Beelink M1 mini PC teszt – Nagyszerű PC pótlék

img_2823-696x464.jpg

A Beelink M1 mini PC-re akár azt is írhatnám, hogy TV box, de lehetne torrent szerver, médiaközpont is, vagy éppen egy szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre befogott masina. Az egész jó hardver – 6 GB RAM, 64 GB háttértár, duális WiFi, BT, Gigabites LAN – nagyon flexibilissé teszi a terméket, ráadásul sok embernek pont erre van szüksége: kis helyen elférő, az alapfeladatokat ellátó, szinte semmit nem fogyasztó PC-re. A Beelinket 46.000 forintért szerezhetjük be a Lightinthebox weboldalról, érdemes rá vámbiztosítást is kötnünk az esetleges kellemetlenségek ellen.

Beelink M1 - 46.000 Ft

 

Beelink M1 mini PC kicsomagolása

Kapunk egy kék kockát csomagolás gyanánt, amire ugyan a Beelink feliratot írták, mégis nagyon Intelnek néz ki. Persze a kék színt nem lehet levédetni, szóval ezt a kis trükköt nézzük el a cégnek.

img_2826.jpg

A beltartalom kapcsán egyből észrevettem, hogy maga a mini PC felülete iszonyatosan ujjlenyomatgyűjtő, cserébe viszont eléggé kulturált a kinézet, és atomvillanásként világító LED-ek sincsenek rajta, egyetlen pötty jelzi a működést. Az eszköz jól összerakott, bár ez ebben a pici méretben talán nem meglepő. Jár mellé egy tápegység, 2 HDMI kábel, némi leírás, egy konzol a falra szereléshez és csavar szett, összességében több, mint vártam.

A bemenetek és csatlakozók száma is igen bőséges, itt már érett a piros pont a Beelink M1 mini PC-nek. 3 db USB 3.0, 1 db HDMI, 1 db VGA port, jack, Gigabites LAN, 3 bemenetes kártyaolvasó, szóval jól kitömték a dobozkát. Kár hogy nem 4 USB porttal rendelkezik - hiszen a billentyűzet, az egér és a pendrive alapból elfoglal hármat - amit a Bluetooth chip jelenléte némileg kompenzál, hiszen ide is csatlakoztathatunk eszközöket.

img_2831.jpg

A hátoldalon találhatjuk a bekapcsoló gombot és a 220-as tápegység bemenetét, ez utóbbi EU dugóval szerelt, így megússzuk az átalakítózást. A hason csúszásgátló tappancsok biztosítják a szilárd egy helyben maradását a 12x12x2.4 cm magas téglalapnak.

 

Beelink M1 mini PC tesztje

Szerintem minden mini PC-nél két neuralgikus pont van, amin ezek a termékek el szoktak hasalni: az operációs rendszer és a processzor. Előbbi anomáliái – például nem lehet magyarítani, vagy valamilyen értelemben korlátozott – megkeserítik a használatot, utóbbi pedig mindig a kvázi legdrágább alkatrész az összeállításban, már pedig a CPU gyárak nem nőnek ám minden bokorban és a pénzt is meg kell fogni valahol.

1-4.png

Szerencsére a termék teljes értékű Windows 10 Home-ot kapott, amit viszonylag egyszerű volt lemagyarítani, ezzel nem is lesz senkinek gondja, ugorjunk is tovább. Ellenben a processzort igencsak helyén kell kezelni, hiszen egy Celeron N3450-től nem szabad túl sokat várnunk.

Az egyetemeken tanítanak egy „remek” processzor architektúrák nevű tantárgyat, aminek keretein belül mindenki a téma mesterévé képezheti magát, nekünk „halandóknak” azonban elég annyit tudnunk, hogy a multitaskos világban a Hyper-Threading megléte, a magok száma, és a központi mag mellé tokozott gyorsítótár mérete az, ami teljesítmény szempontjából döntő lesz. Nos, az előbbit nem támogatja a processzor, viszont legalább négymagos, illetve kapott 2 Megabyte-ot L2 cacheből, ami az alap feladatokra elég. A videó chip Intel HD Graphics 500 néven vonult be a történelembe, alap játékokra elég, másra nem.

