Vernee Thor E okostelefon teszt

pz0042b-eu-1-c2ec-wxtf-696x378.jpgA Vernee Thor E kétségkívül az egyik legnépszerűbb kínai okostelefon, amit az elmúlt időszakban piacra dobtak. Ennek oka egyértelműen a hihetelenül alacsony árazása a kínált tudáshoz képest. Most lerántjuk róla a leplet, és megvizsgáljuk, hogy tényleg ennyire megéri-e a pénzét.

A doboza kicsit Xiaomi-gyanús, ők szokták ezt a fehér kartont használni mindenhol. A minimális szöveggel feldobott csomagolásban a telefonon kívül egy 9V/2A-es töltőfejet, micro USB kábelt, SIM tűt és soknyelvű használati utasítást találunk.

A készüléken kissé érezni lehet az olcsóságot, de azért igyekeztek mindent kihozni a kinézetből, amit ilyen áron lehetett. A unibody készülékház műanyagból készült, de a jobbik fajtából, a hátlap szálcsiszolt hatású, ami eleganciát kölcsönöz neki, cserébe eléggé gyűjti az ujjlenyomatokat. A kamera egy üvegborítású sávban lakik, ez is mutatós megoldás. Az összeszerelés jó, a gombok sem lötyögnek. Az 5 colos kijelzőnek köszönhetően szinte kicsinek érződik, igazi kompakt készülék. Belegondolva kicsit vicces, hogy egy 5 colos telefont lekicsiztem, de a régebben nagynak számító kijelző ma már nem nagy szám. A kijelző körül nincsenek különösebben vékony kávák és 2.5 üveg sem, ezek nagy vevőcsalogatók lennének, bár gyakorlati hasznuk jóval kisebb, így simán megbocsátható dolgok. Tömege 146 gramm, pont kellemes.

Jobb oldalon találjuk a bekapcsoló és hangerő gombokat, bal oldalon a SIM tálca - ami két nano SIM-et fogad - és még egy recézett gomb, ami az E-Ink módot aktiválja. Felül egy 3,5 mm-es jack árválkodik, alul is csak a balra tolt micro USB csatlakozót és az egy szál mikrofont találjuk. A hangszórót a hátlapra költöztették. Találunk még itt ujjlenyomat olvasót is, a kamera mellett pedig egy LED vaku trónol. Az előlapon a beszédhangszóró, az előlapi kamera, a közelség- és fényszenzor páros és egy értesítési LED van felül, alulra három darab érintőgombot tettek, de háttérvilágítás már nem jutott nekik.

Részletes specifikáció itt >>

A manapság elterjedt 5,5 colos "tepsik" után felüdülés egy kisebb készüléket használni, még hölgyek kezébe sem nagy. A kis méret viszont nem indokolná a kis felbontást, mégis csak HD (1280x720) IPS megjelenítő került bele. Ez is egy olyan dolog, amit el kell fogadni a kedvező árért cserébe. Egyébként nincs vele baj, így is élvezhető a megjelenített tartalom, nem feltűnően pixeles. Mindennapi használathoz elég, csak akkor tűnik fel a különbség, ha melléteszünk egy Full HD-s darabot. Vagy ha VR-ozni szeretnénk, de mivel giroszkóp nincs a telefonban, ez a veszély sajnos nem áll fenn. A maximális fényereje is gyengébb, mint pl. a Mi5-ömé, így erős napfényben nem túl jól látható. A színek nem invertálódnak, csupán a fényerő csökken a betekintési szög növekedésével.

Thor E (balra) és Mi5 (jobbra)

Nyolcmagos MT6753 SoC került bele, amiben Mali-T720 grafikus egység lapul, könnyedén meghajtja a nem túl tetemes pixelszámú kijelzőt. RAM-ból 3 GB van, ami kiemelkedően jó ennyi pénzért, a háttértár mérete papíron 16 GB, de ebből csak kb. 10 használható. Szerencsére az egyik nano SIM helyére tehetünk micro SD kártyát is, így nem lesz gond a tárhellyel, tekintve, hogy a hetes Android már engedi belső tárként haszálni a kártyát, így az alkalmazásokat is telepíthetjük oda.

