Snoppa Atom gimbal – Korszakalkotó stabilizátor

nyito-12.jpg

Szerintem túl sok embernek nem kell bemutatni a különböző elektromechanikus kamera stabilizátorokat, ezektől az eszközöktől lesz a kép rezgésmentes. Az eddigi gimbalok azonban meglehetősen robusztusak voltak, így kényelmetlen volt a használatuk, ezért sokszor inkább otthon hagytuk őket. Az elektronikus funkcióik pedig – leszámítva a DJI Osmo Mobile 2-t – megbízhatatlanok voltak. Ezért grundoltak össze egy remek közösségi kampányt a Snoopa Atom gimbalhoz, ami a fenti problémákat hivatott feloldani.

Mitől különleges a Snoppa Atom?

A legérdekesebb dolog a gimballal kapcsolatban, hogy több mint 1,5 millió dollár támogatást szedett össze Indiegogo kampány segítségével, ami extra nagy érdeklődésre utal. Ez nem véletlen, hiszen az ígéretek között szerepelt a termék összecsukhatósága, a 360 fokos körbefordulási képesség – pan tengelyen -, a szoftveres aktív követés mód, vezetéknélküli telefontöltés, a külső mikrofon használata és a számtalan fotós beállítás, amit az applikációja támogat.

A Snoppa Atom képességeit bemutató gyári videó

A gimbalok karja jellemzően ortogonális – vagyis derékszögben álló -, ami miatt a telefon – vagy az akciókamera, hiszen azt is kezeli a Snoopa Atom – beakad a testbe, így nem tud körbefordulni 360 fokban, illetve az álló és fekvő mód között nehézkes a váltás. Nem így az Atom esetében, ami a kifele döntött karjával majdnem teljesen szabad mozgást enged készülékünknek. Ráadásul nincs balansz állítgatás, nem kell súlyokat tologatni, ezt automatikusan kalibrálja mobilunk súlyához az elektronika.

20190215101558_47497_eredmeny.jpg

Az eszközök elektronokkal való ellátásáról is gondoskodik, nem is akárhogyan. A tartófejbe egy vezetéknélküli töltőt építettek, így a wireless charge képes eszközöket folyamatosan megtáplálhatjuk. Akinek a készüléke esetleg nem ismerné  a technológiát, az pedig a hagyományos kábeles megoldással operálhat. A Snoppa Atom gimbal üzemideje 24 óra gyári adatok szerint, de azért a valós tesztekig ezt fenntartásokkal kell kezelni.

20190215101558_74785_eredmeny.jpg

Nagyon érdekes és egyedi funkció, amit máshol még nem láttam, a 3,5 mm-es jack bemenet. Így külső mikrofont is használhatunk a videóinkhoz, amit a ruhánkra csíptetve sokkal jobb hangminőséget érhetünk el. Természetesen állványra is szerelhetjük a Snoppa Atomot, hiszen rendelkezik tripod csavarhellyel is. Ha pedig nincs rá szükségünk, egyszerűen összecsukhatjuk nagyjából a normál méret felére, így nagyon egyszerű a szállítása is.

20190215101559_98983_eredmeny.jpg

Amin viszont eléggé lehidaltam, azok a szoftveres funkciói. Régi problémám, hogy ezek elég szűkösek más gyártók esetében, bár a Zhiyun Smooth 4 már egészen ügyes volt, de a Snoppa Atom sokkal többet tud. Egyrészt a fényképezéshez tartozó szinte összes beállítást – zoom, élesség, ISO, fehéregyensúly, záridő és hasonlók – vezérelhetjük, másrészt van egy olyan módja, amelyben automatikusan 180 fokban megfordítja a gimbal fejet, amivel egyből selfie állásba tehetjük a szerkezetet.

20190215101558_26931_eredmeny.jpg

Ennél már csak az okosfunkciói durvábbak, a teljesség igénye nélkül néhány: tárgy- és arckövetés mozgás felvételéhez, panoráma és sudoku, slow motion, sőt kétféle time-lapse mód is rendelkezésünkre áll, illetve a képeket is számtalan további módon manipulálhatjuk. Összességében azt gondolom, hogy a Snoppa Atom az egyik legkomolyabb gimbal a piacon, ami egy csomó előző termék problémáját kiküszöböli.

20190215101558_92002_eredmeny.jpg

Az ára 38.000 Ft, ami nem kevés, viszont a tudása bőven kárpótol majd ezért. Aki pedig úgy érzi, ez neki sok, számtalan egyéb típus közül választhat, mint például az űrbázisszerű Zhiyun Smooth 4, a szoftveresen remekelő DJI Osmo Mobile 2 vagy a szuper olcsó Beyondsky Eyemind.

A Snoppa Atom itt megvásárolható >>