G1W-CB DVR kamera teszt

free-shipping-blueskysea-g1w-cb-car-dash-camera-dvr-recorder-1080p-nt96650-chip-ar0330-lens-g.jpgSzükségem volt az autómba egy menetrögzítőre, ezért kapóra jött a DVR kamera, ami a leírások szerint képes Full HD minőségben felvételeket rögzíteni, ráadásul nagylátószöggel is rendelkezik. Ettől még persze egy kamera nem lesz önmagában „DVR”, de szerencsére ez a készülék sokkal több mindent tud, és sokkal jobban, mint ahogy azt az előzetes műszaki paraméterekből gondolnánk, és csak 11.200 forintba kerül EU raktárból.

A doboz kissé jellegtelen, simán csak a „vehicle traveling data recorder” felirat díszeleg rajta, márkajelzés nélkül. Nem gondolom, hogy bárki is hiányolná a G1W-CB fantázianevet, viszont valami feltűnőbb logót elviseltem volna. A termék egyébként E-Prance néven is elérhető, ez annak a brand nélküli változata. A fehér dobozon fekete betűkkel taglalják a funkciókat, miközben egy autó próbál dinamikus hatást kelteni a feliratok mellett.

p1020510.JPG

1080p felbontás, 120-170 fokos FOV, mozgásérzékelő szenzor, 24 órás működés, állítja a termékismertető, amely angolul és kínaiul is bemutatja a kamera működtetését. A leíráson túl jár még egy tappancs, ami a szélvédőre fogatásban segít, egy USB kábel, maga a kamera és egy olyan hosszú mini USB-s, szivargyújtós töltő, amire még az IFA tulajdonosok is megnyalják a szájuk szélét. Nem tudom, hogy milyen hosszú lehet, de ránézésre vagy 5 méter, simán fel tudtam cuppantani a hátsó szélvédőmre, ami azért durva. Ez egyben lehetőséget ad a diszkrét elvezetésre is, és ami sokkal fontosabb, így kevésbé feltűnő, mint a konkurencia termékei.

A „sucker mountnak” hívott tappancs olyan erősen fogta a szélvédőt, mintha oda pillanatragasztóztam volna. Ez egyébként egy sokkal jobb megoldás, mint amit akciókamerák esetében megszokhattunk, ahol a műszerfal rücskös felületétre kell felragasztanunk a tartót. A száron található egy flexibilis csukló, amivel a kamerát forgathatjuk viszonylag limitált tartományban, de ez teljesen elég arra, hogy megfelelően az útra irányítsuk, szelfit pedig egyébként sem ezzel fogunk készíteni.

Ha szemből nézzük a kamerát, akkor középen az optikát, jobbra tőle az infra LED-et találhatjuk, alatta pedig a hangszórót, a hátoldal nagy részét a 2.7 inch-es kijelző tölti be, négy gomb társaságában, amelyek a vezérlésért felelnek. Bal oldalon bújik meg a maximum 32 Gigabyte-os kártyát fogadni képes TF olvasó, jobb oldalon pedig a mini HDMI kimenet, és egy reset gomb, ha vissza akarunk térni az alapbeállításokhoz. A készülék tetején egy mini USB és egy AV bemenetet, illetve a bekapcsolás és a módválasztó gombot fedezhetjük fel.

Apróbb kivitelezési gyengeség, hogy amikor le akartam venni a tartóról a kamerát, egyszerűen a kis műanyagfül letört a gagyi anyagnak köszönhetően. A nagy kijelző viszont kifejezetten jól látható, és az általános anyagminőséggel sincsen baj, ezért az árért szerintem rendben van.

A DVR készülékeknél – ami egyébként a digitális videó rögzítés angol szavak kezdőbetűiből áll össze – viszonylag rendhagyó tesztet lehet csak folytatni, bedugjuk a szivargyújtóba, felcuppantjuk a tartót a szélvédőre, beállítjuk a működési paramétereket, majd elindítjuk a felvételt.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ebben a készülékben nincsen beépített akkumulátor, helyette a töltés megtartásáért felelős kondenzátort építettek be. Ennek egyszerű oka van, az olcsó készülékek döntő többségében az áramforrás okozza a hibákat (például azért, mert folyamatosan tűz rá nyáron a nap), illetve az árdrágulásához vezet, így egy csapással két problémát is eliminált a gyártó. Ráadásul a kondenzátoros megoldás élettartama nagyjából „örök élet meg egy nap”, vagyis lényegesen ritkábban romlik el, mint az akkumulátoros megoldások.

