Xiaomi felmosó robot teszt – Ezt eddig hol rejtegették?

3-3.jpgA Xiaomi felmosó robot egy hiánypótló készülék, amely a nyűgös felmosási folyamatot egyszerűsíti le. A cég szokásához híven rendkívül minőségi terméket dobott piacra, de ezt persze már megszokhattuk, ami viszont sokkal fontosabb, hogy tényleg gyorsít a takarításon, ráadásul a klasszikus felmosó vödör plusz felmosó fa kombinációt teljesen száműzi a lakásból. Bár nem olcsó, de cserébe sokat is ad vissza a 28.900 forintot kóstáló elektronikus kütyü.

Mivel sok dolgot akarok elmondani mai tesztalanyunkról, a legunalmasabb részt gyorsan zárjuk rövidre: fa színű, jellegtelen dobozban egy rendkívül jó minőségű fehér „takarító gép” bújik meg, de ez eddig senkinek nem lesz meglepetés, hiszen minden Xiaomi termék ilyen.

img_9746.jpg

A robot mellé kapunk egy rahedli felmosó betétet, ami valójában 3 különböző tulajdonságú anyagot jelent, illetve az egyikből kapásból ötöt tartalmaz a doboz, szóval a következő 10 évre el leszünk látva. Jár még egy kínai szabványos töltő, amihez ne felejtsünk el egy 2 dolláros adaptert is rendelni, illetve egy mérőedény a felmosó folyadék – igen, ez a víz – beöntéséhez. A szokásos kínai nyelvű füzetet is megkapjuk, amiben a képeket érdemes megnézni, mást nem.

Szerencsére a használat rendkívül egyszerű, de aki most ezt a tesztet olvassa, a végére egyébként is kellőképpen ki lesz képezve, szóval aggódni nem kell. Mi értelme van egy robotnak, ami felmos, ha ott van a vödör és a felmosó fa? Aki sűrűn műveli ezt a tevékenységet, az tudja, hogy egyrészt a koszos vizet sűrűn kell üríteni, soha nem sikerül a megfelelő mennyiségű vizet a padlóra vinni – vagy úszik, vagy nem elég a felmosáshoz - a nyél elrohad és eltörik, a fej lenyomása pedig vagy azt eredményezi, hogy letörjük a csavaró profilt – éljen a 100% műanyag – vagy nem lehet normálisan kicsavarni a fejet. Ráadásul, ha nem szárad ki, akkor bebüdösödik az anyag, plusz marha nagy macera elrakni a lakásban, én mindig a pincébe száműzöm, de akkor meg le kell érte menni.

img_9760.jpg

Egy vödör-fej-felmosó nyél szentháromság nagyjából 1-2.000 forint, amennyiben a legtrógerebb bevásárlóközpontos variánst választjuk, ugyanez Viledában nagyjából 10-12.000 forint, de az cserébe sokkal jobban használható, mint az olcsó verzió, de a fenti problémákat ez sem orvosolja. Ellenben a Xiaomi felmosó robot igen, de beszéljünk egy picit arról, hogy mit is kapunk a pénzünkért. Jár ugyanis egy elektromotoros, rendkívül jó minőségű fej, amire az SWDK betűket írták, ugyanis a Xiaomi bárgyártatja a terméket. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Fuji Heavy Industries-t, amiben van klímától kezdve autóig minden.

Az elektromos fejhez csatlakozik egy alumínium cső, ami a porszívóhoz hasonló irányítónyélben végződik, amin két gombot találhatunk. Egyik a ki- és bekapcsolásért felelős, a másikkal a felmosó folyadékot spriccelhetjük a gép elé. Érdemes desztillált vizet alkalmazni, de illó olajokkal is szabadon keverhető, illetve tehetünk bele tisztítószereket is. Mondanom sem kell, hogy ez is pont olyan jó minőségű, mint maga a fej, élvezettel tapogattam a felületeket. A robot felső részén egy három LED lámpából álló indikátor mutatja a töltöttséget, míg az elején egy jóval nagyobb lámpa segít a lapos és sötét dolgok – mint például az ágy alatti terület – könnyebb kitakarításában.

Megvártam a teszttel a szokásos hétvégi takarítást, hogy a Xiaomi felmosó robot használata minél életszerűbb legyen. A lakásunk nagyjából 50 négyzetméter, plusz a lodzsa még nyolc, bár ez utóbbit kisebb lelkesedéssel – vagyis ritkábban – szoktuk tisztává tenni. A porszívózás után a mérőedénnyel töltöttem 150 ml desztillált vizet a tartályba, aminek a kapacitása ugyan 230 milliliter, de gondoltam így gyorsabban ki tudom fogyasztani, és akkor az újratöltés-felmosás ciklus idejét is könnyebb lemérni.

6-4.jpg

Ha a robotfejhez csatlakozó nyelet teljesen függőlegesen tartjuk, az eszköz kikapcsol, ez egyébként az a mód, amiben a készüléket is el kell tenni. Ha megdöntjük a szárat, akkor bekapcsol, de még csak stand by állapotban pihen, amíg a száron elhelyezkedő gombbal nem aktiváljuk. Vegyünk ki egyet a három különböző felmosó „rongy” közül, és felülről helyezzük rá a készüléket, ilyenkor az alján elhelyezett kis fogakkal belekap az anyagba. Azért tettem egyébként a rongy szót zárójelbe, mert az első két felmosó anyag elképesztően jó minőségű, inkább mondanám takarító párnának. Mindkettőn körbefut egy vastagabb mikroszálas rész, míg középen az egyik barázdákat, a másik elektrosztatikus csíkokat tartalmaz, ami elég hatékonyan szedi össze a koszt. A harmadik adag – amiből egyből ötöt kapunk a dobozban – pedig tényleg a sima felmosó rongyra hasonlít.

