Xiaomi Xiaowa C10 robotporszívó teszt – iLife végzet

nyito2_1.jpg

Olcsósítás útjára lépett a kínai Apple, így jött létre a Xiaomi Xiaowa C10. Az iLife modellek sikerét megirigyelve, de a koncepciót jelentősen felfejlesztve próbál befurakodni az alsó szegmensbe a robot, miközben olyan prémium szolgáltatásokkal operál, mint az automatikus szőnyegérzékelés vagy az applikáció alapú vezérlés. A kérdés persze az, hogy a Mi Robottal és az iLife termékekkel fel tudja-e venni a harcot a Gearbest appból 63.000 forintért beszerezhető porszívó, amely áfa- és vámmentes szállítás mellett nem tűnik rossz vételnek.

 

Xiaomi Xiaowa C10 kicsomagolása

Mi történik akkor, ha egy iLife masinát beteszünk a Mi Home appba? Nem fogjátok kitalálni, létrejön a Xiaomi Xiaowa C10, ami tulajdonképpen egy okosított „butaporszívó”. Szerencsére a csomagoláson nem, ellenben a mellé adott kellékeken tetten érhető, hogy ez bizony a cég olcsó modellje.

img_3020.JPG

A doboz tartalma a remek minőségű eszköz, a töltőállomás, a 220-as, de nem EU dugóval ellátott kábel, a tisztító ecset, és a kínai nyelvű leírás. Se egyéb kiegészítőket, sem felmosó platformot nem kapunk, igaz ezt a szolgáltatást nem is ígéri a gyártó. A minőségből viszont nem voltak hajlandóak leadni, a műanyagok jó fogásúak és szerencsére nem az ujjlenyomatgyűjtő, fényes fajtából készültek, mint például az iLife V7 széria.

img_3022.JPG

Az orrban megbújó gyanús szenzor térérzékelésre való, viszont app alapú térképet ennek ellenére nem készít a robot. A tetőn található három gomb, amely a kézi vezérlésért felel, szépen belesimul a felületbe, amit a kutya nem fog használni, úgyis mindenki a telefonját nyomkodja majd. Mögötte bújik meg a porgyűjtő tartály, amelynek a fedelét felnyitva pillanthatunk meg egy kék kis LED-et, ami a WiFi működéséről ad visszajelzést.

A hason újabb érdekességeket – vagy azoknak a hiányát – fedezhetünk fel. Egy tisztítókefe, egy hengerkefe a Xiaomi Xiaowa C10 legnagyobb fegyvere a kosz elleni harcban, ellenben a felmosópárnát hiába keressük, erre nem alkalmas a készülék, igaz én ezt a funkciót rendkívül túlértékeltnek is tartom.

img_3021.JPG

Érdekesség, hogy A Xiaomi Xiaowa C10-et C102 Lite és Xiaowa Lite néven is fel lehet lelni, egyes leírások 1600, mások 1800 Pa szívóerőt említenek. Mivel a hivatalos oldalon a terméket nem találtam meg – legalábbis a Roborockén, ugyanis ezt is ők gyártják  – csak a Xiaomi sajátján, ezért itt éreztem egy kis zavart az erőben, de mivel a kézikönyv C10-ként hivatkozik rá, én is ennél maradtam.

 

Xiaomi Xiaowa C10 tesztje

A robotporszívót a szokásoknak megfelelően a Mi Home applikációban kell felvennünk, aminek bonyolultsága nagyjából kimerül a WiFi-hez való csatlakozásban. Aki szeretne egy kis előképzettséget a témában, az a Xiaomi Mi Robot és a Xiaomi Roborock S50 tesztjeinken pallérozódhat.

pjimage1-2.jpg

Miután elindítottam a programot, egyből megvilágosodtam, hiszen ezt a felületet már kétszer is láttam, egy-két jelentős eltérést nem számítva. Mielőtt vad szambába kezdenénk a készülékkel, jobb felül nyomjunk a három pöttyre, és állítsuk be az időzónát, az egyéb szükséges adatokat, illetve a frissítéseket. Sajnos a masina kínaiul karattyol, amiből egy szót sem értettem, így ez visszajelzési szempontból nem túl nagy segítség.

img_3025.JPG

Gyorsan fussuk át, mit is kínál számunkra a Xiaomi Xiaowa C10 modell:

 • időzítés
 • hang és applikáció alapú visszajelzés
 • tisztítási előzmények mentése szövegesen
 • kopóalkatrészek állapotának visszajelzése
 • applikáció alapú távirányító
 • helymeghatározás hangjelzéssel
 • automatikus dokkolás
 • automatikus szőnyegérzékelés
 • takarítási minták véletlenszerű variálása
 • négyféle szívóerő

pjimage2-1.jpg

Ez utóbbi egyben meghatározza az alapzajt is, ami nem túl hangos, de van benne valami idegesítő autó szervokormányos nyekergés, amit egyenes haladás közben a csapdába esett tehén bőgése egészít ki. Komolyan mondom, a Xiaomi Xiaowa C10-et direkt csinálták ilyenre, hogy megvegyük a drágább modellt, így viszont átváltottam csendesről normálra a szíváserőt, mert úgysem halljuk a megnövekedett zajt, az alap vernyákolás miatt. Ez még egyébként mindig nem vészesen idegesítő, de érezhető a különbség például a Roborock S50-nel összehasonlítva, viszont aki időzítve használja, amíg nincs otthon, azt ez nem fogja zavarni.

