Colorful iGame GTX1060 6GB kínai gamer videokártya teszt - Izmosabb, mint Herkules

colorful-nvidia-geforce-gtx-igame-1060-gpu-696x413.jpg

Kínai videokártya? Naná! A mai teszt alanya egy Colorful GTX1060 U-6GD5 gamer VGA kártya. Természetesen ezt is Kínából rendeltem, jelen teszt pedig elsősorban érdekességként és némiképpen tanulságként is szolgál, a végén hatalmas következtetéseket vonok le. Egészen idáig egy alsó-középkategóriás Gigabyte R9 270 2GB OC-t használtam, ami jó pár évig ki is szolgálta az igényeimet, de hát haladni kell a korral, ha már úgyis csak havonta egy-egy alkalommal van időm valamivel játszani, legalább akkor legyen igazi élmény, és ne a grafikus beállítások finomhangolásával töltsek el órákat. Nosza, megrendeltem az első kínai gamer videokártyámat.

Itt megvásárolható >>

 

2017-10-14-14_24_03-236x420.jpgA Colorful nevű gyártó itthon valószínűleg nagyon keveseknek cseng ismerősen, ugyanis ők egy olyan gamer számítógép alkatrészeket gyártó brand, akik elsősorban Ázsiára koncentrálnak, az már csak puszta szerencse kérdése, hogy a RendeljKínait partnereinél kapható számos termékük. Míg korábban csak durván túlárazott (ugyanakkor elképesztően túlhajtott) termékeket vonultatott fel, mára az itthoni árakkal könnyedén összeegyeztethető számítógép alkatrészekkel büszkélkedhetnek

 

Egy olyan kártyát kerestem, amivel a lélektani 100 000 forintos határon belül maradok, de DirectX 12-es, legalább 4 GB fedélzeti memóriával rendelkezik, van benne túlhajtási potenciál, és mindezek mellé még érdekes is. Végignézve a kínálatot, egyből erre az Nvidia GTX1060 variánsra esett a választásom, úgyis mindig AMD-ket próbáltam csak. Ne gondolja senki, hogy egy kínai videokártya nem lehet jó!


Ezen irományt úgy fogom megfogalmazni, hogy egy laikus számára is világos legyen, mire képes a videokártya, ugyanakkor egy szaki is találjon benne számszerű adatokat, de szeretném jó előre kijelenteni, hogy ez nem szakmai teszt. Aki tehát mélyreható teljesítményelemzést, túlhajtási tutorialt, egyéb kockaságokat vár, kénytelen lesz átlapozni egy ezzel foglalkozó weboldalra.

Adott tehát egy számítógép, mint tesztkörnyezet:

Processzor: AMD FX-8320 3.5 GHz (4 GHz-re túlhajtva)
Processzor hűtő: Thermalright Macho 120 Rev.A
RAM: 2x4 GB G.SKILL Trident-X 2400 MHz
Alaplap: Asus M5A97 EVO R2.0
Tápegység: FSP Raider S 550W
Videokártya: Gigabyte R9 270 2GB OC

Ez a konfig egy középkategóriás rendszer, ami játékra is alkalmas, de csak ritkán képes ultra grafikus beállítások mellett elvinni játékokat, jellemzően a videokártya miatt. A következő szűk keresztmetszet a processzor lesz, de azt azért jócskán lehet még tuningolni, mielőtt végképp megérik a cserére.

Elöljáróban pár alapinformációt megosztok a VGA-ról. 3 jókora hűtővel rendelkezik, illetve számos, igen masszív hűtőcső és borda is átöleli a számításokat végző chipeket. A hűtés nem véletlen: egyrészt baromi jól néz ki, dizájnos termék, másrészt pedig egy igencsak zárt, aktív hűtéssel nem rendelkező házban, 3 monitor folyamatos működtetése mellett is stabil 42°C-on üzemel olyan csendben, hogy egyáltalán semmit nem hallani belőle. Durva meghajtás esetében, a gépház első és hátsó ventilátorát bekapcsolva 70°C-ig melegedett, a szabályzóprogram szerinti limit 92°C lenne, így szó sincs róla, hogy ez túlzottan sok lenne. Hozzáteszem, hogy az én gépházam hűtése messze van a megfelelőtől, akadályoztatva van a kereszthuzat.

A kínai videokártya hátsó paneljén, ahol 1 HDMI, 3 (!) DisplayPort, illetve egy DVI csatlakozó is megtalálható, egy tuning gomb is helyet kapott. Ezt megnyomva automatikus, önmaga által szabályozott és felügyelt teljesítménynövelésbe kezd a kártya. Ez amolyan bolondbiztos megoldás. Ha valaki nem ért a túlhajtáshoz és nem akar semmit kockáztatni, elegendő megnyomnia a gombot, és voila. A cucc egyébként 192 bites, természetesen GDDR5 memóriával szerelték, és nagy megkönnyebbülésemre a működéséhez elegendő 2 darab 6 pines tápcsatlakozó, noha mellékeltek 2 molexről 6 pinesre alakító konvertert, én nem szeretem ezeket használni.

