Vernee M5 okostelefon teszt - Occó drágaszág

nyito_2.jpgA Vernee M5 kivételesen lefele lép a képzeletbeli mediánhoz képest, vagyis egy jóárasított készülékkel kacsingat a kisebb pénzmaggal rendelkező vásárlók felé. Ilyenkor mindig félve nyúlunk a telefonhoz, és remegve vesszük kézbe, hogy vajon mit áldoztak fel az alacsony árért cserébe. Szerencsére nem sokat, hiszen így is belefért 4 GB RAM, 64 GB ROM, és egy közepes processzor a 32.000 forintos árba, amit a szokásos EU Express szállítással érdemes beszerezni, elkerülendő a többletköltségeket.

Szeretném leszögezni, hogy ellentétben más oldalakkal, én nem fogom azt állítani, hogy a Vernee M5 trónfosztja az összes Apple terméket, szakadékba taszítja a Xiaomit, miközben szilaj kanásztáncot lejt a Samsung telefonokból rakott máglya tetején. Mindenki megnyugodhat, a Vernee terméke senkire nem veszélyes, aki legalább 50.000 forintot el tud költeni egy készülékre, és nem is lehet kicsapni a diszkóban az asztalra, mint egy Lamborghini kulcsot.

Cserébe nem bántó a kinézete, és nem is akar másnak látszani, mint ami, egy tisztességes iparosmunka, a jobbik fajtából. Ez a fekete külső egyértelműen a Xiaomi Redmi 4X-re hajaz, nem nyomják a képernyő/teljes előlap arányos marhaságot, mint a káva nélküli modellek, nem akar nagyot villantani a dupla kamerával, ami eddig másnak sem sikerült. Helyette van egy megbízhatóan működő ujjlenyomatolvasó a hátoldalon, a virtuális gombok mindig teszik a dolgukat, nem ráz ki minket a hideg az érintésétől, pedig még a hátlap is hűvös fém.

A doboza nagyjából ugyanolyan, mint az összes Vernee terméknél - fehér alapon kék típusjelzés -, tartalma a szokásos: micro USB kábel, töltő, némi mesekönyv a használatról, SIM tű és persze a Vernee M5. Nem tudom feltűnt-e, de a gyártók kezdenek leszokni a bűn rossz fülhallgatók mellékeléséről, hiszen úgyis nyomja mindenki fülét és mellette pocsékul is szólnak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk valami jobb darabot - például egy Xiaomi in-ear HD Pro-t - magunkévá tenni, potom 6-7.000 Ft elköltésével.

1503908960621817_eredmeny.jpg

Vernee-s sajátosság, hogy eddig minden telefonjuk amit láttam, jól össze volt rakva. Ráadásul olyan elemeket, mint az értesítési LED is implementálnak, pedig a nagyobb káva nélküli képernyők megjelenése óta ezek kezdenek eltünedezni. A gombok érzetre úgy nyomódnak le, mintha a világon nem is létezne más feladatuk, nem lötyög, nem kattog, csak működik. Ha területi képviselőnek akarnék flottához venni készülékeket, én tuti a Vernee M5 mobilt választanám.

Szinte már rutinszerűen telepítem fel az előre lementett .APK fájlokat, hiszen az amerikaiak is megmondták: az idő pénz. A hardver ennyiért tiszteletet parancsoló, 4 GB RAM, 64 GB háttértár, MT6750 processzor, ez utóbbi a legközépszerűbb egység amit valaha láttam. Ennek ellenére a régebbi Lenovo Vibe S1-emben gond nélkül használtam 1 évig, vagyis együtt lehet vele élni, még ha nem is izgatja fel az erre fogékonyakat.

2-4_1.jpg

Antutun 40.600 pont, GFX Benchmarkban 22 FPS-t, míg a PC Mark munka tesztjén 3.260 pontot ért el, amiből a középső meglehetősen érdekes adat. Ennek a Mali T-860 és a 720p kijelző az oka, ugyanis okosan a Vernee M5-be nem egy 1080p felbontású darab került, hanem egy HD, hogy ne egy "döglött hintaló" sebességével kelljen az alkalmazásokat futtatni. Mondhatjuk, hogy ez csalás, de 5.2 inch-en nem igazán látszik a különbség a Full HD-hoz képest, az átlag Mari néni pedig nem arról híres, hogy szabadidejében pixeleket számolgatna.

