H96 pro stick tv box teszt – Kicsi a bors és gyenge

1501121264271492_eredmeny.jpgA H96 Pro stick az Alfawise H96 Pro+ tv boksz kicsinyített mása, ami hardveres oldalon nagyrészt megőrizte nagyobb testvére hardveres jellemzőit, cserébe kevesebb helyet foglal, kompaktsága miatt könnyű elrejteni, a tv mögött és lényegesen alacsonyabb áron – 10.400 forintért – kapható.

Jellegtelen sárga dobozon ezüst felirat, és a webshop raktár címkéjének összessége alkotja a csomagolást. A pici méretekből már előre lehet sejteni, hogy a H96 pro is nagyon apró lesz. Ez nem véletlen, hanem a hitvallás része, egy dupla pendrive méretbe sikerült belezsúfolni mindent, amelyet egy HDMI port zár le. Kicsi, kompakt, elrejthető a TV mögött, mondhatnám, hogy ez a diszkrét kivitel.

p1050067.jpg

A koncepciónak viszont az is része, hogy elveszítjük a távirányítót, helyette a 2 db USB portra dughatunk fel perifériákat, ami nálam a billentyűzet és az egér volt. Kapunk továbbá egy USB-s töltőt, egy USB és egy HDMI kábelt arra az esetre, ha a portokhoz nehezen férnénk hozzá. Van egy egyszerű kézikönyv is, amit sokat nem fogunk forgatni, hiszen eléggé adja magát minden.

p1050069.jpg

A nagy testvérhez képest a H96 Pro stick elvesztett 1 GB RAM-ot és 24 GB ROM-ot, ez utóbbit azonban az oldalán található micro SD kártyabővítő helyre dugott memória chippel menthetjük döntetlenre. A kis méretnek tehát látható korlátai vannak, amely a portok alacsony számában és a szűkös háttértárban nyilvánulnak meg, cserébe az árcédulából is lefaragtak egy nagyobb adagot.

A hardver egy Amlogic 912-es SOC, ami mellé 8 GB háttértárat és 2 GB RAM-ot integráltak, ami még elég kellene, hogy legyen a legtöbb videó és játék futtatásához. A kezelőfelület megegyezik az nagyobb testvérrel, vagyis az olyan eszközökre, amire ráírták a H96 feliratot, abban azonos szoftver fog futni, függetlenül attól, ki gyártotta.

screenshot_20170901-092658.png

Ez sok szempontból előnyös, egyrészt azért, mert a nyitókép nagyon átlátható, másrészt meg azért, mert a 7.1-es Android „tv boxosított” változatával van dolgunk, ami nagyon sok furcsa bugtól fog megkímélni minket, ami az alap Andorid tv boxra átültetéséből szokott származni. Sajnos azonban a terpeszkedő operációs rendszer egyből elfogyaszt 4 GB-nyi eMMC területet, vagyis a rendelkezésre álló hely valójában csak a fele a vállalt értéknek.

Egy Mixza Tohaoll 16 GB UHS-I U1 kártyával igyekeztem kiküszöbölni a fenti hiányosságot, így volt hova másolni a filmeket, viszont eszembe jutott, hogy azért illene megmérni a dedikált tárterület és az SD kártya közötti sebességkülönbséget. Így is tettem, és az eredmények alapján nagyjából a fele sebességet képes produkálni a kártya, pedig ez egy kifejezetten gyors darab. Gyanítom, hogy a beépített olvasó fogja vissza, vagyis nem tudunk extra gyors tárhelyet biztosítani akkor sem, ha valami über kártyával próbálkozunk.

screenshot_20170829-215032.png

A hely szűkösségétől eltekintve a rendszer sebessége rendben volt, az Amlogic 912 szépen teszi a dolgát és még korlátozott játékra is lehetőséget ad a mellé tokozott MALI T-820 GPU chip. A 2 GB memória bebootolás után durván 50-60%-os telítettséget mutatott, viszont masszívabb alkalmazások futtatásával azért szépen el lehet fogyasztani. Nem lőném le a poént, hogy melyik alkalmazás végezte ki, ezt majd egy másik tesztből megtudhatjátok, de nem volt különösebben nagy feladat felhasználni a maradék rendelkezésre álló operatív tárat.

screenshot_20170829-205120.png

Visszatérve a kezelőfelület átláthatóságára, szerencsére mindent a megfelelő helyre tettek, az összes fontos alkalmazás – Youtube kliens, böngésző, fájlkezelő, Play store – külön matricát kapott, így játszi könnyedséggel lapozgathatunk. Gyárilag adnak Kodi-t, remekül működik, és a beállításokat is nagyon könnyű elérni, ráadásul ebben a formában szerintem átláthatóbb is, mint az eredeti Android felületen.

screenshot_20170901-104550.png

Akinek esetleg nem lenne elég az alap ikonkészlet, az a plusz jel nyomkodásával gyárthat továbbiakat, és azt feltöltheti az általa kedvelt applikációkkal. A felső soron pedig a hálózati kapcsolatok és az SD kártyaport tartalma látható, alatta pedig a dátum és az idő, tehát minden fontos egy helyen van és könnyedén elérhető.

