Pyramid A5X TV Box teszt

 v2702eu-1-c5be-lis0_1.jpg

A Pyramid A5X az egyik legközkedveltebb büdzsé TV box a kínaiak kínálatában. Most mi is kipróbáltuk, és kiderítettük, hogy miért szeretik annyian. Az egyik fő indok minden bizonnyal a 13000 forintos ára.

Ezeket olvastad már?

 

ilife-robot_1.pngmini-0805_1.jpgindex-2.jpg

 

 

 

 

A doboz meglehetősen puritán, natúr színű kartondoboz egy árválkodó típusjelzéssel. Benne az eszközön kívül egy EU dugós tápegységet, egy HDMI kábelt és egy angol nyelvű használati utasítást találunk, tehát szépen felkészítették az európai használatra.

A TV box véleményem szerint igen dizájnosra sikerült, nekem bejön a háromszöges, gúla szerű forma. Viszont a használt anyagokban visszaköszön az olcsó ár, a teljes ház kopogós műanyagból készült, és meglepően könnyű lett. Az összeszerelés viszont nem rossz, a csatlakozók is a helyükön vannak.

Az előlapon a részben átlátszó fekete műanyag mögött egy infra vevőt és egy kék és piros színnel üzemelő LED-et találunk, a tető és a bal oldal csatlakozók szempontjából üres. Nem úgy a többi oldal, a jobb oldalon 3 darab USB 2.0 portot és egy SD kártya olvasót találunk, hátul további egy USB 2.0, egy SPDIF és egy AV (értsd: 3,5 mm-es jack) csatlakozó - így analóg és digitális formában is kivezethetjük a hangot -, valamint 100 megabites Ethernet, HDMI és DC tápcsatlakozó foglal helyet. A kategóriájában soknak számít a 4 darab USB, ez dicséretes a gyártó részéről.

A távirányítón szintén érezhető a spórolás, szintén nagyon könnyű, a gombok nyomáspontja nem a legjobb, nem olyan prémium érzés nyomkodni. Két darab AAA elemmel működik, és infrával kommunikál a TV box-szal, így a sikeres bevitelhez rá kell mutatnunk a céleszközre.

v2702eu-1-c5be-n7tu_1.jpg

A dobozkán egy kissé módosított Android 6.0 fut, nem kapta meg a direkt erre a célra készített Android TV rendszert. Szerencsére tud magyarul is, de néhány felirat mindenképp angol marad. A módosítások kimerülnek a saját launcherben, az infra távirányító támogatásban és az Android TV-ből átvett Beállítások menüben, egyébként a telefonokról és tabletekről ismert Android rendszer fogad.

Ennek mondjuk van egy nagy előnye az Android TV-hez képest, mégpedig a megszokott Play Áruház használata. Így az összes androidos alkalmazás elérhető, míg az Android TV-n sokkal korlátozottabb az elérhető alkalmazások száma.

A kezelés viszont a nem TV-re készült rendszer miatt néha nem túl praktikus és triviális. Ezen segít, hogy a távirányítón van egy "egér" gomb, ezzel bármely felületen engedélyezhetjük a kurzort, amit a négy irányú nyíl gombokkal tudunk pozícionálni. Ez számomra még így is viszonylag körülményes, ezért erősen javaslom hozzá billentyűzet és egér vagy légegér használtat, amiket USB-n és a beépített Bluetooth segítségével vezeték nélkül is csatlakoztathatunk.

A kezdőképernyő egyszerű és átlátható, kategorizálva találjuk meg az alkalmazásokat, de van „összes alkalmazás” felület is. Az előtelepített Kodi kiemelt helyet kapott, ami nem csoda, hiszen a legtöbb ember ezt fogja használni az ideje nagy részében, ez egy minden igényt kielégítő, komplex média center alkalmazás.

Van még telepítve pl. online TV alkalmazás is, ami a magyar közszolgálati csatornák egy részét is ismeri, böngésző, Skype, Facebook, Netflix és számos egyéb alkalmazás, amit az emberek nagy része soha sem fog használni, valamint van Miracast segédprogram is. Utóbbit kell elindítanunk, ha a telefonunk képernyőtartalmát szeretnénk átmásolni a TV-re, enélkül nem találja meg a TV boxot a telefon. Az Apple tulajdonosok sem maradnak le, ugyanis van AirPlay támogatás is.

A Google saját casting szolgáltatásait viszont nem implementálták, az Android TV távirányító alkalmazás nem látja az eszközt, és a többi általam próbált programmal sem tudtam távirányítani telefonról. A Google Cast szolgáltatással sem működik együtt, így nem tudjuk telefonról vagy a Chrome böngészőből egy gombnyomásra átküldeni a támogatott tartalmat a TV-re, értsd: nem működik Chromecastként. v2702eu-1-c5be-o06e.jpg

A műanyag ház egy 4 magos, magonként 1,5 GHz-es Amlogic S905X processzort rejt, Mali-450 GPU-val, 2 GB RAM-mal és 16 GB háttértárral. A RAM mennyisége papíron bőven elég, a kategóriájában nagy háttértárért külön dicséret jár, jó pár alkalmazás fel fog még férni, hiszen ebből több, mint 11 GB szabadon marad. Filmeket azért nem érdemes itt tárolni, arra ott a négy darab USB port, ami pendrive-ot vagy akár külső merevlemezt is fogad, vagy a memóriakártyaolvasó. Meg persze a hálózat.

A hardver papíron elég erős, hogy rendesen meghajtsa a rendszert, a valóságban mégis többször találkoztam akadásokkal és belassulásokkal. De azért élhető a dolog, a lejátszással nincs gond, a 80 Mbps bitrátájú 4K tartalmat is gördülékenyen vitte. Ugyanis boldogul ezekkel is, és a HDMI 2.0 porton ki is adja a nagyfelbontású jelet.

dsc01116.JPG

A legtöbben valószínűleg hálózati lejátszóként fogják használni, ezért fontos tudni, hogy a csak 2,4 GHz-et ismerő, n-es WiFi a 4K-hoz, de még a combosabb Full HD tartalmakhoz is kevésnek bizonyult. Erre a célra érdemes beizzítani a 100 megabites LAN portot, ami elsőre elszomorított, hogy miért nem gigabites, de kiderült, hogy még a legtöbb 4K videónak is elég a 100 mega. Sok más gyártó nem is rak LAN portot az eszközére – bár ők kompenzálnak pl. az ac-s WiFi-vel -, úgyhogy ez is piros pont.

Rendkívül kedvező a masina fogyasztása, terheléstől függően 2-5 W között kér, tehát ha egész hónapban folyamatosan filmet nézünk, mindössze 144 forintunk bánja, ami nem tétel. Melegedésre sem különösebben hajlamos, ebben nyilván fontos szerepe van a számos szellőző nyílásnak, amit a házon elhelyeztek.

v2702eu-1-c5be-yb3f.jpg

A Pyramid A5X egy érezhetően fapadosabb megoldás a TV boxok között, de szinte mindent tud, amire szükség van, egyedül felhasználóbarátságban marad el kissé a drágább konkurenciától. Tehát, akinek nincs szüksége a mindenféle hangzatos extra funkcióra és szolgáltatásra, meg tud békélni az apróbb hibáival, és csak egy megbízható eszközt szeretne, amivel élvezheti a filmeket, sorozatokat és zenéket a nagy képernyőn, annak tökéletes és pénztárcabarát megoldás a 13000 forintért rendelhető masina.

Tomtop - 13000 Ft