BlitzWolf BW-S11 multiportos töltő teszt – Innovatív ikervillám

nyito1-1.jpg

A BlitzWolf BW-S11 multiportos töltő a PD technológiát támogató termékcsalád legújabb tagja. Az olcsóbb testvérmodellhez, a BW-S10-hez nemrég volt szerencsénk, és kifejezetten előremutató megoldásokat vonultatott fel technológiai téren. Ezt fejeli meg tesztalanyunk, amely már egyszerre több eszközt képes árammal ellátni, akár 2,4 amperrel is. A 30 W teljesítmény leadáásra képes kütyüt az RKI5 kupon segítségével bruttó 5.985 forintért szerezhetitek be a magyarországi BlitzWolf.Shop kínálatából, hazai garanciával, terméktámogatással és nagyon gyors szállítással.

BlitzWolf.Shop /Magyarország/ - BW-S11
Banggood /Kína/ - BW-S11

 

BlitzWolf BW-S11 kicsomagolása

A gyorstöltő csomagolása a szokásos fehér-zöld szerelést öltötte magára, amelyet tradicionálisan a BlitzWolf termékeket jelöli, de biztosan sokaknak jut róla eszébe néhány híresebb labdarúgó csapat is. Tartalma a 18 hónap garanciát biztosító igazoló lap, a leírás és maga a 100-240 V feszültségtartomány között működni képes, magyarországi szabvány szerinti elektromos dugóval felszerelt, kétportos BlitzWolf BW-S11 töltő.

Azon már meg sem lepődöm, hogy mennyire jól összerakottnak érződik a termék, évek óta minden produktumuk monolit tömböt idéző masszivitást sugall. A fronton láthatjuk a lényeget, a duális port kimenetet, amelyből az egyik a hagyományos USB-A, míg a másik Type-C típusú, fölötte pedig a technológiai vívmányt hangsúlyozó feliratok: Spower és PD/QC, ezekről bővebben a teszt szekcióban lesz szó.

img_2278.jpg

A hason további, a teljesítményre utaló műszaki paramétereket olvashatunk le. 30 W-ot képes leadni a BW-S11, amelyből a felső, szabványos USB-A csatlakozó 5 volt mellett 2.4 ampert, míg a Type-C feszültségtől függően 1,5-3 ampert szolgáltat. A hason természetesen a CE minősítés jele is megtalálható, ezt olyan terméken helyezik el, amelyek az Európai Unió területén érvényes előírásoknak megfelelnek.

 

BlitzWolf BW-S11 tesztje

Egy USB töltőnél a fogyasztók jellemzően két dolgot szoktak megnézni: a portok számát és típusát, illetve azt, hogy az eszköz milyen töltési szabványokkal rendelkezik. Ez utóbbi határozza meg azt, hogy képes-e adott eszközök gyorstöltésére, amelyet jellemzően az elektronikák közötti protokoll szabályok határoznak meg. Ha a két kütyü „közös” nyelvet beszél, akkor gyorsan, ha nem, akkor csak a hagyományos módon – vagyis lassabb töltés mellett - képesek együttműködni.

1528352388_26.jpg

A BlitzWolf élen jár ezekben a technológiai újításokban, saját szabadalma, a Power 3S egy olyan technológia, amely a különböző védelmi áramkörökön túl – túlmelegedés, túlfeszültség, túláram, rövidzár – azért is felel, hogy a rádugott eszközök optimális mennyiségű áramot kapjanak.

1528352381_26.jpg

A PD – Power Delivery - ehhez képest egy teljesen eltérő technológia, célja, hogy kiváltsa a különböző speciális megoldásokat. Jelenleg ugyanis ahány gyártó, annyi saját szabvány, gondoljunk csak a Qualcomm féle QC-re, a OnePlus féle Dash charge-ra vagy éppen a Samsung féle Adaptive Fast Charge technológiákra. Ezek azonban nem egységes, nyílt forráskódú vívmányok, ellentétben a Power Delivery-vel, amelyet bárki szabadon implementálhat.

Ha röviden le akarom írni, mint tud a PD, akkor vissza kell egy kicsit kanyarodnunk a csatlakozóhoz, vagyis az USB Type-C-hez. Ez a szabvány azért jelent meg, hogy kiküszöbölje a micro USB csatlakozó korlátait, amiből azért szép számmal akad. Egyik ilyen az átvihető teljesítmény, ami a Type-C esetében akár 100 W is lehet, a másik a sérülékenység, hiszen a felhasználók szeretnek a „10% okos, 90% erős” rendőrvicc alapján a nagyobbik csoportba tartozni, és eltörni az aljzatot.

1528352409_26.jpg

A nagy teljesítménnyel olyan kapuk is megnyílnak, amelyet eddig hiába döngettek, hiszen 100 wattal már nemcsak a telefonok és tabletek, hanem akár a notebookok, monitorok, televíziók energiafelvételét is ki lehet elégíteni. Nem lennék meglepve, ha hosszabb távon a hagyományos 220 V-os konnektorokba is integrálnának egy PD képes Type-C portot, így az eszközeinket direktben is tölthetnénk. A használathoz persze szükségünk van egy Type-C  to Type-C kábelre, amit ne felejtsünk el megvásárolni.

