Sonoff WiFi relé teszt

1474102277472492.jpg

A Sonoff WiFi relé nem hagyományos módon teszi telefonról is vezérelhetővé eszközeinket. Az okos konnektorokat már ismerjük és szeretjük, de ez a kütyü még nagyobb szabadságot ad, mivel nincs szüksége aljzatra, közvetlenül beilleszthetjük a vezetékelésbe.

Ezeket olvastad már?

 lcd-writing-tablet-8-5-ewriter-handwriting.jpg  a1a969f2-d1a1-4986-bf9a-4555e51f6d2b.jpg

 

 

 

A doboz ennél egyszerűbb nem is lehetne, apró, néhány gyufásdobozni méretű csupán, és a terméken kívül nem is rejt semmit. A használati utasítást és az iOS és Android alkalmazásokat a hátulján lévő QR kódok beolvasásával érhetjük el, vagy az áruházakban EWeLink néven. Az útmutató kínai és angol nyelven is elérhető online, jól érthető, részletes. Ötletes dolog ez, nem tróger egyáltalán, jól kitalálták a tálalást.

A relé maga műanyag házat kapott, ami teljesen rendben van, úgyse nagyon fogjuk nézegetni és háborgatni beszerelés után. Az elektromos csatlakozókat, vagy inkább minket felcsavarozható műanyag fedelek védik a véletlen érintéstől. Mindössze egyetlen gombot láthatunk rajta, amit a párosításhoz és a manuális ki-be kapcsolgatáshoz lehet használni. Van benne egy LED is a tető alatt, ami kikapcsolt állapotban nem látszik, de hasznos visszajelzést ad a párosításról és a működési módról.

A bekötése nem bonyolult, az eszközön és a használati útmutatóban is mindenki számára érthetően fel van tüntetve, hogy mit hova kell kötnünk. Összesen két-két vezetéket fogad a bemeneti és kimeneti oldalon, ahova a fázis és nulla vezetőket kell kötnünk. Földet nem fogad, neki nincs szüksége rá, ha a használt eszköznek igen, akkor csak simán kerüljük meg vele a relét. Maximálisan 10 ampert képes kapcsolgatni, ami szinte minden elképzelhető felhasználási módra elég. 

Én a ruhásszekrényem tetejére aplikált LED világítás vezérlésére fogtam be, de jó bármihez, ami közvetlenül a hálózati vezetékekről kapja a tápot, pl. egy elszívó ventilátor, locsolórendszer, medence vagy kerti tó keringető rendszere (persze tartsuk szem előtt, hogy a termék nem vízálló).

Nálam eredetileg beépített szekrénynek lettek kivezetve a falból a vezetékek, de ez a mai napig nem valósult meg, helyette tolóajtós szekrényem lett. Így feleslegesen kandikáltak ki a kábelek, rontva ezzel a szoba összképét, de a LED világítással értelmet nyertek, remek hangulatvilágítást kaptam így. A Sonoff relével mostantól telefonról is tudom kapcsolgatni a fényt, időzítőt is állíthatok, így elalváshoz is pont jó.

1_2.jpg

A párosítás gyorsan megvan, miután regisztráltunk egy felhasználói fiókot az alkalmazásban. Erre többek között azért van szükség, hogy összekapcsolhassa az eszközt velünk a felhőben, így pl. mobilnetről is kapcsolgathatjuk majd, nem kell az otthoni WiFi hálózathoz csatlakozni. Ez azt eredményezi, hogy gyakorlatilag a világ bármelyik pontjáról vezérelhetjük a relét. Ez sokakban felvillantja a biztonsági kockázat jelzőlámpát, nem az én tisztem ezt a kérdést tisztázni, de az tény, hogy a legtöbb okos eszköz egy külső szerveren keresztül kommunikál, nem belső hálózaton. Hogy ebben van-e hátsó szándék, nem tudom, de cserébe legalább jópofa plusz funkciókat kapunk. Egyébként az Amazon szerverét használja, szóval nem egy kínai pincében gyűjtik az adatokat.

