Blitzwolf, Xiaomi, Shunpad soundbarok tesztje – Még a gólöröm is szebben szól

nyito-1_5.jpg

Nemrég teszteltük a címben is említett soundbarok garmadáját, és kifejezetten elégedettek voltunk velük. A labdarúgó világbajnokság okán viszont össze is hasonlítottuk őket, hiszen ki ne szeretne a haverokkal együtt ordítani a TV előtt, főleg akkor, ha az úgy dübörög, ahogy azt igazán szeretjük.

Xiaomi soundbar - 27.000 Ft
BlitzWolf soundbar - 24.000 Ft

 

A soundbarok kinézete, méreteik, anyaghasználatuk

Ezeknek a hangkeltő eszközöknek alapvetően az a feladatuk, hogy kiegészítsék a televízióadást megjelenítő készülékeinket. Most sokan azt gondolják, ez csak a TV lehet, de ma már sokan használunk erre a célra projektorokat vagy éppen tuner kártyát a számítógépünkben. Ezeknél még inkább kidomborodnak ezen eszközök szolgáltatásai, különös tekintettel a hangjukra.

p1970584.jpg

Mit lehetne szemléletesebben használni az összehasonlításra, mint egy táblázatot, amelyben a műszaki paramétereket kellőképpen átnyálazhatjuk. A teljesítmény sort azért nem venném különösképpen komolyan, ellenben az extra szolgáltatásokra mindenképpen érdemes odafigyelni.

  Xiaomi Blitzwolf BW-SDB1 Shunpad BS
Méret (cm) 83x7x9 91x8,6x4,5 55x5x5
Súly (kg) 2 1,8 0,63
Teljesítmény (W) 15 60 20
Falra szerelhető IGEN NEM NEM
Távirányító NINCS VAN VAN
Ekvalizer NINCS VAN VAN
Akkumulátor (mAh) NINCS NINCS 2.000
Automata kikapcsolás NINCS VAN NINCS
Rendszer sztereó sztereó sztereó
Anyaghasználat matt műanyag, szövet gumírozott műanyag, fém fényes műanyag, fém
Sugárzók száma 8 6 4
Csatlakozók SPDIF, jack, RCA, BT koax, SPDIF, jack, USB, HDMI, BT USB, jack, TF, BT
Ár 27.600 Ft 23.700 Ft 12.500 Ft

 

 p1090131.jpg

A fenti összehasonlításból két dolog világlik ki, ami élőben is nagyon átjött: a Shunpad a másik két versenyző mellett úgy néz ki, mint egy Matchbox a valódi autók között. Ez a "játéknak készült" érzet eléggé átüt az anyaghasználaton és a méreteken is, a TV-m elé lerakva inkább vicces látványt nyújt, mint tekintélyest. Ugyanez igaz a felületére is, kopogós fröccsöntött plasztik mindenütt, ami nem csak a port, de az ujjlenyomatokat is gyűjti. Cserébe viszont rendelkezik beépített akkumulátorral, bár nem tudom, hogy egy több mint félméteres „dióverőt” ki fog magával cipelni a buliba.

lrm_export_20180607_120216-696x405-1.jpg

A Blitzwolf és a Xiaomi sokkal tekintélyt parancsolóbb, méretük és súlyuk nagyon hasonló, az anyaghasználatuk pedig kiváló, bár alapvetően más dizájnba illeszthetők be. Eleinte azt gondoltam, hogy a "kínai Apple" terméke az IKEA-s, letisztult svéd dizájnt követi, de aztán valahogy egyik bútoromhoz sem tudtam illeszteni, pedig én mindent a négybetűs cégtől vettem. Először is hatalmas, másrészt pedig a vakító fehér-szürke kombináció miatt nagyjából mindentől elüt. A minősége első osztályú, talán a hármas legjobbja, de inkább falra fúrva mutat jól, már amennyiben valaki a fehéret választja lakása alapszínének.

img_20180502_140432.jpg

A BW-SDB1 pont abban jó, amiben a másik kettő kevésbé, hűvös, de mégis diszkrét eleganciával tesped a Hi-Fi cuccoknak fenntartott bútordarabunkon. A fekete szerintem ebben az esetben előny, hiszen általában a TV-k, a különböző erősítők is ilyen színűek, a diszkréció pedig nagy szó, ha az összképbe illesztésről van szó. Ahogyan a tengernyi csatlakozó is, ebben is a BlitzWolf a legjobb, ráadásul csak ehhez jár távirányító, én pedig vagyok annyira lusta, hogy ezt hiányoljam a másik kettő kapcsán.

