Vernee X okostelefon teszt – Benne van az X

verneex_720.jpgEgy rakás tesztelt ilyen márkájú készülék után, itt a Vernee X értékelése is, mely ígér pár olyan újdonságot, amit eddig ritkán láttunk. Jelen gyártó szoftveres területen már párszor elvérzett, illetve néha hardveres fronton is vétettek hibákat. Az X sem lett hibátlan, de összesítve azt, amit nyújt, jó telefon lett. A 63.000 forintos ára arányos a tudásával.

Gearbest - 63.000 Ft

 

A Vernee X kicsomagolása

A lapos fehér doboz, ami rejti a készüléket, pont ugyanaz, mint a Mix 2 vagy a Mars pro esetében. A különbség csak annyi, hogy a kék matrica más rajta, ahol jelzik az adott típust. Költséghatékonysági szempontból ez érthető megoldás, de azért valami egyedi doboznak jobban örültem volna.

Belül is pont olyan, mint amit már eddig láthattunk. Egy műanyag tálcán pihen a készülék, és alatta fakkokban találhatók a kiegészítők. A telefonon alapból megtalálható egy kijelzővédő fólia, de adnak hozzá grátiszba még egyet. Ennek sajnos elég silány a minősége, de a célnak azért megfelel. Némi papiros, SIM tű, USB-C kábel és az ebben az ársávban elvárható gyorstöltésre képes töltőfej lapul még a csomagban, amit el is vártunk. Viszont, amit nem sejtettem, hogy adnak hozzá egy szilikon tokot is, amiért külön köszönet illeti a gyártót, nagy figyelmesség ez tőlük. Más kérdés, hogy ezzel a ’védőruhával’ nagyon vastag és ormótlan lesz a telefon, de legalább bírni fogja a gyűrődést.

Egy USB Type-C-t jackké alakító kis kábel is megbújik a dobozban, és innen lehet sejteni, hogy nincs jack csatlakozó az eszközön.

A telefon első pillantásra nem vett le a lábamról, mert tipikusan semmilyen kinézete van, amit az sem dob fel, hogy olyan fémet használ a Vernee a készülékházaihoz, aminek a fogása erősen műanyagos. Az előlap egy nagy üveg felület, aminek tetemes részét a 18:9-es képarányú kijelző teszi ki, de a tetején azért megakad a szemünk, mert két kameraszenzor, illetve egy LED villanó is található rajta.

A hátoldalán szintén dupla kamera helyezkedik el, mely alatt közvetlenül az ujjlenyomat olvasó található, ami nagyon magasan van, mivel egy hosszúkás készülékről beszélünk, így a használata meglehetősen kényelmetlen. Alul, felül műanyagcsíkok találhatók, amelyek a kommunikációs antennákat rejtik. Ezeken kívül semmi sem szakítja meg a hátlap sivárságát.

Bal oldalon található a SIM tálca, a másik oldalon pedig a hangerőgombok és a bekapcsológomb. Az USB Type-C csatlakozó - ami funkcionál hang kimenetként is - alul található meg, a hangszórót és a mikrofont rejtő nyílások között.

A tesztalany összeszerelési minősége közepes, ha nagyon megszorongatjuk, megcsavarjuk, akkor kis recsegés hallható. Vastagságát és tömegét tekintve sem beszélhetünk egy kis telefonról, mivel majdnem egy centiméter vastag, és közel 20 dekát nyom a mérlegen. De ez még a használható kategóriába esik, és nem olyan böszme nagy, mint például a Maze Comet volt.

 

A Vernee X tesztüzeme

Az első és legfontosabb tényező, amit vizsgálni kell a Vernne X-en, az a kijelző. Mint már írtam, egy 18:9-es képaránnyal rendelkező, FHD+ felbontású megjelenítőről van szó, aminek a négy sarka divatos lekerekítést kapott. 6 inch a képátlója, és éppen ezért nagyon élvezetes rajta a tartalomfogyasztás. Híreket olvasni, és játszani rajta érezhetően jobb élmény, mint egy 5,5 hüvelykes készüléken.

img_20180117_142728.jpg

A színek nagyon szépek, és a MiraVisionnek köszönhetően teljes mértékben személyre szabhatók. Vannak előre beállított sémák, melyek közül választhatunk, de magunk is testre szabhatjuk a saját elképzeléseink szerint. Olyanokba piszkálhatunk bele, mint például a kontraszt, telítettség, élesség és a színhőmérséklet. Ez egy olyan plusz, amit ritkán találhatunk meg okostelefonokban. Emellett a fényerő is kiváló, akár napos időben is tisztán olvasható a megjelenítő.

