Oukitel K6000 Plus okostelefon teszt

0ff1255bd2.jpgAz Oukitel K6000 Plus is rálépett arra az útra, amit az új kínai telefonmodellek követnek: iszonyatosan nagy háttértár, az átlagosnál erősebb GPU, nagyon hosszú üzemidő és barátságos ár. Ez alól a mai tesztalany sem kivétel, szinte kínt jelent a lemerítése, ráadásul iszonyatosan gyorsan fel is tölti magát. Az alacsony, nettó 47.600 forintos árhoz ráadásul a gyenge dollár is hozzájárul, vagyis mindenki gyorsan vegye meg, amíg még ennyibe kerül.

Az Oukitel mindig valami nagyon látványos színnel hívja fel magára a figyelmet, most éppen egy narancssárga dobozzal sokkolja a vásárlót. A beltartalom első ránézésre szokványos, ám ha kézbe vesszük a töltőt, akkor feltűnik, hogy 12 Volton is képes áramot pumpálni telefonunkba, ami egy 6080 milliamperóra kapacitással rendelkező akkumulátor esetében igencsak indokolt.

A csomagolásban találhatunk még egy mintás szilikon tokot, ami érdekes erezettel vonja be az Oukitel K6000 Plus hátoldalát, egy micro USB és egy OTG kábelt, és kétféle képernyővédő fóliát, egyiket már eleve a telefonra helyezve. Ez utóbbi a hártyavékony műanyag változat, ami a szokásos módon fog középen foltosodni, ezt cseréljük át a másikra, mert az sokkal jobban bírja az igénybevételt.

2_2.jpg

A külcsín nem fogja elhomályosítani a belbecset, a szürke színre fújt fémház kellemes fogású, de az látszik, hogy nem a McLaren sportkocsik tervezői bábáskodtak a formaterv felett. Azt mondanám, átlagosra sikerült, bár a hátlapi kamera lekerekített széle például kimondottan tetszett, és a gombok is masszív összerakottságról tanúskodnak.

Az általános minőségérzet kifejezetten jó, nem recseg-ropog a váz, a szokványos elrendezést pedig akár meg is ideologizálhatnánk azzal, hogy ezt már a vásárlók ismerik, hiszen minden kézre áll. Ez ráadásul nemcsak egy üres frázis, a jobb oldalon elhelyezett három klasszikus gomb – a bekapcsoló és a hangerő szabályzó – funkciói maguktól értetődőek, mint ahogy a három alsó fizikai is. Egyetlen trükköt kell megszoknunk, hogy a középső gomb egyben ujjlenyomat olvasó is, ami jól működik, csak éppen kényelmetlen helyre esik, ha nem a hüvelykujjunkat használjuk.

3_2.jpg

A fronton is a már jól ismert elrendezést találhatjuk, felül a szelfi kamera és a mikrofon, a hátlapon pedig a 16 Megapixeles "fő" kamera és a segédfény kapott helyet, a készülék alján pedig a gyors töltésre is alkalmas micro USB port és a hangszórók laknak.

Az összbenyomásom az volt, hogy az Oukitel K6000 Plus egy kifejezetten jól összerakott darab, amit leginkább általános felhasználáshoz terveztek a készítők, ezért szándékosan simul bele a telefonok szürke tömegbe. Villogni nem lehet vele, ugyanis ezt hiába csapjuk ki szórakozóhelyen az asztalra, nem fogja úgy vonzani a tekinteteket, mint mondjuk az almás cég termékei.

Mivel a gyártó állítása szerint ez a telefon egy üzemidő bajnok, ezért én is ebből az irányból közelítettem meg a tesztelés problémakörét. Gyorsan letöltöttem a szokásos program arzenált, benchmarkokat, és egyéb tesztereket, majd rápillantottam a hardverre is, hátha látszik valami abból, miért is bírja ilyen sokáig.

583c4c7cf0.jpg

Az új Mediatek processzorcsalád 8 magos 6750T variánsa került a házba, 4 GB RAM-mal, 64 GB eMMC háttértárolóval és egy Mali T-860 GPU chippel egyetemben. Ez az összeállítás tökéletes példája annak, hogy egy átlagos hardvert hogyan lehet bizonyos pontokon erőssé tenni, úgy, hogy a felhasználó is érezze a sebességnövekedést, ne csak papíron nézzenek ki jól a műszaki paraméterek.

