Cille óriás termosz - Ebben plutóniumot is szállíthatsz

nyito_3.jpgA Cille óriás termosz nemcsak egy nagyzoló név, tényleg egy hatalmas méretű hőtároló edényről van szó. Aki kirándult, táborozott vagy túrázott már életében, az tudja, hogy milyen fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Különösen a mostani hidegben elengedhetetlen, hogy minél több forró italt vigyünk magunkkal, ám erre a hagyományos, fél literes termoszok sokszor alkalmatlanok, kis űrtartalmuk miatt. Kínában azonban elkészítették az XXL kiadást, amiért 7.400 forintot kérnek.

Banggood - 7.400 Ft

 

Cille óriás termosz kicsomagolása

A csomagolásnak van egy kis kínai piacos feelingje, amit gyerekkoromból sikerült is egyből felidéznem, mikor az Orczy tér melletti Tigris piacon vettem kívül Nike, belül Adidas kabátot. A kinézet egyébként nem rossz, legalábbis a terméket hűen mutatja be, de semmi extrára nem kell számítani. A vastagabb kartonba rejtett Cille óriás termosz alatt bújik meg egy vállpánt is, ilyet sem láttam még hasonló készülékhez.

img_0145.jpg

Nem mondanám, hogy egy feketeöves erdőjáró nindzsa vagyok, de azért pár Kék túra szakaszt teljesítettem már életemben, mert egyrészt jó buli a pecsételő pontok keresgélése, másrészt meg kell az embernek a kihívás. Volt egy két alkalom, amikor közben nem ezt gondoltam, például mikor verőfényes napsütésben indultam el otthonról, de mire a hegyre értem, "vízszintesen" esett a hó, és vagy 15 fokot hűlt a levegő. Persze a fagyhalál ellen mindig vittem magammal meleg italt, jellemzően a képen látható, fehér Edelrid fém termoszban.

img_0147.jpg

A klasszikus hőtartó edényeknek alapvetően két hibájuk van: az egyik a méretűk, a másik az anyaguk. Az előbbi sok esetben egyszerűen nem elég nagy - általában 500 milliliter -, cserébe viszont befér a táskánk oldalán elhelyezkedő gumis hálóba. A fém külső viszont hajlamos horpadásokat összeszedni, ahogy a fákhoz vagy a sziklákhoz ütjük, ezek a "zománcozott" darabok pedig különösen sérülékenyek minden külső behatásra.

img_0144.JPG

A fenti problémákat hivatott orvosolni a Cille óriás termosz, ami leginkább úgy néz ki, mintha egy orosz uráncsempész tartályt tartanánk a kezünkben. A másik tippem valamilyen tüzérségi lőszer lenne, persze tudjuk, hogy a konzervek űrmérete sem véletlenül annyi, amennyi. A gigantikus kék test mellett a hagyományos termoszok egyszerűen eltörpülnek, és a külseje is marconább annál, amit megszokhattunk. Nem csak bili kékben, hanem zöldben, illetve rozsdamentes acéllal borított külsővel is kérhető a termék.

img_0147.jpg

A borítás itt műanyag, amelyet további, szintén plasztik elemek erősítenek. Érzetre és fogásra sem gagyi, inkább csak az jut eszünkbe róla, hogy ezt tuti alpinistáknak tervezték. Ezt dobálhatják a trehány postai dolgozók, tuti semmi baja nem lesz, pedig a csomagoláson látszik, hogy próbálkoztak becsülettel. Oldalt a kézi porszívók fogantyújához hasonlatos tartót találhatunk, aminek a felső részét fémpánt rögzíti a testhez, ezzel tarthatjuk meg kiöntés közben a hengert. Túloldalt két fülön bujtathatjuk át a vállpántot, ugyanis a hatalmas testet nem nagyon tudjuk máshogyan magunkkal vinni.

img_0146.jpg

A minőséget itt egy fokkal nehezebb megbecsülni, mint egyébként, lévén egy picit indusztriál érzés lengi körbe tesztalanyunkat. Inkább masszívnak mondanám, mint szépnek, de sorját, az öntőformából visszamaradó igénytelenséget sehol nem fedeztem fel. A fogantyú az első pár használatnál kicsit szorult, de aztán a bejáratás megtette hatását.

