Kés teszt: HX Outdoors Fix

index_2.jpg

A folderekkel ellentétben az ilyen fix típusú kések sokkal egyszerűbb feladatnak tűnnek elsőre, de mint minden használati tárgynál, a funkció és a forma harmóniája a siker kulcsa, és ezt korántsem könnyű megvalósítani.

A csomagolással nem volt sok bajom. Fényképekkel, kínai és angol nyelvű feliratokkal ellátott, minőséginek látszó karton doboz. Majdnem olyan jó, mint a bicskáé. Mi jöhet ezután?

img_20170515_191736.jpg

A többi nincs túlbonyolítva, nincs pukistasak, szilikagél csak egy kés a tokjában. Menjünk tovább!

img_20170515_191757.jpg

A dobozból egy elég jópofa, burrito típusú kydex tokban nyugvó kést húztam ki, melyre egy szikravető van rögzítve. Másik oldalán bújtató, az él felőli részén valamilyen dörzspapírra emlékeztető, élezésre szolgáló csík van rögzítve. A dobozon található fényképek és a tokon található felszerelés arra utal, hogy a kés, leginkább bushcraft – magyarul talán bozótművességnek lehet fordítani - célokat szolgál. A műfaj művelői fordítás helyett inkább egy hosszabb magyarázatot adnak, hogy tisztázzák a túléléshez és a szimpla kiránduláshoz való viszonyát. Fogalommeghatározás helyett itt elég annyi, hogy az ilyen szerszámok sokoldalú és intenzív igénybevételnek vannak kitéve, és tényleg használják őket az étkezéstől – kis túlzással - a favágásig mindenre. Abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy a hazai késkészítők élmezőnye szinte kivétel nélkül készít ilyen erdőjárót, továbbá, hogy a menő külföldi brandekre hosszú várólista van, ez nem lehet egyszerű feladat. Kemény mezőnyben indul a HX Outdoors, ahol könnyű a startpisztoly eldördülése után hasra esni.

img_20170515_191820.jpg

Méretek

Teljes hossz: 22 cm

Penge hossz: 9 cm (szerintem 10 cm)

Penge szélesség: 3,5 cm

Penge vastagság: 0,4 cm

 

img_20170515_191917.jpg

Kézbe véve a tesztalanyt, semmiképpen nem a kínai gagyi jut eszembe róla. Kényelmes fogású, ergonómikus, G10 panelekkel ellátott nyél, masszív csavarokkal rögzítve a full tang – vagyis a markolat teljes hosszán és még azon is túl lógó acélra. A túllógás nem véletlen. A gyártó, igen előzékenyen, az olvasni való hiányától szenvedő bushcrafterek tájékoztatása érdekében, egy nyíllal ellátott „hammer” felirattal kényeztet, ami bizony törővéget jelent, és hasznos lehet pl csonthéjas magvak vagy a faszén aprítására. A csőszegecsek és a hordozó zsinór furat alkalmassá teszi a szerszámot egy botra rögzítve gonosz sziú indiánok elleni harcra, de magasabban lévő termések levágására is. A nyélen található még ujjvédő is, ami nem haszontalan a biztos fogáshoz. A D2 anyagból készült penge egy fokkal valószínűleg jobban bírja a gyűrődést egy átlagos acélnál, bár élezni állítólag nem túl könnyű. A kés ezen része fekete titánbevonatot kapott, ami inkább a taktikai célú szerszámokon indokolt, megelőzendő a becsillogás miatti idő előtti lebukást egy nem feltétlenül barátságos célzatú bevetés alkalmával. A pengehát két szintén nem haszontalan ficsöre a hüvelykujj megtámasztására szolgáló, kereszt irányú bordák és a kaparóél. Itt álljunk meg egy pillanatra! Nem állom meg, hogy ez utóbbi apropóján ne üdvözöljem néhány szóval a bushcraft mozgalmat.

A kaparóél arra szolgál, hogy olyan beavatkozásokat végezzünk vele amire a kés éle nem feltétlenül alkalmas vagy csak egyszerűen sajnáljuk rá, A pengehátra köszörült rész kiválóan alkalmas a tűzgyújtáshoz való kaparék elkészítésére, akár fatwoodból is. Nem bolondultam meg, a zsíros fa tényleg létezik. A kidőlt fenyőfák, amelyekben megszűnik a nedvek áramlása, egy idő után elkorhadnak, kivéve azokat a részeiket, ahol a gyanta összegyűlik. Ezeket a gyantában gazdag, korhadéktól megtisztított, rendkívül jól égő részeket felhasználva akár esőben is gyújthatunk tüzet akkor is, ha az aprófánk, öngyújtónk és a gyufánk is elázott. Az apró praktikák, az ügyesség az, ami közel viszi a virtualitásba ájult embert a természethez és nem hagyja, hogy alapvető készségeit elvesztve életképtelen kiborggá váljon, aki lemerült mobiltelefonja felett picsogva fagy halálra a János-hegyi kilátó felé tervezett expedíció alkalmával.

201509251955473928.jpg

A már a tartozékok felsorolásakor említett flint stone aka szikravető szintén nélkülözhetetlen kelléke a tűzgyújtásnak. És tényleg szikrázik is!

Nehéz belekötni a HX Outdoor bushcraft késébe, akár a kinézetet, akár a használhatóságot, akár az általa nyújtott extrákat nézzük. Természetesen nem volt módom tartós tesztnek alávetni és a feltüntetett anyagok valódiságát ellenőrizni, de szerintem, amit ígér valószínűleg tudja is.

1482494096562537286.jpg

A Gearbesten szállítással együtt 42 USD-ért lehet megvenni. 12.000 Ft nem kis összeg, de vegyük figyelembe, hogy egy kydex tok önmagában 5-6000 Ft., és még kapunk egy szikravetőt is. Egy masszív, rendesen elkészített célhardverért még 5-6000 Ft-ot leszurkolni nem tekinthető bolondos pénzszórásnak. Ha valakinek az szimpatikusabb, EU raktárból is elérhető, szállítással együtt 14.200 forintért.

Gearbest - 12000 Ft