Kínai multiméterek tesztje

1475201882386052294.jpg

Kínai multiméterek landoltak nálam, számszerűen kettő, így ez egy remek lehetőség egy kis összehasonlításra, és hogy megtudjuk, mit kaphatunk távol-keleti barátainktól az olcsóbb árkategóriákban.

XL830L

Első alanyunk kettejük közül az olcsóbb, jelenleg 2.210 forintért lehet hozzájutni.

Színes kartondobozban érkezett, rajta termékfotókkal és a funkciókat reklámozó ábrákkal. Ez a tipikus módja egy olcsóbb termék felhájpolásának, a másik a rengeteg belezsúfolt funkció, ami szintén beigazolódott később.

Tapasztalt kínai rendelő már előre mosolyog az ilyen doboz láttán, de a funkcióját jól betölti, megvédte az eszközt a szállítás közben. Benne a multimétert, az egy pár mérőkábelt, egy angol nyelvű használati utasítást és meglepetésemre egy 9V-os elemet is találtam, így erre sem lesz gondunk. Maga a mérőeszköz szorosan körbe is volt fóliázva, ezzel további védelmet biztosítva neki, tehát összességében egy szavunk sem lehet a csomagolásra.

A kütyü közepes minőségű, fekete műanyagból készült, amire körben egy sárga gumiborítást is húztak, így segítve a nem laborkörülmények közti használatot. Ez a borítás könnyen eltávolítható, ha valakinek felesleges, de egyszer amúgy is meg kell tennünk, hogy hozzáférjünk az elemtartóhoz. A fedelét egy csavar fogja, így könnyen leszedhető, és betehető az elem. Ha biztosítékot kívánunk cserélni, az egész hátlapot le kell szedni, ehhez további két csavart kell kitekerni.

Az összerakás és az illesztések nem rosszak, egyedül a kihajtható támasztó kotyog egy kicsit, ami számomra rontja a masszivitás érzetét. Összességében egy korrekt, közepes anyagminőségű, de a célnak bőven megfelelő, jól összerakott eszközünk van. A tömege nekem már szinte kevés, gumiborítással és elemmel is csak 165 grammot nyom a mérlegen.

Funkciók terén mindent kapunk, ami szem-szájnak ingere, még olyan dolgokat is, amik csak a komolyabb kategória kiváltságai szoktak lenni. Van AC és DC feszültség-, DC áram- és ellenállás mérés, folytonosság ellenőrző, dióda és tranzisztor tesztelő funkció is. Utóbbi a hFE erősítési tényezőt méri, ez alapján tudjuk eldönteni, hogy jó-e a bedugott félvezető, a PNP és NPN struktúrájú változatokkal is elbánik.

A folytonosság ellenőrző célja, hogy megmondja, hogy egy áramkörben van-e szakadás. Ez gyakorlatilag egy ellenállás mérés, ha kicsi a két pont közti ellenállás (<100Ω), akkor az érték kiírása mellett sípolással is jelzi, hogy nincs szakadás. Ez a funkció pl. kábelek, nyomtatott áramkörök ellenőrzése esetén jöhet jól.

dsc01224.gif

Van HOLD gomb is, amit benyomva a következő megnyomásig tartja a mért értéket a kijelzőn. A kijelző háttérvilágítást is kapott, amit szintén gombnyomásra aktiválhatunk. Ekkor 15 másodpercig kékes fényben úszik a megjelenítő, ami nagyban megkönnyíti az éjszakai vagy sötét helyeken való használatot (pl. áramszünet esetén). A merülő elemről is ad jelzést a kijelző felső sarkában megjelenő akkumulátor ikonnal. Egyetlen menő funkció maradt ki, az automata kikapcsolás, ezt csak a tárcsa OFF állásba tekerésével érhetjük el.

A kijelző 3,5 számjegyes, azaz 3 darab 0-9 terjedő számot és a negyedik helyen egy egyest tud kijelezni. A méréshatárokat nekünk kell belőni a középső tárcsával, amit a kijelző alsó sorában ellenőrizhetünk. Érdemes ezt minél pontosabban megtenni, mert a mérési eredmény is pontosabb lesz. Természetesen képes negatív értékeket is kijelezni, megjelenik egy kis mínuszjel a kijelző bal oldalán. Nagy feszültségű méréshatáron egy villám ikonnal figyelmeztet, hogy legyünk okosak.

A tesztidőszak alatt minden funkció rendben működött, nem tapasztaltam semmi hibát, különös viselkedést. A mérési pontosság megítélését a leírásra kell bíznom, mert nincs kalibrált mérőműszerem, amivel összevethetném, de az biztos, hogy hobbi célra teljesen elég a pontossága.

Az eszköz az IEC-1010 szabvány alapján készült, CAT II 600V besorolású, és a CE jel tüzetes vizsgálata után arra jutottam, hogy inkább hajaz a conformité européenne-re, mint a chinese exportra. A kisáramú csatlakozási pont biztosítékkal védett, a 10 amperes pont nincs biztosítva. A mérővezetékek papírforma szerint 1 kV-ig védettek  az átütés ellen, amit jó esetben sosem fogunk mérni.

img_20170513_130128.jpg

Összességében jó ár-érték arányú darab az XL830L, hobbi célra tökéletesen elég, sőt némelyik funkcióját szerintem sokan nem is fogják használni. Kezdő és hobbi villanyászoknak, barkácsolóknak, ezermestereknek bátran merem ajánlani.