 1528352403_26.jpg

Egy problémát azonban még mindig át kell hidalnunk ahhoz, hogy a dolog működőképes legyen: az eszközöknek is ismerniük kell a PD szabványt, hogy a töltőelektronikák kommunikálni tudjanak egymással. Ez egyben azt is jelenti, hogy jelenleg elég kevés eszközt tudunk PD szabvánnyal tölteni, öröm az ürömben, hogy a kapcsolat kétirányú, vagyis ők is képesek power bankként más eszközöknek áramot biztosítania. Az új Apple és Google eszközök – iPhone X, iPhone 8/8 Plus, iPad Pro 10, Macbook Pro 2017, Google Pixel XL, Nintendo Switch és így tovább – már támogatják az új technológiát, de ha nem látod a felsorolásban a saját kütyüdet, akkor sem kell kétségbe esned, hiszen a port mögötti elektronika a QC 3.0 szabványt is ismeri.

nyito2.jpg

A fenti limitációk miatt került az eszközbe egy hagyományos USB-A aljzat is, amivel "bármilyen" eszközt tölthetünk. Persze beszéljenek helyettem a számok, hiszen mindenki arra kíváncsi, hogy milyen eszközt mekkora áramerősséggel és feszültséggel képes a BlitzWolf BW-S11 feltölteni. A maximális teljesítmény 30 W lehet, ami az Spower porton 12, míg a PD/QC porton keresztül 18 W teljesítmény kimenetet jelent, a leadott áramerősség pedig a feszültség függvényében változik. Egy egyszerű osztással mindenki kiszámolhatja, hogy ez mennyit jelent, például a 12 W 5 V-os töltés mellett 2,4 ampert fog eredményezni.

A sok műszaki bla-bla után jöjjenek az éles tesztek. Először csak feldobáltam az összes itthon is elérhető műszaki eszközt a BlitzWolf BW-S11-re, és néztem hogyan változik a felvett teljesítmény. A négy tesztalany – Xiaomi Redmi Note 4, Redmi 4, Samsung S7 és Lenovo Tab 4 8 Plus – közül az első kettő nem tud gyorstöltést, míg a második kettő igen. A lenti táblázatban látszanak a mért eredmények, amelyet azért valamennyire a mérőműszer és az átalakítók is befolyásolhattak, de így is kidomborodik a gyorstöltés előnye, különösen feszültség oldalon:

   X Redmi Note 4  X Redmi 4  Samsung S7  Lenovo Tab 4
 Spower (V)  5,04  5,05  5,04  5,07
 SPower (A)  1,61  1,53  1,75  0,97
 PD/QC  (V)  5,08  6,26  8,96  6,31
 PD/QC  (A)  1,69  1,98  1,45  2,56 (2,76)*

* mérem ennyit is, ez már majdnem a maximális 18 watt

A BlitzWolf BW-S11 tápegységet második körben egy potméterrel változtatható ellenállással teszteltem. Ezt az USB portba kell dugni, majd beállítani a megfelelő terhelést, amiből két dolog derül ki: túlterhelés esetén lekapcsol-e az eszköz, illetve maximális áramfelvétel mellett mennyit tud kiadni a másik portján a tesztalany. Ehhez a ZKE EB Tester nevű szoftvert használtam, amivel remek grafikonokat lehet rajzoltatni, az eredményeket a képeken láthatjátok.

1528352372_26.jpg

A tesztek alapján elmondható, hogy a BlitzWolf terméke tudja a műszaki paramétereknél megadott értékeket - 12,45 és 18,21 W -, és a túláram elleni védelme működik. Ha a PD szabványt a legmodernebb eszközök hiánya miatt nem is feltétlenül tudjuk kiaknázni, a QC 3.0 magasabb feszültségen megjelenő markáns teljesítmény-előnye miatt akkor is érdemes használni a portot. Az alsó csatlakozó pedig még így is ki tud adni több mint 2.000 milliampert, így a „lassú töltésnek” nevezett megoldással is bőven együtt lehet élni.

 

Összegzés

A BlitzWolf BW-S11 töltő kifejlesztésében az egyik fő szempont az időtállóság volt, és ezt maximálisan sikerült is elérni. PD, QC 3.0, QC 2.0 szabvány a gyorstöltési oldalon, duális portok, 5 V-nál magasabb töltési feszültség, mind előre mutató megoldások, amelyeket valószínűleg évek múlva is ugyanúgy tudunk majd használni, mint jelenleg, hiszen elavulni biztosan nem fognak.

Aki pedig érdeklődik a technika iránt vagy ultramodern eszközökkel – mint például az iPhone X – rendelkezik, annak érdemes ezt a terméket megvásárolnia, különben nem nagyon tudja majd kiaknázni a bennük rejlő előnyöket. Az RKI5 kupon segítségével, bruttó 5.985 forintért megvásárolható eszközt magyarországi garanciával, terméktámogatással és nagyon gyors szállítással érhetitek el a BlitzWolf.Shop kínálatából. Aki pedig a Kínából rendelést részesíti előnyben, természetesen megtalálja a Banggoodon is.

Természetesen érdemes megnézni a BW-S11 testvérkéit, hiszen számtalan másik variáns is kapható, ezt itt tehetitek meg.

BlitzWolf.Shop /Magyarország/ - BW-S11
Banggood /Kína/ - BW-S11