Három ok amiért most rendelj Kínából – A dollár árfolyamesése az elmúlt fél évben

sale-606687_960_720.pngÁfamentes expressz szállítás? Olcsó dollár? Kínában minden lehetséges! Általában a hírek arról szólnak, hogy valaki valamilyen nagymértékű leárazást hajtott végre, aminek az ideje korlátozott vagy a mennyisége véges, azonban most nem erről, hanem egy teljesen általános, mindenre kiterjedő jelenségről és némi okosságról van szó. Az áresés elsődlegesen a piaci folyamatok - például a dollár árfolyamesése -, másrészt pedig a szállítási metódusok változásának hatására következik be. Mennyit lehet vele nyerni? Akár 30-40%-ot vagy még többet is, ami már elegendő ahhoz, hogy elkezdjünk gondolkodni különböző termékek vásárlásán.

dollar_arfolyam.PNG

Ami a gazdasági tényezőket illeti, a dollár árfolyam forinthoz képesti esése eléggé látványos az év eleje óta. Mi magyarok sokszor forintban gondolkodunk, míg a világgazdasági szereplők nagy része dollárban számol.

Az elmúlt három hónapban durván negyven forinttal esett a dollár árfolyam,

vagyis 300 forintról nagyjából 260-ra, ez durván 15%-os árelőnyt jelent az év elejéhez képest, ami ugye automatikusan megjelenik a termékek árában is az átváltás miatt. A kérdés az, hogy vajon a dollár forinthoz képesti árfolyam változása milyen lesz, de azt gondolom, hogy a jelentős különbség miatt már szinte bármit érdemes megvásárolni. Példa erre a Vernee Mars Pro: 180 dollár a jelenlegi ára, januárban 54.000, most 46.800 forintba kerül, és egy drágább telefonnál a különbség még sokkal szembetűnőbb.

xiaomi_mi_pad_3.PNG

A másik fontos esemény, hogy a Gearbest megváltoztatta a termékei esetén a szállítási metódusokat, amiről bővebben ebben a cikkben olvashattok. Koncentrálva a lényegre, az EU Express (CN és HK raktár), az EU Registered (HK raktár) és az Europe express (2 KG-nál nehezebb csomagok esetében) opciók rengeteg nagyméretű és nagy értékű termék esetében jöhetnek jól, így nagy eséllyel

nem kell áfát/vámot fizetni például okostelefonokra, robotporszívókra

ugyanis más EU országban megfizetik a felmerülő költségeket, hozzánk már áfamentesen érkeznek. Abban az esetben, ha egy termék súlya nem éri el a 2 KG-os súlyhatárt, tegyünk mellé valami nehéz, de olcsó dolgot (pl. pár dolláros alumínium hűtőkockák).

3d_nyomtato.PNGMég egy dologra kell figyelnünk, hogy ezek a szállítási módok csak akkor jelennek meg, ha kosárba helyezzük a terméket és a „proceed to checkout” gombra nyomunk, itt egy felsorolásból választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. A tabletek (Xiaomi MiPad 3), a 3D nyomtatók (Creality 3D), a robotporszívók (iLife X5), a scooterek (Xiaomi Ninebot Plus, itt Express for electric scooter-nek hívják) vagy éppen a telefonok (Xiaomi Redmi 4X) egy része esik ebbe a kategóriába.

1.png

A legtöbb kütyü esetében

a szállítási metódusok nagyobb része is olcsóbb lett,

mint pár hónapja volt, a régebbi 30-40 dolláros költség akár 3-4-re is csökkenhet, ilyen a Priority Line a távirányítós autóknál, mint például a Feiyue FY-11. Ebben az esetben márciusban 30 dollár, vagyis 8.400 forint volt a szállítás, most az EU Express 1,69 dollárba kerül, ez átszámolva 440 forint. A fenti megállapítás a többi távirányítós járműre - például drónokra - is sok esetben igaz. Ha pedig szerencsések vagyunk, akkor a terméket EU raktárban is megtalálhatjuk, ilyen például az örök sláger, az egyik legjobb ár-érték arányú robotporszívó, az iLife X5.

sdsdd_1.PNG

A harmadik fontos dolog, hogy fogyasztási szempontból az évnek két felszálló és két leszálló ágú időszaka szokott lenni. A felszálló ág valahol szeptember közepén indul és karácsonyig tart, majd ezt követi egy nagyobb holt időszak, durván januártól húsvétig. Ez a két ünnep az, amikor az emberek hajlandóak nagyobb összeget is elkölteni, és ez jellemzően inkább felfele hajtja az árakat, még akkor is, ha ilyenkor is vannak akciók. Szerintem mindenki ismeri azt a módszert, amikor egy terméket látszólag feláraznak, majd a magasabb számot áthúzva akciónak állítják be, annak ellenére, hogy az árak éppen emelkedő tendenciát mutatnak.

sds.PNG

A második holt időszak szorosan összefügg a nyárral és a szabadságolással, nagyjából június eleje a kezdő, míg szeptember közepe záró időpont. Ilyenkor mindenki nyaral,

kisebb a fogyasztás, tehát az árak lefele mozognak és a webshopok durva akciókat hoznak, hogy növeljék a vásárlást.

A mostani dátum szerint ráadásul éppen ezen időszelet végéhez közeledünk, tehát a következő harminc napban érdemes műszaki eszközöket vásárolni, a már említett tabletek (Xiaomi MiPad 3), 3D nyomtatók (Creality 3D), robotporszívók (iLife X5), telefonok (Xiaomi Redmi 4X) és a sok egyéb másik termékkategória valamelyikéből. Természetesen ha a dollár árfolyama tovább esik, azonnal újabb hírrel jelentkezünk, illetve kövessetek minket, nehogy lemaradjatok az újabb remek lehetőségekről.