screenshot_20171116-221421.png

A fenti elfogadhatónál eggyel jobb sebesség máshol is tetten érhető, nemcsak játszani lehet vele, de a menü is elég gyors, nem akadozik, nem szaggat az Android 7.0. A Need for Speed, az Asphalt 8 is teljesen játszható volt, de a híres Dead Trigger 2 sem okoz gondot. Érdekes, hogy nem is nagyon melegszik, ami valószínűleg a fém hátlapnak is köszönhető. Ellenben a kezemmel mindig eltakartam a hangszórókat, emiatt a dallamok nem nagyon tudtak előtörni a nyílásból.

screenshot_20171116-2155091.png

Elvileg van rajta Vernee OS 1.0.0 is, amit én csak lopakodó operációs rendszernek hívok, mert nemcsak hogy nem markáns a jelenléte - mint mondjuk a MIUI-nak -, de eleinte azt sem tudtam, hogy van, annyira nem csinál semmit. Persze a "telefon állapota" menüben kiírja a verziószámot, de ha a felhasználóban nem tudatosul, hogy itt bizony a Vernee saját megoldásával van dolgunk, akkor meg minek telepítették fel?

3-5.jpg

Cserébe szoftveres hibáktól sem hemzseg, mint például a Leeco termékei, és a magyar nyelvet is magyarok fordították, nem pedig egy, a Szaharában lakó afrikai törzs. Van néhány extra funkció - Duraspeed, gombfunkciók felcserélése, gesztusvezérlés - de általában nem erre izgulnak rá a felhasználók.

4-4_2.jpg

Aztán ahogy telt az idő, egyre kevésbé éreztem az előbb emlegetett stabilitást,  majd elkezdődött a kálvária. A telefon véletlenszerűen átváltott vendég fiókra, majd telefonálás közben felkapcsolta az elemlámpa funkciót, de olyan is volt, hogy 5 másodpercig nem tudtam lehúzni a felső ikon menüt. Helyenként lassulásokat is észrevettem, ami biztosan nem a hardver hibája, mert egy tök üres böngészőt azért illik villámgyorsan megnyitni. Erre lejött két újabb frissítés és a jelenség megszűnt, szóval mindenkinek azt javaslom, hogy a frissítésekkel kezdjen, a november ötös csomag már újra stabil lesz.

A kijelző nem különösebben figyelemreméltó, viszont nem is rossz ez az 5,2 colos, 720p felbontással rendelkező, lekerekített sarkú darab, aminek a gyártóját nem sikerült kiderítenem. Nem tudom, hogy ez miért titok, de gyanítom, hogy ezt is a Sharp vagy a JDI szállítja, mint mostanában mindent. A szokásos mantrát elsüthetném, hogy "jók a betekintési szögek, éles a kép, a színek remekek", ami igaz is, de a fényerővel nem voltam maximálisan megelégedve, ami napsütésben azért gondot tud okozni. Annyi baj legyen, még mindig jobb, mint a konkurencia darabjai.

1-2.jpg

A budget telefon érzés egyébként leginkább az alap háttéren érhető tetten, a szürke piramis a világoskék alapon a szocialista gyermekorvos várók kék mozaikköveinél is unalmasabbnak hat, szóval cseréljük le gyorsan, mielőtt kitör rajtunk a nihil. A kispolgári háttéren túl viszont minden ugyan olyan mint egy nagyobb testvérénél, például az akkumulátoridőt elég jól be lehet osztani ezzel a pici kijelzővel.

akku.jpg

Hiába Mediatek processzoros a rendszer, a 3300 milliamperóra elég sokáig elég, közepes terhelés mellett, nem maximumra húzott fényerővel is elkaristolhatunk szűk két napot. Ez szerintem a mai telefonhasználat mellett elfogadható kompromisszum egy 32.000 forintos telefontól, különösen ha MTK processzorra épül. Nyilván ilyenkor beugrik az embernek a Xiaomi Redmi Note 5A, ami hasonló árazás mellett a Snapdragon processzor miatt tovább bírja, de a tesztünk idejében még csak kínai ROM-os variáns létezett, tengernyi hibával. Feltölteni sem vészes, az 1.5 amperes töltővel durván 2 óra, de ugye elvileg gyorstöltés nélkül.

