Enusic Soundcup Bluetooth hangszóró teszt

dsc00931.JPG

Ez a kis sörösdoboz úgy szól, hogy a hifimet be sem kapcsoltam, mióta nálam van, a legjobb Bluetooth hangszóró, amit eddig próbáltam.

A doboza elég elegáns, a fekete kartonból készült tetőt leemelve a fekete szivaccsal letakart hangszóró szemez velünk. Ez a plusz védelem kedves dolog. A kiegészítők, név szerint a töltéshez használt micro USB kábel és a 3,5 mm-es aux kábel egy szintén fekete papírdobozban csücsülnek, amit nagyon jól elrejtettek a nagy doboz szélén. Ezen kívül egy angol nyelvű használati utasítást is kapunk.

Ezeket gyorsan félre is dobtam, miután először kézbe fogtam a henger alakú hangkeltőt. Ennél minőségibb darab ugyanis még nem volt a kezemben, annyira masszívan össze van rakva, hogy a tökéletesnél enyhébb jelzőt nincs képem ráragasztani. A dizájn elég egyedi, olyan, mintha egy sörösdobozt szorítottak volna egy keretbe. Az említett keret nagyon jó fogású gumis műanyagból van, aminek az alján és az egyik oldalán még puhább csúszásgátló talpak vannak, ugyanis állítva és fektetve is használhatjuk a hangszórót.

919fd6bf-a779-4a02-b05a-49dd43f3cca2.jpg

A hengerpalást borítása sem holmi gagyi műanyag vagy fém háló, hanem vastag textil szövet, ami hatalmasat dob a minőségérzeten. Ez a burkolat egyébként cserélhető is, így ha az idő múlásával megunnánk a színét, csak lepattintjuk és felrakjuk az újat.

A tetején az érintésérzékeny előre-vissza gombokat találjuk, köztük egy négy színt ismerő visszajelző LED-el. A keret alatt található a hangerő szabályzó tárcsa, aminek kifejezetten nagy holtjátéka van, így végre nem fogjuk csutkára felhangosítani, ha éppen csak megmozdítjuk. Egyik oldalt a bekapcsoló és EQ gombok, a telefonáláshoz használt mikrofon, valamint az NFC tag foglal helyet - így pillanatok alatt párosítható a kompatibilis készülékekkel -, a másik oldalán egy erős gumi sapka alatt rejtőzködik az aux bemenet és a micro USB port.

62bfdb31-519e-45a0-95b2-33e890f9448a.jpg

Erre a védelemre azért van szükség, mert a hangszóró az IPX4 szabvány értelmében minden irányból fröccsenésálló, így nyugodtan használhatjuk tóparton, gyenge esőben is. Az alján pedig a mélynyomó membránja terpeszkedik, ami nagyon jó előjel a hangzásra nézve.

dsc00943.JPG

Bekapcsoláskor végre nem a szokásos kínai néni akcentusos angolja fogadott, hanem kellemes dallamok akusztikus gitáron megszólaltatva, ugyanez igaz kikapcsoláskor is. Számomra ez még tovább növeli a minőségérzetet, egyetlen hátránya, hogy ezeket a szignálokat mindig teljes hangerőn játssza le, így az éjjeli kikapcsolás néha kellemetlen volt.

dsc00944.JPG

Lemerülés előtt sem szakítja meg a zenét fél percenként, hogy elmondja, hogy illene már töltőre tenni, csupán a tetején lévő LED villog lilán. Ez számomra megint csak előny, utálom, amikor megkeseríti az utolsó perceket a folyamatos megszakítás és műbalhé, ahogy az a legtöbb hangszórónál lenni szokott.

dsc00932.JPG

A rajta lévő mikrofonnal kihangosítóként is használhatjuk, a bejövő hívást fogadhatjuk és le is rakhatjuk a bekapcsoló gombbal, így még ezért sem kell a telefonért nyúlni. Érdekesség, hogy az iPhone-ok tipikus csengőhangjával muzsikál bejövő híváskor, úgy tűnik, Kínában nincs szerzői jog... Az én oldalamon teljesen jó a hangminőség, a partnereim viszont jeleztek némi "olyan, mintha messziről beszélnél" effektust. Lényegében ez is történik, de azért könnyen értették, amit mondtam, szóval a kihangosító funkciót működőnek titulálhatjuk.

dsc00940.JPG

Kétféle forrásból tudja megszerezni a hanganyagot, az egyik értelemszerűen a BT kapcsolat, a másik a 3,5 mm-es jack bemenet. A hozzá kapott aux kábellel bármilyen eszközzel összeköthető, amin van ilyen kimenet, én pl. vele használom a TV-met, amióta nálam van. Ha bedugjuk a kábelt, automatikusan átvált aux módba, ha pedig kihúzzuk, visszakapcsolja a Bluetooth-t, így a módváltás terhétől is megszabadulunk.

bc050518-9c8b-4d24-9192-92b876eca20e.gif

Az NFC címke segítségével kb. 5 másodperc párosítani, és már szólhat is a zene. Csodálkoztam, de Windows alatt is tökéletesen és gyorsan működött, pedig nekem szinte mindig meggyűlik a bajom a laptopom gagyi chipjével. Simán megtalálták egymást, ment az automatikus csatlakozás is másodpercek alatt, és még a távvezérlés is működött.