6.jpg

A rendszer általános sebességéhez szerintem sokat hozzáad a viszonylag erős grafikus rész, nem érezzük a játékokat képregénynek, és minden alkalmazást is kellő sebességgel futtat. Ugyanez igaz a 4 GB méretű operatív tárra, így még azok sem fogják kevésnek találni, akik mániákus böngészőablak nyitogatók, tehát megvan a kellő tartalék az Oukitel K6000 Plus-ban.

67859042a5.jpg

Én a 64 GB háttértárat igazából fölöslegesen soknak tartom, nem igazán szoktam ennyi adatot telefonon tárolni, de megértem azokat is, akik viszont igen. Ezt a mennyiséget azért már nem olyan egyszerű megtölteni, ráadásul ha egyszerre akarnánk felmásolni mondjuk 50 Gigabyte-nyi sorozatot, az már időben sem lenne sétagalopp. Természetesen én megtettem a teszt kedvéért, de azért rá kellett szánnom "egy fél délutánt", mire a művelet befejeződött.

40c1e8fca2.jpg

Egy hatalmas előnye van a rengeteg üres helynek, amivel a telefon rendelkezik: teljesen fölöslegessé teszi a micro SD kártya használatát, pedig abból is lekezelne egy 256 GB méretűt, amit nyugodtan illethetünk a brutális jelzővel. Sajnos ezt nem tudtam kipróbálni, mert ekkora kártyám nem volt, de ha igaz, akkor az Oukitel esetében egy rekordgyanús paraméterről beszélhetünk. A nagy háttértár általában azt fogja eredményezni, hogy a második nano SIM kártya hely is üres marad, így akár két kártyát is használhatunk egyszerre.

3_3.jpg

A processzor egy 8 magos egység, és az Antutu szerint nagyjából a Mediatek 6753 szintjét hozza, azzal a különbséggel, hogy itt a hatalmas méretű akkumulátor miatt sokkal több időnk lesz játszani, és a magok lekapcsolása miatti teljesítményesést is csak sokkal később kell elszenvednünk az alacsony töltöttség miatt.

7d43ee3386.jpg

A kijelző hozza a kategória átlagot, a ma már elvárható Full HD felbontást egy 5,5 inch-es AUO márkájú LCD kijelző szolgáltatja. A „Display Tester” applikáció alapján a betekintési szögek átlagosak, a színek nem rosszak, de semmi kiemelkedőt nem tapasztaltam. 5 ponton képes érintéseinket érzékelni, ami szintén a már megszokott értékek közé tartozik.

sdsdsd.jpg

A méretről tulajdonképpen fölösleges vitatkozni, de tudom, hogy az olvasók egy részének sok az 5,5 inch, de mások meg pont az ilyen nagyobb darab készülékeket szeretik. A varázsszó itt is a Phablet – amit a Tablet és a Phone szavak összeolvasztásából jött létre -, vagyis egy akkora telefon, ami egy nála nagyobb eszköz kiváltására is képes. Persze a méret miatt a zsebben hordás már egy picit trükkös, ellenben a súlya a kategóriájához képest egyáltalán nem sok, a 207 gramm relatív alacsonynak számít, amiben az alumínium váz is szerepet játszhat.

83b2ccaafa.jpg

Szoftveres téren újra villan az Oukitel K6000 Plus, ugyanis a készüléken már Android 7.0 – kódnéven Nougat – fut, annak minden előnyével egyetemben. Az egyik említésre méltó funkció a különböző gesztusvezérléshez köthető lehetőségek, amelyeket én igen rövid úton kikapcsoltam. Néhány képen még látszik a „float gesture” lebegő menü, ami tulajdonképpen profilokat rendel a különböző működési módokhoz.

2_3.jpg

Én ezt a lehetőséget nem nagyon használtam, ugyanis ez egy „always on top” megoldás, és zavart más programok –például a navigáció – használatában, de aki sokat játszik vagy könyvet olvas, annak hasznos lehet. A gesztusvezérlésnek viszont láttam értelmét, például mókás „C” betűt rajzolni a híváslista vagy „E” betűt a böngésző elérése érdekében, de azt gondolom, hogy hosszabb távon az ikonok megérintése gyorsabb és kényelmesebb megoldás.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

 

Ezenkívül még 27 újdonság vár ránk, ami az új operációs rendszer főverziójából adódik – például az okosabb „N” menü, amiben a vezeték nélküli kapcsolatokat lehet állítgatni – de ezeket most nem sorolnám fel, mindenki megkeresheti a Google segítségével. Ami viszont végre hasznossá teszi a giga méretű kijelzőket, az a „split screen” funkció, vagyis a Windows 7 óta ismert képernyőfelező megoldással egyszerre több alkalmazást is futtathatunk párhuzamosan.

screenshot_20170606-151958.png

Ezt például akkor lehet remekül használni, ha két weboldalt akarunk összehasonlítani, vagy az egyik ablakban zenét akarunk hallgatni, a másikban pedig ezzel párhuzamosan böngészni, de a lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt. A telefon ráadásul nagyon stabil volt, fagyást, lassulást egyáltalán nem tapasztaltam.