81c4eqybiil_sl1500.jpg

A fentiek egyben azt is jelentik, hogy mindenképpen külső áramforrásra van szükségünk a működtetéshez, ami lehet autós szivargyújtó, bármilyen egyéb USB-s áramforrás, például power bank, vagy akár a számítógépünk portjai. Ez utóbbi esetében képes „pc-camera” módban, vagyis webkameraként funkcionálni, vagy háttértárolóként, ilyenkor az SD kártya adataihoz férhetünk hozzá.

 

Én szeretem, hogy ha a képrögzítés automatikusan történik, és nem nekem kell vele babrálnom minden elinduláskor, ezért bizonyos dolgokat alapból be szoktam kapcsolni. Egy DVR-t az különbözteti meg elsősorban a többi kamerától, hogy ezt céleszközként kifejezetten erre a feladatra szánták, ezért vannak bizonyos alapfunkciók, amiket mindenképpen tudnia kell.

Ilyen a mozgásérzékelő – vagy más néven G-sensor -, a körkörös rögzítés, a nagylátószög, illetve az olyan speciális funkciók, mint a GPS pozíció és a rendszám képernyőre íratása, aminek nyilvánvalóan csak gépjárműben van értelme. Ahhoz hogy ezeket, és a számtalan többi beállítást fel tudjuk konfigurálni, érdemes gyorsan átnéznünk a menüben lépkedés módját, illetve hogy melyik gomb mit csinál.

A kamera tetején a bal oldali a bekapcsoló, míg a jobb oldali a menü gomb, ez utóbbival tudunk majd a főmenüben váltogatni. A kijelző bal oldalán található fel-le nyíl a nagyításért és a lejátszás közbeni lapozásért felel, míg a jobb oldalon található „rec” a felvételt indítja, a „mode” gomb pedig a kamera/fényképezőgép/lejátszás triumvirátus elemei között lépked.

Az alábbi beállításokkal kezdtem a tesztet: bekapcsoltam a G-szenzort, a dátum bélyegzőt és a rendszámot, megemeltem a frekvenciát 60 HZ-re és kikapcsoltam a képernyővédőt, hiszen nincs miért spórolnunk.

A G-szenzorral érdemes vigyázni, mert maximális érzékenységi fokozatban a legkisebb rezgésre - például bármelyik gomb megnyomására - elindítja az automatikus felvételt, és így elég küzdelmes kikapcsolni, hiszen a kikapcsoló gomb megnyomására újra bekapcsol. Ez azt hiszem az egyik legviccesebb - egy fajta fából vaskarika - hibát eredményezte a blog történetében. Hagyjuk közepes érzékenységen, nekem így is mindig tökéletesen működött. A G-szenzor egyébként figyeli a túlzott oldalgyorsulásokat is, ezért ha balesetet szenvedünk, lezárja a felvételt, amelyet ilyenkor a kameráról nem is lehet törölni.

GoPro Hero-hoz hasonlóan a finombeállításokat a kameramódok alatt tudjuk megtenni. Az átlagosakat csak felsorolás szintjén említem, mert minden ilyen típusú kamerában ugyanezt fogjátok megtalálni, de a speciálisakra kitérnék. A körkörös rögzítés, a WDR, a fényerőnövelés, a mozgásérzékelés vagy a hang felvételében semmi különleges nincsen, mint ahogy a dátum, az idő vagy a nyelv kiválasztásában sem.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

 

A felbontást hagyjuk 1920x1080 pixelen, nem sok értelme van csökkenteni. A látószög tényleg 120 fokos, szépen belátja az autó előtti területet. A körkörös rögzítést én 5 percre állítottam be, így az SD kártya betelte után is tudunk 5 perces szakaszokat rögzíteni. Én személy szerint nem szeretem az automatikus kikapcsolást és az idegesítő csipogást sem, ezeket gyorsan ki is szórtam a „bekapcsolt tulajdonságok halmazából”. Szintén a kamera lap alatt, de másik menüben található a rendszám beállítása, amit meg is tettem. Az infravörös LED bekapcsolása pedig éjszakai autózásnál jön jól.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