dsc00938.JPG

A kapcsolat minden kipróbált eszközzel stabil volt, és nagyon meg voltam elégedve a hatótávval is, végre nem csak ígéret a 10 méter. Akárhova vittem a lakásban, még a szomszéd szobából is szépen fogta a jelet, és szaggatás nélkül szólt a muzsika. A 4.1-es Bluetooth ráadásul energiatakarékos is, így nem szívja nagyon az aksit.

d041bdae-b5e7-4e22-83df-514ffe407546.jpg

Na, és akkor jöjjön a lényeg. Ez a kis doboz úgy szól, hogy nem hittem el, amikor először hallottam. Nem túlzok, a saját Sony micro hifi-met kenterbe veri, de még a nappaliban használt (nem audiofil) sztereó rendszeremhez is felér hangban. Ennek az erősítője már eléggé gyengélkedik, ezért folyamatos zúgás hallatszik a hangszórókból, így nem is nagyon használom mostanában. Helyette a Soundcup-ra kötöttem a dolgokat, és hamar elfeledkeztem róla, hogy honnan is szól a hang. Persze nem tölti ki olyan szépen a teret, mint a két nagy sztereó hangszóró, érzékelhető, hogy egy pontból szól a zene, de a minősége 11 csillag.

dsc00928.JPG

Leszögezném, hogy tisztában vagyok vele, hogy a komoly, sokszázezres rendszerekhez nem ér fel egy BT hangszóró, szóval ne tessék nekem ugrani kommentekben, hogy butaságokat beszélek, de a saját hangcuccaimmal simán összemérhető.

Csodálkoztam, de filmezni, TV-zni is tökéletesen jó, szépen kihozza a mélyeket is, így  a Michael Bay mozik minden robbanása kiélvezhető, ami valljuk be, nagy szó.

dsc00934.JPG

De a lényeg persze a zene. Annyira tiszta, telt, kiegyensúlyozott és dinamikus hangja van, amilyet még nem hallottam BT hangszórótól. Nem hiába reklámozzák a benne lévő DSP-t, valóban remek minőségű kimenetet állít elő. Abszolút nincs doboz hangja, nem érzem azt, hogy kis helyre bezsúfolva játszanának a zenészek, bőven van tér, hozza az asztali hangszóróktól megszokott hangzást.

Az alján lévő mélynyomó pedig állati jó. Látványosan rezeg a membrán egy-egy basszusosabb résznél, ha az aljára állítom, érzem ahogy rezgeti az asztalt, az oldalára állítva meg képes elmozdítani magát egy-egy durva mély hangnál. Igazából ennek köszönheti szerintem a kiemelkedően jó hangját, a tisztességes mélyek sokat dobnak egy zenén, ettől lesz igazán energikus és dinamikus a hangzás. A nagyon mély hangokat ugyan már nem tudja kiadni, de azért derekasan helytáll, tényleg hihetetlen, hogy egy ilyen kis dobozban ekkora erő lakik.

dsc00942.JPG

A maximum hangerő egy házibuliba elég, nem is mertem így használni 10 másodpercnél tovább, mert féltem, hogy meglincselnek a szomszédok, amellett, hogy megsüketülök. Dicséretes, hogy még ekkor sem torzult a hangja észrevehetően.

Az EQ gombbal tudunk váltani a beltéri és kültéri mód között. Előbbi több basszust és "koncentráltabb" hangzást ad, míg utóbbi "szélesíti a teret". A számok között a tetején lévő érintőgombokkal válthatunk, a bekapcsoló gombbal pedig szüneteltethető és elindítható a zene. Előbbiek érzékenysége lehetne egy kicsit jobb, nem mindig érzékelte a simogatást.

b810dca6-4e2d-4396-a14b-46e57f15c85d.jpg

Egy töltéssel 10-12 óráig bírja, ilyen hangzás mellett ez kiemelkedően jó. Szerencsére nem bízták a véletlenre az üzemidőt, 4.000 mAh-s akku került a hengeres házba. Ebben persze szerepe van az energiatakarékos Bluetooth chipnek is, de tudatosan is spórol, néhány perc után kikapcsol, ha nincs csatlakoztatott forrás. Feltöltése a gyári adatokkal ellentétben sokkal hamarabb, 2-2,5 óra alatt megvan, amit a LED pirosról zöldre váltással jelez számunkra.

Túlzás nélkül ez az eddigi legjobb Bluetooth hangszóró, amihez közöm volt, ráadásul néhány helyen megdöbbentően olcsón adják. Banggoodon pl. 10000 forint körül volt, de hamar el is kapkodták. Ennyiért szerintem kihagyhatatlan lenne, de néhány más helyen is kapható, valamivel drágábban, néhol álnéven. Ezek nettó árak, elvileg még rájön az áfa, de kategóriájából adódóan van rá esély, hogy átcsusszan az ellenőrzésen.

Banggood - 9900 Ft

Amazon - Hukoer néven - 18800 Ft

eBay - Leadzm néven - 12600 Ft

eBay - Leadzm néven - USA

Aliexpress - TTLife néven - 14800 Ft

 

g720.jpg

A Ganzo remek ár-érték arányú bicskájáról olvastál már?