Onda V10 Pro tablet teszt - Teclast kapufa

20170914163840_25770_eredmeny.jpg

Az Onda V10 Pro tablet egy nagyon ígéretes ajánlatnak tűnt, amikor a webáruházakban nézegettük, és kézbe fogva sem derült ki egyetlen turpisság sem. 4 GB RAM, 32 vagy 64 GB háttértár, duális ac szabványú WiFi, az Apple által is használt PowerVR termékek közül a GX6250 GPU teszi teljessé az összképet. A 46.000 forintos ár nem is tűnt soknak, már csak azt kellett kipróbálnunk, hogy a szoftveres implementáció jól sikerült-e.

Gearbest - 46.000

 

Az Onda V10 Pro kicsomagolása

A doboz kinézete egy képzeletbeli tengelyen valahova a "semmilyen" és a "nem emlékszem" értékek közé esne, egyetlen érdekessége, hogy a felületét rücskösre nyomták a gyártósoron. A beltartalom nem meríti ki a bőséges fogalmát, DC töltő, micro USB kábel, leírás, tablet. Ez utóbbit egy selyem zsinórral lehet kiemelni, amit az oszmán birodalomban kivégzésre használtak, itt viszont a prémium érzés eszköze kíván lenni.

img_0135.jpg

A töltő 5 volton 2 ampert tud kipumpálni magából, ami elméletileg gyorsabban feltölti az eszközt, mint a hagyományos USB-s megoldás. Mivel sehol nem láttam a mágikus quick charge szavakat, ezt el is hittem, ezért nagyon nem kísérleteztem mással. Az USB csatlakozás viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy adatokat másoljunk a tabletre, közben viszont miért ne töltenénk, ha azt is lehet.

Az Onda V10 Pro kinézete nekem bejön, a hátlap majdnem teljesen alumínium, csak a felső részen van egy kis rész, ami műanyag. Így nem verték agyon a jelerősséget, a burkolat illesztése pedig nagyon precíz, és a remek minőség máshol is tetten érhető. A váz nagyon merev, az illesztési hézagok kicsik, a külcsín pedig kellően szolid. Szerintem az anyaghasználat jobb, mint amit ennyiért elvárhatunk, itt nem hibáztak az alkotók. A hátlapból egyetlen elem, a kamera emelkedik ki, de ez sem bontja meg az egységet.

img_0140.jpg

Az előlapon több dolog is feltűnhet, amit nem neveznék szokványosnak. Alul az ujjlenyomat olvasó, ami ebben a kategóriában ritkaságszámba megy, felül pedig a szelfie kamera és a  fényérzékelő szenzor tekint ránk vissza. A tablet feloldásához szinte végig az előbbit használtam, kicsit lassan működik, de még éppen nem zavaróan, ennek az okait a tesztüzemben kellő mélységben kifejtettem.

img_0141.jpg

Oldalt érdemes végigfuttatni az ujjunkat, így fedezhetünk fel egy micro HDMi, egy jack, és egy SD kártya bemenetet, ez utóbbiba ritka idegesítően lehet a kártyát behelyezni. A 32 és 16 GB-os darabokat gond nélkül kezelte, de a 64 GB-os Samsungommal nem boldogult. Kivenni kínszenvedés, egy Rotring ceruza hegyével kellett benyúlnom, olyan mélyen van.

img_0139.jpg

Viszonylag ritka lehetőség, hogy egy tablethez billentyűzetet is csatlakoztathatunk, így alakítva át azt egy notebookká. Aki megfordítja az  Onda V10 Pro-t, az alsó élen láthatja is az érintkezőket. A kiegészítővel egy szabványos angol billentyűzetet nyerhetünk, aminek a szokásos hiányosságait - nincs hosszú í és ő - más, szerintem fontosabb dolgok kompenzálják. Egyrészt a szokásos Bluetooth klaviatúráknál sokkal gyorsabban reagál a közvetlen érintkezős variáns, másrészt kapunk további 2 db USB portot, így pendriveot, vagy egyéb  eszközöket is csatlakoztathatunk a tablethez.

1508463118781502_eredmeny.jpg

Azt sem szabad elfelejteni, hogy így nem kell kézzel tartanunk a terméket, ha például az ágyban nézünk filmet vagy csak egy asztalon akarjuk elhelyezni. Érdekes módon ha a tablet és a billentyűzet árát - ami 12.000 forint összeadjuk, pont a konkurens Teclast T10-ért kért összeget kapjuk, igaz annak 64 GB a háttértára, vagyis más alternatívák is rendelkezésünkre állnak. Sajnos a billentyűzet kipróbálására nem volt mód, de ettől még látom benne a lehetőségeket.