20180522114423_70536_eredmeny.jpg

Memória bőségesen rendelkezésre áll, a 6 GB-os keretet elég nehéz elfogyasztani, ahogy a háttértár sebessége is kielégítő, ellenben 64 Gb-os mérete ad némi okot a félelemre, a Win 10 elég sokat felemészt belőle. A testben m.2 foglalatban lakik az EMMC lapka, így cserélhető nagyobbra, amit én mindenkinek teljes szívből ajánlok.

7.png

Összességében nincs gond a rendszer sebességével, szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, filmek nézésére, chatelésre, általános internetezésre tökéletes, mindaddig, amíg nem visszük túlzásba a multitaskingot. Vicces dolog, de például a Windows 10 frissítése olyan szinten leülteti a hardvert, hogy a hajamat téptem cikkírás közben. Sajnos minden Celeron N szériás rendszer ilyen, nemcsak a Beelink M1 problémája ez, de azért ezt jó tudni a miheztartás végett. Persze a teljesítmény mindig viszonylagos, Antutun 117.000 pontot ért el, ami így is leveri a telefonok jelentős részét.

Ellenben remek a hardver filmek nézésére, én is többnyire ezt csináltam rajta, a 4K videókat gond nélkül lejátszotta a Media Player Classic, csak a codec-ekre figyeljünk oda. A duális WiFi ma már alapkövetelmény, mint ahogy a Gigabites ethernet csatlakozó is, különösen a mai internet előfizetések kínálta sebesség mellett. Az átviteli mérések alapján a vezetéknélüli kapcsolatok terén megfelelő teljesítményt nyújt, nem hiszem, hogy ezzel lenne gondja bárkinek.

13_1.png

Túl vagyunk a korrekt magyar nyelvű szoftveres környezet kipróbálásán és a hardver mustráján, már csak azt kell kitalálnunk, hogy milyen feladatokra akarjuk használni a Beelink M1 mini PC-t. Pár forgatókönyv eszembe is jutott, különös tekintettel a kis méretre és a felszerelhetőségre:

  • Windows alapú TV okosító, erre tökéletesen alkalmas, ráadásul az Androidos rendszereknél sokkal flexibilisebben és kényelmesebben használható bizonyos dolgokra
  • torrent szerver, hogy éjjel-nappal töltögessük az anyagokat, minimális áramfogyasztás mellett, egy rádugott USB-s merevlemezre
  • egy meghatározott feladatra – például biztonsági kamerák képének követésére – kijelölt kliensnek
  • szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre, internetezésre
  • minden olyan felhasználáshoz, ahol kevés hely áll rendelkezésre. A konzol furattávolsága 10 cm, így a szokásos Vesa keretre felcsavarozhatjuk

20180522114424_72172_eredmeny.jpg 

Személy szerint azt gondolom, hogy sokkal jobb rajta netezni, mint Androidon szenvedni egérrel és billentyűzettel. Még ha nem is kedveljük a Microsoft termékeit, azt azért el kell ismerni, hogy a perifériákat sokkal kényelmesebb Windows, mint Droid alatt használni.

20180522114424_34814_eredmeny.jpg

Ami a melegedést illeti, ha meghajtjuk a Beelink M1-et, kétség kívül emelkedik a hőmérséklete, de ez minden passzív hűtés átka, cserébe síri csendben honol. Azért ha huzamosabb ideig terheltem, akkor jelentősen magasabb hőmérsékletet tapasztaltam „kézrátételes” méréssel, de ezt még nem nevezném vészesnek.

 

Összegzés

A Beelink M1 mindenképpen a jobb mini PC-k közé tartozik, a kulcs, hogy jól válasszuk ki a felhasználási területet, ahol alkalmazni akarjuk.  Irodák, recepciók, éttermek feladatainak ellátásra tökéletes, mint ahogy bármelyik Tv box-szal felveszi a versenyt, és végül is minimális erőforrás-igényű játékokkal is elboldogul, de azért a fő feladatai inkább a szövegszerkesztés és a netezés lesznek.

6 GB RAM, 64 GB ROM, Celeron N3450, ezek a hardverelemek már elég jól meghajtják a Windows 10 Home-ot, de azért a multitask tud meleg pillanatokat okozni, fizikai és átvitt értelemben is. 46.000 forint korrekt árazás, még úgy is, hogy közel 7.000 forint a vámbiztosítás.

Beelink M1 - 46.000 Ft