Ganzo G 743 WD kés teszt

img_20170530_081642.jpg
A Ganzo G 743 -as modellje ránézésre annyira jól sikerült, hogy majdnem összeveszejtett egy barátommal, aki, mivel szerinte úgyis rengeteg késem van, el merészelte kérni tőlem, pedig nem is gyűjtő. A dolog ott kezdődik, hogy nincs rengeteg késem, csak pár száz és négy kard. Ott folytatódik, hogy még azt is kicsit megbántam, mikor a saját fiamnak ajándékoztam egyet. Na jó, ez vicc volt! A Ganzo viszont tényleg csinos darab. Lássuk mit tud.

Ezeket olvastad már?

 

index-2.jpg20161227095333_53703_1.jpegg720_1.jpg

 

 

Fekete fiókos rendszerű doboz, rajta kínai és angol nyelvű szöveggel és a kalapácsos Ganzo logoval. A fiókban a gyártó csomagolási protokolljának megfelelően a pukistasakban elhelyezett vágóeszköz körültekerve az extraként szolgáló szütyővel. Mivel már kibontottam jó néhány darabot, megfigyeltem, hogy az F jelű, piros feliratú dobozban érkező kések a selymesebb, a G jelűek sprődebb zacskóval érkeznek.

A dobozból kivéve egy jó formájú, lándzsa alakú bicskát foghatok a kezembe, melynek nyele kétharmad részig fa, mégpedig igazi fa, egyharmad rész acél, a penge forgáspontjához közel rögzített formás hordklipsszel. Elegáns megjelenésű, nem kifejezetten túlélő folder. A gyártó oldalán elérhető bemutató szerint is elsősorban városi használatra szánták.

Mivel eddigi tapasztalataim szerint a Ganzo termékfejlesztési politikája elsősorban a „járt út” módszerét követi, rövid kutatás után sikerült azonosítanom az elődmodellt, a Böker Bondsman Wood elnevezésű, a G743-ra megszólalásig hasonlító darabját. A Ganzo két lényeges ponton változtatott. A hordklipszet a felső fém részre rögzítette, a zármechanizmus eredeti liner lock mechanizmusát frame lock-ra váltotta. A megjelenésen a változtatások semmit nem rontanak, azt azért nem nagyon értem, hogy miért éppen egy alacsony árfekvésű terméket választottak mintának. A korábbi modelleknél az eredeti nemritkán a húsz, esetenként harmincszorosába került a Ganzo utánzatának, itt az áttétel jóval alacsonyabb, ami rontja a potenciális vásárlók elégtételét, hogy bezzeg ők megoldják okosba: töredék áron vesznek hasonló életérzést és elfogadható használati értéket.

 20160706154329_42251.jpg

Akkor ugorjon a majom a vízbe! Nyissuk ki!
A Ganzo a megbízható, kedvező árú, időnként igen attraktív megjelenésű vágóeszközökről és multi toolokról híres. Amit általában hibájául rónak fel, az eredetiség hiánya. Ez a darab viszont egy képzeletbeli iskolai jelenetet juttat eszembe, ahol a tanár felhívja valahol Kínában, mondjuk másolás órán a nebulót. „Na mutasd Ganzo fiam, mit csináltál mára! Micsodaaa! Ezt a förtelmet! Ülj le, egyes!”

1467863433659542.jpg

A dolog a nyitásnál kezdődik. Az úgynevezett egykezes bicskákat azért találták ki, hogy gyorsan, egyszerűen a másik kezünk igénybe vétele nélkül üzemkész állapotba lehessen helyezni őket. A G743 nyitása azonban csöppet sem egyszerű. A normálisan megtervezett és kivitelezett egykezeseket a hüvelyk vagy mutató ujjunk egyetlen mozdulatával ki tudjuk nyitni. Nem így Ganzo nebuló félresikerült dolgozatát, amit előbb az egyik majd a másik ujj összehangolt akciója révén tudunk kinyitni. Ez nálam önmagában elég a száműzetéshez. A rémtörténet azonban itt nem ér véget, és a hihetetlen hülyeség átveszi az uralmat. A szerencsétlenek azzal, hogy a plágium vádját elkerüljék, a már említett frame lock-ot alkalmazták egy olyan nyélen, aminek egy része acél, egy része pedig fa. Amikor tehát kinyitjuk ezt az izét, a rugó beugrik a penge alá, ahogy arra kitalálták, a fa viszont nem tud vele mozdulni, mert a nyél nem mozgó részét IS képezi. Mi történik ezután? Eltörik. Az első kinyitásnál. A bornírt idiótaság eme remek példáját követték egy egész modellsorozaton keresztül. A G743-as sorozat minden tagja tervezési hibás, és ki kéne vonni a forgalomból. A Böker nem véletlenül alkalmazott keresztzárat a Bondsmannél. Ott a fa rész meg sem mozdul, a rugó ugyanis alatta van.

img_20170530_081831.jpg

Lehet, hogy más anyagkombináció kevésbé tragikus eredményt hoz, de alapötlet(telenség) miatt ez is csak egy elvetélt kísérlet lehet. Valamely fejlett humorérzékkel és kidobni való pénzzel rendelkező gyűjtőnek javasolnám a megvásárlását, senki másnak nem.

15,59+2.66 szállítás. Mindez USA dollárban. Az átváltást most megspórolom, nehogy valaki mégis elcsábuljon. Az eredeti Böker Bondsman megkapható 7800 Ft körüli áron. Ha valakinek megtetszett a forma, vegye azt, vagy a számtalan más Ganzo bicska közül valamelyiket.

20160706154329_76303.jpg

Ezt a jóképű kis szörnyszülöttet csak olyanoknak ajánlom, akiknek olyan kifinomult az ízlése, hogy megeszik a rohasztott sirályt vagy a gyümölcsevő denevér levest. Másnak nem.

Mi van akkor helyette? A Ganzotól például a remekül sikerült F7562 CF vagy a G720, de ott van a Sanrenmu 7023 is.

Itt lehet megnézni - tehát csakis megnézni!