Awei X650 BL BT fülhallgató teszt – Fülsugárhajtómű

nyito-12-696x407.jpg

Az Awei X650 BL fülhallgató kinézetre olyan, mintha egy sugárhajtású repülőgépgyártó próbált volna meg hangkeltő eszközt készíteni. A pokoli jó külcsínt azonban már sokan tudják manapság, mint ahogy a kellemes anyaghasználatot is, szerencsére az Awei mást is tartogat a tarsolyában. Meggyőző basszussal telített hangzás, mágneses felfogatás, headset funkciók, zajkioltás, kezelőszervek a madzagon és versenyképes, 9.600 forintos ár, amely még éppen nem kelti fel a vámosok figyelmét, így többletköltségekkel sem kell számolnunk.

Awei X650 BL itt megvásárolható >>


Awei X650 BL kicsomagolása

Mint minden rendes fülhallgató gyártó, az Awei is igyekezett kellemes dizájn ácsolni a termékének. Szerencsére nem fércmunka lett, hanem inkább dögös formai játék, ami ha poszter lenne, akár a falamra is kiraknám, annyira eltalálták ezt a színátmenetes szürkével felütött sárga alapot, amin a feliratok java feketében díszeleg. Kedves Xiaomi és Blitzwolf, innen érdemes lopni az ötleteket a csomagoláshoz.

A dobozt kellemes kinyitni és a beltartalom is jól néz ki, igaz nem fejlesztették olyan perverz szintre a műanyagok puhaságát, mint a Xiaomi, náluk simán szexuális segédeszközt is lehetne belőle önteni, annyira finom tapintású minden. Azért az Awei X650 BL-nek sem kell szégyenkeznie, az elvárható minimumot ők is hozzák, és ez igaz a kiegészítőkre is: 3 pár fülpárna, 1 USB kábel, leírás és maga a füles.

Maga a termék brutálisan jól néz ki, olyan mintha két mini turbo jet hajtóművet építettek volna a párna mögé, a házat pedig mintha egy főtengely öntvényből faragták volna ki. Ezt dobják még fel a zöld sávval díszített gumiharangok, de én természetesen a saját Blitzwolf BW-BTS1 zajkeltőmről egyből átemeltem a nekem kényelmes méretet.

nyito2-1.jpg

Az anyaghasználat példás, az előbb említett konkurenshez mérhető, a háromgombos kezelőpanel is korrekt, bár a Xiaomi Hybrid Pro alumínium házát azért nem veri. Szerencsére mindhárom készülékkel rendelkezem, ezért felváltva tesztelgettem őket, de az mindenképpen elmondható az Awei X650 BL fülesről, hogy nagyon hasonló az anyaghasználat, ellentétben a kialakítás némileg eltér. Egyrészt nincs sem a fülkagylóra belülről, sem kívülről rátámasztó „keret”, másrészt nagyobb szögben áll, mint az előző kettő, emiatt jobban belemegy a fülbe, így jobban is tömít.

 

Awei X650 BL tesztje

Az Awei az egyik nagy durranást, a cVc-t – ami clear Voice capture-t szavakból áll össze - fennen hirdeti a termék dobozán, ami egy Qualcomm technológia, tehát nem egy sehonnani rizs raktár mélyéről előtúrt dolog. Lényege, hogy egy speciális algoritmus készlettel megállapítják, hogy melyek azok a háttérzajok, amelyeket ki kell szűrni, illetve el kell választani a zenétől, majd egy chip segítségével igyekeznek őket kioltani. Ezért is szokták magyarra zajkioltó fülhallgatónak fordítani az ilyen termékeket.

dd_2.jpg

Ez igazából a tipikus technológiai fekete mágia, amit vagy elhiszünk, vagy nem, de amíg nem tapasztaljuk, különösebben nem kell vele foglalkozni. Az Awei X650 BL-nél viszont mellbevágó a hatás, egyszerűen olyan szinten kizár minden háttérhangot, hogy fél perc után a saját szívdobogásomra lettem figyelmes. Nem tudom, hogy ez a szokatlanul mélyre hatoló gumiharangnak köszönhető-e vagy a cVc aktív közreműködésének, de a járműveket is alig hallani benne. Ez egyrészt jó, hiszen szépen kiszűri a nem oda illő hangokat, másrészt sokkal kevésbé veszünk tudomást környezetünkről.