A processzor, amit belepakoltak, egy MediaTek Helio P23-as, ami igazából a P20 továbbfejlesztett változata. Ez egy középkategóriás chip, viszont 6 GB RAM-mal van megtámogatva, ami meg inkább a felsőkategória fele húzza a gépet. Az óriási háttértárról nem is beszélve, mert abból 128 GB-ot kapunk, ráadásul még bővíthető is egy ugyanekkora SD kártyával.

A szükséges benchmark programok lefuttatása és az eredmények megnézése után, csak tovább erősödött bennem az az érzés, hogy ezeknek a számoknak nincs nagy jelentőségük. Az AnTuTuban elért 51.000 pont nem kifejezetten sok, de ez a processzornak köszönhető. A T-Rex teszt esetében a 21 FPS szám a mérvadó, ez sem kiemelkedő érték, de igazából teljesen tűrhető. A valós felhasználás közben, elég gyorsnak találtam a rendszert. A menüben való mászkálás, sok program egyidejű futtatása és a játékok sem feküdték meg a gyomrát.

benchmark.png

Nem kis játékos hírében állok, – telefonos téren –, így a kedvenc Real Racing 3-mal teszteltem a legtöbbet. A menüben, és az egyszerűbb versenyeknél semmi akadást nem tapasztaltam, esetleg néha egy-egy nano döccenést, de semmi többet. Ha már 20-25 autó versenyzett egyszerre, akkor a rajtszituációnál néha leesett az FPS szám, de abszolút élvezhető maradt a játék. Az Asphalt 8, és az Injustice: Gods Among Us is jól futott, a második esetében a menü néha-néha megdöccent.

Androidból a legújabb, 7.1-es verziót futtatja a telefon, és szinte minden gyári rajta. A kijelző állítgatásához használható MiraVision a legnagyobb változtatás, illetve az arcfelismerési funkció. Még a DuraSpeed található meg a beállítások között, ez egy energiaspóroló applikáció, így nem kell 3rd party alkalmazást letöltenünk erre a célra. Az Eset antivírust lefuttatva egyetlen rosszindulatú programot sem találtam.

screen-shot-01-21-18-at-05_41-pm.png

A kapcsolatok terén nagyot villant az X. Dual WiFi-vel felszerelt, ráadásul nagyon jól fogta olyan helyeken is a kábelnélküli netet, ahol más készülék már elvérzett. Mobiltelefonos hálózat terén tudja a 4G-t, ráadásul a 800 Mhz-es B20-as sávot is. Bár nem NFC képes a Vernee X, de a Bluetotth 4.0-t támogatja.

A GPS jelet házon belül nem nagyon találja, de amint kilépünk vele a szabadba, egy csomó műholdat lát, és stabilan 1-3 méteres pontossággal mutatja a pozíciónkat. Tehát ez is megfelelt az elvárásaimnak, pláne, hogy mágneses szenzor is van benne, tehát az iránytű funkció is jól működik.

gps-1.png

Annyi jót írtam a telefonról, hogy most kicsit savazom, mert a biztonsági beléptetésekkel vannak problémák. Az ujjlenyomat olvasó közepes gyorsasággal működik, csak annyira fentre helyezték el, hogy nem kényelmes használni. Persze ott van még a Face ID-nak csúfolt arcfelismerő rendszer is, ami csak néha működik. Két külön módja van, amit máshol lehet beállítani. Az első opció, hogy feloldod a készüléket, ránézel, majd kijelzi, hogy beléphetsz, és akkor egy felfelé suhintással bent vagy a főképernyőn. Ez az esetek 50%-ban működik is, mikor nem, akkor kéri a biztonsági mintát.

screen-shot-01-21-18-at-05_43-pm.png

A másik megoldás, mikor úgy oldod fel, hogy már alapból ránézel a készülékre, és akkor a feloldó gombot megnyomva tényleg magához tér, sajnos nagyon lassan és körülményesen. Persze ez is csak a záróképernyőre dob ki, tehát itt is felfele kell még slide-olni a főképernyő eléréséhez. Persze este nem lát a kamera (pedig van vaku, amit használhatna), és egy képpel is kijátszható a rendszer.