1503908966586084_eredmeny.jpg

A vezetéknélküli kapcsolatok esetében a Vernee M5 ugyanazzal operál, amivel a konkurens termékek is, nagy hiányzó nincs, van n-es WiFi, Bluetooth 4.0-t is kapunk és ezzel nagyjából vége is az említésre méltó dolgoknak. Nincs NFC, kétcsatornás vezetéknélküliség, vagy egyéb érdekes szenzorok. SIM kártyákból két nano-t képes elnyelni, az egyik foglalatba pedig SD kártyát illeszthetünk, amivel ki tudjuk terjeszteni a 64 GB-nyi háttértárunkat.

1503908975902405_eredmeny.jpg

A GPS-ről mindig félve írok, mert a Mediatek SoC-k sajátossága, hogy sokszor nem működnek a szenzoraik, beleértve az előbb említett hárombetűset, vagy éppen az iránytűt. Itt is volt valami zavar az erőben, de ez azért még mindig a jobbik variáció, amikor ugyan kevés műholdat fog be a telefon, de azokat legalább használja. A pontosság azért így sem volt tökéletes - nagyjából 8 méter -, de legalább tűrhetően navigált.

Nem meglepő módon a fényképezés terén nem sokat tud villantani a Vernee M5, de ez várható volt, hiszen a technikát meg kell fizetni. A legnagyobb baj, hogy sokszor a világos színek szabályosan eluralják a kép többi részét, úgy kiég mint anno a BS. A színek egyébként nem rosszak, de a fókusz itt is nyugdíjas tempóban működik, ráadásul egy kis elmozdulásra is homályosak lesznek a képek. Türelemmel azonban még így is jó eredményeket lehet elérni a 13 és 8 Megapixeles Omnivision képalkotókkal.

A kamerafelvételek is a "so-so" kategóriába tartoznak, itt sem elég éles a kép, és viszonylag nehezen kezeli a fényváltozásokat, bár azt hozzá kell tenni, hogy ebben azért nagy szerepet játszott a folyamatosan felhős-esős időjárás is. Ami viszont zavaró, hogy annyira figyeltem, hogy ne takarjam el a rossz helyen lévő hangszórót, hogy a másik oldalon önkéntelenül is belelógott az ujjam a kamera lencséjébe, ezt szemléltetés miatt a videó második szeletében meg is hagytam, erre oda kell figyelni. Ebben az árszegmensen EIS-ről nem is álmodhatunk, de szerintem a felvétel még így sem rosszabb, mint amit előzetesen egy vásárló vár ebben az árszegmensben.

xiaomi-redmi-4x-3gb32gb-dual-sim-black-001.jpg

Néhány szót említenék a konkurenciáról is, mert kinézetre kiköpött olyan a Vernee M5, mint például a Xiaomi Redmi 4X, de említésre méltó a következő széria, a Redmi Note 5A-t is. Én ez utóbbit elvetném a 2/16 GB-os RAM memória páros és a kínai ROM miatt, bár a MIUI azért nagy plusz. A Redmi 4X szerintem egy jobb telefon a Vernee M5-nél, csakhogy durván 10.000 Ft-tal drágább, amiért MIUI-t, 1 nappal hosszabb üzemidőt, hangyányival erősebb összteljesítményt és egy jobb kamerát kapunk.

1503908963338189_eredmeny.jpg

Azonban ebben a "budget phone" szegmensben a fogyasztók árérzékenyek, ezért a 25%-os többletköltséget nem biztos, hogy mindenki ki akarja majd fizetni. Akiknek négy Szent Istvánnál is kevesebb pénz lapul a zsebében, azok valószínűleg a Vernee M5-re fognak szavazni.

Remek telefon is lehetett volna az olcsó kategóriában a Vernee üdvöskéje, de így inkább csak jónak nevezném. Elég jó a hardver, jó nagy a háttértár, nem rossz a kijelző, de a szoftveres stabilitással azért voltak gondok, amit szerencsére javítanak a frissítések. Az, hogy 32.000 forintért nem kapunk NFC-t és duális WiFi-t, az egy dolog, hiszen más sem ad, de a kamera talán lehetne jobb. Az, hogy valami unalmasan semleges, arra pedig nem tudnám azt mondani, hogy negatív tulajdonság.

Az ár viszont megmenti a készüléket, hiszen a kispénzűeknek lehet, hogy a fenti dolgok simán beleférnek, különösen úgy, hogy EU Express szállítással is megrendelhető, így megúszzuk a hatóságokkal a papírok csereberélését.

 Gearbest - 32.000 Ft