogja megrengetni a piacot. Cserébe viszont egy csomó mindent tud – éjjellátó, mozgásérzékelés – és még a videók minősége is elfogadható, amennyiben arra használjuk, ami. Például tegyük drónra, aminek az analóg FPV kamerája még ezt sem tudja vagy rejtsük el a könyvespolcon, és lepjük meg vele a betörőt. Mindezt mindössze 2.500 Ft-ért.

Gearbest - 2.500 Ft