Kíváncsi voltam, hogy fényképezés terén mit tud felmutatni a Vernee X, hiszen annyi szenzorral látták el, hogy méltán vártam tőle jó teljesítményt. Hátul egy 16 és egy 5 megapixeles kamera található, de hogy pontosan mi célt is szolgál a dupla érzékelő, azt nem árulta el a gyártó.

Mindenesetre az elmosás funkciónál szól, ha le van takarva a segédszenzor. Változás is látható a képen, de attól még nem lesz se jobb, se rosszabb az adott felvétel. Amúgy az eredmény a Sony alkatrész ellenére elég gyatra. Folyamatosan mossa el a tájat, pedig nincs arra a funkcióra állítva. Az elkészített anyagok inkább festményszerűek, Van Gogh megirigyelné, de fotónak nevezni csak egy-egy alkotást lehet. Tehát nem szörnyű, amit fényképezés címén művelni lehet vele, de egy 250 dolláros telefontól azért jobbat várnék.

A szelfi kameráról csak azért írok pár sort, mert az is különleges a dupla szenzor és a LED villanó miatt. Sajnos itt is azt kell mondjam, hogy csapnivaló a minőség. A portré módban használná a dupla érzékelőt az elmosásokhoz, de bár ne tenné. Fényévekre van egy normális okostelefonos fényképezőtől. A vaku valóban segít az esti szelfi készítésben, ez jól is működik.

Kamerázni 1080p felbontásban lehet maximum, és visszanézve a felvételeket, azok pozitív csalódást okoztak. Mondjuk az összes videó kicsit olyan, mintha lenne rajta valami féle filter, pedig nincs. A fókuszt jól be lehet lőni, és a fényviszonyok változására is jól reagál az érzékelő. Nyilván nem lehet vele filmet forgatni, de azért már találkoztam rosszabbal. Viszont hasonló felvételekre azért képesek a fele ilyen árú telefonok is.

Szenzoros fronton elég jók a tapasztalataim, igazából mindent beletettek, ami fontos. A felhozatal, úgy jó, ahogy van. Íme a lista:

sensors.png

A hangszórókról muszáj pár szót ejteni, mert már rég nem hallottam ilyen jó telefonos muzsikálást. A maximális hangerő elég alacsony, viszont cserébe teltek a hangok. Nem érezni zenehallgatás közben azt, hogy valaki egy filharmonikus zenekart ültetett a fejünkbe, ahol a nagybőgős az idegeink érzékeny szálain játszik, hamisan. Telefonálás közben is kielégítő a hang, a hangszóró és a mikrofon is szépen teszi a dolgát.

screenshot_20180116-154328.png

A készülék egyik nagy ütőkártyája a hatalmas akkumulátor. 6200 mAh-s, így akár három napot is működhet, nem kevés használat mellett. Ha lemerül a gép, akkor a gyors töltésnek köszönhetően 3 óra alatt 0%-ról 100%-ra tudjuk tölteni, ami nem olyan kevés idő, de ne felejtsük el, hogy brutál nagy aksit pumpálunk fel ennyi idő alatt.

 

Összegzés

A vernee X olyat tud felmutatni kijelző és akkumulátor téren, amit a kategóriában csak kevesen. Ezért ki is emelkedik a tömegből, pláne, hogy a teszt alatt semmiféle szoftveres bug nem jött elő. Negatívumként viszont fel lehet sorolni a pocsék anyaghasználatot, rossz helyre szerelt ujjlenyomat olvasót és a gyenge kamerát. Ilyenkor viszont az eszünkbe kell, hogy jussanak a remek hálózati tulajdonságok, a pontos GPS, és az, hogy úgy összeségében jó élmény használni a telefont. Talán ez is a legfontosabb, hogy úgy érzem, tudnék egy ilyen mobillal élni, ráadásul elégedetten. Azt gondolom tehát, hogy az érte kért 63.000 forint teljesen reális. Ha esetleg még kicsit lejjebb megy az ár, akkor már tényleg best buy.

Gearbest - 63.000 Ft