A két komolyabb takarító párnának van egy kis kiálló füle, amin egy tappancs piktogramot fedezhetünk fel. Ez arra szolgál, hogy ha lábbal rálépünk, akkor le tudjuk húzni a párnát, legalábbis elméletben. Általában azonban annyira fogja a gép, hogy kézzel rá kellett segítenem, ha el akartam távolítani a felmosó felületeket. Ráadásul mivel mindkét típus középen egy gumis szárral van összekötve, ezért ha az első még le is jön, a másodikat akkor is meg kell fognunk. Az elmélet jó, de a gyakorlaton még nyugodtan lehet csiszolni. Aki pedig újat szeretne beszerzni, az erre a linkre nyomjon.

5-3.jpg

A Xiaomi felmosó robot bekapcsolás után elkezdi rezegtetni 1000 Hertz frekvencián a felmosó anyagot, ami tulajdonképpen előre-hátra mozgást jelent. Gondoltam, nekinyomom a szegélylécnek, és megnézem mi fog történni, de a burkolat előre kiáll, így nem tudjuk vele a bútorokat szétverni. a nyélen található második gombbal tudunk vizet spriccelni magunk elé, amin áttolva a felmosó robotot, szép egyenletes csíkokat húzhatunk a parkettán. És ez az a rész, amiben agyonveri a hagyományos felmosó rongyokat és fejeket, ugyanis a vizet elképesztően egyenletesen viszi fel a felületre.

9_1.jpg

Ez két szempontból is előnyös, egyrészt soha nem ázik a laminált padló – így nem is fog felpúposodni -, másrészt tapasztalataim szerint a száradás iszonyatosan felgyorsul, nagyjából a háromszorosára. Ki ne ismerné azt a jelenetet, amikor a felmosás után a családtagok ülnek a kanapén, és várják, hogy a parketta felszáradjon, mert ugye ha összemászkáljuk, akkor ottmarad a lábnyomunk a padlón, és az bizony csúnya. Tapasztalataim szerint ráadásul gyorsabban is lehet haladni, ugyanis nem kell állandóan kicsavarni a felmosófejet.

A teszt kedvéért addig takarítottam a Xiaomi felmosó robottal, amíg ki nem fogyott belőle a 150 ml víz, ami nem túl optimális – vagyis spricceltem vele mindenhova, mert jó móka – használat mellett is simán elég 60-70 négyzetméterre, és a tartályt nem töltöttem tele. Ez alapján a gyár által megadott 100 négyzetméteres takarítási terület teljesen reális, az újratöltés pedig nem több, mint 1 percet vesz igénybe. Érdekes, hogy a fej pont olyan széles, hogy oldalról átférjen a székek lábai között. Nem tudom, hogy ez valami nemzetközi szabvány-e vagy a véletlen műve, de jól jött a méretazonosság.

img_9972.jpg

Azt viszont nem szabad letagadni, hogy van, ahová nem fér be a Xiaomi felmosó robot. Az ágy alá speciel igen, de például a szekrény mellé már nem, de ez nyilván abból fakad, hogy ennél kisebb méretben nem nagyon lehetne beépíteni az elektromos részeket. Ez persze korlátozza a felhasználást, amikor vékony résekbe akarunk vele benyúlni – például a szekrény mellé – de ide a retkes felmosó fejjel sem szoktam, mert összekoszolná a falat.

img_9971.jpg

A működési idő nagyjából 50 perc, de nekem 15 sem volt a lakást felmosni, tehát durván havonta egyszer kellene töltenem, egy 50 négyzetméteres lakás esetén. A feltöltési idő 3 óra, a kapacitás pedig 2000 milliamperóra, az eszköz merülését pedig a háromsoros LED visszajelzőn követhetjük nyomon. Ha mindhárom villogni kezd, akkor tegyük fel a töltőre az eszközt. Ha éppen nem töltünk, akkor pedig zárjuk le a csatlakozót a gumi elemmel, ami a robot oldalán található.

img_9970.jpg

Bár ez egy 15 perces takarítási ciklusnál nem különösebben fontos szempont, de meglehetősen halkan is működik a Xiaomi felmosó robot. A gyári leírás 68 decibelnél alacsonyabb zajszintet említ, amit én nagyon soknak találtam, lévén szerintem kifejezetten csendes. Gyorsan rákerestem a Xiaomi robotporszívónál megadott értékre, ott a csöndes mód volt 61 decibel, amit ott hangosnak éreztem, ezt pedig kifejezetten halknak. Szóval a kérdés az, hogy mennyi az annyi? Szerintem nincs 50 decibel sem.

Végre egy eszköz, ami az általam utált felmosást kiváltja. Kiválóan takarít, ötletesen működik, nagyon szépen egyenletesen teríti a vizet, ami így ráadásul harmadannyi idő alatt szárad fel, mint egyébként. Összesen két hibát tudnék megemlíteni, az egyik a méret, vagyis hogy nem fér be mindenhová, ahol takarítani kellene. A másik az ára, és ez nem csak magyar léptékben számolva sok, hiszen több külföldi fórumon is sokallták az érte kért 42.000 forintot.

Ezt viszont mi megoldottuk nektek, ugyanis kértünk rá egy kupont, amit a 11nov637 kóddal tudtok aktiválni, így pedig már sokkal barátibb a 28.900 forintos ár, főleg vám és ÁFA mentes EU Express szállítással rendelve.

Gearbest - 28.900 Ft