Xiaomi Deerma DX700 porszívó teszt – Xiaomingyen

nyito-23.jpg

A Xiaomi Deerma DX700 egy újabb termék a prémium gyártótól, hiszen ezt a céget is felkarolta a kínai Apple, ám ez az eszköz a kifejezetten olcsó vonalat képviseli. Szuper könnyű, nagyon erős és olcsó, ezek a fő ismérvei. Az állóporszívóknak is nevezett kategóriában 18.000 Ft-ért egyetlen eszközt sem lehet kapni, leszámítva ezt a modellt, ráadásul most akciós, egy 3.000 Ft-os Digoo USB-s ventilátor is jár hozzá, ami eléggé a “best buy” kategóriába sorolja, pláne hogy EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással kérhető.

Xiaomi Deerma DX700 kicsomagolása

A puritanizmus jegyében készült a nagyon egyszerű csomagolás, nem sok energiát fektettek abba, hogy Xiaomi módon feldíszítsék, mint mondjuk a Xiaomi Roidmi F8-at, igaz a 18.000 Ft-os árcédulából sejthető, hogy ez nem a prémium termékvonal.

Ez az anyaghasználaton is visszaköszön, nem simogathatunk prémium műanyagokat, fémet pedig nyomokban sem tartalmaz a borítás. Olcsóságot sugároz az összkép, cserébe masszívan egyszerű, így aki képes megbékélni azzal, hogy a terméket nem az örökkévalóságnak készítik, és i betűvel kezdődő nevű boltok kirakatában sem fogják mutogatni, az különösebben emiatt nem kell, hogy aggódjon.

A doboz tartalmát kiborítva rábukkanhatunk a hányaveti módon elrendezett kiegészítőkre, amelyek között minden fontosat megtalálhatunk: a hagyományos porszívófejet, egy szűkítő csövet szegélylécek és a trükkös helyek porszívózásához, illetve egy sörtével ellátott véget, amivel például autónk váltószoknyáját takaríthatjuk. Természetesen a szokásos hosszabbító cső is rendelkezésre áll, alján egy elhúzható fogantyúval, amivel kétkezessé tehetjük a Xiaomi Deerma DX700 állóporszívót.

A porgyűjtő tartály lepattintása egyetlen mozdulat, nincs porzsákos szenvedés, helyette a hármas szűrőrendszer – pamut, HEPA és mechanikai – szétválogatja a koszrészecskéket, majd centrifugális erővel a 800 milliliteres edény falához nyomja. Nagyon egyszerű kiüríteni, de a pamut anyagot azért eléggé macerás pucolni. Javaslom, hogy kompresszorral vagy egy levegő spray-vel fújjuk le róla a matériát, ez a leggyorsabb megoldás, és még így is tizedannyi időt vesz igénybe, mint például egy szövetzsák kiöntése.

Xiaomi Deerma DX700 tesztje

Egy porszívóval leginkább porszívózni kell, ha tesztelni akarjuk, és ez a Xiaomi Deerma DX700 esetében sincs máshogy. Abban a szerencsében volt részem, hogy éppen más eszközöket is teszteltünk, ezért egy meglehetősen kellemes tesztkoktél – kávé, bors, kifli darabok, só és emberi haj – állt rendelkezésre a próbához.

p2020157.jpg

Az eszköz bekapcsolása után elsőre feltűnt, hogy milyen kegyetlenül elkapja a szőnyeget, ez nem véletlen, lévén nem egy akkumulátoros állóporszívóról – mint a Xiaomi Roidmi F8 vagy a Xiaomi Jimmy JV51 – beszélünk, így a telepek teljesítménye és töltöttsége biztosan nem limitálja az erejét. Ez eléggé érződik is, a Xiaomi Deerma DX700 brutálisan szív. Megnéztem, mit mondanak a gyári adatok, 600 W, meglepő módon a szívóteljesítményt 15 kPa-ban határozták meg, pedig érzetre olyan háromszor erősebb lehet akkumulátoros társainál.

kepkivagas-1.png

Szerencsére sok pozitív tulajdonságát megőrizte az állóporszívóknak, egyik a rendkívül alacsony súly – 1,5 kg a kisebbik szívócsonkkal és a toldószár nélkül, illetve 2,2 kg teljesen felszerelve -, ami miatt bárhova könnyedén felemeltem, nem kellett egy 10-12 kilogrammos hodályt rángatni. A másik a flexibilitása, annak ellenére, hogy ez egy zsinóros darab, sokkal könnyebb körbehordozni a szobában, mint a hagyományos porszívókat. Kisebb szívfájdalmam, hogy amerikai dugós a kábel, de adnak hozzá átalakítót, így ez a gyakorlatban nem jelent problémát.

p2020137.jpg

Ami nem tetszett, az a gyári tyúkbél szaga, fura, műanyagos érzet lengte be a szobát, pont az, amit a futószalagok mellett állva érzünk. Nem mondom, hogy büdös és a használattal lassan el is tűnik, de azért eleinte elég fura volt. A hossza viszont durva, 4,5 méter, és az eszköz is van vagy 200 cm, szóval egy bő hatméteres szobát simán átértem vele. A fejet kellemesen lehet használni masszívabb szőnyegen, parkettán és mélyen fugázott kövön is, mindenhonnan hatékonyan felszedte a mocskot, szinte száz százalékban.

A hangja nem különösebben durva, mint egy átlagos porszívóé, nagyjából 75 decibel, elviselhető, de azért azt nem állítanám, hogy szuper csöndes, ami érthető is a teljesítménye ismertében. Szintén a minőség oltárán áldoztak a készítők, amikor a Xiaomi Deerma DX700 szívófejének kerekeit “nyikorgósra” tervezték, bár ezt a hangot effektíven nyomja el a motorzaj.

Ami viszont nagyon tetszett, hogy fél perc alatt morzsaporszívóvá alakítható. Egyszerűen középen széthúztam a csonkot, beledugtam a sörtés fejet és már mehetett is a takarítás. Mivel az eszköz könnyen elrakható és elővehető, így teljesen felesleges állandóan szétszedni. Én csak egyszerűen beállítottam a sarokba, és amikor valamiért szükség volt rá – például felborítottam a sós ropit tartó poharat az asztalon -, akkor csak előkaptam, és három húzásból feltakarítottam, amit kellett.

Összegzés

Leszámítva az olcsónak ható minőséget és a fura szagot, amit eleinte árasztott, a Xiaomi Deerma DX700 állóporszívóval kifejezetten elégedett voltam. Kellően erős, hosszú a kábel, szuper könnyű a test, idősek, nők, de még akár gyerekek is képesek az alacsony súlya miatt effektíven használni. Sokkal egyszerűbb így elérni a problémás sarkokat, mint a hagyományos porszívó böhöm nagy testét rángatni.

Nincs porzsák, így nem kell vele szenvedni, csak egy mozdulattal kiönteni az átlátszó tartályt. Vannak hibái, na de kit érdekel, mikor 18.000 Ft-ba kerül? Ráadásul most adnak hozzá egy hordozható Digoo ventilátort 3.000 forint értékben, amíg az akció – január 31 – tart. Aki pedig aggódna a többletköltségek miatt, az válassza az EU Priorty Line szállítási módot, ami vám- és áfamentes, de a szuper paranoiások még vámbiztosítást is köthetnek, kemény 500 Ft-ért. Akit pedig zavarnak az olcsóbb anyagok, még mindig választhatja a csúcsot a Xiaomi Roidmi F8 személyében.

Itt megvásárolható >>