Le is lőttem a poént, a Vernee bizony a legújabb Androidot pakolta a Thor E-re, minimális változtatásokkal. Ez nagyjából kimerül a gesztusvezérlésben, az állapotsor és a gombok testreszabhatóságában. Egyébként egy szűz hetes droidot kapunk. Ez egyrészt nagyon dicséretes dolog, másrészt viszont még elbírna egy kis optimalizálást. Alapvetően reszponzív és gyors a rendszer, nem találkoztam fagyásokkal és nem működő funkciókkal, de az erőforrásokat nem optimálisan használja ki, erről részletesen később. Viszont jó jel, hogy hetente több frissítés is kijött, mióta nálam van, szóval látszik, hogy dolgoznak a dolgon. Ha optimalizáltabb lesz a rendszer, a leírt hibák egy jelentős része eltűnhet.

A szintetikus teszteken nem alakított kiemelkedőt, de a T-Rex teszt pl. a Redmi Note 4-hez hasonló eredménnyel zárult, a gyengébb hardver ugyanolyan jól meg tudja hajtani a kisebb felbontású kijelzőt. Ez a hardveres összeállítás minden bizonnyal tudatos lépés volt. Nem volt kémprogram sem telepítve, megnyugodhatunk. További előnye a HD kijelzőnek, hogy a komolyabb 3D-s játékok - mint az Asphalt 8 vagy a DeadTrigger 2 - is teljes részletességgel, szépen futnak.

Vezeték nélküli technológiák terén a kötelező dolgokat találjuk meg: van 4.0-s Bluetooth és 5 GHz-es frekvenciát is ismerő n-es WiFi. Mindkettő stabilan, jó hatótávval működik, nem volt gond velük. NFC, infra és egyéb érdekességek kimaradtak, de erre lehetett is számítani.

A GPS nem a leggyorsabb, amivel eddig találkoztam, néha elég sokáig keresett, de ha megvoltam, már nem dobta el a jelet. Nagy érvágás viszont, hogy a nagy spórolásban kimaradt a mágnesszenzor, így lemondhatunk az iránytűről, ami pedig nagy segítség lenne a navigációban.

Talán a szenzoroknál tettenérhető a legjobban a fapadosság, még a mondhatni kötelező dolgok sem mind vannak meg. Mindössze a már említett fény- és közelségérzékelők és egy háromtengelyű gyorsulásmérő fért bele, nincs giroszkóp, ami a VR-hoz kellene, nincs mágnesszenzor, ami a navigációnál lenne hasznos. Nem tudja a gravitációs vektort, a lineáris gyorsulást, de még hőmérőt sem tettek bele, így a komponensek hőmérsékletét sem tudja megállapítani, ami azért tényleg szokatlan dolog. Illetve egy folyamatos 25 °C-ot kamuzik azért az aksira, de ezt kizártak tartom, töltéskor pl. eléggé felmelegedett 25 fokhoz képest. Van viszont ujjlenyomat olvasó, amiért piros pont jár. Nem tapasztaltam vele gondot, a legtöbbször elsőre felismerte az ujjamat.

Íme egy összehasonlító kép a Mi5-tel. Igaz, hogy nem egy árkategória a kettő, de azért egy-két szenzor még elfért volna a Thor E-ben is.

Balra: Thor E, jobbra: Mi5

A hátlapi kamera 13 MP-es, az előlapra 5 MP-es darab került, azonban mindkét érték interpolált, a szenzorok fizikai felbontása 8 és 2 MP. Videózni - a TomTop termékleírásával ellentétben - Full HD-ban is lehet. Sötétben a LED vaku segít, a kézremegés ellen van elektronikus képstabilizátor (EIS).

Meglepett a képek minősége, nem vártam volna ilyen teljesítményt egy ilyen olcsó készüléktől, pláne interpolált felbontással. Persze egyáltalán nem hibátlanok a felvételek, de teljesen vállalható a dolog. A színek élénkek, néha már túlságosan is, így gyanús, hogy szoftveres belepiszka is van mögötte, a zajszűrés viszont nagyon agresszív. Van, hogy teljesen elmossa a részleteket, és belenagyítva a képekbe olyanok, mintha festve lennének. A kromatikus aberráció és a lencsetorzítás a képek szélén sem vészes, a fehéregyensúlyt jól belövi, egész gyors a fókusz is. Makró fotóknál szépen mossa a hátteret, az éjszakai képek viszont igen zajosak. Ezen próbál segíteni a közepes erősségű, egytónusú LED vaku, aminél szintén láttam már erősebbet. Összefoglalva, ha nincs nálunk más, lehet vele vállalható képeket lőni, csak ne akarjunk nagyon belenagyítani az eredménybe, és akkor nem leszünk csalódottak.