 

Az Onda V10 Pro tesztüzeme

Valószínűleg a járatosabb olvasók a Youtube videók megnézésével trenírozzák magukat a cikkeinkre, és most szánalommal vegyes értetlenséggel néznek a cikkre, hogy ezt a "romhalmazt" miért vettem meg. Tény, hogy nagyon sok oldal a sárga földig lehordta az Onda V10 Pro-t, aminek rengeteg problémája a Remix OS futtatásából származott. Mindenféle inkompatibilitási problémák, kifagyó szoftverek, és egyéb fura dolgok, amikkel a tulajdonoknak folyamatosan birkózniuk kellett. A másik a kijelző érzéketlensége volt, de ezek egy részét viszonylag egyszerűen le lehetett küzdeni.

1508463116778399_eredmeny.jpg

A nyomási érzet tényleg idegesítően lassú volt, folyamatosan késett, aminek a gyári fólia volt az oka, vegyük le és egyből két nagyságrendet javul a sebesség. Láttunk már ilyen öntökönrúgást, talán valamelyik Ulefone modell próbálta magát gyárilag elgáncsolni, de azért ezt erőteljes lenne hibának nevezni. Ezeknek a fóliáknak az ára 2-3 dollár, amit már azzal visszanyerhetünk, ha a jegybank elnök holnap okosat mond és nemzeti valutánk erősödik 3 forintot, szóval ezen elegánsan lépjünk át.

1508466540966539_eredmeny.jpg

A Remix OS - ami egy nem fejlesztett, rosszul optimalizált "operációs rendszer" volt - pedig erre a tabletre fel sem került. Vicces, mert az összes videóban azt láthatjuk, hogy duális szoftverezettséggel érkezik, de ezek szerint a gyártó felismerte, hogy az Onda V10 Pro felhasználóit nem kell ilyesmivel büntetni, így még idejében eltüntette az eszközeiről. Ennek megfelelően az iszonyatos lassúság is tova tűnt.

1_1.png

Ennek ellenére az igen bika hardver nem azt hozta, amit vártam. 4 GB RAM, az MTK 8173 processzor és a PowerVR GX6250 GPU papíron sokat ígért, a menük - de különösen a böngésző ablakgörgetése - nem volt olyan folyamatos, mint ahogy vártam. Kisebb-nagyobb lassulások az Android 6.0 más menüpontjai alatt is tapasztalhatóak, pedig egy meglehetősen erős hardverről van szó. Eleinte azt hittem, hogy nem egy "stock" operációs rendszerrel van dolgunk, de még a Youtube klienst sem telepítették fel gyárilag, szóval nem erről van szó.

screenshot_20171208-170150.png

Valószínűleg csak nincs kellőképpen optimalizálva, mert a túlterheltség egyéb szimptómáival sehol nem találkoztam. Mindenféle tesztelő programokkal kínoztam, és semmilyen látványos hibajelenséget nem produkált, ami esetleges hardverhibára adna okot. Ez egyfelől pozitív, mert nem nem a "vas" a beteg, másrészt viszont a cég nem ölt bele elég energiát abba, hogy kellően összecsiszolja az alkotóelemeket. Egyes alkalmazások - Real Racing 3 - lefagytak, mások csak simán nem kompatibilisek - például a Paypal - az Androiddal. Viszont ez a programok nagyon kicsi százalékát érinti, nekem is az interneten kellett utána olvasnom a problémásabbaknak.

screenshot_20171209-102916.png

Háttértár sebessége viszont magasan a leggyengébb pontja a terméknek. 42/31 Megabyte másodpercenként az egyik legszánalomkeltőbb érték, amit valaha láttam tabletben, ezt egy jobb SD kártya is simán veri, ha megfelelő portra csatlakozik az olvasó. Ez a kerékkötője az egész rendszernek, ettől érezzük lassúnak az alkalmazások futását is. A nagyon erős processzor, remek GPU és az egyébként villámgyors - 5000 MB/másodperc fölötti - RAM-ot nem szabadott volna agyonütni egy ilyen háttértárral.

1508465607467389_eredmeny.jpg

A napos oldalon persze még így is sok minden található, például a remek kijelző, ami szerintem megegyezik a Teclast T10 teljesen ugyanilyen egységével. Itt nem a szokásos iPadból buggantott darabról van szó, hanem egy 10,1 colos Sharp gyártmányról, ami kifejezetten jól sikerült. Szép színek, jó betekintési szög, szemet kiolvasztó fényerő - aminek még a minimuma is sok volt éjszaka -, nagyon éles kép és még a színhőmérsékletet is eltalálták.

