Yuemi MK01B mechanikus billentyűzet teszt - Nem csak játékhoz

untitled.png

A Xiaomi Yuemi MK01B egy igazi gémereknek tervezett remekmű, ami a gyártótól elvárt prémium kategóriát képviseli. Napjainkban már nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a Xiaomi mindenhol ott van. Ezzel azonban semmi baj nincs, hiszen közelebb hozzák az emberekhez a luxus termékeket. A Yuemi MK01B 27.600 forintért lehet a mienk, ami Cherry MX mechanikus billentyűzet létére nem számít soknak. 

Xiaomi Yuemi MK01B - 27.600 Ft >>

 

Yuemi MK01B kicsomagolása

A doboz követi a Xiaomi sémát, egyszerű és letisztult. A fekete karton alatt rögtön láthatjuk a billentyűzetet magát, egy műanyag védőburokkal a tetején. Kiegészítők terén egy sapka kiszedő gyűrűt, egy cmd kupakot, és a külön csatlakoztatható harisnyázott USB kábelt kapunk. A termék minőségi alumínium vázzal rendelkezik, de a Cherry MX (esetünkben kék) kapcsolók egy fekete, kicsit áttetsző műanyag lapon vannak elhelyezve.

A Yuemi MK01B 2 féle színben (fekete, fehér) és kétféle kapcsolóval (MX blue és MX Red) is létezik, ezek közül nekem mindkettőből az előbbi jutott. Szerencsémre a kék Cherry switch a kedvencem, és jó összehasonlítási alap lesz Corsair Strafe billentyűzetem is a teszthez, ami ugyanolyan kapcsolós.

Yuemi MK01B tesztüzem

A kék kapcsolóról annyit kell tudni, hogy van egy kis klikk a benyomása közben, ami  valakinek egy kicsit hangos lehet. Én azonban ezt nagyon szeretem, mert hallani és érezni is lehet, hogy mikor is nyomjuk meg az adott gombot. Ez a tulajdonság különösen hasznos gépelés és játék közben.
img_20180120_105630.jpg

A kihúzható kábelnek, valamint a NumPad nélküli kialakításnak köszönhetően a billentyűzet elhelyezése igen egyszerű feladat. Ezzel ellentétben a kínai nyelvű leírás értelmezése nehezebb, bár hasznos dolgokat tudhatunk meg belőle. Például a fényerő beállítása (fn + fel/le), a Win kapcsoló letiltása (fn + win), és a Windows cmd funkcióvá való átprogramozása (fn + f12).

A cmd gomb beállításával a Yuemi MK01B tökéletesen működik Mac gépeken is, ami sok embernek igen hasznos lehet, hiszen nem sok mechanikus billentyűzetet gyártanak Apple-hez. A többi beállítás inkább a játékosokra koncentrál.

Néhányotoknak feltűnhetett, hogy nincsenek külön kis LED-ek, a CapsLock és ScrollLock gombokhoz. Ezt azonban nagyon kreatívan oldotta meg a Xiaomi, ugyanis a bekapcsolásuk esetén, az adott billentyű színe kékre változik, a háttérvilágítás színe piros marad (nem RGB).

A Yuemi MK01B használata nagyon kényelmes, az állítható lábaival és a fém házával együtt nagyon masszív, nem csúszkál. Játékra élvezet használni, de azoknak is tökéletes, akik gépelni szeretnének vele, hiszen nem csicsás, mint egy karácsonyfa, ezáltal egy komoly irodába is passzol.

img_20180118_161044.jpg

Itt érkeztünk el a termék legnagyobb hibájához, az angol kiosztáshoz. A gémereknek ez sem probléma, és a keskeny entert is meg lehet szokni, de a hosszú „ i „ betű hiánya már megnehezíti a cikkírást. Bár lehetetlenné nem teszi, hiszen az alt + j kombó segítségével továbbra is tudunk í -t írni.

Összegzés

A Yuemi MK01B ismét egy telitalálat a Xiaomitól. A cserélhető micro USB-s csatlakozás, a harisnyázott kábel, a fémtest, a Cherry MX switch, a design mind, mind a felső kategória jellemzői. Egyetlen problémája az US kiosztás, ami orvosolható a z és az y sapkák felcserélésével, valamint az alt + j kombó használatával. Úgy vélem, aki nem bánja az amerikai layout-ot, és egy kifejezetten modern, letisztult, komoly stílussal rendelkező billentyűzetet szeretne, annak ez egy kötelező vétel, főleg a 27.600 Ft-os árért

Xiaomi Yuemi MK01B - 27.600 Ft >>