Guudgo GD-SC03 IP kamera teszt – Részeges éjjeliőr

screen-shot-10-16-17-at-08_25-pm-696x416.png

Több biztonsági kamera tesztünk után most a Guudgo GD-SC03 típusú is kipróbálásra került. Most sem vártam mást, mint az eddigi – általában – jó tapasztalatot, de sajnos ezúttal némi rossz szájíz azért maradt a górcső alá vétel után. Olcsónak ez is olcsó, egy sok funkciós betörőtávoltartó, ráadásul az Amazon szerverét használja. Eddig jól is hangzik, és tényleg csak a célegyenesben kapkod levegő után.

Itt megvásárolható >>


Átlagos kis dobozkába van csomagolva a sasszemű kütyü, a fekete és fehér színek dominálnak a keménykarton felületen, ami szolidan hirdeti, hogy némi köze van az Amazon Web Service-hez is. A fontosabb infókat feltüntette a gyártó a csomagoláson is, illetve be van jelölve, hogy a 720p-s, vagy az 1080P-s változatot tartjuk a kezünkben.

A csomagoláson túl, egy műanyag bölcsőben fekszik a kütyü, alatta a kiegészítőkkel. Kapunk egy átlagos micro USB kábelt, töltőfejet, angol nyelvű, igényes leírást, és még tipliket és csavarokat is a felszereléshez. Azt gondolom, hogy ez az alap, de nem is kell ennél több.A főszereplő az aljától a tetejéig teljesen zongoralakkos. Gyűjti a koszt és az ujjlenyomatot. Sajnos az én esetemben ez rossz hír, mert baromi nehéz így jó képet készíteni róla, de ez az eszköz szempontjából nem is releváns.

img_20171005_190439-560x420.jpgAz alján tapadós gumitalpakkal szerelték, illetve egy szabványos, menetes furat is van itt, ha annál fogva akarjuk felszerelni. Sokkal jobb megoldás viszont a plafonra, falra szerelni, amihez a mellékelt kis konzolt kell felfúrnunk, amiről aztán egy mozdulattal le-, illetve felpattintható a kamera.

img_20171005_190314-560x420.jpgElülső felén (ha van neki ilyen egyáltalán, mert körbe forog 355o-ot) egy kék visszajelző led, és a márkajelzés található. A WiFi-s csoda szeme egy forgatható gömbön kapott helyet, mellete körben az infra LED-ek, amik el vannak rejtve egy fekete műanyag alá.

img_20171005_190748.jpg

Az oldalára esztétikai jelleggel került két krómhatású gyűrű, melyek olyanok, mintha valami gombok lennének, de nem azok.

Hátoldalán van pár elengedhetetlen csatlakozó. A micro USB a tápot szolgáltatja, van egy hálózati csatlakozó is arra az esetre, ha nem WiFi-n keresztül működtetnénk. Ha nem a felhőbe mentünk, akkor a micro SD kártya foglalat is jól fog jönni, ami szintén fellelhető.

Igazi biztonsági kamera kinézete van, ráadásul az igényesebb fajtából való. Összeszerelési hiba nincs, az illesztések nem német precizitással vannak megoldva, de nem is feltűnők az apró kis hibák.

A beüzemeléshez nagyon jól jön az útmutató, aminek a segítségével már könnyen be lehet izzítani a masinát. Telefonos applikációt (iOS, Android) kell letölteni, és csatlakoztatni az otthoni vezetéknélküli hálózatra. Ez egy QR kód beolvasás után már nem okoz gondot.

telo1.pngAz applikáción kell egy fiókot létrehoznunk, ami az Amazon Web service-re menti a felvételeinket, így biztonságosan őrzi a videókat. Az appon keresztül tudjuk nézni az élő kameraképet, amin rögtön feltűnik, hogy körülbelül 20 másodpercet késik a valódi cselekményhez képest. Azt gondolom, hogy ez még belefér.

telo2.pngTudunk screenshotot készíteni, az idősávban lépkedni, és az érdekes felvételeket lementeni. A főképernyőn van még a két ’voice’ gomb is. Az egyikkel tudjuk némítani a kamerát, hogy az ne küldje el a zajokat a telefonra, a másikkal pedig tudunk a telefonunkba beszélni, amit a kamera is lejátszik. Ez sajnos nagyon labilisan működött nekem, néha csak a fél szöveget játszotta le, néha meg nagyon sokat késett. Sosem volt tökéletes, ráadásul borzalmas mód recseg. Minőségben alulmúlja a mucsaröcsögei MÁV hangosbemondót is.

A beállításokra kattintva elég sok menüpont ugrik elő. Lehet állítani a riasztásokon például. Tud e-mailt küldeni a mozgások érzékelésénél, illetve a hangjelzés is bekapcsolható. Ha plafonra szereljük, akkor meg tudjuk fordítani a képet is 180o-kal.

Az éjszakai mód is kapcsolgatható, de nekem az automatikus funkció jött be. Amint sötét lesz, felvillannak az infra fények, és tökéletes éjszakai képet kapunk a szobáról. 1080p felbontása elég nappali fényességnél is, nem szép a kép, de abszolút használhatók a felvételek.

screenshot_2017-10-11-17-07-39.jpgAz applikáció nagy hibája, hogy borzalmasan lassú. Amint rákattintasz egy beállítás elállítására, lefőzhetsz egy kávét és megtörhetsz egy zsák diót, mire végez vele. Nagyon idegesítő jelenség, ami lehet, hogy az internetkapcsolat hibája, de olyan sávszélességről beszélünk, amivel játszani is simán lehet azért.

Az élő kép néha megszakad, sokat akadozik és úgy alapvetően iszonyúan labilis. Sokat kerestem a hiba okát, de nem találtam. Lehet, hogy bikább WiFi-vel jobb lenne, de az alap felhasználónak nincs erősebbje, mint nekem. Az alábbi promó videóban viszont tökéletesen működik, remélem tehát, hogy csak az én hálózatomat nem szereti.

Webes felületen is elérhető a kamera képe, illetve funkcióinak állítgatása. A felület egyszerű, könnyen kezelhető. Viszont itt a kamera forgatása (ami appon jól működik, csak ez is lassan) egy vicc. Bármerre forgatnánk egy kicsit, az eszköz meghülyül és ringlispil módjára össze vissza rodeózik.Viszont itt már szektorokat is jelölhetünk ki, hogy mely területeknél észlelt mozgásra riasszon.

gep2-911x420.png

A felhő szolgáltatásnak viszont ára van. Alapból egy 15 napos próba csomagot adnak, de azt utána le is lövik. Ha továbbra is élvezni szeretnénk a felhőt, akkor legolcsóbban havi 6 dollárból jövünk ki, de a legdrágább fullextrás előfizetés ára 25 dollár.

gep1-911x420.pngKellemes kinézet, jó funkciók, Amazon cloud. Ezek azok a pozitívumok, amikben mindenképp erős a Guudgo terméke. Viszont annyira labilis, hogy a kezelésénél sokszor falnak akar rohanni az ember. 9.800 forintba kerül, ami jó ár lenne, ha ennyiért nem kapnánk minőségibb kamerákat. De már több is járt nálunk, ami sokkal jobban megéri. Inkább a Digoo DG-M1Z-t választanám, vagy a hihetetlenül olcsó Digoo BB-M1-et.

Itt megvásárolható >>