Powerful SV-228 Projektor teszt - Csak egy atomvillanás

img_3679.jpgA házimozizásban két lényegi elem van, a hang és a kép. A hangot lassan egy komolyabb boomboxra is rá lehet bízni, nem úgy viszont a képnél. Tv esetleg projektor? IPS, AMOLED, vagy csak LED? Most egy projektor választási teszttel leszek a vásárlók segítségére. Alanyunk a névdíj-vesztes Powerful SV-228 projektor lesz.

 Az ember ahogy kézbe veszi a Powerful SV-228 projektor csomagját, akkor tűnik fel igazán, hogy valami komoly dolgot rendelt. Méret - nagy, ez stimmel, aztán a súlya se pite, egyedül ami nem klappol az a külső designja, úgy látszik szabadnapot kaptak a terméktervezők a projektor külső megrajzolása után. Egy márka jelzés, típusszám, semmi egyedi nem került kívülre, csupán hogy LED, meg hogy projektor és multimédia. 

Ami kívül kimaradt azt a beltartalomban bepótolták, kapunk analóg RCA kép- és hangkábelt, D-SUB- avagy VGA/monitorkábelt, természetesen EU csatlakozóval szerelt tápkábelt és egy használható távirányítót. A beüzemelését egy tök jól megírt használati útmutató fogja segíteni, nos szükség is volt rá.

1463561674826553.jpg

Az elegáns szatén fekete külsővel megáldott Powerful SV-228 projektort a leírás segítségével, (ami angolul perfektül beszélt) bárki könnyen összekötheti a PC-jével vagy házimozi eszközével, de sajnos a vetítő elhelyezésénél könnyen keresztülhúzhatja a tökéletes rendben és kényelemben kialakított nappaliról kialakított fogalmát a tulajdonosának. 

Specifikáció:

img_2331-952x1024.jpg

Bekapcsolva és számítógéppel összekötve az első tapasztalat: ez mindenhova vetíti a képet, csak az a baj hogy a plafonról, falról és kanapéról nem ugyanaz a vizuális élmény jön vissza, mint amit vártam. Gondolja a naiv tesztelő, hogy  zoom és fókuszállítás után hozzáadva az esszenciális trapéz torzítást megkapja a tökéletes képet, és mehet is a film.

Zoom az nincs. Sebaj, az alacsony árkategóriában ez gyakran el szokott veszni a feature-ök közül, kézzel közelebb víve a projektort a falhoz megoldjuk ezt is. Fókusz esete Tóth Marival. Keresem a gombot a távirányítón, mert úgy tűnt, ez egy fix külső objektív lencse lenne, és nem akartam eltörni, de fókusz gomb sincs se közel se távol a távon. Az útmutató fellapozása után megjön az isteni sugallat, ezt mégis kézzel kell fókuszálni, mégpedig az objektívlencse határozott, férfias elmozdításával. 

20170413162229_40917.jpg

Trapéz torzítás beállítása van már csak hátra és nyugi család, jön is a közös filmnézés! Egy rendkívül stilizált forgó műanyag fogantyúval ezt is beállítottam,  de-de, már megint a de-k ... Lassan meg se merek mukkanni! Sajnos a trapéz torzítása csak nagyon ideális körülmények közötti (+/- 15 °) képállítást tesz lehetővé, így nem minden projektor elhelyezés esetén lehet elérni a négyzet- vagy képaránytól függően téglalap - alakú képformát a torzításállítóval. 

1463561680497193_eredmeny.jpg

Már csak apró használhatóságot megnehezítő hibaként megjegyzem, hogy a trapéz torzítás a képet alkotó LCD kijelzőt forgatja vízszintes tengelye mentén, így a nagymértékű trapéztorzítási kísérletem esetén nagyjából egy 10 cm magas vonalban sikerült csak éles képet kapnom, alatta és fölötte ködbe burkolózott a sok éles pixel. Plafonra szerelt kivetítővel ez a probléma könnyen megoldható, de örültem volna ha minden pozícióban megfelelő képet nyújtana alapból.  

dsdss.jpg

Tehát el lehet képzelni ahogy a nappali asztalról egy 80 cm magas CD állvány tetejéről próbálok megfelelő vetített képet kitenni a falra. Nagy-nehezen összejött.

Minden családban van egyvalaki, aki kritikusabb szemmel látja a világot, ekkor fognak ők megszólalni, ,,há'de ez zajos mint egy WC szagelszívó". Semmi baj, ezért (is) van az 5.1-es házimozi hangrendszer! Számszerű adatokkal is szeretnék szolgálni: hivatalosan 46dB a ventilátor zaja, gyakorlatban közel mérve az eszközhöz inkább 66 dB, távolabbról szerencsére azért jobb a helyzet, és elnyelődik valamennyire a hangja. 

screenshot-2017-11-16-powerful-sv-228-4000-lumens-1280-_-800-pixels-multimedia-lcd-projector-eu-plug-174-82-online-shopp.png

A nagy hibafeltárás közepette nem szabad megfelejtkezni az előnyös oldaláról sem, mégpedig hogy annyira nagy a fényereje, hogy belepillantani is fáj a lencséjébe használat közben. Natív felbontása 1280*800 pici képpont, a kontraszt aránya pedig 3000:1-hez, amire igencsak büszke lehet! Nappali fény mellett is tökéletesen látható a vetített kép, apró humbug azért van a specifikációjában: egyik oldalon 4000 lm a látható fényárama a fényforrásának, míg ugyanennek a modellnek másik oldalán már ,,csak" 2000 lm (ez még mindig bőven szép érték). Mindentől függetlenül az aláírható, hogy kivetített képe sötétítés nélkül is jól látható, ráadásul beépítettek egy TV tunert is, emiatt vendéglátói meccs közvetítésre kiváló szolgálatot tehet.

A Powerful SV-228 projektor hátlapján található 2 db USB port, tehát tettek a fedélzetre média lejátszó szoftvert is, ami pikk-pakk levetíti a nyaralásról készült képeket, videókat. 

Ha ez nem lenne elég a lejátszójával közvetlenül zenét is hallgathatunk, ha épp olyan perverziónk támadna, hogy 2*2 W névleges teljesítményű zajkeltőn élveznénk Chopint. Eközben a projektor üzemi fogyasztása 123 W-ra rúg. 

1463561678291899_eredmeny.jpg

A kínai mérnökök egy nüansznyit lemaradtak a hazai média terjesztési szabványoktól, így az MKV, XVID kiterjesztésű tartalmak néma filmmé alakulnak; az AVI, MP4 meg minden gond nélkül moziélményt nyújt át. 

Kaptunk egy jó ötletek mentén, de sajnos nem tökéletesen kivitelezett médialejátszós projektort. Öröm volt a nagy fényerejű LED-del hajtott képet nézni világosban is, a kép bemenetek száma is bárkit kiszolgál, a felbontásával is elégedettek lehetünk, feltéve ha ideális helyről vetítünk a falra vagy vászonra. 

Bár a Powerful SV-228 projektor hűtőventilátora túl szorgalmas, s pár kép beállítási lehetőségeket is átgondolhattak volna, de összességében vannak felhasználási lehetőségek, ahol még mindig szuperül teljesíthet ez a modell (oktatás, vendéglátói egységek). 

Ha valakit nem zavarnak a hiányosságai, épphogy több mint 46.000 Ft-ért, EU Express szállítási lehetőséggel itt tudja megvásárolni, a többieknek pedig javaslom a többi elérhető projektor áttekintését.

Gearbest - 46.000 Ft