 

A kamera főmenüben olyan érdekes dolgokat kapcsolgathatunk, mint az időzített fényképezés – amivel tulajdonképpen normál kameraként is tudjuk használni a G1W-t, egy power bank segítségével – vagy a felbontás. Én ezt visszavettem 3 Megapixelre, mert ennyit tud a Novatek 96650 chipset – ilyen van az SJCAM SJ4000-ben is - és az AR0330 szenzor. Meglepő, de ez is elég arra, amire kitaláltuk, mert az autós kamerák esetében a borotvaéles kép és a tökéletes színkezelés azért nem elsődleges szempont. Aki akarja, az persze feljebb állíthatja a felbontást, felinterpolálva a képet, de ezzel a minőség nem fog javulni, csak a fájlméret fog nőni.

Érdekes, hogy már ebben a nagyon olcsó eszközben is van „anti-shaking” vagyis rezgés elleni mód, ami jó szolgálatot tesz a kép élvezhetőségének növelésében. A szokásos lehetőségeket a fénykép menü is tartalmazza, fehéregyensúly, expozíció, WDR és hasonlók, de ezek érdemben nem befolyásolják a minőséget.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

 

A puding próbája az evés, lássuk, milyen felvételeket készít a kamera. Az első és legfontosabb dolog, hogy tényleg Full HD a felbontás. A konténerfájl H.264, szerencsére nem valami speciális formátumba ágyazták be, a .MOV szinte minden lejátszóval megnyitható. A műszaki paraméterek és az ár ismeretében azt kell, hogy mondjam, a felvételek kifejezetten jók. A szürkés szín senkit ne tévesszen meg, szinte végig pocsék időben teszteltem, vagy esett, vagy felhős volt az ég, tehát ez nem a kamera hibája.

publikálva a www.rendeljkinait.hu engedélyével

 

A színek egészen élethűek, a látószög érzésre nagyobb is, mint 120 fok, inkább mondanám 170-nek, mert a mellettem haladó járműveket is szépen felvette. A mozgásérzékelő remekül tette a dolgát, egyetlen perc sem esett ki, amit mozgással töltöttem.

Még a képek is meglepő minőségben adják vissza a valóságot, szerintem egy szavunk nem lehet, pedig a szenzor csak 3 Megapixeles. Ebből is látszik, hogy a 13-16 Mp felbontású telefonkamerák sokkal inkább marketing alapokon születnek meg, sem mint a valós minőséget előtérbe helyezve. A lényeg, hogy a vásárló minél nagyobb számot lásson a tobozon, mert ez alapján dönti el, hogy megveszi-e a terméket vagy sem. Itt hiába alacsonyak a számok, a „csak” Full HD felbontás és a 3 Megapixeles valós képméret, tökéletesen látszani fog egy forgalmi helyzetben az előttünk haladó, a DVR-t pedig pont erre találták ki.

Kifejezetten jó ár/érték arányú DVR kamerát sikerült letesztelnem, amiben végre minden tökéletesen működik, pedig ez sok konkurensről és akciókameráról nem mondható el. A képminőség megüti azt a szintet, amit elvárhatunk, mind a videók, mind pedig a fényképek esetében, jól látható a kijelző, a funkciók jól működnek, diszkrét a megjelenés, egyetlen helyen volt egy pici hiányérzetem, még pedig az anyagminőség kapcsán.

Ha nagyon kötekedni akarnék, akkor még azt említhetném, hogy miért nincs az eszközben egy GPS modul, ami a fizikai helyet is kiírja a képre, de nagyjából ennyi, amit fel tudok ellenérvként hozni, pedig ez már nem is várható el ezért az árért. A hardveres szempontból „örök élet kóddal” ellátott kamera pedig alig kerül 11.200 forintba EU raktárból, ami nem csak szerintem nevetségesen alacsony, hanem más fórumokon a többség is ezen az állásponton van. Aki minimális költségvetéssel keres DVR-t, az nyugodtan vegye meg a G1W típust.

Gearbest - 11.200