 

A soundbarok működés közben

Első dolog mindig a csatlakoztatás, amit én általában a legegyszerűbb módszerrel szoktam elkövetni: az első portba bedugom a megfelelő kábelt, amit találok és "hadd szóljon". Amennyiben ez egy HDMI lenne, akkor máris elbuktuk a Xiaomi és a Shunpad esetében az összekapcsolás részt, szerintem ennek a hiánya 2018-ban eléggé szégyenletes. Előbbi esetében USB csatlakozó sincs, amit mondjuk kiválthatna egy ethernet bemenet, de így leginkább a jack és a Bluetooth kapcsolat lesz az, amit használni fogunk.

A BlitzWolf ellenben mindent tud, ami nagyban megkönnyíti az életünket, ugyanis vannak még olyan "régimódi" felhasználók, akik szeretnek például pendrive-ot dugdosni az eszközökbe, esetleg a HDMI-vel kavarni. Persze ma már mindenki a Bluetooth-t tekinti elsődlegesnek, de azért a több mindig jobb. Miután megoldottuk a csatlakozás kérdését, mehetett a meccsnézés, és mivel szeretjük a focit, abból pedig a 2018-as oroszországi labdarugó világbajnokságon akad némi, elkezdtük az ordibálással tarkított drukkolást.

img_1963.jpg

Erre a Portugália-Spanyolország hatgólos meccse kiváló lehetőséget teremtett, míg a következő pár nap a különböző zenék tesztelésére. Ami egyből feltűnt, hogy a Blitzwolf és a Xiaomi is nagyon jól szól, legalábbis a Shunpadhoz képest. Ekkorra bár fejben lényegében kiejtettem őkelmét a versenyből, még akkor is, ha sokkal olcsóbb, mint a másik kettő, aminek elsődlegesen nem a gyengébb hangminőség az oka, hanem a különböző hibák és idegesítő dolgok, amiket produkál. Például bekapcsoláskor ordít, 32 GB-nál nagyobb adathordozókat nem kezel, és eléggé zavaros a gombok kezelése is.

Ellenben a többiek diszkréten csöndben maradnak, viszont a Xiaomi tényleg "csak egy egyszerű" kiegészítő hangfal, ellenben a BlitzWolf sajátjával. Egyik ilyen nagyszerű "feature" az automatikus ki- és bekapcsolás, ami követi a TV-t, mint hű kutya a gazdáját. Ha bekapcsoljuk, ő is elindul, ha kinyomjuk, a BW-SDB1 is inaktív lesz, zseniális funkció. Ugyanez igaz az ekvalizer módra is, attól függően, hogy mozi élményt, sportot – ami mostanában eléggé aktuális -, híreket vagy zenét hallgatunk, másik hangképet állíthatunk be.

Ha már a zene-bonánál tartunk, nálam a Xiaomi lett a király, de a BlitzWolf is minimum herceg, ha középkori rangokban gondolkodunk. Mindkettő remekül szól, szép telt hangokkal, jól elválasztva a különböző tartományokat, nincs zizegés vagy recsegés, bár a mélyeken egy picit még dolgozhattak volna. Persze mikor 50.000 szurkoló őrjöng, akkor a kakofónia szétválasztása nem annyira fontos, mint ahogy a vuvuzela döngicsélése sem volt beethoveni élmény az afrikai foci VB-n. A TV hangszóróit mindkettő kenterbe veri, pont ezért érdemes ezeket megvenni, ellentétben a Shunpaddal, ami hangzásban és egyéb szolgáltatásokban sem tud extrát nyújtani.

 

Összegzés

Árban a Xiaomi és a BlitzWolf soundbar igen közel áll egymáshoz, ezért látatlanban azt mondtam volna: jöjjön a Xiaomi. Csakhogy a BlitzWolf a remek hangzást olyan extra szolgáltatásokkal tudta feldobni, amiről bizony az előző nem is álmodhat, ilyen a számtalan bemenet, az automatikus ki- és bekapcsolás, az ekvalizer, a távirányító, ráadásul jól is szól és az anyaghasználata is minőségi. Slusszpoén, hogy ha nem is sokkal, de még olcsóbb is.

Akit kizárólag a hangminőség érdekel, azt úgysem lehet lebeszélni a Xiaomi termékéről, de 2018-ban a BlitzWolf az, amit 10-ből 9 ember hazavinne, hiszen szinte ugyanúgy szól, mint a másik, de nem csak egy hangfal, hanem annál sokkal több. Aki amerikai raktárból rendelné - például ha a másikból elfogyna -, az használja az alábbi kupont: RKB23.

Xiaomi soundbar - 27.000 Ft
BlitzWolf soundbar - 24.000 Ft