Vernee Thor Plus okostelefon teszt – Odin fia kondi után

screen-shot-10-27-17-at-01_22-pm-696x380.png

A Vernee Thor Plus a 2015 decemberében kiadott, eredeti Thor továbbfejlesztése, hasonlóan a Thor E készülékhez. Kicsit pofozgattak rajta, korszerűsítették a hardver egy részét, illetve vadi új Androidot is kapott az új vas. Megtartották az igen alacsony árazást, de ennek megfelelően nem estünk hanyatt a fejlesztésektől.

Itt megvásárolható >>

Aki olvasta a Vernee Thor E-ről a tesztünket, annak semmi újdonság nem lesz a jelenlegi termék csomagolásában sem. Extra minimál design, csak a gyártó logója található meg a fehér dobozka tetején. Alul a kötelező specifikációk találhatók meg, egy utólag ráragasztott, de teljes mértékben igényes címkén.

A szerény külső nem tartogat sok meglepetést. A hely nagy hányadát a készülék teszi ki, mely alatt a kötelező kiegészítők lapulnak. Gagyi kinézetű, de legalább strapabíró micro USB kábel, SIM tű és egy 2A-es gyorstöltőfej a felszerelés.

Némi papíranyag is került a csomagba, ami sok újdonságot nem tartalmaz, de váltig ígérik benne, hogy kapni fog a kütyü vezetéknélküli frissítéseket (OTA).

A telefonra már gyárilag került egy kijelzővédő fólia, mely egy hét alatt nem karcolódott meg. Kellemesen vékonyka a telefon, elülső oldalán alul és felül is igen nagy kávákkal. Egy ’home’ gomb található az 5,5 inch-es kijelző alatt, mely ujjlenyomat olvasóként is funkcionál. Még két érintő gomb kapott helyet a két oldalán, ezeknek ránézésre semmi jele, de valóban ott vannak.

Hátoldala annyira minimál, hogy már furcsa. Pici kis kamera, és egytónusú LED villanó a sarokban, alul Vernee felirat. A középső fertályon viszont a nagy büdös semmi található. Olyan, mint egy sivatag, akár próba atomrobbantásokat is lehetne ott végezni

A tesztalany tetején található egy szabványos jack csatlakozó, az alján pedig a hangszóró furatai, illetve a micro USB bemenet.

Bal oldalon a hangerőszabályzó kettősgomb, és a bekapcsoló gomb csücsülnek. Nem mozognak, tökéletes a nyomáspontjuk. Másik oldalon egy SIM tálca, és mellette egy mágikus recés gomb. Ezt a gombot már a Thor E-ben is megfigyelhettük. Nincs másról szó, mint hogy ez aktiválja az ultra energiatakarékos üzemmódot.

Az egész telefon műanyag, aminek nagyon kellemes fogása van, viszont rettenetesen csúszik is. Egy tokot mindenképp vennék rá, ha huzamosabb ideig kéne használnom.

Az elődökhöz képest ez a készülék egy 5,5 inch-es AMOLED panelt kapott, aminek csak 720p a felbontása, de a színei nagyon szépek. Az alacsony felbontás talán tudatos választás is, mivel egy gyengébb hardver nehezebben hajt meg egy nagy felbontású panelt.

img_20171019_164432.jpgSajnos egy elég régi, nem túl erős processzor került a gépezetbe, ez az MTK MT6753 8 magos chip, mely már az elődmodellekben is megtalálható. A grafikus gyorsító szintén nem változott, az egy Mali-T720 MP3. Kicsit értetlenül állok az előtt, hogy miért nem raktak egy leheletnyivel erősebb vasat a gépezetbe, de igazából ez is elég szépen teszi a dolgát.

