Unic UC 46+ projektor teszt – A szegény ember házimozija

screen-shot-11-19-17-at-05_01-pm-696x392.png

Nem árulok el nagy titkot, ha megmondom, hogy a Unic UC 46+ 95%-ban megegyezik a már régebben tesztelt Blitzwolf BW-MP1 projektorral. Így a tesztben leginkább azokat a dolgokat emelném ki, amiben különbözik ez a masina, és nem utolsó sorban ez a kis különbség az ár. Ugyanis kedvezőbb, mint a Blitzwolfé, már 19.000 forintért meg is vehetjük.

Tipikus OEM termékről van szó, tehát meglepődésnek helye nincs, mikor a szemünk elé tárul a nulla céglogóval ellátott doboz. Egy csomó infóval megszórnak minket még kicsomagolás előtt, és úgy elsőre egész jó az összkép. A legnagyobb felirat a „WI-FI Ready” szöveg, kicsit olyan mintha ez lenne a típus, de nem az, ez max egy beszélő név, mint Karl May indiános regényeiben feltűnő Old Shatterhand elnevezése.

Felnyitva a dobozt, a szokásos habszivacs csomagolással találkozunk, amivel már megismerkedhettünk egyéb más típusoknál is. Régi ismerősként üdvözölve húztam ki a pakkot a csomagolásból, merthogy anélkül nem lehet hozzájutni a cucchoz

img_20171104_160048-560x420.jpg

Amit találtam a dobozban: projektor, tápkábel, távirányító, papír a beüzemeléshez. Igen, ez egy kicsit szegényes felhozatal, se egy HDMI kábel, se VGA, se semmi. De kicsit sem szívom a fogam, mert ezek nagyon sok háztartásban amúgy is fellelhetők, amikre meg nincsen szükségünk, azokért minek is fizessünk? Az árat sikerült alacsonyan tartani, ha ez is közrejátszott benne, akkor bizony még jó is, hogy nincs a szettben ezerféle kábel, karikás ostor, kínai kisfiú.

Maga a gép egy az egyben ugyanaz, mint a Blitzwolf márkajelzésű darab is volt. Csak megerősíteni tudom az ott leírtakat, hogy a tetején lévő gumis felület nagyon el lett találva. Ezen a részen kívül a kocka dizájn uralkodik, némi indusztriális hatást keltve, de ettől lesz olyan maszkuláris jelenség az eszköz. Egy szó, mint száz, külcsínre abszolút minőségi a projektor. A kis tekerhető talp az, ahol tudnám kicsit élezni a nyelvem, mert az kissé gagyi, de annyi baj legyen.

Ha szemből nézzük, akkor bal oldalon van a tápnak a bemenet, hátul pedig a VGA csatlakozó, illetve a távirányító ’szeme’. Jobb oldalra került minden más földi jó, merthogy itt azért akad egy s más. Két darab USB porttal találkozhatunk, ebből csak az egyik bemenet, a másik pedig 5V-os töltést biztosít. Elmaradhatatlan a mai kornak megfelelő HDMI bemenet is, illetve az SD kártya olvasó. Slusszpoén, hogy egy pár jack kimenetet is találunk, ami azt jelenti, hogy egyszerre két fülest dughatunk bele, vagy elvetemültebbek akár két hangrendszert is. Kicsit felfoghatatlan dolog ez számomra, de én a relativitáselmélet megértését is csak súrolom, tehát lehet, hogy nem vagyok mérvadó a témában.

A távirányító nem tartogat számunkra izgalmas másodperceket, kicsi kis kütyü, mellyel infrásan irányíthatjuk a projektort. Van mindenféle gomb rajta, a szokásos bekapcsoló, hangerő, menü és navigáció gombok, amiket – nagy valószínűséggel - használni fogunk.

 
Elsőként a Miracast funkcióval kezdtem a tesztelést, mivel nem akartam a kábeleket össze-vissza vezetgetni a lakáson. Ez egy nagyon egyszerű módja a filmezésnek, elég csak a tápkábelt bedugni, és összepárosítani a telefonunkkal, gépünkkel a vetítőt. Bekapcsolás után – némi hatásszünettel – fel is búgott a masina, és vetített is. A zajszintje meglepően alacsony, így egyáltalán nem zavaró használat közben.

