Arilux AL-TL02 lámpa teszt - Asztali vegyes érzések

index-696x348.jpgTöbbféle asztali lámpa is járt már a szerkesztőségben, de olyan, mint az Arilux AL-TL02, talán még nem. Nem kell nagy ördöngösségekre gondolni, nem fog a Marsra juttatni és a céges munkát sem fogja elvégezni helyettünk, de van benne egy kis plusz, ami a többiben nincsen benne. Ilyen kis újítás, hogy képes akkumulátorról üzemelni, és a talpa csíptetőként is tud funkcionálni, ha esetleg az asztal lapjára szeretnénk erősíteni.

A termék adatlapja szerint az Arilux a gyártója a világító egységnek, de a csomagoláson ezt sehol sem tüntették fel. Egyszerű, fehér karton doboza van, melyen egy egész más típusjelzés szerepel némi kínai és angol felirattal. Természetesen a lámpa képe is elhagyhatatlan, tehát ez is helyet kapott a csomagolás előlapján 

Kibontva a tesztalanyt, egy micro USB kábellel találkozunk, majd maga a lámpa kandikál elő a dobozából. Persze az alján lecsúszva, szinte észrevehetetlenül lapul egy leírás is, mely tényleg csak a legszükségesebb információkat osztja meg velünk, azt is katonás, nem túl terjengős angol nyelven.

Tehát a fő attrakció, a lámpa kikerül a dobozból és megcsodálja az ember. Legalábbis én erre számítottam. A termék valóban kikerült a napvilágra, a csodálatom viszont elmaradt. Sajnos ezzel a nagyon szubjektív ponttal kell kezdenem, mert nekem nem tetszik a dizájn. A talp része úgy van kialakítva, hogy azt csíptetni is lehessen, de mikor sima, álló helyzetben akarjuk használni, akkor igen otromba a talapzat. A többi részével még meg tudtam barátkozni. Az egységes fehér megjelenés beleillik a mai modern, letisztult divatba.

A nyaka természetesen összevissza állítgatható, így mindenféle lehetetlen helyzetbe is csavarható a lámpa. Kissé rövid ez a flexibilis rész, én szívesen fogadtam volna még plusz 5 cm-t. A feje tetején van a bekapcsológomb, mely minimum furcsa, de érdekes megoldás. A lámpa beüzemelése gyerekjáték. Az alján van egy bekapcsoló pöcök, amit el kell pöccinteni, és már aktív is az eszköz. Ezek után már a tetején lévő érintős gombbal kell további életet lehelni bele.

img_20170918_171158.jpgEl is érkeztünk egy kényes ponthoz. Az az érintős gombocska a tetején, egy igazán kis felületen kapott helyet. Lehetetlenség úgy fényt varázsolni, hogy oda ne néznénk, hogy hol is van a bekapcsológomb. Márpedig én kifejezetten azt várnám el egy ilyen asztali csodától, hogy gépelés, olvasás, írás közben egy röpke mozdulat legyen csak, hogy az éppen készülő atomrakéta terveim meg legyenek világítva. Sajnos erről le kell mondanunk.

Persze akad pozitívum is bőséggel, csak ugye hajlamosak vagyunk leragadni az apró kis bosszantó hibáknál. Példának okáért nagyon hasznos, hogy háromféle színhőmérsékleten képes üzemelni, így talán mindenki megtalálja a hozzá és a tevékenységéhez legközelebb állót. Még itt sincs vége a lehetőségeinknek mivel a fényerőt is tudjuk állítani: az érintőgombot hosszan nyomva a lámpa erősíti, gyengíti a fényét.

8af56df3-a06f-43b3-8a61-9e92dbe35d55.jpg

Persze a maximum fényerősség sem ér fel egy 30 éves Lada Niva reflektorának erejével, de egy asztalt azért tökéletesen bevilágít.

Igazán érdekes, hogy egy 2000 mAh-ás akkumulátor van beleépítve az eszköz talpába, így nem muszáj folyamatosan bedugva üzemeltetni. Nem egyszer el is vittem magammal egy másik helyiségbe, mert ez volt a legegyszerűbben mozgatható fényforrásom. Ha esetleg lemerülne, akkor egy teljesen átlagos micro USB kábel segítségével pumpálhatunk bele életerőt. Nem tudom eléggé kihangsúlyozni, hogy így 2017 vége felé mennyire van létjogosultsága az USB-s eszközöknek. Egész egyszerűen nem értem, hogy más gyártók ezt miért nem vezetik be.

7b999a50-ba3b-4345-add4-bcaf750a3a48.gif

Az asztal lapjára felcsíptetéses funkció kifogástalanul működik. Egy menetes mini állvánnyal tudjuk beállítani a szükséges rést, majd könnyedén rátekerhetjük a felsőrészt. Tökéletesen felfogathatjuk a lámpát, nem mozog, nem lötyög, nem akar leesni.


A lámpák új generációját képviseli jelen termék. Nagyon hasznos a beépített akkumulátor, az asztallapra csíptető funkció és a fényekkel való játék is. Engem a dizájn nem fogott meg, de a közvetlen környezetemnek (családomnak) tetszett. Nem szerencsés az érintőgomb elhelyezkedése sem, de ez is talán egyén függő. Az ára 5.600 magyar forint, amit először sokalltam, de aztán felcsattogtam egy hazai bútorkereskedés oldalára, ahol megvilágosodtam, hogy ez bizony igen jutányos árazás a helyi megoldásokhoz képest. Tehát mindenképp érdemes ezt is számításba venni, ha valaki asztali lámpát keres.

Itt megvásárolható >>