A 2560x1600 pixeles felbontást nem igazán értettem, és féltem is, hogy megeszi reggelire a GPU-t, de szerencsére nem így történt. A PowerVR GX6250 teljesítményben ugyanis még a Mali T-880-at veri - ezt szerelik az MTK-s csúcstelefonokba is, de sok Adrenot is lenyom - nem véletlen kapunk 70.000 Antutu pontot és 26 FPS-t a T-Rex teszten. Ez az egyik legjobb eredmény, amit kínai tabletnél eddig láttam. Nem is nagyon akadoznak a játékok, jókat autóztam például a Real Racinggel és az Asphalttal is, de például a Mortal Combat X "gerinckitépése" sem fogott ki rajta.

screenshot_20171208-145406.png

Bár a Teclast T10-et és a Xiaomi Mi Pad 3-t ugyanezzel a grafikus chippel szerelik, a processzoraik még erősebbek - MTK 8173 helyett 8176 számolja a matematikai műveleteket -, de azért az Onda V10 Pro-nak sincs miért szégyenkeznie. A központi egység egyáltalán nem lassú, olyannak érezzük, mint egy felső középkategóriás telefont, azokkal meg nagy baj nem szokott lenni. Ellenben a hőelvezetése lehetne jobb, teszt szoftverekkel ugyanis rendesen felmelegíthetjük a hátlapot.

1508466484152164_eredmeny.jpg

Nem vitás, a teljesítmény - és egyben az elektronok - egy jelentős része hővé alakul, és lehet, hogy itt érvényesül az MTK 8176 processzor 6 magjának előnye - valószínűleg néhányat lekapcsol energiatakarékossági szempontból - az MTK 8173-mal szemben. Ugyanis hiába ígér 6600 milliamperóra kapacitást a gyártó, ebből bizony elég rövid, 4-5 órás üzemidőre futja. Ezzel szemben a Teclast T10 több mint 12 órányi kijelző ideje elég mellbevágó, de még a Voyo Q101-en is nézhetünk 6-7 órányi filmet.

screenshot_20171209-121535.png

Azért, hogy az olvasót bevigyem az ambivalens érzések erdejébe, jöjjön két újabb fejezet, ahol megint remekel az Onda V10 Pro tablet, ilyen a hang és a vezetéknélküli kapcsolatok. Ugyan csak egy hangszóró van bal oldalon, az nagyon jól szól, szép tiszta hangok törnek belőle elő, torzításnak nyoma sincs, igaz kissé talán halk. De inkább legyen ilyen, mint repedt fazék, így legalább mindenféle műfaj élvezhető rajta.

ping.png

A duális, ac szabványt ismerő WiFi-t nem kell különösebben magyaráznom, gyors is és a jelerősség is megfelelő volt, és ugyanez elmondható a Bluetooth-ra is. Bár ritkán hallgatok tabletről zenét, itt teljesen rákívántam a cyber gyerek életérzésre, és távolról vezéreltem a Bluetooth-os hangfalaimon a változatosnál változatosabb muzsikákat. A GPS nekem jól működött, ami sajnos sok MTK lapka esetében nem mondható el. Egy dolgot hiányoltam, ez pedig a SIM kártya bemenet, azért ez beleférhetett volna az árba, igaz a legnagyobb konkurensénél, a Teclast T10-nél sincs.

A 8 Megapixeles F 2.0 apperturájú kamera indokolatlanul jó képeket csinál egy tablethez képest. Tudjuk hogy a minél nagyobb eszközzel való fényképezés mániája jellemzően a távol-keleti országok lakóit sújtja, de ahhoz képest, hogy ez az eszköz mire való, váratlanul szép eredményt produkál, nagyjából, mint egy közepes mobiltelefon. Videókat 1080p felbontásban képes készíteni, de ezt a felhasználást annyira idokolatlannak - és kényelmetlennek - éreztem, hogy végül nem próbáltam ki.

 

Az Onda V10 pro összegzése

A cikkben nem véletlenül emlegettem ennyit a Teclast T10-et. Az a helyzet, hogy az Onda V10 Pro-nak túl sok hibája van ahhoz, hogy ne a konkurenciát vegyük meg. Az viszont igaz, hogy a V10 Pro simán tabletté alakítható a kiegészítőként megvásárolható billentyűzettel, így használhatjuk notebookként is, amiről a konkuresnek le kell mondania. Fáj ezt kimondani, de az áruk annyira közel van a 4/64 GB-os verzióknak, hogy ezért a kis különbségért nem érdemes feláldozni azokat az előnyöket, amiket a Teclast nyújt.

Azon ugyanis Andoid 7.0 fut, és nem is örvendeztet meg minket véletlenszerű szoftverhibákkal, mint az Onda. A Teclastnak hosszabb az üzemideje és gyorsabb a processzora, a többi jellemzőjük pedig ugyanaz, így néhány döntetlen mellett sok meccset nyer meg a konkurens tablet. Értékesítő legyen a talpán, aki a Teclast T10 ellenében melegít rá a leendő tulajra egy Onda V10 Pro-t. Ha csak nem azért, mert az előbbiből csak 4/64-es, utóbbiból pedig 4/32-es verzió is létezik, az pedig nem elhanyagolható 11.000 forintos különbséget jelent tesztalanyunk javára. Ebből pedig pont kijön a már említett billentyűzet.

Gearbest - 46.000 Ft