Az egy dolog, hogy én érzékelni fogom a brutális teljesítménynövekedést a beszerelés után, illik azért némi számszerű adattal is kifejezni, hogy a király, az mennyire király. Köszönet illeti tehát a Futuremark nevű céget, akik a rendelkezésemre bocsátottak egy ingyenes sajtólincencet a 3DMark nevű, igen népszerű szoftverükhöz, ami kifejezetten a videoteljesítmények mérésére lett kitalálva. Vannak különböző fokú számítási teljesítményt igénylő "jelenetek", amik a szemlélő számára csak egyszerű részletek egy animációs filmből mondjuk, közben viszont iszonyatosan megizzasztják a videokártyákat, és monitorozzák a teljesítményüket. Néhány számszerű adat tehát:

 

Teszt jelenet\Videokártya AMD R9 270 2GB OC Colorful GTX 1060 U 6GB
Sky Diver 1.0 16 120 pont 25 475 pont
Time Spy 1.0 1 776 pont 4 106 pont
Metro: Last Light Benchmark Átlag: 21.92 FPS Átlag: 52.55 FPS

 

A szintetikus tesztek is elég jól mutatják a különbséget a 2 kártya között, de nyilván a személyes tapasztalat az, amit igazán számít, és amit meggyőzőnek talál az ember. Kijátszottam tehát a Dying Lightot, már úgyis jó régen zombultam be. Míg korábban FullHD felbontás mellé csak közepes beállításokat tudtam párosítani, hogy meglegyen a 24 és 30 FPS közötti átlag (24 képkockától nem látszik, hogy akadozna, de 30-tól tűnik igazán folyamatosnak a mozgókép), addig most mindent a legmagasabbra húzva is legkevesebb 85, de általában 95-100 FPS-en futott a játék. Egészen elképesztően jó érzés nem szórakozni a beállításokkal azért, hogy élvezhető legyen a játék egyrészt, másrészt pedig jó érzés megtudni, hogy mennyire tud szép lenni egy játék grafikája, ha van rendszer, ami elvigye. Néha azért lehidaltam még ennek a 2015 eleji játéknak a grafikáján is.

A kártyában jelentős tuningpotenciál is rejtőzik, ugyanis a gyári mag és memória órajel értékeket +150 MHz-cel emelve sem történt semmi rendellenes sok-sok óra játék alatt. A szintetikus tesztek erős túlhúzásra már gyakran kiakadnak, kifagynak, így nem áldoztam rá napokat, hogy megtaláljam azokat a legmagasabb beállításokat, amikor még tesztet is lehet futtatni, de jelzésértékű például az, hogy míg egy túlhajtott R9 270 csak 1 776 pontot tudott hozni a Time Spy nevű jelenetben, addig a Colorful terméke mindenféle mókolás nélkül, rögtön azután, hogy beszereltem a számítógépbe, kapásból 4 106-ot teljesített. Ez az érték a Futuremark adatbázisában található összes mérés 42%-nál jobb. Ez azért nem hangzik rosszul, főleg, hogy általában csak a brutálisan erős konfigokat szokták benchmarkokkal mérni, amolyan menőzésből, ha épp nem kifejezetten teszt jellegű a dolog, így az erőgépekből van jó sok.

Annak érdekében, hogy a kártyát a saját kategóriájában tudjam értékelni, megnéztem ezt a bizonyos adatbázist, hogy a hasonló konfigurációk más gyártók ugyanilyen kártyájával hány pont körül teljesítettek. Azt kell, mondjam, az eredmény kifejezetten jó. 1140 hasonló hardverrel rendelkező számítógép mérését találtam meg, amelyek közül 690 el sem érte a 4000 pontot és mindössze 239 gép teljesített jobban az enyémnél. Ha szeretnék feltételezésekbe bocsátkozni, akkor azt mondom, hogy némi ügyességgel és sok idővel túlhajtom a processzort, ameddig lehet, aztán a videokártyát is, és véleményem szerint legalább 4200 pontig el kellene jutnom. Ebben az esetben már csak 148 jobb konfiguráció van az 1140-ből. Az már a felső 13%.

Úgy érzem tehát, hogy nemes egyszerűséggel kijelenthetem: ezt a videokártyát még pár évig biztos, hogy nem kell lecserélnem, ha nem is fogja a legújabb játékokat 2019-ben is ultrán elvinni, akkor is egy combos, sokrétűen felhasználható kártya marad. Jelen pillanatban viszont igen izmosan teljesít, játékos gépekbe egyértelműen ajánlott darab.

Nézzük az árakat. Itthon a 1060-asok 6 GB-os verziói kb. 90 és 115 ezer forint között mozognak. A Colorful kártyája jelenleg 349.99 dollár, ami kb. 93.000 forint. Elérhető rá az EU Express szállítási mód, amellyel megrendelve ennyi is marad az ár, mivel nem kell rá áfát fizetni. Tény, hogy nem lesz rá itthoni garancia, viszont ahogy mondani szokták a veterán rendelők, az itthoni garancia sokszor pontosan ugyanolyan bajos, nyűgös dolog, mintha vissza kellene küldened valamit Kínába. Amit amúgy a PayPal fizet neked.

Sok mindent lehet mondani a Colorful GTX1060 6GB-ról, de azt, hogy gyenge lenne, vagy, hogy az ár/érték aránya ne lenne jó, azt egészen biztosan nem. Ha ugyanezt a kártyát forintra átszámolva ugyanennyiért itthon árulnák, az Árukeresőn ezen a terméken csüngene a TOP1 biléta, amely az emberek kedvenc választását jelzi, erről meg vagyok győződve.

A 100 000 forintos lélektani határon belül van, alapjáraton is nagyon izmos, hát még ha túlhajtja az ember. Kifejezetten dizájnos, robusztus kinézetű, így plexizett gépházakba is nyugodtan beszerelhető, biztos, hogy nem fogja rontani az összképet. Sok órás tapasztalatom alapján bátran merem ajánlani áfamentes szállítással körítve, EU Express-szel karácsonyig még háromszor megérkezik és kiváló ajándék is lehet belőle.

Itt megvásárolható >>