1_4.jpg

Az ikonokat szerencsére nem akarták teljesen használhatatlanra átrajzolni, mint ahogy egyes konkurens gyártók esetében azt már tapasztaltam, sőt az átlagosnál színesebb hátterek kifejezetten segítik az alkalmazások megkülönböztetését, és így a használatot. Értékeltem, hogy nem kapunk meg mindent ömlesztve a kezdőképernyőre, hanem a virtuális „hatpöttyös tovább gomb” mögé rejtették, így nem kell órákat lapoznunk jobbra és balra.

2_3.jpg

Rendelkezésre áll még a már jól ismert „Hot Knot”, ami a kínai telefonok sajátossága, és nagyon gyors adatcserét tesz lehetővé. Még régebben kipróbáltam más készülékeken, nem rossz, de azért annyira nem is forradalmi, hogy holnaptól mindenki ezt használja.

154eab792b.jpg

Mivel a tesztüzem fejezetet az akkumulátoros képességek emlegetésével kezdtem, térjünk is ki erre, hiszen bizonyára sokan a nagyon hosszú üzemidő miatt fogják megvenni az Oukitel K6000 Plus-t. Két napig gyilkoltam felváltva mindenféle erőforrás igényes műveletekkel. Volt benne 6 óra autózás GPS navigációval, használat maximum fényerőn, bekapcsolt WiFi mellett, zenehallgatás és videó nézés is. Vasárnap reggeltől hétfő esete 10 óráig bírta, ekkor merült le, ami szerintem kifejezetten jónak számít.

71141f7bdd_1.gif

A következő csapást a „Trolololo” videó 10 órás verziójával mértem az áramforrásra, de ezt az akadályt is vette, tehát átlagos használat mellett a 72 óránál is hosszabb működési idő egyáltalán nem elérhetetlen cél. A nagyjából 100 perces feltöltés ráadásul igazi kuriózum, a konkurensek általában nem kínálják ezt a szolgáltatást. Azért, hogy ellenőrizzem a sajtóanyag állításait, beraktam egy áram és feszültségmérő adaptert a kábel elé és időként rápillantottam az állapotára, illetve figyeltem a rendszer hőmérsékletét is.

p1030772.JPG

A 12 Voltot ugyan nem érte el, de 10 voltig és 2 amperig szépen felkúszott, és nagyjából 125 perc alatt maximumra töltötte az akkumulátort. Ez valamivel több, mint a gyár által megadott 1 óra 40 perc, de szerintem még így is megsüvegelendő teljesítménynek számít. Melegedésre nem hajlamos, az akkumulátor a töltés közben maximum 42 Celsius fokot ért el, ami egyes túlmelegedő processzorok 65 körüli eredményeihez képest nem tekinthető rossznak.

4_2.jpg

A nagyjából 500 kilométernyi autóút alatt volt lehetőségem a GPS alapos tesztelésére is, szerintem pontosabb, mint az átlag. Általában 5-6 méteres szórást szoktam kapni a tesztprogramokkal, itt konzekvensen négy métert mutatott, ami autós navigációhoz tökéletesen elegendő. Sajnos viszont elég sok egyéb szenzor hiányzik a repertoárból, nincs magnetométer és giroszkóp sem, csak gyorsulásmérő, tehát a VR szerelmesei és a túrázók nem az Oukitel K6000 Plus segítségével fogják gyakorolni hobbijukat.

A vezeték nélküli kapcsolatok terén is találtam egy kis hibát, de szerencsére nem a B20 hiányzik, így itthon mindhárom szolgáltató előfizetői élvezhetik majd a széles sávú internet előnyeit. Az 5 Gigahertz-es WiFi-t viszont nélkülöznünk kell, amiért sem a 800 Megahertz-es LTE sáv, sem pedig a Bluetooth kapcsolat nem kárpótol.