Elég sok infót összegyűjtöttek már róla a neten, hiszen igen népszerű eszköz, ismert a belső felépítése, sok third party projekt is épül rá, például összehozták Arduinoval és különböző okos otthon rendszerekkel is. Szóval ha valaki szeretne vele mókolni, esetleg beilleszteni az eddigi rendszerébe, remek leírásokat találhat hozzá. Létezik belőle RF képes verzió is, így rádiófrekvenciás távirányítóval is használható, ennek módjára szintén kitér a gyári leírás is.

500px-sonoff_parts_without_433.jpg
Forrás: itead.cc/wiki/Sonoff


Megvolt hát a párosítás, kezdhetjük használni. Az ugye evidens, hogy tudjuk ki- és bekapcsolni. Azonban ezen felül számos okosságot tud még. Tudunk igen részletes időzítőt állítani: lehet egyszeri vagy ismétlődő, egyszerinél akár jövő évi dátumot is megadhatunk, ismétlődőnél kiválaszthatjuk a napokat, amikor végre akarjuk hajtatni a ki- vagy bekapcsolást. Természetesen több időzítő is készíthető. Van visszaszámláló is, ami több, mint egy évet is képes számolni, és szintén használható be- és kikapcsolásra is, és több darab is létrehozható belőle.

Ha kívánjuk, egyszerűen megoszthatjuk az eszközt egy másik fiókkal is az alkalmazásból, ez például családban lehet hasznos.

Van egy Loop Timer nevű funkció is, ami adott időközönként egy adott ideig fut. Egy példa: akvárium levegőztetőjét vezéreljük, a Loop Timerrel elérhetjük, hogy a pumpa minden órában 15 percre bekapcsol, majd magától ki is kapcsol. dsc01336.JPGMegnézhetjük a működési előzményeket, bár rejtélyes okból mindig csak az utolsó három történést látjuk csak. Ami pedig nekem kifejezetten tetszik, hogy megadhatjuk, hogy mi legyen az alapértelmezett állapota áram alá helyezéskor. Nálam úgy van, hogy először villanykapcsolóval kell áramot adni a fali vezetékre, ezután kapcsolja még a relé a LED-eket. Így simán be tudom állítani, hogy ha felkapcsolom a lámpakapcsolót, rögtön világítsanak is a LED-ek, így nem kell feltétlen elővennem a telefont, vagy felmászni a szekrény tetejére, hogy megnyomjam a relén a gombot.

Az EWeLink alkalmazás egyébként még számos egyéb okos otthon eszközzel is együttműködik, ha begyűjtünk még pár ilyet, akkor készíthetünk belőlük csoportokat és jeleneteket, azaz előre beprogramozott eseménysorokat, amikett magától végrehajt a porgram (pl. este felkapcsolja a lámpát, majd bekapcsolja a TV-t az infra jeladóval, és átkapcsol a sportcsatornára).

A tesztidőszak alatt semmi hibával nem találkoztam, mindig megtalálta a program a relét, nem volt töltögetés, meg offline hibaüzenet, amikor szemmel láthatóan mennie kellett volna a dolognak. Egyszóval hibátlannak és reszponzívnak bizonyult a rendszer, WiFi-n és mobilneten is, nagyon jól lehet használni.

Azt már láttuk, hogy egy sokoldalú és remekül használható eszköz a Sonoff relé, az áráról viszont eddig direkt nem írtam semmit. Elgondolkodtam, hogy mennyit adnék érte, és arra jutottam, hogy 4-5000 forintot simán, kb. ennyit kérnek egy okos konnektorért is. Meglepetésemre ennek töredékéért, 1.600 forintért hozzá lehet jutni, erre természetesen nem kell importköltséget és szállítást sem fizetni. Ilyen áron ajándék, aprópénz ezért a tudásért.

Gearbest - 1600 Ft