1501121220849894_eredmeny.jpg

Ami a filmek lejátszását illeti, a szokásos, előre letöltött mintavideókat használtam, amiben van 1080p, 2,7K és 4K videó is, illetve .MKV formátum, hogy a hardvert meg tudjuk izzasztani. Ezeket az akadályokat gond nélkül vette, de mivel a leírásban is a H.264 és a H.265 konténereket remekül kitömöríti, ezért nem is vártam mást. Az egy másik kérdés, hogy hova rakjuk ezeket a fájlokat, mert egy DVD méretű, 4.7 GB-os film sem nagyon fér el a háttértáron.

screenshot_20170901-215101.png

A játékok terén a tv boxok szokásos problémáival kell megküzdeni, vagyis, hogy nincs érintőképernyő, és nem lehet döntögetni az eszközt (illetve lehet, de nincs giroszkóp). Kipróbáltam három különböző kontrollert, amivel elvileg ezt orvosolni lehetett volna, valójában viszont nekem nem nagyon működtek, tehát marad az egér, a billentyűzet, és a Candy Crush vagy a Cut the Rope jellegű játékok.

A komolyabb játékok, mint az extra hardver igényes Dirt Extreme - rendesen felmelegítik a házat, és ezt a szokásos méret felével/harmadával rendelkező ház nem is tudja elvezetni. Szabályosan égeti a kezet, ami az álmoskönyv szerint nem a hosszú élet titka.

screenshot_20170901-214054.png

Internetezni viszont kellemesen lehet rajta, ehhez ugye nem kell különösebben sok háttértár és erős hardver sem. Ha képesek vagyunk kivárni az első cache-elést, utána szép gördülékennyé válik a dolog, bár azért a beágyazott tartalmak meg tudják akasztani a folyamatot. Ennek ellenére azt mondom, hogy ez teljesen rendben van, nem idegesített használ közben.

screenshot_20170901-214147.png

Ellenben a magyar ékezetes betűk hiányával, amit az istennek nem lehetett normálisan átállítani. A z lesz az y és nincsenek ékezetek, illetve más gombok pozícióját is átvariálja, ami kifejezetten irritáló. A "magyar ékezetes billentyűzet" appal lehet javítani a helyzeten, de így is nagy küzdelem vár ránk, és lehet, hogy sosem sikerül leírnunk az "árvíztűrő mélyvízfúró" szavakat.

1499908678736379_eredmeny.jpgA Youtube videókat szépen lejátszotta, bár sajnos már túl okos a tartalombetöltés, és csak a megjelenítőnek megfelelő felbontást kapjuk meg, így a hardvert nem tudtam gyilkolni 4K tartalmak real-time betöltésével. Elméletileg fel lehet hackelni Dolphin böngésző alá Flash lejátszót, és akkor mégis rá lehet erőszakolni a 4K felbontást, de szerintem ezzel nem sokan fognak bajlódni.

screenshot_20170901-104824.png

A vezetéknélküli kapcsolatok közül kiesett a kétcsatornás WiFi, csak 2.4 Gigahertzen tudunk kommunikálni, illetve Bluetooth 4.1 is rendelkezésre áll, hogy mindenféle eszközt csatlakoztathassunk a H96 Pro-hoz. Erre mondanám azt, hogy elmegy, de semmi extra, viszont nem is vállalhatatlan 2017-ben.

A H96 Pro a nagy testvér törpe verziója, viszont nemcsak méretében az, hanem hardverben is elhagyott ezt-azt menet közben. 1 GB RAM, 24 GB háttértár és a duális WiFi az, amit feláldozott 6.760 forintnyi pénzért, ennyi a különbség az olcsóbb Alfawise H96 Pro+ és a tesztalany között. Ebből valójában csak a háttértár kis mérete fáj, szerencsére a 16 GB-os verzió csak 2.500 forinttal drágább.

Voltak még szoftveres zavarok, például bizonyos játékokat nem tudunk játszani az érintőképernyő és a döntögetés hiánya miatt. A 2 GB-RAM-ot pedig azért el tudtam fogyasztani, ahogy a háttértár maradék helyét is, ha heves telepítésbe kezdtem, és a hőkezelést sem mondanám éppen tökéletesnek.

Ha a fenti hiányosságoktól eltekintünk, akkor viszont egész élhető a termék, a minta videókat gond nélkül lejátszotta, ahogy a Youtube-bal és a böngészéssel sem volt különösebb gondom. Alapvetően mindenkinek azt kell eldöntenie, hogy az EU raktárból is kapható, visszafogott alap verziót veszi meg 10.400 forintért vagy a 16 GB-osat 12.740-ért. Aki pedig biztosra akar menni, válassza az Alfawise H96 Pro+ maxi verzióját, 3 GB-tal és 64 GB háttértárral, 20.800 forintért.

H96 Pro 8 GB >>

H96 Pro 16 GB>>

Alfawise H96 Pro+ 64 GB >>