3_1-1.jpg

Az általa nyújtott zenei élmény bizonyos szempontból bombasztikus, más szempontból a divatosnak mondható V karakterisztikát követi, ami nem feltétlenül jó, hiszen az agyadba tolják a mélyet, megciceregtetik a magasat, középen meg a nagy büdös semmi hallható. Ennél jobb az Awei X650 BL, de azért a hangsúly itt is inkább a basszuson van. Egy kis equalizeres turkálással, az általam csak DNS spirálnak nevezett hangsémával igencsak kellemes karakterisztikát kapunk, ami még maximum hangerőn sem recseg, csak szól mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

2-4_4.jpg

Fájó kimondani, de még a Xiaomi Hybrid Pro-nál is jobban tetszett, pedig eddig azt hittem, hogy a valósághoz sokkal közelebb álló hangkép jön be, mint ez a módosított dubstepes zene-bona. Viszont az Awei jó tömítettsége annyira sokat hozzáad az élményhez, hogy mégis ez kellene. Misztikus thrillert, illetve horrorfilmet viszont ne ezzel nézzünk végig, mert majdnem összesz*rtam magam az Expedíció című mű alatt, helyenként annyira élethűen szólaltak meg a hangok. Nagy kedvencemnél, a Blitzwolf BW-BTS1-nél kevésbé tolakodó a hangja, viszont basszusban némileg gyengébb.

Sporthoz viszont egyértelműen jobb a Farkas, aminek a kis kacs az oka, amivel a fülkagylónkon belül támaszkodik, ezt sajnos az Awei X650 BL kénytelen nélkülözni, így agresszív mozgás közben könnyebben ki is mozdul. Az IPX5 bírja az izzadtságot, a CSR8540 névre keresztelt BT chip pedig szaggatásmentes átvitelt biztosít. A 100 mAh-s akkumulátorra eleinte azt gondoltam, hogy elég fika, de azért így is összejött vele hangerőtől függően 5-7 órányi zene, ami csak picit marad el a BTS1-től.

Funkció Művelet
Bekapcsolás MFB-t  3 másodpercig nyomni
Kikapcsolás MFB-t  3 másodpercig nyomni
Párosítás MFB-t  4 másodpercig nyomni
Hívás felvétele MFB-t röviden megnyomni
Hívás letétele MFB-t röviden megnyomni hívás közben
Hívás elutasítása MFB-t hosszan egyszer megnyomni
Zene lejátszása MFB-t röviden megnyomni
Zene szüneteltetése MFB-t röviden megnyomni zenelejátszás közben
Előző/következő szám szélső gombot folyamatosan nyomva tartani*
Zene hangerejének módosítása Alsó-felső gombokat folyamatosan nyomni

*lapozás irányának megfelelően

 sdd-1.jpg

Nagy pozitívum, hogy a mikrofonja is kiválóan használható, ami szintén a Blitzwolf BW-BTS1 mintájára a szárra, a vezérlőgombok mellé került, így nem kell különösebben óbégatnunk, hogy a túloldal is halljon minket. Ráadásul mind a telefonos, mind a zenei funkciók vezérelhetőek a három gombot tartalmazó panelről. Itt is számtalan kombinációt alkalmazhatunk, a középső kapcsoló – az MFB – a fő funkciókat vezérli, míg a másik kettő a lapozásért felelős nyomkodó. Ha pedig kifordítjuk a két fülhallgató véget, mágnesesen összetapadnak, vagyis sikerült igencsak felhasználóbarátra kialakítani a terméket.

 

Összegzés

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy három terméket is dicsérhetek a mai tesztben, mindegyiket másért, de kezdjük a tesztalannyal. Az Awei X650 BL kiváló füles, jó az anyaghasználata, hibamentesen működik, kiváló a hangja, a zajszűrés tényleg működik, nagyon jól tömít, ellenáll az izzadtságnak és még csak nem is szaggat a BT kapcsolat. Néhány embert viszont zavarhat, hogy elég mélyen a hallójáratba fekszik, de ez a jó hangszigetelés egyik alapkövetelménye.

Sporthoz szerintem jobb a Blitzwolf BW-BTS-1, mert jobban kitámaszt, de az Awei kicsit bensőségesebb élményt nyújt zenehallgatás közben. Aki pedig a nagyon eredeti, machinációmentes hangokat szereti, az a nagy öreget, a Xiaomi Hybrid Pro-t fogja választani, igaz az nem Bluetooth alapú, cserébe remekül szól. Az ötcsillagos triplet minden tagja megéri a pénzét, de az Awei X650 BL különösen jó vétel 9.600 forintért, főleg úgy, hogy erre már se vám, se áfa nem rakódik.

Awei X650 BL itt megvásárolható >>
Blitzwolf BW-BTS1 itt megvásárolható >>
Xiaomi Hybrid Pro itt megvásárolható >>