img_3023.JPG

A másik fontos különbség nagyobb testvéreihez képest a butított szenzorkészlet miatt szűkebb funkciópaletta. Éppen ezért azt is érdemes megnézni, mi az, amit nem tud a Xiaomi Xiaowa C10:

 • tisztítási terület feltérképezése LIDAR szenzorral
 • intelligens térképalapú tisztítás
 • elektronikus fal (geofence)
 • felmosás funkció
 • nyomásérzékelő szenzor beszorulás ellen

1531274077401973_eredmeny.jpg

Biztos vannak még kisebb-nagyobb különbségek, de ezek azok, amik használat közben is előjöttek, és ami sok embert arra késztethet, hogy a nagyobb variánsok felé kezdjen el kacsintgatni. Ami működés közben nagyon látványos, az a random és az intelligens mozgás közötti különbség, azonban a Xiaomi Xiaowa C10 igazából egyik kategóriába sem tartozik.

sd_4.jpg

Egyrészt bizonyos mintákat variálva mozog- ez a random jelleg, ilyenek például az iLife porszívók -, másrészt van egy feltérképezésre használt, talán infra szenzora, amivel pont ugyanúgy “körülnéz”, mint a drágább társak. Vicces feature, hogy az automatikus dokkolásnál a hazafelé vezető úton még egy kicsit takarítgat, ezt eddig az okosabb társainál nem tapasztaltam.

img_3024.JPG

További eltéréseket fedeztem fel a műszaki paraméterek terén, aminek én olyan nagy jelentőséget nem tulajdonítok. Ez kicsit olyan, mint hogy szükség van-e egy V8-as, 400 lóerős autóra vagy sem. Nyilván a helyváltoztatás miatt nincsen, ahhoz elég lenne 100 ló is. Ugyanez igaz a robotporszívóknál a szívóerőre, az üzem vagy a töltési időre is. A majdnem dupla méretű portartály viszont fontos, így kétszer olyan hosszú ideig nem kell ürítenünk, mint a nagyobb modellekét.

Xiaowa C10 Mi Robot Roborock S50
Méret (cm) 35,3*35*9,05 34,5×34,5×9,6 35,3x35x9,6
Szívóerő (Pa) 1600 1800 2000
Akkumulátor kap. 2600 5200 5200
Üzemidő (óra) ~2-2,5 ~2,5 ~2,5
Takarított terület (nm) 80 250 250
Töltési idő (óra) 2 2-3 2-3
Portartály (ml) 640 420 480
Víztartály 140

 

A fentiekből elsődlegesen a takarítási terület méretének különbsége tűnik ki, vagyis aki nagyobb családi házat vagy kisebb kastélyt akar takarítani, annak a Xiaomi Xiaowa C10 nem jó választás. Ellenben a küszöbmászási képessége ennek a legjobb, végre átjutott a nálam fellelhető, Maginot-vonalként tornyosuló térelválasztókon is.

Takarítani ez is jól takarít, ha nem csapágygolyókat akarunk felszívni, mindegy, hogy 1600 vagy 2000 Pa a szíverő, például a Roomba 980-nak is csak 1670 Pa ez az érték. Szépen felszed mindenféle szennyeződést, észreveszi, hogy szőnyegen takarít, összességében nagyon elégedett voltam a munkájával. Egy dolgot furcsálltam, hogy éltakarításnál miért megy bal oldalon is, amikor jobb oldalon van a keféje?

 

Összegzés

A Xiaomi Xiaowa C10 tulajdonképpen egy funkcióitól megfosztott Mi Robot, sokkal nagyobb portartállyal. Kikerült az applikáció alapú térképkészítés – hiszen nincs LIDAR -, mégis van egyfajta feltérképezés a front szenzornak köszönhetően. Néhány dolog hiányzik belőle, ez valójában itt a termékdifferenciálás eszköze, kell az élettér a nagyobb modelleknek. Leszámítva a funkciók hiányát és a helyenként idegesítő nyekergést, nem tudok rosszat mondani a termékre, szépen takarít, nagy a portartálya, felismeri a szőnyegeket és végre normálisan átjutott a küszöbökön is.

Az applikáción keresztüli 63.000 forintos árcédula pont annyival olcsóbb a Mi Robotnál, hogy még ne legyen túlságosan fájdalmas megvásárolni, főleg, hogy áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítással is elérhető. Százszor inkább ez kellene, mint az iLife széria bármelyik darabja.