Memóriából 3 GB-ot építettek bele, ami ebben az árkategóriában bőven megállja a helyét, és hála az égnek eltekintettek a nevetségesen kicsi tárhelyektől is, így 32 GB-nyi helyet tölthetünk meg kedvünk szerint. Természetesen bővíteni is tudjuk egy micro SD kártyával, ami a másodlagos SIM helyére kerülhet.

screen-shot-10-27-17-at-01_52-pm-001.png

Az operációs rendszeren lehet azért fogást találni. Ugyan friss, ropogós, új Android 7.0 van rajta, ami nagyon tetszetős, de az optimalizációval van egy kis gond. Adott egy nagyon bika, 6200 mAh-ás akkumulátor, aminek szépen ki kéne bírnia 2, vagy akár még több napot is. Csakhogy alapos nyúzás mellett a Thor Plus inkább csak olyan másfél napot bír, ami ugyan kiemelkedő adat a többi telefon közül, de a vártnál kicsit alacsonyabb érték. Mindezt a szoftverre fogom, mert szerintem ott lehet egy kis bibi. Előnyére válik az, hogy legalább majdnem teljesen szűz Androidot kapunk, aminek mind a kinézete, mind a működése is felhasználóbarát.

A számok sem hazudnak, ugyanis az Antutu pontszáma megegyezik a Thor E besorolásával, 37.000 körüli értéket kapunk. Abszolút belépőszint, amit a T-Rex teszt is igazol. Használhatóságban viszont ez a pontszám nem sokat nyom a latba, a rendszer nem zökken meg nagyobb feladatok elvégzésekor sem, még ha esetleg játszani is akarunk vele, akkor sem.

benchmark_1.jpg

A GPS élhetően működik, de nagy csodát ne várjunk tőle. Sok idő, míg megtalálja a jelet, és a pozicionálás sem tökéletes. Viszont legalább, ha egyszer már megtalálta, akkor nehezen dobja el a pozíciót. Illetve az aksi is nagyon jól bírja a navigálást.

Jó hír, hogy támogatja a B20/800Mhz frekvenciát, így vidéken is kihasználhatjuk a 4G adta lehetőségeket.

screenshot_20171026-160739-169x300.png

A szenzorokat nem dobálták bele könnyelműen a kínaiak, alig kapunk valamit. Csak a kötelezőket tették bele, így a mágneses szenzor is kimaradt. Szerintem megmondták a tervezőnek, hogy ha nem lesz nagyon olcsó a telefon előállítása, akkor egy hétig nem kap fizetést. Így inkább betartotta az utasításokat.

sensors-1024x910.jpg

A konstrukció leggyengébb pontja a kamera. Hiába a nagy felbontás, semmit sem ér, mert csapnivaló képeket készít. A fényekkel nagyon hadilábon áll. Egy kicsit sötétebb szobában már konkrétan használhatatlan, de ha meg túl sok a fény, simán kiég a kép. Ezen kívül a színek sincsenek igazán rendben. Túl halványak, nem adják vissza az eredeti árnyalatokat

A videó része egy fokkal talán jobb. Nagyon rosszra számítottam, de visszanézve a felvételeket, egész használhatóak. Azért ne ezt használjuk kamera helyett, de a vicces részeg videókat igazán jól lehet vele készíteni.

Hangerőben közepesen teljesít, de olyan recsegős, idegeimen játszós hangokat présel ki magából, hogy nem igazán akartam hallgatni. Ha csörög a telefon, azt meghallom, mindenféle élvezet nélkül. Beszéd közben viszont kicsit halk már, tömegközlekedésen, sortűz közben nehezen fogjuk tudni használni.

screen-shot-10-27-17-at-01_52-pm.png

Az akkumulátorra már kitértem, de nem árultam el még pár pozitív részletet. Ugyanis valamiféle quick charge funkció fellelhető a hatalmas akku mellé, így nem kell hónapokat várni a 0-ról 100-ra töltésig. Sőt, mindössze másfél óra (!) alatt feltöltötte az egészet. Ez nagyon gyors töltést jelent, nagyon jó érzés mikor nem kell egy telefonnál a töltésen aggódni.

Olyan a Vernee Thor Plus, mint egy testépítő, aki kihagyta a lábnapot. Fejlesztették egy csomó téren, mint például az aksi meg a tárhely, de pár dolog megmaradt a régiben. Így meg kell elégedni például a gyenge procival. Viszont használhatóságban jól teljesített az eszköz. Az akku és a töltési idő kiemelkedően jó, cserébe a kamera csapnivaló. Mindössze 37.000 forintba kerül az áfa- és vámmentes EU express szállítással együtt, ami viszont kiemelkedően jó ár érte, így összességében egy ajánlott vétel lehet azoknak, akik hajlandóak kompromisszumokat kötni.

Itt megvásárolható >>