A Miracast-DLNA vezetéknélküli funkciót nagyon egyszerű volt belőni, egyből meg is lett a kapcsolat. Sajnos telefonnal valamiért kicsit akadt a lejátszás, de számítógépről tökéletes volt. Annyi baj van bele, hogy körülbelül 1 másodperces csúszásban van az eredeti képhez képest.

A távirányítóval könnyedén tudtam kezelni a szög egyszerű menüjét, amit viszont nem érdemes magyarra állítani, mert eléggé alacsony szinten töri a nyelvünket. Viszont tudunk színeket állítgatni, amire szükségünk is van, mivel az eredeti beállítások számomra nem voltak megfelelők. Ha a távvezérlő nem esne kézre, akkor az eszköz tetején lévő gombok 100%-ban helyettesítik azt.

screen-shot-11-19-17-at-06_11-pm.png

Muszáj a képről is beszélni, elvégre mégiscsak ez a fő funkciója a tesztalanynak. Natív 800x480-as felbontásra képes, de Full HD-s tartalmakat is le tud játszani. Ez a pixelszám azért nem túl magas, muszáj legalább 4-5 méterről nézni, hogy ténylegesen élvezhető legyen a kép. Eközben viszont a vetített méret lehet 2 méter átlójú is, ami azért nagyon nem hangzik rosszul. A színekkel úgy ahogy rendben lennénk, kis állítgatás után, viszont az elmosódás már sokszor idegesítő. Fényerőben nem kapunk túl sokat, de egy lesötétített szobában éppen elégséges.

A lencse miatt a kép négy sarka általában homályos. Ez filmnézés közben nem izgatja az embert, főleg, ha szélesvásznút néz, de ha már játszani akarunk vele, akkor zavaró. Ezt sajnos nem lehet sehogy sem kiküszöbölni, a trapézkorrekcióval (±15o) lehet még játszani, ha nem pont egyenesen vetítünk, de tökéletes sosem lesz a kép.

A játékra külön kíváncsi voltam, de nem nagyon kellett volna annak lennem. Az elmosódások, amik egy film nézésekor nem szembetűnők, a játékoknál nagyon azok. Nem igazán ajánlom a gamereknek, mivel bármelyik monitoron nagyobb élmény a zombik mészárlása, vagy -az én esetemben – a csatahajók lövöldözése.

Viszont a Magyarország-Costa Rica barátságos focimeccset is ezen a kütyün követtem végig, és ott egyáltalán nem zavart semmi. Láttam a játékosokat, a labdát, mindent, amit feltétlen kell. Tehát sportok nézésére különösen jó szerintem. Ilyenkor úgysem bámuljuk folyamatosan a képet, hanem sörözünk/fantázunk közben, beszélgetünk és szurkolunk. Ilyen környezetben megállja a helyét.

Lejátszani szinte mindent lejátszik, és mindenről. Nem jelent akadályt egy SD kártya vagy pendrive. A VGA bemenet mentheti meg azokat, akiknek régebbi számítógépük van, illetve a HDMI portot mindenki más is használatba tudja venni. A jack kimenetre is nagy szükség van, mert a beépített hangszóró (igen, ilyen is van benne) nem mondható egy izmos darabnak, én mindig 5.1-es hangrendszerrel használtam, így jó volt az élmény.


Olcsó húsnak híg a leve, mondhatnánk, és igazunk is lenne, de ez nem zárja ki a jó ár/érték arányt. Nem tökéletes a projektor, de ezt nem is várhatjuk el egy 19.000 forintos vetítőtől. Néhol homályos a kép, a felbontással sem fogjuk elkápráztatni a haverokat, de egy jó meccsnézős bulival már talán igen, amihez meg szükség van egy ilyen tudású kis projektorra. Kicsi, kompakt, halk, és filmezni lehet rajta. Azt hiszem, hogy ennyit megér a cucc, aki meg jobb minőségre vágyik az nézzen körül a többi projektor között, illetve olvassa el cikkünket a Vivibright GP90-ről, hátha abban megtalálja a számításait.

Itt megvásárolható >>