 

A Cille óriás termosz tesztüzeme

A felső tekerőrész hagyományos módon működik, egyrészt csészeként funkcionál, ide önthetjük a kávét, teát, illetve az alatta elhelyezkedő szelep lenyomásával engedhetjük szabadjára a beltartalmat. A belső rész természetesen rozsdamentes acél, ami a leírás szerint H304-es kódnevet viseli, de a metallurgiai ismereteim meglehetősen szegényesek, szóval nem tudom, hogy ez valójában jelent-e valamit.

img_0149.jpg

A kapacitása 1100 milliliter, vagyis a szokásos termoszok több mint kétszerese. Én ezt nagy pozitívumnak tartom, ugyanis a túrák során sokszor kifogytam a kávéból vagy a teából. Emiatt persze a hátizsákjában mindenki visz legalább 1 db másfél literes ásványvizet, csak az ugye nem meleg, ez pedig igen.

img_0150.jpg

Ahhoz, hogy le tudjuk tesztelni, mennyit jelent, ha a folyadékokat a hagyományos vagy a Cille óriás termoszba töltjük, meg kell értenünk a működésüket. A hőtároló edények azért tudják a szokásosnál is jobban megtartani a hőt, mert a két, egymásba helyezett edény falai között vákuum van, így nincs, ami közvetítse az energiát. A palack azért hűl ki, mert a belső és a külső edényfalak a szájnál össze kell, hogy érjenek, és ezeken a felületeken valamennyi hő mindig kiszökik.

6-1_1.jpg

Ezért feltöltöttem a három versenyzőt, a márkásnak számító Edelrid, a noname zöld és a tesztalanyunk, a Cille óriás termoszt forró teával. 1-2 óránként szúrópróbaszerűen belekóstoltam, ügyelve arra, hogy minél kevesebbet igyak belőle, majd feljegyeztem, hogy érzésre melyik a legmelegebb. Jellemzően a Cille-t éreztem annak, valószínűleg a nagyobb űrtartalom miatt.

2-2_1.jpg

Ezután kiöntöttem a folyadékot, majd újratöltöttem a tesztalanyt, és kitettem a balkonra, ahol nagyjából 0 fok volt. Itt nagyjából 6 órát töltött el, és még mindig langyos volt benne az ital. Ennél persze egy komolyabb túra lényegesen tovább tarthat - például a Kinizsi vagy Inizsik százas egy 24 órás verseny, de a Gerecse 50 sem éppen két óra -, de a végtelenségig sajnos nem tudjuk megőrizni a hőmérsékletet.

img_0176.jpg

A következő teszt az volt, hogy ismét csináltam egy csomó teát, feljegyeztem a betöltés időpontját, majd a nap folyamán hárman megittuk, tekintettel a beltartalom mennyiségére. Nagyjából két óra után még mindig majdnem olyan forró volt, mint mikor beleöntöttem. Durván déltől délután 6-ig tartotta melegen az itókát, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy még kellemesen langyos volt, amikor az utolsó kortyokat felhörpintettük. A mennyiség csökkenésével azonban rohamosan esik a hőmérséklet is, ezt tartsuk észben.

img_0148.jpg

Az utolsó teszt az volt, hogy a hátamra vettem a pánt segítségével a Cille-t, és nekiindultam a hegynek. Nagyjából egy órát mászkáltam a durván 2 kilós terhemmel a vállamon, és nem éreztem azt, hogy különösebben megterhelő lenne. Ellenben a pántja nagyon rövid, inkább táskára kötözéshez használható, sem mint arra, hogy a vállunkon átdobjuk. Nyilván egy fele ekkora tárolót könnyebb cipelni, de mivel a túrázók 90%-a alapból egy hatalmas hátizsákot visz, ez a többletsúly nem igazán lesz mérvadó.

3-3_1.jpg

Megemlíteném még az árat, ami nem biztos, hogy mindenkinek triviális ezen kiegészítők kapcsán. A nem márkás termoszok valahol 3-4.000 forint körül kaphatók, az Edelrid-et ha jól emlékszem 5-6.000 forintért vettem egy túraboltban, hirtelen felindulásból. Ehhez képest a teszttermék felára sem vészes, viszont kétszer akkora és a hőt is jobban tartja, mint ellenlábasai.

 

Összegzés

Remekül vizsgázott a Cille óriás termosz, tényleg van értelme megnövelni az űrtartalmat. A masszív kialakítás miatt alkalmas a különböző erdőjáró tevékenységekre, jól bírja a gyűrődést -egyszer véletlenül elejtettem és még csak meg sem karcolódott - és az űrtartalomból fakadó plusz súly sem elviselhetetlen. Aki sokat jár a természetben, nagyobb túrákat tesz meg, az nyugodtan megveheti 7.400 forintért.

Aki pedig szeretné megnézni a teljes termosz kínálatot, az nyomjon az alábbi linkre.

Banggood - 7.400 Ft