GearBest - 2210 Ft

 

BSIDE ADM02

A komolyabb versenyző a BSIDE ADM02 jelű mérőeszköze, 3990 forintos áron.

Ő már sokkal komolyabb hatású, fekete kartondobozban érkezett, amin körben a termékről készült, szabványos nézetű drótháló jellegű ábrák találhatók. Benne minden külön zacskóba csomagolva nyugszik, a mérőműszer mellé kapunk egy pár mérővezetéket, hőmérő vezetéket, és egy, az előbbinél sokkal komolyabb és hosszabb angol nyelvű leírást. Elem viszont ezúttal nem járt hozzá.

Már a tömegéből érezhető, hogy komolyabb darabról beszélünk, 213 grammot nyom a mérlegen. Az anyaghasználat is kellemesebb, jobb minőségű a műanyag, valahogy sokkal masszívabbnak hat az egész. Ő is kapott gumiborítást kék színben, amit nem tudunk olyan könnyen eltávolítani, de ezt amúgy is csak a teljes szétszereléshez kell megtenni, hogy biztosítékot cserélhessünk. Az elemtartóhoz egy csavart kell csak kicsavarni, és a támasztóval egybeöntött fedelet lehúzni. Utóbbi sokkal masszívabb az olcsóbb darabénál, sokkal precízebben állítható a kitámasztás, szívesebben bízom rá az eszköz megtartását.

A mérővezetékek is sokkal komolyabbak, jobb a fogásuk, gumi borítású a markolatuk, így nem csúszik ki az ember kezéből, és a végüknél körben van egy bemarás, amibe „beleülnek” a mért vezetékek, így nem csúszkál le olyan könnyen a pálca vége. Ezen kívül mindekét végükhöz jár egy-egy gumisapka, így védve a csatlakozókat szállításkor. A multiméter hátulján a gumiban van számukra egy-egy tartó kialakítva, ahova betűzhetők, így nem lifegnek hordozáskor. 1471508551988284.jpg

A kijelző szintén 3,5 számjegyes, de körülöttük még számos ikon és felirat megjelenik, például a mértékegységek és az előjelek, amik sokat segítenek a gyors leolvasásban. Annál is inkább, mert a legtöbb módban automatikusan választja meg a méréshatárt, így még erre sincs gondunk. Szintén kapott háttérvilágítást is fehér színben, szintén 15 másodpercig világít gombnyomásra. Az egész kijelző homogénebb, minőségibb, a háttérvilágítás is sokkal lágyabb, mint a másik esetben, bár mindkettőt tökéletesen le lehet olvasni, így ezek csak minőségérzet-beli különbségek.

Szintén van HOLD gomb, amivel tartja a mért értéket, és van MAX gomb is, amivel a mérés során előforduló legnagyobb értéket jelzi ki folyamatosan. A háttérben közben folyik tovább a mérés, ha új maximum érték keletkezik, frissíti a kijelző tartalmát. Van még egy FUNC gomb is, amivel bizonyos módokban válthatunk funkciót. Ilyen áramméréskor az AC/DC váltás, hőmérséklet mérésekor a °C és °F közti átváltás és a dióda ellenőrzés és folyamatosság mérés közti váltás. Minden gombnyomáskor, és folyamatosság méréskor is sípol, ha van kontaktus. Van automatikus kikapcsolás is, ami 15 perc tétlenség után kikapcsolja az eszközt. Ilyenkor gombnyomásra vagy tárcsa tekergetésre visszakapcsol. Ha a HOLD gombbal kapcsoljuk vissza, akkor deaktiválja ez a funkciót, illetve ha AC/DC feszültség váltással szeretnénk visszakapcsolni, akkor biztonsági okokból nem fog bekapcsolni, így védve az eszközt és minket a sérüléstől.

dsc01214.gif

Funkcióit tekintve mérhetünk AC és DC áramot és feszültséget, ellenállást, hőmérsékletet, és van dióda (és egyéb félvezető) és folyamatosság ellenőrző funkció is. Az árammérésen kívül a többi üzemmódban automatikusan választja meg a méréshatárt.

Szintén az IEC - 1010 szabvány betartása mellett tervezték, CAT III 600 V besorolású, nála már a kisáramú és a 10 amperes csatalkozási pont is biztosítékkal védett, a mérővezetékek 1 kV / 10 A-ig biztosítottak, és meggyőzőnek tűnik a CE jel is rajta, bár ezt nem könnyű eldönteni.

Az XL830L-nél minden szempontból komolyabb darab az ADM02, anyaghasználatban, minőségérzetben, védelemben és még funkciókban is. Szerintem megéri a kb. 1800 forintos felárat, én szívesebben dolgoztam vele, mint sárga barátjával. Mindkét darabról kiderült, hogy szépen betölti a funkcióját, ezek alapján mindenki döntse el maga, hogy melyik a szimpatikusabb darab számára a saját szükségletei alapján.

GearBest - 3990 Ft