Az alábbi mintavideó 1080p felbontással, bekapcsolt stabilizátorral készült. Az algoritmus áthatóan próbálta kiküszöbölni a kézremegést, de ez néha igen furcsa hullámzást ad a képnek.

Hangminősége fülhallgatóval jó, egész dinamikus és tiszta. A beszédhangszóró is kellően hangos és nem recseg. A hátlapra helyezett hangszóró nem túl hangos, de cserébe nem is recseg. A magasak egyértelműen túlsúlyban vannak, mélyeket kár is keresni, szóval ez is ilyen "ha nagyon muszáj" használandó.

A legcsábítóbb dolog a Thor E-ben a hatalmas, 5020 mAh-s aksija, amivel 3-4 nap üzemidőre jogosan számíthatunk. Sajnos ez mégsem így van, maximum 2 napot sikerült kihoznom belőle, ami azért nem kiemelkedően jó egy ekkora teleptől. Ez biztosan a rendszernek tudható be, mert kijelzőidőben viszont 16 órát mértem, ami szinte hihetetlenül sok egy telefontól. Szóval ott van az a szufla, csak nem tudja jól kihasználni, a rendszer nem bánik bölcsen az erőforrásokkal. Nyilván valami folyamat folyamatosan zabálja az aksit, de nem sikerült megtalálnom. A rendszer még elég friss, így érthető, hogy nem hibátlan, épp ezért számíthatunk rá, hogy a frissítések ezt orvosolni fogják, és rendesen ki tudjuk majd használni a nagy akkut, kár lenne érte, ha nem. A Vernee mindenesetre nem tartozik a tróger gyártók közé, így szinte biztos, hogy meg lesz oldva a probléma.

Van egy megtévesztő elnevezésű E-Ink mód, ami a bal oldali recés fizikai gombbal aktiválható. Természetesen nem vált technológiát a kijelző, csupán szürkeárnyalatosan jeleníti meg a képet a telefon, lekorlátozza a CPU és GPU órajelét, és korlátozza a háttérben futó folyamatokat. Kvázi egy továbbgondolt energiatakarékos módról van szó, amivel megnövelhetjük a maradék üzemidőt, ha szűkössé válna a maradék energia. Van saját gyorstöltése is a készüléknek, ez a 9V/2A-es gyári töltőfejjel "aktiválható". Így kettő és negyed óra alatt feltöltött, ellenben sima 5V/2.4 A-es töltővel három és fél óra is kellett, úgyhogy tényleg ér valamit. Töltéskor cserébe eléggé felmelegszik a ház.

Sajnos a marketing ígéretekhez képest rosszabbul szerepelt a teszten a Thor E, a legfájóbb a nagy aksi ellenére nem kiemelkedő üzemidő és a hiányos szenzorkínálat. Ezeket leszámítva egy korrekt készülék, a hardver bőven elbír a HD felbontású kijelzővel, vezetéknélküli technológiák terén van minden, amire szükség van. A szoftverrel sem tapasztaltam gondot, de a rövid üzemidő mégis az ő számlájára írható. A Vernee mindenesetre folyamatosan frissíti, így joggal remélhetjük, hogy idővel megszűnik a probléma. A dizájn a szűkös gyártási költség ellenére jól sikerült, és az 5 colos kijelzőnek köszönhetően igazán kompakt készülék, amire mindig van kereslet. Jelenleg 33.000 forintért kapható német raktárból, a szállítása további 3000 forint, de mivel EU-n belülről érkezik, nem kell rá áfát fizetni, így ez már a végleges, bruttó ára. Azért ez az árcímke enyhíti a hibákat, valóban nagyon olcsón adják.

TomTop - 33000 Ft