Fényképezés tekintetében inkább jó híreim vannak, mint rosszak. Egyrészt a 16 Megapixeles elsődleges kamera egész jó képeket csinál még közepes fényviszonyok mellett is, másrészt maga a Nougat verzió is kínál néhány új funkciót, amit tetszés szerint benyomkodhatunk.

Két dolog tűnt fel a képek készítése közben: ha nem fókuszálunk kézzel, akkor gyakorlatilag értékelhetetlen anyagok készülnek, viszont szerencsére a fókusz elég gyors, és utána a fotók még a széleken is kellően élesek lesznek, ez pedig magasan az átlag fölé emeli a típust. Ez ritka kincs az 50-60.000 forintos kategóriában, mert rengeteg konkurense homályos retteneteket készít, amiket később már nem szívesen nézünk vissza.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

 

A másik nagy előny, hogy van elektronikus képstabilizálás, még a videónál is, és ez valamelyest csillapítja kézremegésünket. Jó hír továbbá, hogy a kontraszt alapú kamerák esetében játszhatunk az előtér illetve a háttér élesítésével is, amit az Oukitel K6000 Plus meglepően jól old meg, ahogy az a fenti dupla képen is látható. Ennél nekem nem kell több, ráadásul a többi márka terméke ezt sem tudja, így a tesztalanyunk ebben a kategóriában kiütéssel győz.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

 

A videók terén azért már nem ennyire rózsás a helyzet, mint a képek esetében. Nagyjából olyan, mint minden ilyen kategóriájú telefonnak, de persze ettől még nem merném rámondani, hogy jó, de nem is használhatatlan. Az elektronikus képstabilizálástól többet vártam, valóban ér valamit, de azért nem ezzel fogjuk megváltani a világot. A legnagyobb baj az, hogy a felvételek eléggé pixelesednek, és a színek is túlságosan élénkek ahhoz képest, amit igazából látni szeretnénk. A napos-árnyékos részeket pedig besötétedéssel kompenzálja, ami nem teszt jó az összhatásnak.

A telefon hangja kapcsán semmi különlegeset nem lehet elmondani, átlagosan szól, ez beszélgetés közben sem lesz zavaró, sőt kihangosítva is használtam, headset nélkül, autópályán, nagyjából 120 kilométeres sebességnél még tudtam kommunikálni, bár a másik beszédét már elég nehezen értettem.

sds.jpg

Zenét keveset hallgattam róla, egyrészt azért, mert a pici hangsugárzók miatt olyan mintha kútba dobtuk volna a zenekart, másrészt meg a felső 20%-on torzítani kezd, de én nagyon kevés készüléket hallottam eddig, ami a legalább elfogadható szintet megütötte volna, a minőségi zenehallgatástól pedig mindegyik nagyon messze áll. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a Youtube videók alacsony minőségéhez ez is tökéletesen elegendő.

c971d0c286.jpg

Az akkumulátor hőmérsékletét és a memóriafogyasztást is folyamatosan monitoroztam, mert kíváncsi voltam, hogy mennyire terhelődik a hardver.  Érdekes, hogy a processzor melegedését viszont nem tudtam nyomon követni, pedig más telefonoknál ez az adat is rendelkezésre állt. Annak ellenére, hogy jellemzően 30 fok fölött volt a külső hőmérséklet napközben, egyáltalán nem volt forró. Ez még töltés közben sem emelkedett meg jelentősen, pedig a gyorstöltés mellékhatása általában a fölösleges hőtermelés szokott lenni.

A telefon egyetlen területen gyengélkedik, ez pedig a szenzorok, hiszen nincs megnetométer és giroszkóp, így a virtuális valóság nyújtotta lehetőségekről is le kell mondanunk, bár ez a mai technikai színvonalon még talán nem is prioritás. Az 5 Gigahertz-es WiFi hiánya viszont lehetett volna az, de el tudom képzelni, hogy ez majd a drágább modellek sajátja lesz, mivel mindent még sem lehet belezsúfolni a középkategóriás modellbe. A videók terén is elég átlagos a teljesítménye, de rossznak azért nem mondanám.

Minden másban viszont remekel a telefon, nagy háttértár, bőséges memória, a közepesnél eggyel jobb processzor, és remek képkészítési képességek emelik ki a mezőnyből. Az akkumulátorból származó üzemidő és a gyorstöltés pedig két-háromszor hosszabb ideig teszi használhatóvá, mint a konkurencia készülékeit, nagyjából azonos költségek mellett. A nettó 47.600 forintos ár pedig több mint jutányos egy ilyen tudású készülékért.

Gearbest - 47.600 Ft