Ezért érdemes Kínából vásárolni – Winter is coming!

Európában még mindig sokan félnek Kínából vásárolni. Évekkel ezelőtt tényleg gyerekcipőben jártak a webshopok és esetleg lehettek negatív tapasztalatok. Azonban az elmúlt időszakban ugrásszerű fejlődésnek indultak az értékesítők, ezért sokkal biztonságosabb és olcsóbb lett a rendelés. Számos más indok is segít a döntésünkben, miszerint most igazán érdemes Kínából vásárolni.

Winter is coming…

Közeleg a tél, a karácsony és sokan elkövetik azt a hibát, hogy az utolsó pillanatban rohannak az ajándékokért vagy éppen rendelik meg az interneten keresztül. 2016-os karácsony sokak számára nem volt örömteli, hiszen a posta túlterheltsége miatt nem került semmi a karácsonyfa alá. Erre csak rátesz egy lapáttal az, hogy a decemberi akciók sokszor hamisak. Szerintem mindenki ismeri azt a „kiváló” módszert, hogy feláraznak egy terméket majd pár nappal később eredeti áron akciósként árulják. Ez nincs másként a kínai webáruházaknál sem, azonban szeptember végén és október elején még számos valós leárazással találkozhatunk. Erre legjobb példa a közkedvelt Mi Band 2 okoskarkötő, ami eredeti áránál 37%-kal olcsóbban kapható.

xiaomi-mi-band-2-image.jpg

Kedvező dollár árfolyam

Vásárlás szempontjából nagyon kedvezően alakul a dollár árfolyam Január óta. Ez a lehető legeslegjobb, ami velünk vásárlókkal történhet, hiszen akciók nélkül spórolhatunk. Az éve eleje óta nagyjából 30 Forinttal csökkent az árfolyam, ami 10%-kos kedvezményt jelent minden vásárlásnál. Erre egy remek példa a 190 dollárba kerülő Vernee Mars Pro. Januárban az aktuális árfolyamnak megfelelően 55.300 Forintért lehetett megvásárolni, ez most 50.000 Forintra csökkent. Egy drágább telefonnál a különbség még sokkal szembetűnőbb.

2-11.jpg

Az ÁFA miatt is érdemes Kínából vásárolni

Mára minden megváltozott… Évekkel ezelőtt nagy összegű többletköltséggel járt egy külföldről történő vásárlás. Ha most rendelünk a GearBest webáruháztól, három új szállítási módot találhatunk. Az EU express (CN és HK raktár), Europe Registered (HK raktár) és Europe express névre keresztelt módok segítségével a feltüntetett szállítási áron kívül nem igen kell mást fizetnünk a Kínából rendelt termékekre. Ez azt jelenti, hogy EU Express szállítás esetén nincs ÁFA és kezelési költség sem. Jogosan merül fel a vásárlóban a kérdés, hogy ez biztos valami fekete üzlet és nem akar ebben részt venni. De nem! Minden termék átesik vámoláson, valahol az Egyesült Királyság–Hollandia környékén, így ez egy teljesen legális alternatíva. Nem kell félnünk az adóhatóság kopogtatásától. A másik két módszer esetében is jóval nagyobb esélyünk van elkerülni az importköltségeket, mint sima postával.

shipping-containers-ships-tilt-shift-vehicles-768650-1920x1200.jpg

Felmerülhet a kérdés, hogy hol tudjátok ellenőrizni, hogy elérhető-e valamelyik módszer. Ehhez kosárba kell tenni a terméket, majd a Kosarat megnyitva és a Checkout gombra kattintva a megrendelő oldalon láthatjuk az elérhető szállítási módokat. Ha itt látunk EU Express, Europe Registered vagy Europe express lehetőséget, nyertünk.

nevtelen.jpg

Felelőtlenség lenne azt állítani, hogy minden módszer 100% biztonsággal működik. Saját közvélemény kutatásunk szerint a DPD által szállított EU Express a biztos módszer, eddig egy ilyen csomagot sem fogtak meg, tehát 100%-os biztonsággal kerülhetjük el vele az importköltségeket. A Europe express és a Europe Registered mód kb. 80%-os „biztonsággal” működik, tehát minden ötödik csomagot állítanak csak meg a határon. Ez jóval a normál posta "hatásfoka" felett van. Ha fel kellene állítani egy megbízhatósági sorrendet, akkor a GearBest szerint a következő lenne: EU Express > Europe Express > Europe Registered.

Kínai termékek már nem gagyi tömeg cuccok

Létezik egy sztereotípia a kínai eszközökről: rossz minőségű, gagyi, perceken belül elromlik, felesleges pénzkidobás. Az elmúlt évek fejlődésének köszönhetően ezek az elméletek teljesen megdőltek. Egyes felmérések szerint a Xiaomi a TOP 5 legnagyobb telefongyártó között van, a OnePlus pedig eladási rekordokat dönt. 2017-ben számtalan kiváló minőségű termékkel találkozhatunk a kínai webshopoknál. Egyetlen egy dolog nem változott az évek alatt, az pedig az áruk. Még mindig a konkurenciánál jóval olcsóbban lehet kapni a kínai alternatívákat. Nincs ez másképp a LEGO másolatoknál sem. Ez az összeépíthető tűzoltóállomás itthon 30.000 forintba kerül külföldről rendelve pedig már 10 ezer Ft-ért a miénk lehet. Természetesen nem állíthatjuk azt, hogy minden külföldről rendelt termék remek minőségű, viszont ezért vagyunk mi, hogy a legtöbb eszközt leteszteljük és kritikáinkban elmondjuk, hogy tényleg alkalmi vételnek számít-e. Ilyen például a lenti képen látható elektromos kerékpár, ami kiválóan szerepelt tesztünkön.

_-6.jpg