Xiaomi Hybrid Pro fülhallgató teszt

pa3976-1-198e-1t4e-e1493292876838.jpg

Korábban használtam már a Xiaomi In-Ear Headphones Pro nevű hibrid meghajtós fülesét, most a Hybrid Pro névre keresztelt utódot is kipróbáltam, amitől hasonlóan remek teljesítményt kaptam. A névadás elég random, nem nehéz belebonyolódni a sok jelzőbe, amivel mostanában az új füleseiket illetik Xiaomiéknál, de a távvezérlő alapján könnyen beazonosíthatók a különböző verziók.

A csomagolás a szokásos "Xiaomi stílusú" fehér papírdoboz, rajta egy renderfotóval és néhány műszaki adattal kínai nyelven. Kinyitás után örömmel tapasztaltam, hogy nagyon pofás tálalást adtak a fülesnek. Egy műanyag tartóba rakták, amit a jövőben a biztonságos és könnyű hordozáshoz használhatunk, ezen belül is kellemes fogású gumi merevítőben ül, ami felsőkategóriás megjelentést kölcsönöz neki. Kiegészítőként kapunk három pár különböző méretű gumi párnát szintén a műanyag tartóba rögzítve, egy kínai nyelvű leírást, valamint egy plüss szütyőt, ami szintén a hordozást segíti. Egyszóval a tálalás öt csillagos, nagyon kitettek magukért, tényleg úgy éreztem, hogy egy első osztályú terméket kaptam.

A füles dizájnja hasonló a már említett In-Ear Headphones Pro-hoz, a Xiaomi termékekre jellemzően minimalista, letisztult. Figyelemre méltó a "1 more design" felirat a dobozon, ezek szerint a prémium amerikai audiogyártót is bevonták a tervezésbe. Az anyaghasználatra nem lehet panasz, a jack dugó vége aranyozott, a külseje és a hangkeltők háza is fémből készült, a használt műanyag elemek kellemes fogásúak, és a megtörést megelőző toldatokat is találunk a csatlakozási pontokon. Még a mikrofonos távvezérlő is fémből van, a rajta lévő három gombot is beleértve. Javítottak továbbá a 130 centis kábel anyagán is, bár nem lapított kivitelű, már nem hajlamos az összegabalyodásra.

Erre a darabra sem véletlenül ragasztották rá a hibrid jelzőt, az elődből is ismert dinamikus és kiegyensúlyozott armatúrájú meghajtók összeépítéséből született hibrid meghajtó került tesztalanyukba is, így tiszta magasakra, ugyanakkor dinamikus hangzásra számíthatunk. Ez egy viszonylag újkeletű megoldás, ami most kezd elterjedni, de jellemzően csak az egyik meghajtóval szerelik a fülhallgatókat a kettő közül (dinamikus vagy kiegyensúlyozott armatúrájú). pa3976-1-198e-7epk.jpg

Tesztalanyukban igazából háromszorosan összetett meghajtó található, kettő dinamikus és egy kiegyensúlyozott armatúrájú darabból áll össze. Úgy tűnik, ez lassan olyan lesz, mint a kijelzőméret a telefonoknál, az a menő, aki többet tud belezsúfolni a kis házba. A membránok grafénból készültek, amik vékonyabbak és nem igényelnek csillapítást a hagyományos megoldásokkal szemben, így helytakarékosabbak és jobb hatásfokúak.

Ennyi innovatív megoldásnak már csudajó hangzást kell produkálnia, és a tesztek alapján nem kellett csalódnom. Ismét bebizonyosodott, hogy nem marketing bullshit ez a hibrid meghajtó dolog, valóban jól szól. dsc00770.jpg

A mélyek kifejezetten tetszenek, nagyon pontosak és feszesek, szépen rezegnek, nem puffognak, és pont annyi van belőlük, amennyi kell, még az igazán mély hangokat is kiadja. Azt fontos leszögezni, hogy nem szakítja ki az ember dobhártyáját a basszus, nem ilyen karakterisztikával operál, én ezt személy szerint nem bánom, jobban preferálom a tiszta, természetes hangzást, mint a "dübörgést". Ha valaki utóbbit keresi, nem ettől a fülestől fogja megkapni, jobban jár pl. egy Scullcandy-vel. dsc00774.jpg

Valóban szép tiszta hangja van, a zenei részletek szépen előjönnek, a hangszerek természetesen szólnak, az énekhangok kifejezetten tetszenek. A tiszta magasak szerencsére nem hozzák magukkal az alsó kategória népbetegségét, a sziszegést. Még telefonról is fülsüketítően hangosan szól, szóval bőven van benne erő, de maximumon már van némi torzítás. Mondjuk úgysem fogja senki úgy használni, normál hangerőn nyoma sincs a jelenségnek.

A térábrázolása nagyon tetszik, nem egy pontból szól minden, de nem is érzem magam sportcsarnokban. Olyan érzés, mintha egy szobába lennék összezárva a zenészekkel, vagy mintha egy VIP élőkoncerten lennék egy kisebb teremben. Mindenkinek pontosan megállapítható a helye, jól elválnak egymástól a különböző hangszerek. Ezt a hangzást nehéz szavakban átadni, mindenkinek ki kellene próbálnia.

pa3976-1-198e-5ek8.jpg
Érzetre a zajszigetelés is javult, nagy örömömre éppen felújítást végeznek a szomszéd lakásban, így egész nap fúrnak és faragnak nem kis hangerőn. Ennek ellenére bedugott füllel tudom élvezni a zenét, alig hallatszanak be a zajok.

A vezérlő az előddel ellentétben már iPhone-nal is használható, némi megkötéssel. Ez érthető, hiszen az Apple készülékeiben a jack pólusai máshogy vannak kiosztva, mint pl. az Androidos telefonok esetében, ezért van nagyon sok fülhallgatóból külön Apple kompatibilis verzió. A Xiaomi itt is valami kombó megoldást találhatott ki, mert mindkét típusú eszközzel működik a vezérlő, csak az almás termékeken bizonyos funkciók nem elérhetők.

dsc00767.jpg

A vezérlőn lévő mikrofon segítségével headsetként is használhatjuk, Androidon a gombok segítségével tudjuk fogadni, lerakni, elutasítani a hívást és némítani a mikrofont. Ezek a funkciók nem működnek Apple készülékeken, csak a mikrofon előnyeit élvezhetjük.

A gombokat használhatjuk a zene vezérlésére is. A két szélső gomb a hangerő állítására használható - szintén csak Androidon -, a középső gombbal pedig szüneteltethető és elindítható a muzsika, illetve dupla és tripla megnyomásra előre és hátra lépkedhetünk a lejátszási listában.

dsc00771.jpg

Láthatóan fejlődött a Xiaomi hibrid fülhallgatója, már nem gubancolódik a kábel, még jobb lett az anyaghasználat, csiszoltak a hibrid meghajtón, lecserélték a membránokat grafén változatokra, jobbnak tűnik a zajszigetelés, és már iPhone-nal is kompatibilisek a vezérlő bizonyos funkciói.

A hangzás remek, az árazását meghazudtoló módon szól, nekem kifejezetten tetszik a nem megszokott hangképe. Nagyon szépek a basszusok, remek a térábrázolás, jól kijönnek a zenei részletek. Szerintem megéri az érte kért 7.400 forintot, az általam ismert, hasonló árú hazai darabokat übereli hangzásban.

TomTop - 7400 Ft